30 Ιουλίου 2015

.. Τί κάλπικος παρᾶς, μιὰ ὁλόκληρη ζωὴ μέσα στὸ ψέμα..

http://www.makeleio.gr/wp-content/uploads/2015/06/menoume-europi-1.jpgΠληρωμένες Γραφές, Στρατευμένες σκέψεις, προσαρμοζόμενες στα συμφέροντα εκδοτών, ιδιοκτητών, ημεδαπών αφεντικών. Τούτοι με την σειρά τους συγκροτούν μια φάρα και μία φατρία  της οποίας η οικονομική επιβίωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ξένο παράγοντα και την ευμάρεια του.Ολως τυχαίως μεγάλο μέρος αυτών των οικονομικά ισχυρών της χώρας μας μετρά αιώνες υποταγής στο όραμα της υπανάπτυξης της Ελλάδας. 

Η κουλτούρα της διαφθοράς (εν μέσω «κρίσης»)

1. Η πολιτική διαφθορά, ως «ανάρμοστη σχέση μεταξύ αγοράς και πολιτικής», δηλαδή ως διαπλοκή, κατέστη μέρος της πολιτικής κουλτούρας. Κουλτούρα της διαφθοράς και κουλτούρα του δημόσιου βίου (συμ)πορεύονται (ιδίως σε περιόδους κρίσης).
Ως «μη φαινόμενο» (άδηλο, αόρατο), η διαφθορά είτε εξελίσσεται προς τα πάνω σε διαπλοκή και σκάνδαλο, ή γενικεύεται προς τα κάτω σε «ρουσφέτια επιβίωσης».

Πόλεμος για την αυτοδυναμία!

Ποιος στέρησε από τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία; Η απάντηση είναι γνωστή. Το Κουρδικό Κόμμα HDP, πολιτική έκφραση του ΡΚΚ, που όχι μόνον στερεί από τον Ερντογάν τη δυνατότητα συνταγματικής μεταρρύθμισης για εκτελεστική προεδρία, αλλά εμποδίζει και τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από το ΑΚΡ.Τι θα μπορούσε να αλλάξει τα εκλογικά δεδομένα σε περίπτωση νέας προσφυγής στις κάλπες μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού;Μιά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να συγκρούονται με το ΡΚΚ εντός και εκτός συνόρων, με αποτέλεσμα τη συμπίεση των εκλογικών ποσοστών του ΗDP, ώστε να μην εισέλθει στη Νέα Βουλή, και επιπλέον διεμβολισμό της εκλογικής βάσης του Εθνικιστικού ΜΗΡ από το ΑΚΡ.

70.000 επιχειρήσεις «μετανάστευσαν» σε Βουλγαρία και Κύπρο

70.000 επιχειρήσεις «μετανάστευσαν» σε Βουλγαρία και Κύπρο
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ-ΗΜΕΡΗΣΙΑΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ελληνικό «business run», δηλαδή η μαζική φυγή επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Τα capital controls αναγκάζουν επιχειρηματίες να αναζητούν έδρα για τις εταιρείες τους εκτός συνόρων. Υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 70.000.
Στο θέμα αναφέρεται με δημοσίευμά του και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για φυγή των ελληνικών καταθέσεων προς τη Βουλγαρία. Επισημαίνει μάλιστα πως η χώρα αυτή αποτελεί το νέο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας.«Κάθε εβδομάδα, παρά τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Κάτι που κάνουν όχι μόνο οι απλοί πολίτες που ανοίγουν λογαριασμούς στο όνομά τους, αλλά και εταιρείες, οι οποίες είτε ανοίγουν υποκαταστήματα στη χώρα είτε μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.Μέχρι τώρα, περίπου 70.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία.

Στις... βαλίτσες του Φαμπιούς συμβόλαια με Ιράν

http://s.wsj.net/media/iranoil_E_20100930174512.jpg
Εξαιρετικά καλά φαίνεται ότι πήγε η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λ. Φαμπιούς στην Τεχεράνη για την επαναθέρμανση των διμερών σχέσεων, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, το Ιράν θα συνεργαστεί εκ νέου με τη γαλλική πετρελαιοβιομηχανία Total. Επιπλέον ο Φαμπιούς επέδωσε επιστολή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στον Ιρανό ομόλογο του Χασάν Ρουχανί, με την οποία τον καλεί να επισκεφτεί το Παρίσι τον Νοέμβριο.ΕΘΝΟΣ

Σύγκλιση ή σύγκρουση;

http://www.basnews.com/wp-content/uploads/2015/07/turkey-policemen-killed-650x320.jpg
Πίσω από την ψευδαίσθηση μιας καθυστερημένης έστω σύγκλισης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ απέναντι στους τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ υφέρπει η δυναμική της σύγκρουσης των δύο πλευρών. Το χθεσινό κύριο άρθρο των «New York Times» είναι αποκαλυπτικό: «Ο βομβαρδισμός των Κούρδων ανταρτών από την Αγκυρα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις νέες προσπάθειες της Τουρκίας να ελέγξει την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους». Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα δεν είναι αφελής, γνωρίζει πολύ καλά ότι η εκστρατεία είναι αντικουρδική, με τα πλήγματα κατά των τζιχαντιστών σχεδόν προσχηματικά για να υπάρξει στήριξη ή για την ακρίβεια ανοχή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο των Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Η παρένθεση της δραχμής!

