30 Ιουνίου 2016

Τι πήρε ο Ερντογάν από τον Πούτιν και τι έδωσε στη Μόσχα ο Τούρκος πρόεδρος

putin_erdoganΤου Μανώλη Κωστίδη-Η Τουρκία θρηνεί τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ με την κυβέρνηση να κηρύσσει ολοήμερο πένθος στη χώρα.Συνολικά 41 νεκροί και 236 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της δράσης των τριών καμικάζι που χτύπησαν στις 10 μ.μ. και στη γειτονική χώρα όλοι αναρωτιούνται πως αυτοί οι τρομοκράτες «κατάφεραν» να φτάσουν ανενόχλητοι στο αεροδρόμιο κουβαλώντας τα Καλάσνικοφ και τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Βλαντίμιρ Πούτιν όπως ήταν προγραμματισμένο. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το μέλλον των διμερών σχέσεων, όμως η καταπολέμηση των τζιχανιστών που ο Ρώσος πρόεδρος δήλωνε πως στηρίζει η Τουρκία τέθηκε στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία.

Όλο το “παιχνίδι” των συμφωνιών Ρωσίας,Τουρκίας,Ισραήλ,Αιγύπτου! Η Ελλάδα κομπάρσος!


middle-east-conflict
Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥΣτην ιστοσελίδα Debka που  ως γνωστόν εκφράζει τη Μοσάντ, δημοσιεύεται μια ανάλυση για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ.Συνοπτικά στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:“Η συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας ομοιάζει με όλες τις άλλες συμμαχίες π.χ Σαουδικής Αραβίας- Αιγύπτου που έχουν στόχο να ανακόψουν τις επεκτατικές διαθέσεις του Ιράν στις ακτές του Ισραήλ και της Αιγύπτου.Αμέσως μετά τη συμφωνία αυτή αναμένεται η ανακοίνωση διμερούς συνεργασίας Αιγύπτου-Τουρκίας, η οποία θα τερματίσει τη διαμάχη μεταξύ Ερντογάν-Σίσσι.

Brexit: Η ώρα των ΗΠΑ

Brexit: Η ώρα των ΗΠΑΤου Κώστα Ράπτη
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry ήταν ο πρώτος διεθνής αξιωματούχος, ο οποίος επισκέφθηκε τόσο το Λονδίνο όσο και τις Βρυξέλλες, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα -και αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο. Όσο και αν ισχύει εξίσου για τη Ουάσιγκτον ότι αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις όσο και οι "28", γεγονός παραμένει ότι η αμερικανική διπλωματία διαθέτει μιαν απόσταση από τα πράγματα που της επιτρέπει να κινείται με μεγαλύτερη ευελιξία από τους εμπλεκόμενους στους αδιέξοδους συσχετισμούς από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες.

Η Μέρκελ επιβάλλει “μοντέλο Κύπρου” στην Ιταλία; Σκληρή απάντηση του Ματέο Ρέντσι

German Chancellor Angela Merkel (C) alongside French President Francois Hollande (R) and Italian Prime Minister Matteo Renzi (L). EPA, WOLFGANG KUMMΝέος πόλεμος μεταξύ της Αγκελας Μέρκελ και του Ματέο Ρέντσι προκάλεσε η αντίδραση της Γερμανίας στο ιταλικό σχέδιο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών που προωθούσε ο δεύτερος. Μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες, η κυρία Μέρκελ είπε ότι «δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητούμε τα ίδια και τα ίδια. Οι κανόνες της ευρωζώνης για τη διάσωση και αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνουν αρκετά περιθώρια χειρισμού στα κράτη-μέλη». Ο κ. Ρέντσι έσπευσε να απαντήσει και μάλιστα σε έντονο ύφος, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».

