30 Ιουνίου 2016

Επόμενος σταθμός Λισαβόνα


https://global.handelsblatt.com/wp-content/uploads/2016/06/Cartoon-Quelle-Berndt-Skott-768x564.jpgΕπόμενος σταθμός στην κρίση της ΕΕ - Ευρωζώνης δεν θα είναι το αίτημα του Λονδίνου για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, όταν και εάν υποβληθεί μετά την εκλογή του διαδόχου του Κάμερον ή και από πρόωρες εκλογές. Θα είναι σε ορίζοντα δύο-τριών εβδομάδων η προαποφασισμένη από την Κομισιόν και συγκεκριμένα από τους Ντομπρόφσκις -Μοσκοβισί επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία για παραβίαση του πλαφόν των δημοσιονομικών ελλειμμάτων 3% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η απόφαση της Κομισιόν είχε ληφθεί πριν από το Brexit με κύριο στόχο να σωφρονιστούν προληπτικά οι Unidos Podemos στη γειτονική Ισπανία καθώς ήταν τότε πολύ πιθανή η ανάδειξη τους σε κύριο κυβερνητικό εταίρο. Ταυτόχρονα έπρεπε να εκτονωθούν και οι πιέσεις των Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ που κατηγορούσαν παρασκηνιακά και δημόσια ευθέως και πλαγίως τους Γιούνκερ και Μοσκοβισί για χαλαρή στάση στην ομάδα των παραβατών της δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαρτίζουν Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σήμερα, την επομένη του Brexit, η τιμωρία της Πορτογαλίας είναι ακόμη πιο αναγκαία, επίκαιρη και παραδειγματική για τους Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ. Αν μέχρι τώρα διεμήνυαν ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις και η εναλλαγή κυβερνήσεων στην Ευρωζώνη δεν επηρεάζουν τη δεδομένη άκαμπτη πειθαρχία, σήμερα θέλουν να καταδείξουν ότι ούτε ένα σοκ σαν το Brexit πριν από μια βδομάδα, αλλά ούτε και τα μελλοντικά σοκ της πρωτιάς του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία και της Λεπέν στην Γαλλία δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε χαλάρωση της δημοσιονομικής αυστηρότητας.

Η επικείμενη επιβολή προστίμου, που έχει ήδη σημάνει συναγερμό στον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Κόστα και το ΚΚ και το Μέτωπο της Αριστεράς που στηρίζουν την κυβέρνηση, προβάλλει ως ακόμη πιο άδικη και προκλητική, καθώς αναφέρεται σε μέτρα χαλάρωσης της λιτότητας που έλαβε με προφανείς προεκλογικές σκοπιμότητες η απελθούσα κεντροδεξιά κυβέρνηση Κοέλιο, ένα σκηνικό εντελώς πανομοιότυπο με αυτό της Ισπανίας. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προτίθεται να ζητήσει ομόφωνη απόφαση της Βουλής που να στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει το πρόστιμο που θα επιβάλει η Κομισιόν, μια κίνηση που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.
Η επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία είναι πρώτα απ' όλα ένα μήνυμα όχι τόσο προς τη γειτονική Ισπανία, αλλά προς τη Γαλλία και την Ιταλία: Αν οι Ολάντ-Βαλς και ο Ρέντσι περιμένουν το φόβητρο της Λεπέν και του Μπέπε Γκρίλο, που απειλούν με δημοψηφίσματα για αποχώρηση από την Ευρωζώνη, να οδηγήσει το Βερολίνο σε πιο ρεαλιστική στάση, πλανώνται πλάνην οικτράν.
kapopoulos@pegasus.gr