08 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς η κρίση μονιμοποιείται


Από την έντυπη έκδοση
Του Κώστα Ιωαννίδη
kioan@naftemporiki.gr
Το πολιτικό δυναμικό και η κοινωνία αποφεύγουν με αυτοκτονική διάθεση μια σοβαρή αξιολόγηση από τους δανειστές. Επί ένα και παραπάνω χρόνο, με διάφορες προφάσεις, δεν έγινε αξιολόγηση στη χώρα που, ενώ δεν μπορεί χωρίς δανεικά, ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται μονίμως λες και δεν τα έχει απόλυτη ανάγκη. Επίσης αναδείχθηκαν ηγέτες Τσίπρας - Λαφαζάνης που δηλώνουν ότι εκπροσωπούν το νέο και ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ανάγκη τις συνεργασίες για να μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Το κόστος της καθυστέρησης στην αποδοχή της πραγματικότητας πληρώνεται από όλους και πιθανά οδηγεί στη μετατροπή της κρίσης σε μόνιμη κατάσταση.   

Ο Βαγγέλης δεν είναι comme il faut και ομιλεί τη νομική αργκό…



http://www.ksm.gr/wp-content/uploads/2012/06/73.jpg
Νίκος Τεμπονέρας θύμα των ένδοξων  “Κένταύρων &  “Rangers”
Tο «αυτοφωράκιας» δεν ήταν γαλάζια μαγκιά, αλλά «νομική αργκό». Το «ψευτράκος» δεν ήταν ύβρις αλλά το είπε «αστειευόμενος» - μια κουβέντα παραπάνω μπορεί να ήταν στην τελική,  κι εάν ενοχλεί, «την παίρνει πίσω». Κι εάν τύχει και βγει και πρώτο κόμμα η ΝΔ, ψωμί κι αλάτι βρε αδερφέ, θα καλέσει και τον Τσίπρα – τον «ψευτράκο»– να κάνουν μαζί κυβέρνηση γιατί μόνο εκείνος – ο «απατεωνίσκος» - «γνωρίζει συνολικά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».
Και γιατί, πάνω απ’ όλα, ο Βαγγέλης δεν είναι comme il faut, δεν είναι δήθεν, αυτός είναι και σ’ όποιον αρέσει…Εν ολίγοις, ο Βαγγέλης (Μεϊμαράκης) παρέδωσε χθες το βράδυ, στη συνέντευξή του στο Star νέα μαθήματα πολιτικού savoir vivre και, μαζί, έθεσε και το νέο πλαίσιο του γαλάζιου πολιτικού πολιτισμού: ««Εγώ δεν είμαι δήθεν», είπε, «αυτός είμαι, αν θέλετε και σας κάνω, έχει καλώς, αν όχι και πάλι φίλοι είμαστε. Εγώ δεν είμαι comme il faut, ξέρω ότι κάποιες φορές το παρατράβηξα, όμως δεν κρύφτηκα ποτέ μου και δεν το έπαιξα ποτέ, κάτι άλλο από αυτό που είμαι».

Στα χαρτιά η διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης

Στα χαρτιά έχουν μείνει οι εξαγγελίες των τελευταίων ετών για την τεχνολογική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια δεδομένα.Δεν εφαρμόζονται ακόμα και ψηφισμένα νομοσχέδια ενώ πλήθος διοικήσεων κρατικών οργανισμών, επικαλούμενες διάφορες γνωμοδοτήσεις, αρνούνται να δημοσιεύουν στη «Διαύγεια» τις αποφάσεις τους.Γι’ αυτό και αρκετοί είδαν με ενδιαφέρον αλλά και με καχυποψία, τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη για την ψηφιακή πολιτική της δημόσιας διοίκησης.

Βουλευτές, ακόμη και του κόμματός του, καταψήφισαν προτάσεις για το δημοψήφισμα


Ο Βρετανός Π ρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπέστη μια δυσάρεστη ήττα στη Βουλή χθες καθώς ευρωσκεπτιστές του συντηρητικού κόμματός του ένωσαν τις δυνάμεις τους με βουλευτές της αντιπολίτευσης για να απορρίψουν προτάσεις κανονισμών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το αν η χώρα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Ενώ οι βουλευτές του Κάμερον υποστηρίζουν την ιδέα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, που είναι να διεξαχθεί πριν το τέλος του 2017, πολλοί εξέφρασαν ανησυχία για το ότι οι κυβερνητικές λειτουργίες δεν θα σταματούσαν πριν το δημοψήφισμα, σύμφωνα με την πρόταση νομοσχεδίου, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Μεγάλη φυγή κεφαλαίων από την Κίνα



ΒlOOMBERG, REUTERS, A.P.Επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του 2014. Οι ασιατικές αγορές επηρεάστηκαν δυσμενώς χθες, αλλά το κλίμα αντισταθμίστηκε από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ειδικότερα, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί στο 7,3% πέρυσι από το αρχικό 7,4%. Η αλλαγή αποδίδεται κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αντιστοιχούν στη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Κίνας και θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη μεταβολή των συνθηκών, όταν η βαριά βιομηχανία παραπαίει, αναφέρουν οι Financial Times.

