26 Μαρτίου 2013

FT: Ανησυχίες για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της αστάθειας στην Κύπρο

Δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με την αύξηση των προβληματισμών σχετικά με τις επιπτώσεις του θέματος της Κύπρου σε γεωπολιτικό επίπεδο. 

Από τον Όμηρο μέχρι τον H.G.Wells, τα νησιά έχουν απεικονιστεί στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία ως τόποι όπου η φυσική τάξη των πραγμάτων αντιστρέφεται, με τρομερές συνέπειες. Τελευταίο παράδειγμα είναι η Κύπρος.Από μία άποψη, οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν μπορούν να κατηγορήσουν παρά τον εαυτό τους. Δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν βάλει το όνομά τους κάτω από τη συμφωνία του πρώτου Eurogroup, που προέβλεπε τη νόμιμη κλοπή των ανασφάλιστων καταθέσεων. Και ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έπρεπε ποτέ να επιμείνει να μειωθεί το φορτίο στους μεγαλοκαταθέτες, μεγάλο μέρος των οποίων είναι Ρώσοι.

Η Δύση «Καλοβλέπει» την Πλούσια σε Φυσικό Αέριο Ανατολική Αφρική

Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Μοζαμβίκη θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα σε βασικό παίχτη στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόνισαν εμπειρογνώμονες σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. Ωστόσο πολλοί προειδοποίησαν ότι η «ευημερία και τα έσοδα» δε θα έρθουν γρήγορα καθώς η χώρα χρειάζεται «υποδομές».

Η Κυπριακή Κρίση και οι Φαντασιώσεις Περί Τιτλοποίησης Εσόδων από το Φυσικό Αέριο

Καθ’ όλη την διάρκεια της Κυπριακής κρίσης τα αποθέματα φυσικού αερίου τα οποία έχουν εντοπισθεί ανοικτά της μεγαλονήσου και σε μεγάλο βάθος, όπως στο Οικόπεδο 12, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο ως οιονεί σωσίβιος λέμβος της χειμαζόμενης οικονομίας. Η ύπαρξη και μόνο των αποθεμάτων αυτών, η αξιοποίηση των οποίων θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι το 2019 οπότε και αναμένεται να αρχίσει η ροή φυσικού αερίου προς την εγχώρια κατανάλωση και σε δεύτερο στάδιο για εξαγωγές, έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες με πολλούς πολιτικούς αλλά και αναλυτές να προεξοφλούν δυσανάλογα υψηλά έσοδα.

Κύπρος: Τα Βαθύτερα Αίτια μιας Κρίσης

του Γιώργου Δημητρακόπουλου Η γνωστή πλέον σε όλους σκληρή απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο αποκαλύπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το ζήτημα δεν ήταν απλά η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της . Αντίθετα, το ενδιαφέρον και η ανάλγητη αυτή στάση αφορούσε τρεις σημαντικούς παράγοντες που προσδιορίζουν την Κυπριακή πραγματικότητα.

Κύπριοι προς Ρώσους: «Αδέλφια μη μας προδώσετε»


Κύπριοι προς Ρώσους: «Αδέλφια μη μας προδώσετε»-http://www.antinews.gr/
Για μια ακόμα φορά η κοντόθωρη οπτική του Ελληνισμού στο απόγειο της. Μιά λογική που επιτρέπει να επικεντρωνόμαστε στην σωτηρία του δέντρου κι ας καίγεται το δάσος, να βλέπουμε το τυρί αγνοώντας οτι αυτό είναι το δόλωμα που μας προσελκύει στην παγίδα.

Ομάδα δράσης για την Κύπρο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

  • Στόχος, η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας
    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την πρόθεση τής Ε.Ε. να βοηθήσει στη δημιουργία νέων πηγών οικονομικής δραστηριότητας
Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η Κύπρος είναι τεράστιες, αλλά μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Ε.Ε., δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αποφάσισε να συστήσει Ομάδα Δράσης για να βοηθήσει τις κυπριακές Αρχές να αποκαταστήσουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ - ΚΙΝΑ Από την «ισορροπία» στην … ανισορροπία του τρόμου

Η έκφραση «ισορροπία του τρόμου», έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες για να περιγράψει την κατάσταση που υπήρχε ανάμεσα στα πυρηνικά οπλοστάσια των ΗΠΑ, που ξεκίνησαν πρώτες την κατασκευή των πυρηνικών όπλων (κι είναι η μόνη χώρα που τα δοκίμασε σε πόλεμο, πάνω στον άμαχο πληθυσμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι) και της Σοβιετικής Ενωσης, που είχε δημιουργήσει ένα τέτοιο πυρηνικό δυναμικό, που καθιστούσε αδύνατο ένα χτύπημα εναντίον της κι εναντίον των συμμάχων της, χωρίς σοβαρές συνέπειες για τον επιτιθέμενο.