Επόμενος σταθμός Λισαβόνα


https://global.handelsblatt.com/wp-content/uploads/2016/06/Cartoon-Quelle-Berndt-Skott-768x564.jpgΕπόμενος σταθμός στην κρίση της ΕΕ - Ευρωζώνης δεν θα είναι το αίτημα του Λονδίνου για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, όταν και εάν υποβληθεί μετά την εκλογή του διαδόχου του Κάμερον ή και από πρόωρες εκλογές. Θα είναι σε ορίζοντα δύο-τριών εβδομάδων η προαποφασισμένη από την Κομισιόν και συγκεκριμένα από τους Ντομπρόφσκις -Μοσκοβισί επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία για παραβίαση του πλαφόν των δημοσιονομικών ελλειμμάτων 3% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Τα «χούγια» της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης

1296210335_6
Πως εξελίσσεται η ιστορία των ανταγωνισμών Τουρκίας – Τουρκοκυπρίων
Το επεισόδιο που ακολουθεί, διαδραματίστηκε στην Κοφίνου το 1966. Ο τουρκοκυπριακός θύλακας της περιοχής ήταν υπό τη διοίκηση της ΤΜΤ. Όμως τα ανώτατα δώματα της ένοπλης οργάνωσης ήταν ήδη υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχο του τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου. Όπως και σε άλλες περιοχές, έτσι και στην Κοφίνου, ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής ήταν Τούρκος αξιωματικός και όχι Τουρκοκύπριος. Η εξέλιξη αυτή, δεν ήταν κάτι που ευχαριστούσε διάφορα τμήματα της κοινότητας, ιδιαίτερα όσους βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με την ηγεσία Κιουτσιούκ και των κύκλων που επηρέαζε από την Άγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο Χαλίλ Σαντραζάμ στο δεύτερο τόμο του βιβλίου του «Οι πρώτες φωνές των όπλων» περιγράφει μια από τις αιματοβαμμένες στιγμές της αντιπαράθεσης Τούρκων – Τουρκοκυπρίων εντός της ΤΜΤ: «Ο Τζεμαλί Χασάν μπήκε μεθυσμένος στο σινεμά και κάθισε στην καρέκλα του διοικητή. Ο διοικητής, όπως πάντα μπήκε στην αίθουσα λίγα λεπτά μετά την έναρξη του έργου και θυμωμένος επιτέθηκε στον Τζεμαλί. Χτυπήθηκαν και ο διοικητής διέταξε αμέσως τη σύλληψη του. Ο Σαλίχ Σεφέρ που είδε το επεισόδιο φώναξε διαμαρτυρόμενος ‘ε ίνταλως σιόρ … εφέραν τον που την Ανατολία τζαι ενόμισε εννα μας κάμνει ότι θέλει;’. Ο διοικητής άκουσε τα λεγόμενα του Σαλίχ και διέταξε επίσης τη σύλληψη του. Τότε ο Όζμπαϊ Μεχμέτ Τοκμάκ αντέδρασε στη σύλληψη του δεύτερου ηλικιωμένου Τουρκοκύπριου και μετά από λεκτική αντιπαράθεση με το διοικητή, τον πυροβόλησε. Ο διοικητής λίγο αργότερα πέθανε». Το επεισόδιο αυτό είναι από τα χαρακτηριστικότερα της συγκεκριμένης πολύ δύσκολης περιόδου, αναφορικά με τον ανταγωνισμό που εμφανιζόταν μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας.

Το τέλος της Βρετανικής πολιτισμικής ηγεμονίας και η “κλίκα” που κυβερνά την Κύπρο

FILE PHOTO: British Member of Parliament and former London Mayor Boris Johnson (L) in Selby during a campaign visit in Central London, Britain, 22 June 2016. EPA, STR UK AND IRELAND OUTΤου Γιώργου Κέντα Όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Γαλλία το 1999, συνάντησα ένα Κύπριο μετανάστη, μορφωμένο, ευκατάστατο και κατοχυρωμένο στη χώρα αυτή, ο οποίος μου μίλησε για την “κλίκα των αγγλοτραφών της Κύπρου”. “Η κλίκα αυτή” μου είπε “κυβερνά την Κύπρο”. Δε χρειάστηκε να σκεφτώ πολύ για να του απαντήσω: Όντως έτσι είναι τα πράγματα, η συντριπτική πλειοψηφία όλων όσοι κατέχουν θέσεις κλειδιά στη χώρα μας είναι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο «αγγλοτραφείς» ή/και «αγγλολάγνοι». Όλοι οι Πρόεδροι της Κύπρου, όλοι σχεδόν οι αρχηγοί κομμάτων, όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης, όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο “ειδικές σχέσεις με τη Βρετανία”. Είτε η σχέση με τη Βρετανία είναι σχέση θαυμασμού ή σχέση μίσους, η σχέση αυτή είναι σχεδόν μονοπωλιακή.

