11 Ιουλίου 2014

Το όραμα του Ιχσάνογλου για την Τουρκία

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στην Τουρκία, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, εξέφρασε ξεκάθαρα την αντίθεσή του προς τον ισχυρό άνδρα της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας την βίαιη καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του καλοκαιριού του 2013.Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στην Κωνσταντινούπολη ενώπιον του Τύπου των βασικών παραμέτρων του οράματός του για την Τουρκία εφόσον εκλεγεί, ο Ιχσάνογλου, ένας ευρυμαθής μουσουλμάνος και πρώην επικεφαλής της Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη της «ενότητας» μεταξύ των Τούρκων, που έχουν διχαστεί όσο ποτέ άλλοτε κατά την περίοδο διακυβέρνησης από το 2003 του πρωθυπουργού Ερντογάν, όπως εκτίμησε.Ο νέος πολιτικός παρότι 70 ετών Ιχσάνογλου άσκησε σφοδρή κριτική στις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποίησε η αστυνομία προκειμένου να καταστείλει τους διαδηλώσεις που συγκλόνισαν για 3 εβδομάδες ολόκληρη την χώρα.


«Είμαι πεπεισμένος ότι οι νέοι που έφθασαν στο πάρκο (Γκεζί) την πρώτη ημέρα ήταν εξαιρετικοί πατριώτες. Εάν το Κράτος είχε προτιμήσει να χρησιμοποιήσει την οδό του διαλόγου αντί των δακρυγόνων και των γκλομπ, δεν θα είχαμε βιώσει αυτά τα δεινά» εκτίμησε ο υποψήφιος.

«Πρέπει να καλύπτουμε το σύνολο των πολιτών (. . .) και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την πόλωση» της κοινωνίας στην Τουρκία, υπογράμμισε ο Ιχσάνογλου, που έστειλε ένα μήνυμα κατευνασμού των πνευμάτων.«Ο πρόεδρος είναι ο αρχηγός της οικογένειας, δεν έχει τίποτε να κάνει με ένα γκλομπ» προσέθεσε ο ίδιος.Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τους διαδηλωτές «πλιατσικολόγους» και είχε διατάξει την αστυνομία να καταστείλει κάθε κινητοποίηση στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε κατακραυγή στην Τουρκία και στο εξωτερικό.«Δε μπορώ να επιτρέψω να χαρακτηρίζει αυτούς τους νέους κλέφτες» απάντησε σήμερα ο βασικός του αντίπαλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