Η μάχη της Κύπρου

http://topontiki.gr/photos/570x/brandenburg-gateberlin-germany-1080x19201364224295.jpg
Δημήτρης ΜηλάκαςΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Γερμανοί κέρδισαν τη μάχη της Κύπρου. Μια σημαντική, οπωσδήποτε, μάχη η οποία ωστόσο δεν θα καθορίσει το αποτέλεσμα του πολέμου, ο οποίος θα συνεχιστεί με κλιμακούμενη σφοδρότητα. Όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σ' ολόκληρη την περιφέρεια της ευρωζώνης.   Η γεωπολιτική παράμετρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι πλέον εμφανής. Και στην περίπτωση της Κύπρου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν τα κέρδη που - προς το παρόν τουλάχιστον - φαίνεται να εξασφαλίζει η Γερμανία. Είναι μάλλον αδιαμφισβήτητο ότι το Βερολίνο δημιουργεί ένα ισχυρότατο οικονομικό προγεφύρωμα, μετατρέποντας την Κύπρο σε αποικία χρέους, στην κρίσιμη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ανασχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής ζητεί ο Μ. Ανδρουλάκης

Τον ανασχεδιασμό της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας ζητεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «η τραγική "διάσωση" της Κύπρου [...] συνοδεύεται από παράπλευρες απώλειες για τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ειδικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει τα ακόλουθα:

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αλλαγή της σκακιέρας σε Κύπρο-Αιγαίο-ΑΟΖ |


Λεμεσός:«Αδέλφια μη μας προδίδετε»
Την ώρα που το μέλλον της Κύπρου παραμένει αβέβαιο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ένα σκληρό παιχνίδι πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα με φόντο τους υδρογονάνθρακες και βασικούς αντιπάλους από τη μία την Ευρώπη (κυρίως τη Γερμανία) και από την άλλη τη Ρωσία.Η Ευρώπη ζητά από την Κύπρο να βάλει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς για τα Ρωσικά κεφάλαια και η δεύτερη επιθυμεί να μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα κράτος απόλυτα εξαρτημένο από τη Ρωσία.
Οι Ευρωπαίοι -και δη οι Γερμανοί- δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ελέγχει η Μόσχα τα πολύτιμα κοιτάσματα στα κυπριακά οικόπεδα του Αιγαίου, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συσσώρευση Ρωσικού πλούτου στο νησί και σίγουρα δεν θέλουν να δουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λαμβάνει στρατηγικές θέσεις.

ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ Ανησυχία για το φλερτ Αγκυρας - Τελ Αβίβ


Ανησυχία για το φλερτ Αγκυρας - Τελ Αβίβ
Αφίσες του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα (AP).


Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για την επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ - Αγκυρας, καθώς, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει επισήμως ότι η προσέγγισή της με το Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας και παρόλο που η Αθήνα γνώριζε ότι ήταν θέμα χρόνου το Ισραήλ να ξαναπέσει στην αγκαλιά της Τουρκίας, η εξέλιξη σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις δεν εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον.

ΗΠΑ: Η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, η ΑΟΖ και οι ρηματικές διακοινώσεις. Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕτου πρέσβη Ανδρέα Ιακωβίδη που υπέγραψε τη Συνθήκη το 1982 εκ μέρους της Κύπρου

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRro6FbJiaC5yI3k5phKWEQgGZ9b4Bz4_wWxlKk10sr5OzPrJBf
Ο πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, ο οποίος υπέγραψε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το παρασκήνιο εκείνης της ιστορικής διάσκεψης στο Μοντέγκο Μπέι της Ιαμαϊκής (Τζαμάικα) το 1982, καταγράφοντας τα σημαντικά στοιχεία που αφορούν την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, την γειτνιάζουσα ζώνη, καθώς και το τι προνοεί η Συνθήκη σε περιπτώσεις διενέξεων. Στη συνέντευξή του, ο Κύπριος διπλωμάτης αναφέρεται λεπτομερώς στις προσπάθειες που είχε καταβάλει τότε η τουρκική αντιπροσωπεία για να εξαιρεθούν τα νησιά από συγκριμένα άρθρα της Συνθήκης, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε.
Την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη, ο υφυπουργός Εξωτερικών και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Μια κουρδική άνοιξη