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20150701/low/newego_LARGE_t_901_106614185.JPEG
Η παράδοση που μας θέλει να αποφεύγουμε πάντα τα δύσκολα και να ασχολούμαστε με τα πιο βολικά καλά κρατεί. Απόδειξη αποτελεί η αδιάκοπη ενασχόλησή μας, τις μέρες αυτές, με το plan B του κ. Βαρουφάκη. Ηταν δικό του το σχέδιο ή είχε πάρει εντολή; Εδρασε κρυφά ή φανερά; Οι ευθύνες του είναι μόνον πολιτικές ή και ποινικές;Οσο κι αν δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους σοβαρούς κινδύνους από τη λειτουργία ενός «επίσημου» παραμηχανισμού, άλλο τόσο δεν πρέπει να συνεχίσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το κύριο πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι η προετοιμασία του plan B, αλλά η παντελής έλλειψη ενός plan A, ενός σχεδίου εξόδου, δηλαδή, της Ελλάδας από την κρίση. Ενός σχεδίου εξορθολογισμού και θεσμικής (φορολογία - διαφθορά) θωράκισης του κράτους, ενός αναπτυξιακού σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων, τόνωσης της ρευστότητας, στήριξης της παραγωγικότητας, δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Το (κρυφό) σχέδιο του «σουλτάνου»!


http://www.enikos.gr/images/resized/590_0013eed9c99ac8e64ba4105ba5e8313d.jpgΟι σκοπιμότητες της νέας στρατηγικής του Ερντογάν να ανακαλύπτει εκ νέου Κούρδους εχθρούς με πρόσχημα την επίθεση στο ISIS
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε από τους Δυτικούς συμμάχους του το πράσινο φως για μαζικά πυρά εναντίον των Κούρδων, ούτε καν τη νομιμοποίηση της αποφασιστικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες εναντίον τους ως «νόμιμη άμυνα» στην τρομοκρατία. Για τους Δυτικούς, όσο και αν εκτιμούν τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας (που λειτουργεί ως ανάχωμα στην προέλαση των τζιχαντιστών προς την Ευρώπη), οι Κούρδοι είναι στην παρούσα φάση περισσότερο χρήσιμοι, αφού αυτοί πολεμούν στο έδαφος εξολοθρεύοντας μαχητές του Xαλιφάτου. Του συνέστησαν έτσι να μη θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία ετών την οποία έχουν υποστηρίξει και τα όποια χτυπήματα απαντούν σε επιθέσεις του ΡΚΚ να είναι «αναλογικά».

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος Τάρκας Με μια διπλωματική πρωτοβουλία, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τις «κατραπακιές» που δέχθηκε από τον Ιανουάριο ως σήμερα από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης και ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Τσίπρας επιστρέφουν στα προσφιλή μονοπάτια σχέσεων με τη Βενεζουέλα!Ο υπουργός συναντήθηκε προχθές «με τον πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερναντέζ», καθώς «οι δύο χώρες έχουν ήδη συνομολογήσει την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στο πεδίο των υδρογονανθράκων». Ο δε γενικός γραμματέας (και πρωθυπουργικός εξάδελφος) αναχώρησε χθες για το Καράκας «προκειμένου να συναντηθεί με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, στοχεύοντας στην προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα».

Ρώσος Υπουργός Ενέργειας: «Πρώτα η διακρατική συμφωνία με την Τουρκία, μετά η κατασκευή του αγωγού»

Ρώσος Υπουργός Ενέργειας: «Πρώτα η διακρατική συμφωνία με την Τουρκία, μετά η κατασκευή του αγωγού»Οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία, δεν θα ξεκινήσουν πριν από την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.
"Η έναρξη τω κατασκευαστικών έργων του αγωγού θα μετατεθεί χρονικά, μέχρι την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας" τόνισε ο κ. Νόβακ Η διαδρομή του αγωγού παρακάμπτει την Ουκρανία, ενώ το έργο εξαγγέλθηκε κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Τουρκία, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την ακύρωση του αγωγού φυσικού αερίου της "Νότιας Ροής".

