01 Μαρτίου 2015

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ O South Stream, o Turk Stream, o πόλεμος των αγωγών και η Ελλάδα

O South Stream, o Turk Stream, o πόλεμος των αγωγών και η Ελλάδα
Του Κ.Ν.Σταμπολή*
Εχει ενδιαφέρον η πληροφορία ότι το 2014 η ρωσική εταιρεία Gazprom που είναι από τους βασικούς προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης αύξησε συνολικά τις εξαγωγές της στο επίπεδο ρεκόρ των 161.5 BCM' s, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 26.7BCM' s παραδόσεις στην Τουρκία (με την Τουρκία να καταναλώνει περί τα 45 BCM αερίου τον χρόνο) και την Ουκρανία. Με εξαγωγές προς την Ευρώπη των «28» οριακά μειωμένες σε σύγκριση με το 2013.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΣ


Η κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις, φοβήθηκε (δικαίως ή αδίκως) το GREXIT και υποχώρησε αλλά όχι τόσο ώστε να μείνει γυμνή, όπως ο βασιλιάς. Ωστόσο: Καμία μεταπολεμική κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη δεν συνάντησε τόση λυσσασμένη αντίδραση από όλους όση ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες. Αλλά και καμία άλλη κυβέρνηση μικρής χώρας, στα όρια της απόλυτης φτώχειας, απαξιωμένη, δεν επιχείρησε να συζητήσει ως ίση προς ίσο με όλους τους άλλους, μικρούς και μεγάλους της ΕΕ. Δημιουργήθηκε παρακαταθήκη. Και για την Ελλάδα-η διαπραγμάτευση δεν τέλειωσε-και για τους επερχόμενους, Ισπανούς και άλλους. Ξέρουν τώρα ότι μπορούν, χωρίς να φοβούνται τη συντριβή τους. Αξίζει επιτέλους να προσέξουμε ότι οι Ευρωπαίοι Εταίροι, συζήτησαν, διαπραγματεύθηκαν, δεν παραμέρισαν με μια απαξιωτική κίνηση τις ελληνικές απαιτήσεις. Γνωρίζουν ότι επέρχεται θύελλα και ότι η ελληνική περίπτωση είναι η πιο απλή γι’ αυτούς, η πιο εύκολη, καθ’ ότι η Ελλάδα είναι στην πιο δυσχερή θέση, εκβιάσιμη, αν κλείσουν οι Τραπεζικές κάνουλες. Αν νικήσει το Ποδέμος ή η Λεπέν μπορούν να κάνουν το ίδιο στην Ισπανία και τη Γαλλία; Αν ο Ρέντσι (κάτι σαν τον Κουβέλη) αποτύχει στην Ιταλία πόσα δις θα τους χρειαστούν; Όλα τα «αν» λίαν πιθανά, στο τραπέζι. Είναι γελοίο το επιχείρημα ότι οι Γάλλοι θα φοβηθούν επειδή οι Έλληνες δεν τα πολυκατάφεραν απέναντι στον Σόϋμπλε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ABC ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Μήνυμα Βαρουφάκη προς Σόιμπλε: προϋπόθεση φιλίας η εθνική κυριαρχία

«Είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα η ανάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας, η οποία παραχωρήθηκε στους δανειστές, με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων δήλωσε», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.
Μήνυμα Βαρουφάκη προς Σόιμπλε: προϋπόθεση φιλίας η εθνική κυριαρχία

ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ Απίστευτη πρόκληση από την Αγκυρα - Θέλει να κόψει το Αιγαίο στη μέση για ασκήσεις!

Απίστευτη πρόκληση από την Αγκυρα - Θέλει να κόψει το Αιγαίο στη μέση για ασκήσεις!
Εντολή για εντονότατο διάβημα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και στην Τουρκία έδωσε ο Ν. Κοτζιάς -κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό- καθώς την Παρασκευή η Άγκυρα εξέδωσε μια από τις πλέον προκλητικές αγγελίες πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων.

