24 Απριλίου 2014

Πλήρη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ζητά ο Ομπάμα Υπέρ της δίκαιης αναγνώρισης των τραγικών γεγονότων του 1915 ο Αμερικανός Πρόεδρος



O Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Πέμπτη σε μια «πλήρη, ειλικρινή και δίκαιη» αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, μια ημέρα αφότου η Τουρκία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους απογόνους των θυμάτων.
«Μια πλήρης, ειλικρινής και δίκαιη αναγνώριση των γεγονότων είναι προς το συμφέρον όλων μας», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος με αφορμή την 99η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία.Σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης αυτής πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μιλά για «γενοκτονία» και προτιμά τον όρο «σφαγή», ενώ δεν απευθύνεται απευθείας στην Τουρκία, τη σύμμαχο της Ουάσινγκτον στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Την παραμονή αυτών των εκδηλώσεων μνήμης, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια πρωτοφανή κίνηση, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στα εγγόνια των Αρμενίων που σκοτώθηκαν το 1915».

Μνημόνιο συνεργασίας για τερματικό από την Deutsche Bank Οι Γερμανοί «ζητούν» συμβόλαια προπώλησης ΦΑ και ποσότητες από το Λεβιάθαν


Σε διαδικασία αναζήτησης πιθανής συνεργασίας στον τομέα των χερσαίων εγκαταστάσεων υγροποίησης ΦΑ στο Βασιλικό εισήλθε και επίσημα η Λευκωσία και η Deutsche Bank. Η συνάντηση που είχε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης με τρία στελέχη της γερμανικής τράπεζας ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα  προκειμένου να αποκτήσει και πάλι προοπτική η δημιουργία τερματικού υγροποίησης ΦΑ επί Κυπριακού εδάφους.
Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κύλησε σε καλό κλίμα με τους γερμανούς να θέτουν στην κυβέρνηση το γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας για τον τομέα της ενέργειας o οποίος απ ότι φάνηκε  τους ενδιαφέρει έντονα. Τα στελέχη της Deutsche Bank σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται να μετέφεραν  στον κ.Λακκοτρύπη το έντονο ενδιαφέρον του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού να εμπλακεί στις διεργασίες προκειμένου το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάρει σάρκα και οστά.

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης CLIFFORD KRAUSS / THE NEW YORK TIMES

Σε μεγάλο «άγνωστο Χ» στην εξίσωση του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη αναδείχθηκε το Μεξικό.
Στην εξάρτηση του δυτικού κόσμου από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής φιλοδοξεί να δώσει τέλος η γεωπολιτική ενεργειακή μετατόπιση που συντελείται αυτή τη στιγμή. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν έτσι να ξεπεράσουν τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία στην πρωτοκαθεδρία της παραγωγής πετρελαίου, ενώ ο καναδικός μαύρος χρυσός από σχιστολιθικά πετρώματα και τα μεξικανικά αποθέματα έχουν αναδείξει νέες ενεργειακές υπερδυνάμεις.

Παράταση τουρκικών ερευνών πλησίον Χίου

Ο υπουργός Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του και είχε εκφράσει την προθυμία της Ελλάδας να συνεισφέρει στις έρευνες.
Παρατείνονται οι τουρκικές έρευνες για τον εντοπισμό του τουρκικού F-16 και της σορού του πιλότου Νάιλ Ερντογάν, το οποίο κατέπεσε το 1996 στη θαλάσσια περιοχή της Χίου, στη διάρκεια εμπλοκής με ελληνικά Mirage 2000.Η σχετική NAVTEX που εκδόθηκε χθες επεκτείνεται μέχρι και την 1η Μαΐου, ενώ κανονικά οι έρευνες επρόκειτο να ολοκληρωθούν χθες. Οι τουρκικές εφημερίδες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα (η Τουρκία προχώρησε στις έρευνες αυτές ύστερα από πίεση της οικογένειας του πιλότου και του Τύπου). Χθες, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι βρέθηκαν κομμάτια μετάλλου στον βυθό, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν αυτά ανήκουν στο τουρκικό μαχητικό. Οι έρευνες, που διεξάγονται στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, παρακολουθούνται στενά από το Π.Ν. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, έως τώρα δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα.

