11 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ αυτοακυρώνεται

Πριν από σαράντα χρόνια ο στενός συνεργάτης του προέδρου των ΗΠΑ Τζόνσον, Τζορτζ Μπολ, δημοσίευσε στο έγκυρο περιοδικό «Foreign Affairs» άρθρο με τον τίτλο «Πώς να σώσουμε το Ισραήλ παρά τη θέλησή του!» (How to save Israel in spite of herself!).Η στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου από το ξέσπασμα της Αραβικής Ανοιξης στις αρχές του 2011 μέχρι και σήμερα δικαιώνει και επικαιροποιεί το ερώτημα.
Η Αραβική Ανοιξη και η αιματηρή ενδοϊσλαμική σύρραξη που ακολούθησε ήταν μια πρωτοφανής στρατηγικών διαστάσεων ευκαιρία για το εβραϊκό κράτος: Να λύσει το Παλαιστινιακό με τους πιο ευνοικούς όρους ασφαλείας και να προβάλλει στην περιοχή ως προστάτης όλων των μειονοτήτων αλαουιτών, Δρούζων, χριστιανών κ.λπ. που βλέπουν ως επερχόμενο δικό τους ολοκαύτωμα την επικράτηση του σουνιτικού εξτρεμισμού να προβάλλει ως πόλος σταθερότητας, έρεισμα των μετριοπαθών στοιχείων της περιοχής και γέφυρά τους με τη Δύση.

Συμμαχικά σκληρά μαχαιρώματα

http://air.euro2day.gr/cov/co/commerzbank_180_136356_U945B6_b.jpg
Πίσω από την πρόσοψη ή καλύτερα την επίφαση ενότητας ΗΠΑ και Ευρωπαίων συμμάχων για σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία για την Ουκρανία, εκτυλίσσεται ένας βρόμικος πόλεμος εντός του ΝΑΤΟ, που τα έχει όλα: εκβιασμούς για αθέτηση συμβολαίων πώλησης οπλικών συστημάτων και πρόστιμα σε τραπεζικούς ομίλους ως τιμωρία, αλλά και αποκαλύψεις για κατασκοπία, που έρχονται στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με τις φήμες και για νέα εξοντωτικά πρόστιμα σε τραπεζικούς κολοσσούς.Μην πουλήσετε τα ελικοπτεροφόρα Μιστράλ στη Ρωσία και η BNP -Paribas θα πέσει στα μαλακά με χαμηλό πρόστιμο, φαίνεται ότι διαμήνυσαν οι ΗΠΑ στη Γαλλία. Ο καλός αστυνομικός δεν τα κατάφερε και τον διαδέχθηκε ο κακός, με το εξοντωτικό πρόστιμο των 6,5 δισ. ευρώ για συναλλαγή σε δολάρια που παραβίασε το εμπάργκο κατά του Ιράν, την ώρα που η Ουάσιγκτον ανακαλύπτει την κρυφή γοητεία των Χαμενεΐ και Ρουχανί!

Το όραμα του Ιχσάνογλου για την Τουρκία

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στην Τουρκία, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, εξέφρασε ξεκάθαρα την αντίθεσή του προς τον ισχυρό άνδρα της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας την βίαιη καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του καλοκαιριού του 2013.Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον του Τύπου των βασικών παραμέτρων του οράματός του για την Τουρκία εφόσον εκλεγεί, ο Ιχσάνογλου, ένας ευρυμαθής μουσουλμάνος και πρώην επικεφαλής της Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη της «ενότητας» μεταξύ των Τούρκων, που έχουν διχαστεί όσο ποτέ άλλοτε κατά την περίοδο διακυβέρνησης από το 2003 του πρωθυπουργού Ερντογάν, όπως εκτίμησε.Ο νέος πολιτικός παρότι 70 ετών Ιχσάνογλου άσκησε σφοδρή κριτική στις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποίησε η αστυνομία προκειμένου να καταστείλει τους διαδηλώσεις που συγκλόνισαν για 3 εβδομάδες ολόκληρη την χώρα.

Η επέλαση του τζιχάντ φέρνει στο προσκήνιο τα Βαλκάνια του Joschka Fischer*

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Η επέλαση του ΙΚΙΛ και ο κίνδυνος πλήρους αποσύνθεσης στη Μέση Ανατολή. Πώς κινδυνεύει η Ευρώπη, τα λάθη των ΗΠΑ και γιατί μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο τα Βαλκάνια.
Η επέλαση του τζιχάντ φέρνει στο προσκήνιο τα Βαλκάνια Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια, από τότε που ο Φράνσις Φουκουγιάμα υποστήριξε πως ο κόσμος έφτασε στο τέλος της ιστορίας. Έκτοτε όμως, η ιστορία έχει κάνει πολλές φορές τον κόσμο να ανατριχιάσει. Η ανάδειξη της Κίνας, οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η Αραβική Άνοιξη και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία διαψεύδουν το όραμα του Φουκουγιάμα για τον αναπόφευκτο θρίαμβο της φιλελεύθερης δημοκρατίας.Εκεί που η ιστορία αποδεικνύεται ενεργή καθημερινά και μάλιστα με δραματικές επιπτώσεις, είναι η Μέση Ανατολή. Η παλαιά Μέση Ανατολή που είχε σχηματιστεί από τα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι σαφές ότι καταρρέει, εν μέρει λόγω της αμερικανικής δράσης σε μία περιοχή που έχει ροπή προς τις συγκρούσεις.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Η «Ευρώπη των Ευκαιριών» της ιταλικής προεδρίας

Η «Ευρώπη των Ευκαιριών» της ιταλικής προεδρίας
Την «Ευρώπη των ευκαιριών», με έμφαση στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας προωθεί η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ, παρουσίασε χθες από τις Βρυξέλλες ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.Σύμφωνα με τον Σ. Γκότζι, η Ιταλία επιδιώκει να γίνει η ανάπτυξη ζήτημα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και κοινής δράσης, με τη δημιουργία μηχανισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για παραγωγικές επενδύσεις κοινού ενδιαφέροντος.