Τουρκία: Νεκροί ένας αστυνομικός και ένας πολίτης από επίθεση

Τουρκία: Νεκροί ένας αστυνομικός και ένας πολίτης από επίθεση
Ένας Τούρκος αστυνομικός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν στην νοτιοανατολική Τουρκία από μια νέα επίθεση που οι αρχές απέδωσαν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πριν από σχεδόν μια εβδομάδα διέκοψε την κατάπαυση του πυρός που τηρούσε, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.Ο αστυνομικός καθόταν χθες το βράδυ μπροστά σε ένα τεϊοποτείο κοντά στην πόλη Τσινάρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του από ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Ανατολή και Dogan. Ένας άμαχος που βρισκόταν κοντά τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς. Οι δύο άνδρες υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά την διάρκεια της νύχτας σε νοσοκομείο στο οποίο είχαν διακομιστεί.Από τα πυρά των αγνώστων τραυματίστηκε και δεύτερος πολίτης. Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία ειδήσεων, οι αρχές αποδίδουν την επίθεση αυτή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

Plan B και από Ντάισελμπλουμ για επιστροφή στο φιορίνι

«Η Ολλανδία είχε ένα σχέδιο έτοιμο για την επιστροφή στο ολλανδικό φιορίνι εάν η κρίση στην Ευρωζώνη ξέφευγε από τον έλεγχο» δήλωσε ξεκάθαρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTLZ
Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη ασχολείται με τα σχέδια του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση ήταν «προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο» προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν πολύ σωστό και σοφό».«Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων, και αυτό περιλαμβάνει και το υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας, πάντα έλεγαν: θέλουμε να διατηρήσουμε όλοι μαζί το ευρώ και να κρατήσουμε το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα. Τούτο λεχθέντος, εξετάσαμε επίσης τι θα συνέβαινε εάν αυτό δεν πετύχαινε» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν τυπώθηκαν ολλανδικά φιορίνια.

Η σιωπή του «Ναι»

Η σιωπή του «Ναι»

Κοιτώ την αιμάσσουσα Αριστερά. Τα λάθη των τελευταίων μηνών. Τη στρατηγική που δεν αναπροσαρμόστηκε εγκαίρως και οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα. Τη ρητορική που διαψεύστηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά επαναλήφθηκε πέντε μήνες μετά, για να ξαναδιαψευστεί μετά το δημοψήφισμα. Το ίδιο το δημοψήφισμα, πολλαπλώς προβληματικό, όπλο αυτεπίστροφο. Τις προσωπικές στρατηγικές που παροξύνουν τη γεύση της ήττας. Το αυτομαστίγωμα, την προοπτική της διάσπασης.

Στα νησιά είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα


Στα νησιά είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα

Ο Σόιμπλε περιορίζει τη Δημοκρατία; Θέλει να μειώσει τις εξουσίες της Κομισιόν

Ο Σόιμπλε περιορίζει τη Δημοκρατία; Θέλει να μειώσει τις εξουσίες της Κομισιόν
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν σε κάποιους τομείς και να αναδιαρθρωθούν ριζικά, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική Frankfurter Allgemeine zeitung.Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε θέλει να ανατεθούν κάποιες από τις εξουσίες της Κομισιόν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές- για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς- υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.Σύμφωνα με πληροφορίες της FAZ, ο Γερμανός υπουργός θέλει να πετύχει τον διαχωρισμό του αρχικού καθήκοντος των Βρυξελλών ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα και αυξανόμενες πολιτικές της δραστηριότητες.

Αποχαιρετισμός στα όπλα (που εσίγησαν)

«Στον άνω βυθό» (Παπαδιαμάντης)
Θα ήθελα να προσθέσω στο κυνήγι που έχει εξαπολυθεί εναντίον του κ. Βαρουφάκη, ως στοιχείο εναντίον του, ότι ο πρώην εγκάρδιος υπουργός του κ. Πρωθυπουργού τρώει τα βράδια παιδάκια και βράζει σίδερα για να τα κάνει χρυσάφι, ώστε να κατασκευάσει επιτέλους τη χρυσή δεκάρα του Σκρουτζ Μακ Ντακ και να επαναφέρει με ασφάλεια τη χώρα στη δραχμή ο Γκαστόνε!..
Οντως απορώ! Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που καλοβλέπουν την ανθρωποφαγία εναντίον του κ. Βαρουφάκη (ή που κάνουν τα στραβά μάτια) δεν καταλαβαίνουν ότι οι ωμοφάγοι, που τρώνε τώρα ζωντανόν τον Γιάνη, δοκιμάζουν τι γεύση θα έχει αύριο στο στόμα τους ο κ. Τσίπρας;
Τι νομίζουν όσοι κάνουν γαργάρες; ότι η στάση τους είναι λιγότερο γελοία και λιγότερο επικίνδυνη απ’ τις κραυγές Πανούση; O οποίος έφθασε να μιλήσει ακόμα και για «εσχάτη προδοσία»!! (Καλά, ο άνθρωπος αυτός, ο κ. Πανούσης, αναδεικνύεται σε κλόουν με περικεφαλαία. Ο απύλωτος στόμας του έχει πει τα πάντα! ακόμα και ότι οι μπάχαλοι μπορεί να βάλουν βόμβες στο σπίτι του κ. Τσίπρα - σαν να τους έβαζε την ιδέα να πάνε να βάλουν! Απίθανος! Αλλά πάντα στην κυβέρνηση! Πάντα με τις ευλογίες του κ. Τσίπρα.)