Ιδού ο τρόπος για να μειωθεί γρήγορα και χωρίς κόστος η εξάρτηση της Ευρώπη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας


Ιδού ο τρόπος για να μειωθεί γρήγορα και χωρίς κόστος η εξάρτηση της Ευρώπη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Η απάντηση στο ερώτημα για το πώς θα μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας είναι απλή και...οικονομική: Με εξοικονόμηση ενέργειας.Σύμφωνα με το Εuropean Energy Review, η Γερμανία εισάγει το 37% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Τα τρία τέταρτα εξ αυτών χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση σπιτιών και επιχειρήσεων, καθώς και για τη λειτουργία των εργοστασίων της. Σε όρους ενεργειακής ασφάλειας, αυτό αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα τόσο του γερμανικού κράτους όσο και της Ευρώπης. Ωστόσο, μπορεί και να αποτελέσει μία πραγματική ευκαιρία...Ερευνα, που διεξήγαγε η συμβουλευτική εταιρεία ECOFYS για λογαριασμό της γερμανικής Βιομηχανικής Πρωτοβουλίας για την Αποδοτικότητα της Ενέργεια (DENEFF), δείχνει ότι εάν διπλασιαστούν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τη βιομηχανική διαδικασία μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Γερμανία θα μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου και κατ' επέκταση τις εισαγωγές της από τη Ρωσία κατά 50%.

Αρμενία: Τα τουρκικά συλλυπητήρια δεν είναι «αναγνώριση» της γενοκτονίας ούτε αίτηση «συγγνώμης»


Αρμενία: Τα τουρκικά συλλυπητήρια δεν είναι «αναγνώριση» της γενοκτονίας ούτε αίτηση «συγγνώμης»
Η Αρμενία θεωρεί πως η Τουρκία «συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης» της γενοκτονίας του 1915, ανέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Σερζ Σαρκισιάν σε ανακοίνωσή του, στην οποία δεν αναφέρεται ρητά στα συλλυπητήρια που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά χθες από την Άγκυρα με την ευκαιρία της σημερινής 99ης επετείου των σφαγών. Η γενοκτονία «συνεχίζει να υφίσταται όσο ο διάδοχος της Οθωμανικής Τουρκίας συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης» τονίζει ο αρμένιος πρόεδρος στην ανακοίνωσή του. «Μόνον η αναγνώριση και η καταδίκη (της γενοκτονίας) μπορούν να εμποδίσουν την επανάληψη ενός τέτοιου εγκλήματος στο μέλλον» προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως περίπου 1,5 εκατ. μέλη της αρμενικής κοινότητας «σκοτώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Αρμένιοι».Ωστόσο, ο αρμένιος ηγέτης δήλωσε πως «δεν θεωρούμε εχθρό μας την τουρκική κοινωνία» και ευχαρίστησε Τούρκους που βοήθησαν Αρμένιους στα χρόνια του πολέμου.

Ο κυρίαρχος λαός- Αγγελική Σπανού,

Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαίου θα έχουν ιδιαίτερη σημασία και για το λόγο ότι θα γίνουν με σταυροδοσία. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας δείκτης συλλογικής ωριμότητας, αφού υπάρχει το δικαίωμα επιλογής προσώπων. Αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι θα καθορίσουν το επίπεδο της ελληνικής εκπροσώπησης στην ευρωβουλή, σε μια πενταετία εξαιρετικά κρίσιμη για την πολιτική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη και για το μέλλον της ΕΕ. Τώρα δεν υπάρχει το άλλοθι της αρχηγικής αυθαιρεσίας και παίρνουν πάνω τους οι ψηφοφόροι την ευθύνη για την ποιότητα των προσώπων που θα κερδίσουν μία έδρα στο Στρασβούργο, εξασφαλίζοντας μοναδικά προνόμια για τον εαυτό τους αλλά και δικαίωμα ψήφου σε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι, άλλωστε, αυτονόητο ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές θα διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αφού σε μεγάλο βαθμό ισχύει ότι κάθε χώρα έχει τους ευρωβουλευτές που της αξίζουν.

Το "φωτογραφικό άλμπουμ" των "τούρκων βουλευτών" της Θράκης που όλοι τώρα...ανακαλύπτουν

Image
Onalert.grΌλοι τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους και τους εκνευρισμένους για όσα γίνονται στην Θράκη. Ειδικά οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που εμφανίζονται οργίλοι στα τηλεοπτικά παράθυρα προκαλούν όχι γέλιο, αλλά μάλλον θλίψη. Δεν είχαν ακούσει …τίποτα για το φόνο. Δεν είχαν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες βουλευτές που δήλωναν τούρκοι μέσα στο κοινοβούλιο. Δεν είχαν ξαναδεί αφίσες γραμμένες στα τουρκικά στην Θράκη. Τα γράφουμε όλα αυτά γιατί δυστυχώς το θέμα Θράκη το αγγίζουν όχι για την ουσία του προβλήματος και των κινδύνων αλλά μόνο και μόνο για να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο στην προεκλογική αντιπαράθεση των εκλογών που έρχονται.