Πόσοι πιστεύετε στην απελευθέρωση των κατεχομένων;

http://omogeneia-turkey.com/IMAGES/kibris-atilla-0004.jpg

Με την Φανούλα Αργυρού- Μετά από 41 χρόνια τουρκικής κατοχής, ακούμε ξανά για διατυπώσεις θέσεων και παραθέσεων για αναθεώρηση πολιτικής, στρατηγικής και σκέψεις πώς να προχωρήσουν στο Κυπριακό. Και το κάθε κόμμα μπήκε στον κόπο να συντάξει νέα έγγραφα για να γεμίζουν τα συρτάρια και τα ράφια του Προεδρικού και του ΥΠΕΞ με μάταιο περιεχόμενο, το κάθε κόμμα να τρέχει να πείσει ότι η δική του πρόταση είναι η καλύτερη για νέα... στρατηγική! Μα ποία στρατηγική, κύριοι και κυρίες, για ποία λύση;

Η ανθρωπιστική κρίση αδειάζει τη χώρα

Η ανθρωπιστική κρίση αδειάζει τη χώρα
  • ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ-
  • Στις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Βουλής στις 8.2.15 δεν περιλαμβάνονταν, δυστυχώς, πολύ σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας που αφορούν το παρόν και μέλλον της πατρίδας μας. Στο άρθρο αυτό θα περιοριστώ σε ένα μόνο από αυτά, το οποίο είναι το υπ' αριθμόν ένα εθνικό μας πρόβλημα. Πρόκειται για το οξύ δημογραφικό μας πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται συνεχώς και το οποίο πήρε νέες διαστάσεις εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων των Μνημονίων.

Ικανότητα διακυβέρνησης τώρα

http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%A3%CE%9A%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%9F%20%CE%91%CE%A5%CE%93%CE%97%201.3.2015+12234+%CE%92%CE%91%CE%93%CE%93%CE%95%CE%9B%CE%97%CE%A3%20%CE%A7%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%92%CE%95%CE%99%CE%9C.jpg/b200286d-c2aa-4d7b-999a-8a548c191377?t=1425212495744&imageThumbnail=3
Η υποτίμηση του αντιπάλου είναι δείγμα της δικής σου αδυναμίας, έλεγε ο Γκράμσι, και από τότε πολλοί έπεσαν θύματα αυτού του λάθους. Αν και έχει περάσει χρόνος πολύς, οι πολιτικοί συνεχίζουν να υποτιμούν τη ρήση του οξυδερκούς αριστερού ηγέτη. Ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος υποτίμησε τον Γιώργο Παπανδρέου (σ.σ.: ποιος δεν θυμάται το ειρωνικό "Γιώργο, ήρθες") και έχασε τις εκλογές με σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Σαμαρά στη Ν.Δ. υποτίμησαν τον άλλοτε αρχηγό της ΠΟΛ.ΑΝ. και εκείνος, παρότι αουτσάιντερ στην έναρξη της κούρσας διαδοχής, τους κέρδισε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.Ο πολιτικός κρίνεται πρώτα απ' όλα από την ικανότητα διαχείρισης της εξουσίας, αν και σε ορισμένες ιστορικές στιγμές, όπως η σημερινή, εκείνο που μετράει είναι και η διαπραγματευτική ικανότητα να βγάλει τη χώρα από την παγίδα χρέους.

Η πραγματική διάσταση της κρίσης

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη

  • Η απειλή ενός εφιαλτικού ευρωπαϊκού μέλλοντος…
  • Ο εφιάλτης της διάλυσης της Ευρώπης ή της μετεξέλιξής της σε κάτι που να μην έχει σχέση με τους οραματισμούς των εμπνευστών της ευρωπαϊκής ιδέας δείχνει να πλησιάζει απειλητικά
  • Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ εφημερίδα «Die Zeit» διαπιστώνει πως μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα έχει χάσει ένα κομμάτι του εαυτού της, και φυσικά όχι του οικονομικού της εαυτού, αλλά του πολιτιστικού…
Η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή Ευρωζώνης πιο σωστά, εστιάζει σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο, με αναφορές σε μια λογιστική διάσταση της οικονομίας και των ελληνικών διαρθρωτικών κυρίως αδυναμιών να αντιμετωπίσουν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος, ενώ το πραγματικό ζήτημα της κρίσης στη σχέση Ελλάδος-Ευρώπης, βρίσκεται, όπως και η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» στην έκδοσή της αυτής της εβδομάδος υπογραμμίζει, στις πολιτικές εκφάνσεις της κρίσης, που παραπέμπουν στο μέλλον της Ευρώπης ως προοπτικής πολιτικής ενοποίησης.