Ξεκίνησαν οι σοβαρές αναταράξεις στο Κυπριακό Του Νίκου Στέλγια


http://assets.philenews.com/data/2015/05/06/aisiodoxoi-erntogan-akintzi-oti-to-2015-tha-einai-chronia-lysis-th.jpg
Ο κ. Ακιντζί (με ένα κ) μας εκπλήσσει για ακόμη φορά. Την τελευταία περίοδο, παράλληλα με τους εντατικούς ρυθμούς στο Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει εστιασμένη την προσοχή του στον ελληνοκυπριακό τύπο. Σε κάθε νέα δήλωση του, ο κ. Ακιντζί τα βάζει με τους Ελληνοκύπριους συναδέλφους. Στις τελευταίες δυο διασκέψεις τύπου, τις οποίες παρακολούθησε αυτή η στήλη, ο κ. Ακιντζί ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι ο ε/κ τύπος διαδίδει λανθασμένες πληροφορίες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το περίφημο μομέντουμ στις συνομιλίες. Από ότι φαίνεται, ο κ. Ακιντζί βιάζεται αρκετά για να υιοθετήσει την πάγια τακτική των προκατόχων του: Στο σημείο που τα βρίσκεις δύσκολα-σκούρα ρίξε το φταίξιμο στην άλλη πλευρά, αν όχι –για διπλωματικούς λόγους- στην ηγεσία της άλλης πλευράς, σίγουρα στους δημοσιογράφους.

Σινιρλίογλου: «Προοπτική συνεργασίας στην Α. Μεσόγειο φέρνει η λύση» Mήνυμα του νέου ΥΠΕΞ της Τουρκίας από την Κατεχόμενη Λευκωσία

Η λύση του Κυπριακού θα ανοίξει την πόρτα για περιφερειακή συνεργασία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής ο οποίος παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, οι δυο πλευρές σήμερα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Ο κ. Σινιρλίογλου δηλώνει ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» επιθυμούν την άμεση επίλυση του Κυπριακού.  «Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε και άλλο χρόνο». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο κ. Σινιρλίογλου ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένει μια λύση, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια των δυο πλευρών τονίζοντας ότι «αναμένουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα για την λύση του Κυπριακού».

Το παιχνίδι της οικειότητας


Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr
Eίδε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή τον Σταμάτη Σταματίου, Σταμ. Σταμ., όπως ήταν γνωστός ο συντάκτης της «Ακρόπολης» και τον ρώτησε ποια ώρα βρίσκεται ο Βλάσης Γαβριηλίδης στα γραφεία.Ο δημοσιογράφος απάντησε ότι ο διευθυντής ήταν ήδη στην εφημερίδα και ο Κρης τον προέτρεψε να περιμένει, μέχρι τη διακοπή της συνεδρίασης, για να τραβήξουν για την πλατεία Κλαυθμώνος, όπερ και εγένετο. Πήγαν πεζή, ο κόσμος αντιλαμβανόμενος τον Βενιζέλο άρχισε να συγκεντρώνεται και όταν έφθασαν στα γραφεία είχε γεμίσει όλος ο δρόμος και μέρος του κήπου. Ανεβαίνει ο συντάκτης για να αναγγείλει τον πολιτικό.

Αγωνία, απάθεια, απορία- Εικόνα διάλυσης αποπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Τσίπρας θα είναι πάλι πρωθυπουργός συγκυβερνώντας με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Απερίγραπτο είναι το κράμα συναισθημάτων, με το οποίο σχεδόν σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η αγωνία. Ολοι οι Ελληνες αγωνιούν για το μέλλον τους, για το μέλλον των παιδιών τους. Η πλειοψηφία του λαού μας μισεί βαθύτατα τη Γερμανία, αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι ο κύριος εχθρός της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα όμως ένα πρωτοφανές ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία, μη γνωρίζοντας υπέρ τίνος κόμματος πρέπει να ψηφίσει, αν θέλει να αντισταθεί στο Βερολίνο.