Ο άγιος Εξορινός και οι άλλοι

http://www.churchofcyprus.org.cy/pictures/8359.jpgΤου ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, http://www.philenews.com
Στο Ακρωτήρι Αποστόλου Ανδρέα – Κάστρου, στο Ριζοκάρπασο, υπήρχε ένας νεολιθικός οικισμός, μεγάλης αξίας για την παγκόσμια κληρονομιά. Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε κηρύξει το χώρο ως αρχαίο μνημείο. Οι κατοχικές αρχές όμως τον ισοπέδωσαν γιατί προτίμησαν να τοποθετήσουν εκεί δύο ιστούς για να υψώνουν στον ένα τη σημαία της Τουρκίας και στον άλλο τη σημαία του ψευδοκράτους.
Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για τον σεβασμό των κατοχικών αρχών στα αρχαία μνημεία. Άλλα, εκατοντάδες παραδείγματα, δείχνουν και τον ανάλογο σεβασμό απέναντι στα θρησκευτικά μνημεία των χριστιανών. Πάνω από 500 εκκλησίες και 17 μοναστήρια λεηλατήθηκαν και αρκετά κατεδαφίστηκαν. 77 εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά, 28 χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες ή κοιτώνες, 13 χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή αχυρώνες. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Λάπηθο έγινε ξενοδοχείο και καζίνο πολυτελείας και το Αρμενικό μοναστήρι Σουρπ Μάγκαρ (κτισμένο τον Μεσαίωνα) έγινε καφετερία. Είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα εκκλησιαστικά κειμήλια αυτών των ναών, περιλαμβανομένων άνω των 15.000 φορητών εικόνων. Επίσης, πάνω από 60.000 αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν και πουλήθηκαν παράνομα στο εξωτερικό.

Από τη Βαϊμάρη... στις Βερμούδες!

Μέχρι την ανατροπή του Γιανουκόβιτς στις 21/2 η διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία φαινόταν να είναι ευρωπαϊκή υπόθεση, με το Τρίγωνο της Βαϊμάρης -το άτυπο σχήμα τριμερούς συνεργασίας Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας- να έχει και σωστά την πρωτοβουλία κινήσεων.
Μαζί με τον Γιανουκόβιτς εξαφανίσθηκε μάλλον και το Τρίγωνο της Βαϊμάρης σε ένα Τρίγωνο των Βερμούδων, την ώρα μάλιστα που η συγκυρία νομιμοποιούσε την ύπαρξή του και τον ρόλο του.
Για την Πολωνία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, η χώρα από προνομιακός στενός εταίρος του Βερολίνου ξαναγίνεται προπύργιο των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς στα μάτια της Βαρσοβίας μόνον η Ουάσιγκτον υιοθετεί πλήρως τη μαξιμαλιστική της αντιρωσική πολιτική στην Ουκρανία. Αλλωστε η φόρμουλα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, του πλαισίου δηλαδή σύνδεσης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών με την ΕΕ, είναι πολωνικής πατρότητας. Αν το Βερολίνο διστάζει να κόψει τις γέφυρες με τη Μόσχα, η Πολωνία είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμη να καλύψει το κενό και να αναλάβει ρόλο στην Ουκρανία και στις τρεις Βαλτικές Χώρες.

Γιατί ο Erdogan απευθύνεται στους Αρμενίους

Εκδηλώσεις για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των ΑρμενίωνΤου Κώστα ΡάπτηΌσο και αν δεν συνιστά αναγνώριση ευθύνης, η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο της Τουρκίας σχετικά με τα “γεγονότα του 1915” την παραμονή της 99ης επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί ιστορική χειρονομία, με οποιοδήποτε μέτρο και αν κριθεί.Για πρώτη φορά η πολιτική εξουσία στην Άγκυρα εγκαταλείπει την τακτική της απλής άρνησης και τοποθετείται στο ζήτημα, όχι αντιδρώντας σε κινήσεις τρίτων, αλλά εξ ιδίας πρωτοβουλίας, “απενοχοποιώντας” ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτόν τις ετήσιες τελετές μνήμης σχετικά με τη γενοκτονία, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια και στην ίδια των Τουρκία, με πρωτοβουλία της εναπομείνασας τουρκο-αρμενικής κοινότητας και των συμπαραστατών της.

