09 Απριλίου 2013

Για μια επανάσταση μυαλών και ικανών

Με τον Σάββα Ιακωβίδη.Οι επαναστάσεις αναλαμβάνονται και διεξάγονται από μεγάλους και εμπνευσμένους, τολμηρούς και οραματιστές ηγέτες. Ο μέγας Ναπολέων, σε μιαν αποστροφή του είπε πως, σε έναν λαό που έχει ηττηθεί, χρειάζεται μια επανάσταση. Και δεν εννοούσε ένοπλη, κατ’ ανάγκην, αλλά πνευματική, διανοητική, μια επανάσταση και μια εξανάσταση μυαλών, θέλησης, προσπάθειας, ενέργειας, δράσης, αντίδρασης στο δήθεν μοιραίο και στο τάχα αναπόδραστο. Η Κύπρος ηττάται συνεχώς σε πολλά πεδία επειδή δεν έχει άξια και ικανή, διορατική και σοβαρή ηγεσία. Ποια είναι η αντίδραση των περισσότερων πολιτών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του μνημονίου και των οδυνηρών επιπτώσεών τους; Πολλοί παραδίνονται στο μοιραίο λέγοντας: «Δεν έχουμε υπόθεση» ή «είμαστε καταδικασμένοι» ή, χειρότερα, «είμαστε χαμένοι».
Η απαισιοδοξία και η εντεύθεν απελπισία τους πηγάζει από την αποτυχία και αυτής της κυβέρνησης να ανταποκριθεί αξιόπιστα και σοβαρά στα ανυπέρβλητα προβλήματα και στο χάος, που της κληροδότησε η λαίλαπα Χριστόφια-ΑΚΕΛ. Ο Ν. Αναστασιάδης πρόβαλε τον εαυτό του ως τον Πρόεδρο, που ήξερε να δώσει λύσεις.

Απέτυχε παταγωδώς, πρώτα από την κομματοκρατική σύνθεση μιας αδύναμης και πολυαμφισβητούμενης κυβέρνησης (ακόμα και από τους συναγερμικούς) και ύστερα από τα πρόσωπα που διόρισε σε καίρια υπουργεία. Για το φιάσκο του πρώτου Γιούρογκρουπ δεν ευθύνεται μόνο ο Μιχ. Σαρρής. Αν ο Ν. Αναστασιάδης διέθετε ευθιξία, όφειλε καθηκόντως να είχε υποβάλει την παραίτησή του. Αλλ’ αυτό δεν έκανε όταν η πολιτική του αποδοκιμάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πατριωτών συναγερμικών κατά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, γιατί να το κάνει σήμερα; Οι αποφάσεις που ακολούθως η κυβέρνηση πήρε, δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο αλλ’ επέτειναν την αβεβαιότητα. Οι ψευδαισθήσεις, που ο Πρόεδρος έτρεφε για τους δήθεν φίλους του στο ΕΛΚ και στην Ευρώπη, διελύθησαν ως τήκεται κηρός. Τώρα διόρισε Υπουργό Οικονομικών έναν νεαρό οικονομολόγο. Ουσιαστικά τον έριξε στον λάκκο των λεόντων. Οι πολίτες περιμένουν λύσεις και όχι… μετακινήσεις υπουργών.


Ο Ν. Αναστασιάδης υποσχέθηκε τάχιστη επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θα αναζωογονήσει την αγορά, τις επιχειρήσεις, θα ξαναδώσει ελπίδα και προοπτική, υπό την αίρεση, φυσικά, ότι η Τρόικα δεν θα επανέλθει σε μερικούς μήνες και θα επιβάλει και άλλους όρους και απαιτήσεις. Πότε θα γίνει αυτή η επανεκκίνηση; Κυρίως, πώς και με ποιους θα γίνει; Πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση καλείται να αλλάξει την ψυχολογία του λαού. Να τον εμψυχώσει, να τον τονώσει, να τον κάνει να αναθαρρήσει. Όχι με λόγια ούτε με αντιπαραθέσεις, αλλά με θέσεις και πράξεις. Δηλ. η κυβέρνηση καλείται να είναι αξιόπιστη, σοβαρή και υπεύθυνη. Να πείσει ότι εννοεί αυτά που διακηρύσσει. Ναι, μεν, κληρονόμησε μιαν ατομική βόμβα, κατά τον Κυβ. Εκπρόσωπο, αλλά τους πολίτες ενδιαφέρει η γρήγορη απενεργοποίησή της και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Προεκλογικά, ο Ν. Αναστασιάδης καυχιόταν πως περιστοιχιζόταν από ολόκληρα επιτελεία ειδικών και ικανών.

Πού είναι όλοι αυτοί; Μέσα σε αυτήν την απελπισία δεν χάθηκαν τα πάντα. Ο τόπος διαθέτει λαμπρά και ικανά μυαλά. Τι αναμένει η κυβέρνηση για να επιστρατεύσει οικονομολόγους, λογιστές, χρηματιστές, νομικούς, συνταγματολόγους, ακαδημαϊκούς, δεξαμενές σκέψης και άλλους ειδικούς, από τους οποίους να ζητήσει την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρογνωμοσύνη τους; Να τους στρατεύσει σε μιαν υπεράνθρωπη προσπάθεια όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση αλλά και να αλλάξουμε το κρατικό, οικονομικό, πολιτικό μοντέλο. Αυτά είναι προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου. Πότε θα υλοποιηθούν; Δεσμεύτηκε ακόμα να αλλάξει την κοινωνία και να κάνει την Κύπρο πραγματικά ευρωπαϊκή. Η παρούσα κρίση, παρά τις οδυνηρές επιπτώσεις της στους πολίτες, προσφέρει μία και τελευταία ευκαιρία ανατροπής νοοτροπιών, συμπεριφορών, αντιλήψεων, πολιτικών.

Υπό μία αναγκαία αλλ’ απαράβατη προϋπόθεση: Όλα αυτά να αναληφθούν και να συντελεστούν μακριά από τον κομματικό καρκίνο. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση να λειτουργήσει μακριά από κομματικούς υπολογισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες ή προσωπικές ατζέντες. Μιλάμε για τη σωτηρία της Κύπρου και όχι για τις εκλογές στον ΔΗΣΥ ούτε για τις εσωτερικές ανισορροπίες του ΔΗΚΟ ούτε για τα προβλήματα στο ΕΥΡΩΚΟ ούτε για τις μικροπολιτικές οποιουδήποτε κομματόσκυλου. Δεν μας ενδιαφέρουν! Καθόλου! Και αφού ο Ν. Αναστασιάδης θέλει να ενώσει δυνάμεις, ιδού η Ρόδος! Να καλέσει όλον τον πνευματικό και επιστημονικό ανθό της Κύπρου σε μια πανστρατιά σωτηρίας και αναγέννησής της, για να αναδημιουργηθεί και να απαλλαγεί από την Τρόικα όπως και από τις επίκτητες αμαρτίες της, για τις οποίες πάρα πολλοί ευθύνονται σε όλους τους γύρους της κυπριακής τραγωδίας. Οι επαναστάσεις, όμως, αναλαμβάνονται και διεξάγονται από μεγάλους και εμπνευσμένους, τολμηρούς και οραματιστές ηγέτες.