Του Dimitar Bechev

Είναι το Nowruz, μια πανάρχαια περσική γιορτή που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης και του νέου έτους. Γιορτάζεται από την Κεντρική Ασία μέχρι τα Βαλκάνια, το Nowruz (ή Nevruz όπως γράφεται στα τουρκικά) έχει από καιρό γίνει ένα σύμβολο του αγώνα των Κούρδων για αυτοδιάθεση. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος χωρίς μαζικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια σε πόλεις σε όλη την Τουρκία, από την Κωνσταντινούπολη στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου χιλιάδες κουνούν τις σημαίες του Κουρδιστάν, του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), μιας οργάνωσης ανταρτών που έχει τεθεί εκτός νόμου χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική της οποίας θεωρείται ως νόμιμο παρακλάδι το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Οι συνήθεις σκηνές αυτή την ημέρα είναι οι συγκρούσεις με την αστυνομία και τα δακρυγόνα.

Προβλήματα στην Αν. Μεσόγειο… Η επερχόμενη ορμή για το φυσικό αέριο

Yuri M. Zhukov
Τα τελευταία χρόνια, οι διαφωνίες για τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν γίνει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Αλλά μια άλλη Θάλασσα - η Μεσόγειος - γίνεται γρήγορα τόσο ασταθής όσο και η ανατολική ξαδέλφη της. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις κοντά στις ακτές της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Συρίας και της Τουρκίας εντόπισαν τεράστια αποθέματα [1] φυσικού αερίου. Ο ανταγωνισμός για τα δικαιώματα για την αξιοποίηση αυτών των πόρων επιδεινώνει τις υφιστάμενες εντάσεις για την κυριαρχία και τα θαλάσσια σύνορα. Χωρίς την πιο ενεργή εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων, αυτές οι διαφωνίες θα είναι δύσκολο να επιλυθούν.

Προβλήματα και προϋποθέσεις για τον ενεργειακό άξονα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ Ποιες εξελίξεις θα τρέξουν μέσα στο 2013

By Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης
Η ξαφνική άνθιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων που ακολούθησε το αιματηρό επεισόδιο του πλοίου Mavi Marmara (Ιούνιος 2010) και τον καθορισμό της κυπρο-ισραηλινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) τον Δεκέμβριο του 2010, δημιούργησε την εντύπωση ότι μια μικρή διπλωματική επανάσταση βρισκόταν προ των πυλών. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι πλέον ακραίοι υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι οι παραδοσιακές συμμαχίες της Ελλάδος και της Κύπρου με τον αραβικό κόσμο ήταν πλέον απαρχαιωμένες αν όχι σχεδόν κενές περιεχομένου.

Ο ηρωισμός της ήττας -Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Από το «μολών λαβέ» του αείμνηστου Λεωνίδα της Σπάρτης ώς το «Οχι» του Ιωάννη Μεταξά, η άρνηση έχει κατοχυρωθεί στη συλλογική μας συνείδηση ως η ύστατη πράξη του ηρωισμού. Ασχέτως αποτελεσμάτων εννοείται. Πάντα αναρωτιόμουν ποιοι ψυχολογικοί μηχανισμοί παραμερίζουν τους πραγματικούς νικητές του αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών, όπως ήταν ο Θεμιστοκλής της Σαλαμίνας ή ο Μιλτιάδης του Μαραθώνα. Και καλά αυτοί οι δύο, οι οποίοι στη συνέχεια αποδείχθηκαν φιλοχρήματοι και έπεσαν θύματα της ανεξέλεγκτης φιλοδοξίας τους. Ποιος θυμάται όμως τον Αριστείδη, που ήταν στρατηγός των Αθηναίων στις Πλαταιές και πέθανε άπορος, και ποιος τον Κίμωνα, που έδιωξε οριστικά τον περσικό στόλο από το Αιγαίο; Ακόμη και ο τρόπος που η εθνική μας ιδεολογία ιεραρχεί τις αξίες στη σχεδόν μυθική για εμάς αρχαιότητα αποδεικνύει ότι οι νικητές έρχονται πάντα δεύτεροι και καταϊδρωμένοι στον αγώνα του ηρωισμού.