«Συναγερμός» Μπλερ κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού

Φωτογραφία αρχείου δείχνει τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε ομιλία του στο Κολέγιο Λαφαγιέτ της Πενσιλβάνια.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι Δυτικοί ηγέτες θα έπρεπε να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους με τη Ρωσία για την Ουκρανία και να επικεντρωθούν στην αυξανόμενη απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού, ανέφερε χθες σε ομιλία του στο Λονδίνο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, τονίζοντας ότι η διάχυση της ακραίας ιδεολογίας στην περιοχή, όπως και στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Αφρική, «εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια τον 21ο αιώνα». «Σε αυτό το θέμα, όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ανατολή, ειδικά τη Ρωσία και την Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι Ανατολή και Δύση έχουν κοινό συμφέρον να αντιμετωπίσουν από κοινού τον κίνδυνο του θρησκευτικού εξτρεμισμού, που θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας. Κατά τη γνώμη του, πολλοί άνθρωποι είναι «περιέργως απρόθυμοι» να αναγνωρίσουν τους κοινούς δεσμούς που συνδέουν τις ισλαμικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά ο ίδιος επέμεινε ότι πρέπει να «διαλέξουμε στρατόπεδο εναντίον μιας επικίνδυνης ιδεολογίας, που συνιστά διαστρέβλωση του Ισλάμ».

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ Μειονότητα χωρίς όνομα

Εχουμε μια δυστοκία με τους προσδιορισμούς στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και μια εφευρετικότητα στην κάλυψη της αμηχανίας μας. Προτείνω λοιπόν να λύσουμε το ζήτημα της τ… (άφατης) μειονότητας στη Θράκη με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο που αντιμετωπίσαμε το θέμα του «κρατιδίου των Σκοπίων» και του «ψευδοκράτους» με τους ψευδολιμένες, τις ψευδοπόλεις και τους ψευδοπολιτικούς: να τη βαφτίσουμε «πρώην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», που κάνει κι ωραία ακροστιχίδα «πμμΘ» (που-μου-μου-Θου, όπως που-γου-δου-Μου, ΠΓΔΜ). Είναι ενδιαφέρον ότι τα τελευταία 24ωρα, που ξέσπασε η ιστορία με την -τουλάχιστον ατυχή- υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και την απόσυρσή της στη συνέχεια, ελάχιστοι μιλούν για τη μειονότητα. Οι περισσότεροι σιχτιρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «άνοιξε ευαίσθητα εθνικά θέματα» και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σιωπή, με το επιχείρημα ότι η συζήτηση για τέτοια ζητήματα θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Τουρκία. Εψαξα στις μεγάλες τουρκικές εφημερίδες και δεν είδα να ασχολούνται με το θέμα. Εχουν υπερβολικά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα για να ικανοποιήσουν τη δική μας εθνική ματαιοδοξία.

Οταν οι άλλοι «τρώγονται», οι Αμερικανοί κάνουν πάρτι - Γιώργος Παυλόπουλος

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82_CNN.jpg
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και με την «καταιγίδα Μπους», οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχείρησαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους σε όλο τον πλανήτη, με τη δύναμη των όπλων. Γρήγορα, όμως, αποδείχθηκε ότι τους ήταν αδύνατο να ελέγξουν πλήρως ακόμη και χώρες όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, ενώ σταδιακά, οι Αμερικανοί πολίτες -λόγω της οικονομικής κρίσης- έδειχναν να δυσφορούν ολοένα περισσότερο απέναντι στα πολεμικά σχέδια, τη σκοπιμότητα των οποίων αδυνατούσαν να κατανοήσουν. Έτσι, η έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο σηματοδότησε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην παγκόσμια στρατηγική των ΗΠΑ. Μιας σελίδας η οποία, τηρουμένων των αναλογιών, γράφεται με βάση το δόγμα της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας: διαίρει και βασίλευε.

«Θέατρο» Ψυχρού Πολέμου Δύσης – Ρωσίας το Μαυροβούνιο

Στη μέγγενη Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκεται τον τελευταίο καιρό το Μαυροβούνιο, αναφέρει ο σερβικός Τύπος. Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, με διάφορες παρεμβάσεις, προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Πολλές φορές οι πιέσεις που ασκούνται ξεπερνούν τα όρια της διπλωματικής συμπεριφοράς και λαμβάνουν χαρακτήρα ανοιχτής παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα του Μαυροβουνίου.Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Politika” (Πολίτικα) του Βελιγραδίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ποντγκόριτσα απέστειλε εγγράφως στην κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς λίστα με τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο νόμο για την πάταξη της διαφθοράς που κατατέθηκε προς συζήτηση στη βουλή. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ προτείνουν να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και όχι μόνο χρηματική ποινή στους δημόσιους λειτουργούς που θα καταθέσουν ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Πλατεία Ταξίμ… Γιοκ