Το Ισλαμικό Κράτος και οι γείτονές του


Το Ισλαμικό Κράτος και οι γείτονές του
Έχουν περάσει τρία χρόνια αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Στο διάστημα αυτό έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα για την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων στην κρίση αυτή, η οποία ωστόσο εξακολουθεί δίχως ουσιαστικές μεταβολές στο μέτωπο της ένοπλης αντιπαράθεσης και κυρίως στο πεδίο της προσέγγισης των εμπλεκομένων στο πλαίσιο της αναζήτησης πολιτικής λύσης για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η Κύπρος στην Ευρώπη και στη διεθνή πολιτική

Του Σάββα Ιακωβίδη

  • Η κινητήρια δύναμη στις σχέσεις μεταξύ κρατών είναι πρώτα και μόνο το συμφέρον
  • Γιατί η ΔΔΟ είναι μια ρατσιστική πρόταση απαρτχάιντ, που θα οδηγήσει όχι στην επανένωση του νησιού αλλά στην οριστική κατάληψή του από την Τουρκία; Οι πολιτικοί της Κύπρου δεν σχεδιάζουν το μέλλον. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αντιδρά ακαριαία στις τουρκικές προκλήσεις
ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: «Η λύση της ομοσπονδίας είναι μια από τις χειρότερες μορφές διχοτόμησης, που θα εξαφανίσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τον χάρτη, αλλά και τον Ελληνισμό από την επί τριάμισι χιλιάδες χρόνια εστία του»
ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ: «Αν δεν υπερασπίζεσαι τα συμφέροντά σου, δεν σε σέβεται κανένας. Εμείς καταντήσαμε καρπαζοεισπράκτορες, χωρίς καμιάν αντίδραση»
ΠΕΡΡΑΚΗΣ: «Όταν δεν απαντάς ακαριαία στις προκλήσεις, είναι ένα έλλειμμα που κάποια στιγμή, στο διεθνές δίκαιο, θα υποδειχθεί η ανυπαρξία των δικών σου αντιδράσεων»


Ο Οθωμανός Σάχης του Ευφράτη και η κοπάνα που έγινε «έπος»!

Ο Οθωμανός Σάχης του Ευφράτη και η κοπάνα που έγινε «έπος»!
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ, Gatestone Institute
Οι απόλυτα λανθασμένοι τουρκικοί υπολογισμοί στην Συρία οδήγησαν, τελικά, σε παράδοξες κινήσεις. Η έσχατη εξ αυτών ήταν η μετακίνηση του τάφου του Σουλεϊμάν χαν από ένα σημείο του συριακού εδάφους σε άλλο, πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα, αυτή τη φορά. Η μεταφορά του τάφου έγινε λόγω του φόβου επίθεσης των τζιχαντιστών κατά της τουρκικής φρουράς, τους οποίος τζιχαντιστές η Τουρκία επιθυμούσε, μυστικά, να υποστηρίξει.Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, ο οποίος έγραψε το 2001 ένα βιβλίο 600 σελίδων, με τίτλο «Στρατηγικό Βάθος», ήλπιζε, στις απαρχές της Αραβικής Άνοιξης, υπουργός Εξωτερικών όντας, ότι η ζώνη των σουνιτικών καθεστώτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα περιλάβει την Συρία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, τον Λίβανο και τη Λιβύη, και θα ήταν υποταγμένη στην αναδυόμενη τουρκική αυτοκρατορία. Για να γίνει αυτό, ξεκινώντας από την Συρία, έπρεπε να φύγει ο Άσαντ.

Το παιγνίδι του Οτσαλάν μέσα από τη φυλακή

Το παιγνίδι του Οτσαλάν μέσα από τη φυλακή

  Oι Κούρδοι αυτονομιστές χαρακτήρισαν σήμερα «ιστορική» την έκκληση που απηύθυνε χθες ο φυλακισμένος ηγέτης τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν προκειμένου να διεξαγάγουν ένα συνέδριο με αντικείμενο τον αφοπλισμό τους και επισήμαναν ότι η Τουρκία πρέπει τώρα να προχωρήσει σε απτές και συγκεκριμένες ενέργειες για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία, μετέδωσε το Πρακτορείο Reuters.

Αγωγός νερού από την Τουρκία: Η υδροπολιτική ως μέρος της τουρκικής υψηλής στρατηγικής


Αγωγός νερού από την Τουρκία: Η υδροπολιτική ως μέρος της τουρκικής υψηλής στρατηγικής
Του Χρήστου Ιακώβου 
Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την κατασκευή υποθαλασσίου αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην Κύπρο δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως μία απόφαση του τουρκικού Υπουργείου Δασών και Υδάτων, προκειμένου να επιλύσει το υδατικό πρόβλημα των κατεχομένων αλλά ως μία απόφαση η οποία εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική στοχοθεσία της Τουρκίας στο Κυπριακό. Μπορεί η Άγκυρα να αποκαλεί το έργο «αγωγό της ειρήνης», η ωμή όμως διατύπωση του Τούρκου Υπουργού Δασών και Υδάτων που το χαρακτηρίζει ως τον «ομφάλιο λώρο», το οποίο θα συνδέσει την Τουρκία με τα κατεχόμενα, συμπυκνώνει στρατηγικώς την ουσία του φιλόδοξου τουρκικού έργου.