Άσχετοι και ανίκανοι

Άσχετοι και ανίκανοι - MediaΑπό το βρετανικό δημοψήφισμα ο καθένας κράτησε ό,τι τον βόλευε, προκειμένου να δικαιώσει την ιδεολογική του τοποθέτηση, και πέταξε διακριτικά στην άκρη ή διέστρεψε οτιδήποτε την αντιστρατευόταν.
Ένα από τα κρίσιμα στοιχεία αυτού του αποτελέσματος ήταν το μεταναστευτικό. Χρειαζόταν όμως το Brexit για να κατανοήσουμε ότι πρό­κειται για ζήτημα τουλάχιστον ισάξιο με αυτό της οικονομικής κρίσης; Η στάση ολόκληρης σχεδόν της Ευρώπης την προηγούμενη περίοδο δεν ήταν παραπάνω από ευκρινής;

Ρωσία - Τουρκία: Τι σημαίνει η εξομάλυνση των σχέσεων Μόσχας - Άγκυρας

ImageΓράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας*
Η επαναπροσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας, που ξεκίνησε με τη συγγνώμη Ερντογάν στον Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Sukhoi Su – 24 πριν από μερικούς μήνες, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός και θα πρέπει να εξεταστεί μέσα στο πλαίσιο της συνολικότερης ρωσικής γεωστρατηγικής.
Συγκεκριμένα, η μερική αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων ενδέχεται να εντάσσεται σε μια ευρύτερη γεωπολιτική στρατηγική του Κρεμλίνου, η οποία βασίζεται στη διαμόρφωση ενός κλίματος ασάφειας αναφορικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με μια σειρά από χώρες στην περιφέρεια της Ευρασίας.

Κινήσεις προς τους Κούρδους κάνει ο Ερντογάν Μετά το Ισραήλ και την Ρωσία επιθυμεί διαπραγματεύσεις με την κουρδική πλευρά Του Νίκου Στέλγια

http://i2.cdn.turner.com/cnnnext/dam/assets/130117115809-turkey-kurds-coffins-story-top.jpgΤην μια μετά την άλλη διπλωματική μανούβρα πραγματοποιεί ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας για να δώσει τέλος στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.Χθες, στον απόηχο της εξομάλυνσης των τουρκοισραηλινών σχέσεων, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έστειλε στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν μια επιστολή με την οποία εξέφραζε την θλίψη του για τον θάνατο του πιλότου του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.Σήμερα το κουρδικό ειδησεογραφικό κανάλι Rudaw, το οποίο μεταδίδει τις απόψεις του αυτόνομου Κουρδιστάν, αναφέρει ότι παρασκηνιακά, η Άγκυρα πραγματοποιεί νέα βήματα στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Διαφωνίες στο ΑΚΡ εξαιτίας της συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ Το συντηριτικό κόμμα δεν συμφωνεί με τους όρους της νέας συμφωνίας Του Νίκου Στέλγια

http://galeri14.uludagsozluk.com/879/ihh-nin-akp-ye-resti_1100704.jpg
Η συντηρητική πτέρυγα του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος, στην Πρωθυπουργία και στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας, το Άκσαραϊ.Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΑΚΡ δεν συμφωνεί με τους όρους της νέας συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ με την συντηρητική πτέρυγα του κόμματος να ισχυρίζεται ότι οι όροι της συμφωνίας εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ισραήλ.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης ΙΗΗ, Μπουλέντ Γιλντιρίμ, οι μάρτυρες και οι οικογένειες των θυμάτων της Υπόθεσης του Μαβί Μάρμαρα είναι αυτοί που θα πουν τον τελευταίο λόγο για την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και όχι η κυβέρνηση.

Η Ρωσία προχωρά σε μερική άρση των τουρκικών κυρώσεων Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν αυτοπροσώπως στην επικείμενη σύνοδο των G20 Του Νίκου Στέλγια

Τουρκία και Ρωσία ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων τους, περίπου επτά μήνες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού με τουρκικά πυρά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.Επτά μήνες μετά το συμβάν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, οι Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξαν απόψεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το μέλλον των σχέσεων των δυο χωρών.Στον απόηχο της επιστολής του κ. Ερντογάν προς τον κ. Πούτιν, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι το περιεχόμενο της επιστολής αποτελεί την κατάλληλη βάση για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών. Παράλληλα, η Ρωσία προχωρά στην μερική άρση των κυρώσεων που επιβάλλει στην Τουρκία στο πεδίο του τουρισμού.