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ Μήνυμα από Βρυξέλλες: Δεν θα κάνουμε συμφωνία για το χρέος με... τη μισή Ελλάδα

Μήνυμα από Βρυξέλλες: Δεν θα κάνουμε συμφωνία για το χρέος με... τη μισή Ελλάδα
Πηγή των Βρυξελλών που επικαλούνται σήμερα Τρίτη «Τα Νέα» ανέφερε πως μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους. Μάλιστα, η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα.
«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η πηγή της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Τουρκία: Επιθέσεις εναντίον γραφείων του φιλοκουρδικού κόμματος


Δεκάδες γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία δέχθηκαν επίθεση.
Εξαγριωμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, σε αρκετές πόλεις της χώρας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο η τουρκική λίρα


Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο και οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφουν απώλειες, καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την εκστρατεία κατά των Κούρδων αυτονομιστών μετά την έκρηξη βόμβας που σκότωσε Τούρκους στρατιώτες, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο η τουρκική λίραΤο τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 1,3%, στις 3,0465 λίρες ανά δολάριο, ενώ στη συνέχεια διαπραγματευόταν 0,7% χαμηλότερα. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσε 1,1% στο χαμηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων. Μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) σκότωσαν και τραυμάτισαν στρατιώτες σε επίθεσή τους εναντίον δύο τεθωρακισμένων οχημάτων κοντά στη νοτιοανατολική στην επαρχία Χάκαρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Η συμφωνία Αθήνας - Ρώμης για τις θαλάσσιες ζώνες και το «αλβανικό αγκάθι»

Η συμφωνία Αθήνας - Ρώμης για τις θαλάσσιες ζώνες και το «αλβανικό αγκάθι»
Σε μία μάλλον απροσδόκητη κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απεκάλυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ότι η κυβέρνησή του επρόκειτο να υπογράψει με την Ιταλία συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.Πράγματι αυτό ισχύει και όντως το ταξίδι του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Ρώμη είχε κλειστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου. Είχαν μάλιστα ανταλλαγεί και συμφωνηθεί τα σχετικά διπλωματικά κείμενα, ενώ η συμφωνία "ακολουθεί" την παλαιότερη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 1977.

Στην τρίτη θέση

Παρά τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για τη θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, παρά τη χειραφέτηση του Παρισιού από την αυτόματη ταύτιση με το Βερολίνο, ο Ολάντ και οι Σοσιαλιστές δεν ανακάμπτουν δημοσκοπικά. Τελευταίο δείγμα γραφής το ποσοστό 19% που καταγράφει ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων έναντι του 27% της Λεπέν, που περνά στον δεύτερο γύρο με ανοιχτό ερώτημα ποιος θα είναι ο αντίπαλος της ακροδεξιάς υποψήφιας από τη Δεξιά καθώς Σαρκοζί και Ζιπέ καταγράφουν ποσοστά 25% ο καθένας, ενώ άλλη δημοσκόπηση εμφανίζει τη διευθύντρια του ΔΝΤ Λαγκάρντ ως αξιόπιστη διεκδικήτρια της προεδρίας από τη Δεξιά - Κεντροδεξιά.

Η εκδίκηση της ξεχασμένης ΑΟΖ

Η εκδίκηση της ξεχασμένης ΑΟΖΤου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Δεν περίμενα ότι το σλόγκαν της τυχερής Πατουλίδου «για την Ελλάδα ρε γαμώ το» να το χρησιμοποιήσει και ο Τσίπρας. Αλλά, σήμερα, στην Ελλάδα σκίζουμε μνημόνια, ασχολούμαστε με μια προβληματική Πρόεδρο και ασχολούμαστε με τον νέο αρχηγό κόμματος που μέχρι πρόσφατα νόμιζε ότι επισκεπτόταν την Σοβιετική Ένωση. Έτσι τώρα που βρισκόμαστε σε μια άλλη κρίσιμη προεκλογική περίοδο (δεν θυμάμαι ούτε μια εκλογική αναμέτρηση που δεν ονομάστηκε «κρίσιμη»), καλό θα ήταν να κυριαρχήσει το σλόγκαν «Για την ΑΟΖ ρε γαμώ το» για να φοβηθούν οι Τούρκοι και οι φίλοι μας οι Αιγύπτιοι που αλωνίζουν την Μεσόγειο και βρίσκουν τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων και εμείς, οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων,  χαζεύουμε τους κουτούς Άραβες που προσπαθούν να γίνουν πλούσιοι!