ΤΟΥΡΚΙΑ – Προς μία αυταρχική δική του μονοκρατορία φαίνεται πως βαδίζει ο Ερντογάν μετά και από την απαγόρευση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης των συνδικάτων στην εμβληματική περιοχή της Πόλης

Του Νικόλα Ζηργάνου
 Σε ακόμη μια επίδειξη αυταρχισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Ταξίμ και κατηγόρησε τους συνδικαλιστές και τις αριστερές οργανώσεις ότι θέλουν να δημιουργήσουν χάος στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.Την απόφαση αυτή καταδίκασε η αντιπολίτευση και ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπενθύμισε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP, και ο Ερντογάν προσωπικά, είχαν επαναφέρει τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στο Ταξίμ, έπειτα από πολύχρονη απαγόρευση που επιβλήθηκε μετά τη σφαγή της Πρωτομαγιάς του 1977, όταν «άγνωστοι» πυροβόλησαν κατά του πλήθους, σκότωσαν 36 και τραυμάτισαν 220 διαδηλωτές. Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι.

Η δεύτερη γενοκτονία των Αρμενίων είναι η σιωπή

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/Armenian_Genocide_Map-en.svg/2574px-Armenian_Genocide_Map-en.svg.png
Το 1915, σύμφωνα με ένα σχέδιο εκπονημένο εκ των προτέρων και εφαρμοσμένο μεθοδικά, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με απώτερο στόχο την καταστροφή του πολιτισμού τους. Οι Αρμένιοι ήταν θύματα μιας γενοκτονίας η οποία έγινε ένα μακάβριο σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενεές.Εκτοτε οι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αγωνίστηκαν σθεναρά προκειμένου να ξεχαστεί η σκιά αυτή από το παρελθόν της χώρας τους.Μέχρι σήμερα, ιδίως στην Τουρκία, η απλή αναφορά αυτής της ιστορικής αλήθειας ξεσηκώνει εναντίον όσων την εκστομίζουν σφοδρές αντιδράσεις, απειλές για την σωματική τους ακεραιότητα και ενίοτε ακόμη και δολοφονίες.
Οι αρνητές τροφοδοτούν τον ρατσισμό και το μίσος εναντίον των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικισμός - κοσμοπολιτισμός σημειώσατε Χ

Τα γεγονότα είναι γνωστά, υποψήφια Ρομά από τη μουσουλμανική μειονότητα, γνωστή για τις σχέσεις της με ελληνικούς αντιδραστικούς κύκλους και βραβευμένη από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εντάσσεται ως υποψήφια στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία αποσύρεται (μετά από αντιδράσεις, όπως γράφεται, των μειονοτικών βουλευτών και του τουρκικού προξενείου), και μάλιστα με κοσμοπολίτικη επιχειρηματολογία που δίνει πάτημα στον εθνικισμό της άλλης πλευράς. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος της λεγόμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης που στηρίζει το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB και - όπως αποδεικνύεται - έχει σχέσεις με εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία, υπό το βάρος των αντιδράσεων παραιτείται. Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει εδώ και μια βδομάδα (Πέμπτη 17/4/2014) Ανακοίνωση της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, στην οποία η ΚΟ κατήγγελλε αυτά τα περιστατικά.
***

Το όραμα του Ερντογάν έγινε στάχτη στη Συρία

Οι επιδιώξεις και οι εμμονές του τούρκου πρωθυπουργού και ο αμερικανικός παράγοντας – Οι απόψεις ενός τούρκου δημοσιογράφου
Το όραμα του Ερντογάν έγινε στάχτη στη Συρία
Η ιστορία είναι γεμάτη από μεγάλες «αφηγήσεις» που διαψεύστηκαν. Ακριβώς όπως η ιδεαλιστική «ατζέντα για την ελευθερία» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Γ. Μπους κατέρρευσε όταν η κατοχή του στο Ιράκ δημιούργησε μια διαιρεμένη και αιματοβαμμένη χώρα, έτσι και η αντίστοιχη ατζέντα για την ελευθερία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ένα πολύ λιγότερο μαχητικό αλλά εξίσου ιδεαλιστικό όραμα για τη Μέση Ανατολή - έγινε στάχτη στη Συρία.
Ο ιδεαλισμός του Ερντογάν ενισχύθηκε με την Αραβική Ανοιξη του 2011, όταν έπεσαν κοσμικές δικτατορίες ανοίγοντας τον δρόμο για δημοφιλή ισλαμικά κόμματα. Ο Ερντογάν πίστευε ότι η δική του ιστορία επιτυχίας στην Τουρκία θα επαναλαμβανόταν σε όλη τη Μέση Ανατολή.