09 Απριλίου 2013

Είμαστε οι μοναδικοί εκτός

Η Κύπρος θα προωθήσει τη συμμετοχή της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. είχε χθες ο Υπουργός Άμυνας, καταγγέλλοντας εκ νέου τη στάση της Άγκυρας, σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ μας

Λόγω της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής θέσης της, η ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΣγΕ) θα μπορούσε να συνεισφέρει πάρα πολλά σε αυτό το πρόγραμμα αλλά ιδιαίτερα στο αμυντικό σύστημα της Ε.Ε., δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτιου Φωτίου. Η πρόθεση της Κύπρου να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο κ. Φωτίου σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Άμυνας με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., Patrick de Rousiers, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί. Τη συνάντηση απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, το Κυπριακό και το θέμα του φυσικού αέριου και της κυπριακής ΑΟΖ.


Στο επίκεντρο οι τουρκικές απειλές
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα, μεταξύ αυτών, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά τη Συρία και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Κύπρος σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Επίσης, πρόσθεσε ο Υπουργός, «στα πλαίσια της συνάντησής μας είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον στρατηγό και για τις εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την οικονομία μας αλλά και το τι συμβαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον στρατηγό «για τις καθημερινές πλέον απειλές των Τούρκων αλλά και τις αμφισβητήσεις των Τούρκων όσον αφορά την ΑΟΖ μας και του έχω πει ότι είναι μέσα από μια λύση του Κυπριακού που θα μπορούσαν οι δυο κοινότητες να επωφεληθούν από αυτήν την εξέλιξη του φυσικού αερίου».

Pooling and Sharing
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «συζητήσαμε και διάφορες πρωτοβουλίες και προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πολύ σημαντικά, όπως το Pooling and Sharing, το οποίο είναι ένας θεσμός όπου, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα μπορούσαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συντονιστούν και να συνεργαστούν όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα». Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμη ότι «επικεντρωθήκαμε στην επερχόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2013 και θα ασχοληθεί με σημαντικά θέματα θα έλεγα άμυνας και στρατιωτικών δυνατοτήτων, και θα δοθεί η δυνατότητα στους πολιτικούς ηγέτες των κρατών μελών να αξιολογήσουν και να αναθεωρήσουν τις υπάρχουσες πολιτικές της Ένωσης σε ό,τι αφορά αυτό το σημαντικό θέμα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας».

Θα… κόψουμε τ’ αγκάθι
Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον στρατηγό «για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προωθήσει την αίτηση για ένταξή μας στον Συνεταιρισμό για την ειρήνη». «Έχω εξηγήσει στον στρατηγό ότι με την ένταξή μας συνεισφέρουμε στην επίλυση της διαφοράς που υπάρχει αυτήν τη στιγμή μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ένα αγκάθι στις σχέσεις των δυο πλευρών είναι ξεκάθαρα αυτό. Και νομίζω ότι με την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη επιλύεται αυτό το θέμα». Ο κ. Φωτίου είπε ότι «έχω πει επίσης ότι είναι παράξενο να είναι το μοναδικό κράτος στην Ε.Ε. που να μη συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα και νομίζω ότι λόγω της γεωστρατηγικής μας και γεωπολιτικής μας θέσης σαν Κύπρος, με την ένταξή μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε πάρα πολλά σε αυτό το πρόγραμμα αλλά ιδιαίτερα στο αμυντικό σύστημα τής Ε.Ε.».

Οικοδόμηση συναίνεσης
Από την πλευρά του, ο στρατηγός Patrick de Rousiers έκανε λόγο για μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κατά την οποία ενημερώθηκε, όπως είπε, για τις διάφορες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος. Είπε ότι ο ίδιος είναι ο ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος της Ύπατης Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης ως επίσης η φωνή των Αρχηγών Άμυνας της Ε.Ε. Σημείωσε ότι στόχος του στις Βρυξέλλες είναι η οικοδόμηση της συναίνεσης ανάμεσα στους Αρχηγούς Άμυνας των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. «με διαφορετικές ιστορίες, συνέργειες και ζητήματα που επιθυμούν να προωθήσουν». Ανέφερε, δε, ότι υπάρχει αλληλεγγύη στην Ε.Ε. προς τα διάφορα ζητήματα και εξέφρασε την αλληλεγγύη των χωρών μελών στα ζητήματα που έθιξε προηγουμένως με τις δηλώσεις του ο κ. Φωτίου.

Συμβάλλει η Κύπρος

Σύμφωνα με τον στρατηγό, η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα είναι πολύ σημαντική, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης θα συζητήσουν θέματα άμυνας. Σημείωσε, ακόμη, ότι η Κύπρος συμβάλλει στα διάφορα θέματα άμυνας της Ε.Ε. με τις γνώσεις που κατέχει σ’ αυτά τα θέματα αλλά και με τη γεωγραφική της θέση. Είπε, τέλος, ότι η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον θαλάσσιο τομέα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα θέματα άμυνας. Η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τον ανώτατο στρατιωτικό φορέα στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Μέλη της είναι οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών μελών, που συχνά εκπροσωπούνται από τους μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους. Η Επιτροπή παρέχει συμβουλές και συστάσεις στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας σχετικά με όλα τα ζητήματα στρατιωτικού χαρακτήρα εντός της ΕΕ.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/558920