Στον κόσμο των ψευδαισθήσεων: Η Ε.Ε. της αλληλεγγύης…

Στον κόσμο των ψευδαισθήσεων: Η Ε.Ε. της αλληλεγγύης…Του Κώστα Βενιζέλου
Οι αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γνωστές. Αυτές οι αδυναμίες συντηρούνται και αναπαράγονται ως αποτέλεσμα των διαφορετικών συμφερόντων και του αγώνα επικράτησης και της δημιουργίας της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Οι ευρωπαϊκές ελίτ λειτουργούν εκδικητικά, τιμωρητικά, δογματικά και ενίοτε μυωπικά, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί στην περίπτωση της Ελλάδος, που την άφησαν σε «ελεύθερη πτώση», μέχρι να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών. Η περίπτωση της Κύπρου, το 2013, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του κυνισμού των ελίτ, που δοκίμασαν το πείραμά τους σε μια μικρή χώρα διά της ισοπέδωσης της οικονομίας της.

Αιματηρή βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού λεωφορείου, στην Τουρκία



iğdirda-pkk-saldirisi-şehit-haberleri-var.20150908102805.png
Δέκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού λεωφορείου στην επαρχία Ίγκντιρ της ανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.Η επίθεση σημειώνεται μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τους αντάρτες του PKK. Τουρκικά αεροσκάφη έπληξαν τη νύκτα θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, δύο ημέρες μετά την ενέδρα κατά την οποία σκοτώθηκαν 16 τούρκοι στρατιώτες στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Λυδία λίθος για το προσφυγικό η επίλυση της κρίσης στη Συρία

Τα Ηνωμένα Εθνη, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Δύση συνολικά, αν θέλουν να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, πρέπει να φροντίσουν σοβαρά για μια πολιτική λύση στο Συριακό
Πριν από τέσσερα χρόνια, το 2011, ξεκίνησε στη Συρία μια λαϊκή, ειρηνική επανάσταση για την αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν από τον συριακό λαό συνεχίστηκαν ειρηνικά για 6 μήνες και θα μπορούσαν να είχαν ρίξει το αυταρχικό καθεστώς της Δαμασκού περισσότερες από μία φορά, με την προϋπόθεση να υπήρχε μια σωστή στάση σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.Αντίθετα, ο συριακός λαός αφέθηκε στη μοίρα του απέναντι σε ένα από τα χειρότερα καθεστώτα, και όχι μόνο. Αρχισαν με διάφορους τρόπους να χτυπούν αυτήν την ειρηνική και δημοκρατική επανάσταση. Σκοπός τους ήταν να μην προχωρήσει ο ειρηνικός και δημοκρατικός άνεμος σε άλλες χώρες της περιοχής. Γιατί τότε το «τσουνάμι της Δημοκρατίας» θα έφτανε παντού. Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι το κατάφεραν, γιατί μετά τη συριακή επανάσταση καμία άλλη δεν ξεκίνησε.

Η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός εκθέτει την 'κόκκινη' Τασία

Οι απλές κινήσεις μα αναγκαίες κινήσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης για το προσφυγικό και η αδράνεια της απερχόμενης κυβέρνησης. Όταν η κοινή λογική κερδίζει τις αμπελοφιλοσοφίες
Οι ενέργειες της υπηρεσιακής πρωθυπουργού κας. Βασιλικής Θάνου, εκθέτουν ανεπανόρθωτα την προηγούμενη Κυβέρνηση. Όχι λόγω καθαυτής της επιλογής της προέδρου του Αρείου Πάγου– η οποία ενδεχομένως να έγινε με …αντιμνημονιακά κριτήρια- αλλά διότι ένας άνθρωπος με κοινή λογική  προχωρά επιτέλους σε αυτονόητες κινήσεις.Κινήσεις ωστόσο που δεν ήταν αυτονόητες για όλους. Όπως  για παράδειγμα το προσφυγικό. Ένα πεδίο υποτίθεται προνομιακό για την ριζοσπαστική αριστερά.  Η απελθούσα αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Τασια Χριστοδουλοπούλου, παρά τη χρόνια ενασχόλησή της με το αντικείμενο (ως δικηγόρος και ως πολιτικός έχει δώσει μάχες για τα δικαιώματα προσφύγων-μειονοτήτων κ.α.) κατόρθωσε απλώς να δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο που δείχνει να συμμαζεύεται –στο μέτρο του δυνατού πλέον- με απλές κινήσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης.