08 Σεπτεμβρίου 2015

Σινιρλίογλου: «Προοπτική συνεργασίας στην Α. Μεσόγειο φέρνει η λύση» Mήνυμα του νέου ΥΠΕΞ της Τουρκίας από την Κατεχόμενη Λευκωσία

Η λύση του Κυπριακού θα ανοίξει την πόρτα για περιφερειακή συνεργασία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το μήνυμα στέλνει ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής ο οποίος παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, οι δυο πλευρές σήμερα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Ο κ. Σινιρλίογλου δηλώνει ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» επιθυμούν την άμεση επίλυση του Κυπριακού.  «Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε και άλλο χρόνο». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο κ. Σινιρλίογλου ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένει μια λύση, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια των δυο πλευρών τονίζοντας ότι «αναμένουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα για την λύση του Κυπριακού».
Προκρίνει δε ότι και στις δυο κοινότητες υπάρχει βούληση για λύση ενώ για το ζήτημα των εγγυήσεων δήλωσε ότι θα συζητηθεί στην διεθνή διάσκεψη στην συνέχεια των διαπραγματεύσεων για να καταλήξει ότι «η δίκαιη και βιώσιμη λύση θα έχει θετικό αντίκτυπο για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην προοπτική συνέχειας της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στην τ/κ κοινότητα και επίσης στο σχέδιο μεταφοράς νερού από την Ανατολία στο νησί, ενώ αναφορά έκανε και στο χθεσινό συμβάν στο Ντάγλιτζα της Τουρκίας τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του για την καταπολέμηση της «τρομοκρατικής» οργάνωσης ΡΚΚ. 

Στέλνει μήνυμα στην Αθήνα ο Ακιντζί
«Συνεχίζεται μια σημαντική διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό. Η διαδικασία συνεχίζεται σε συνεννόηση και συμφωνία με την Άγκυρα», δήλωσε ο κ. Ακιντζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. «Εύχομαι το συντομότερο δυνατόν να εξασφαλιστεί λύση. Και η Τουρκία επιθυμεί αυτό», αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η λύση θα βασιστεί στο Κοινό Ανακοινωθέν ενώ αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ακιντζί ζήτησε από την Ελλάδα να υποστηρίξει τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού μετά τις εκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας. Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έστειλε τα συλλυπητήρια του σχετικά με τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στην Τουρκία.
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