H Aγία Γραφή και ο Xαρίλαος Φλωράκης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ Πάλι το ίδιο λάθος. H Eλλάδα και φυσικά και η Kύπρος συνεχίζουν να «βάζουν» πολλή δόση συναισθήματος στην πολιτική.Xρόνια τώρα οι Eυρωπαίοι προτεστάντες και καλβινιστές έμαθαν ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού κι έτσι πορεύονται.Όλοι οι Eλληνες το γνωρίζουν αυτό, αλλά προτιμούν στις κρίσιμες ώρες να καθοδηγούνται με μόνο κριτήριο το δίκαιο και το άδικο.Σαφώς και είναι κατάφωρη αδικία και εθνικά επιζήμια για την Kύπρο η λύση που προβλέπει το γερμανικό, στην ουσία, σχέδιο διάσωσης που αποφασίστηκε στο μοιραίο εκείνο Eurogroup.Aκόμη και εχθρικά διακείμενα στην Kύπρο διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κατέκριναν το σχέδιο που στραγγαλίζει την κυπριακή οικονομία.«Aντί για σωσίβιο έδεσαν στον λαιμό της Kύπρου μια μυλόπετρα» ήταν η χαρακτηριστική φράση ξένου αναλυτή.

Οι ενέσεις αισιοδοξίας, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης...

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός
 ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι η ελληνική κοινωνία έχει περιέλθει σε μια κατάσταση ασταθούς ισορροπίας. Στις αρχές του 2013, οι διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη και η εκταμίευση των δόσεων είχαν, με την αμέριστη βοήθεια των κατεστημένων ΜΜΕ, δημιουργήσει ένα κλίμα σχετικής αισιοδοξίας. Η αισιοδοξία αυτή έχει πια εξανεμισθεί. Οι πολίτες άρχισαν να βλέπουν στην τσέπη τους τα επώδυνα μέτρα που ψηφίσθηκαν το φθινόπωρο του 2012. Και βεβαίως η περαιτέρω αφυδάτωση της αγοράς πολλαπλασιάζει τα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια.Αν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ομολογούν πια ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της, συνεχίζουν απτόητοι στην ίδια γραμμή. Η πλήρης εξάρτησή τους από την τρόικα το μόνο που τους επιτρέπει είναι να διαπραγματεύονται λεπτομέρειες. Το γεγονός ότι χρειάσθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να διαπραγματευθεί με τους απεσταλμένους της Τρόικας καταδεικνύει και θεατρικά ποιος αποφασίζει ακόμα και για τις λεπτομέρειες.

Ξανά ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο


Ξανά ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση του υπουργού Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού, ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας θα καθιερώσει τη συνεχή παρουσία του στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ηδη, το ΠΝ της χώρας κάνει νέες μεγάλες προμήθειες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.Για «αναγέννηση» της ναυτικής μοίρας, έκανε λόγο ο Σεργκέϊ Σόϊγκου, στις 11 Μαρτίου 2013, στη διάρκεια σύσκεψης των ηγεσιών του υπουργείου του και της αμυντικής βιομηχανίας. Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι «ελήφθη η απόφαση για τη δημιουργία επιχειρησιακής διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο θάλασσα, όπου δυνάμεις του στόλου θα βρίσκονται σε διαρκή βάση».

Το τουρκο-ισραηλινό Kazan-kazan

Του Κώστα Ράπτη
Τη στιγμή που θα έλεγε κανείς ότι οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις δεν θα μπορούσαν να φθάσουν σε χαμηλότερο σημείο, μετά το ρητορικό ξέσπασμα του Tayyip Erdogan εναντίον του σιωνισμού, η απεμπλοκή ήρθε υπό μορφήν μιας 30λεπτης τηλεφωνικής συνομιλίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Binyamin Netanyahu με τον Τούρκο ομόλογό του. Η συνδιάλεξη έλαβε χώρα, με πρωτοβουλία του Netanyahu, από... το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, παρόντος και του Αμερικανού προέδρου Barack Obama, ο οποίος ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί στο Air Force One, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Και μόνο η “σκηνοθεσία” της επικοινωνίας λέει τα πάντα...