11 Μαΐου 2014

Η λάθος ανάλυση της κρίσης

Σπύρος Λίτσας Ο δυτικός κόσμος, πλην της Γερμανίας, βρίσκεται σε βαθιά οικονομικοπολιτική κρίση πριν ακόμα από την πτώση των αμερικανικών sub-prime mortgages του 2008. Μια κατάσταση που ως αφετηρία έχει τις συμπαντικές μεταβολές της διεθνοσυστημικής πολικότητας και επηρεάζει το σύνολο των δυτικών δρώντων εξαιτίας αυτού που οι Robert Keohane και Joseph Nye Jr. ονόμασαν ασύμμετρη αλληλεξάρτηση (asymmetrical interdependency).
Οι ομοιότητες, όμως, σταματούν εδώ. Και αυτό γιατί ενώ οι ΗΠΑ προτίμησαν να ακολουθήσουν τον ορθολογικό δρόμο ενός νέου New Deal, εφαρμόζοντας αρχές φιλελεύθερου κεϊνσιανισμού, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν διαφορετικά. Οι λόγοι γι' αυτήν την απόφαση επικεντρώνονται στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί, μάλλον δικαίως, ότι τα κράτη-μέλη δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που θα εμφανιστούν σε τυχόν στροφή προς τον κεϊνσιανισμό.

Οι δεσμοί Βερολίνου και Μόσχας

ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ

Πολύ πριν οι φιλορώσοι της ανατολικής Ουκρανίας αιχμαλωτίσουν τους τέσσερις Γερμανούς στρατιωτικούς παρατηρητές, πυροδοτώντας διαμάχες στο εσωτερικό της Γερμανίας για τη σκοπιμότητα της αποστολής, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Die Zeit, Μπερντ Ούλριχ διερωτάτο «πώς στην ευχή κατόρθωσε ο Πούτιν να διχάσει τη Γερμανία».Οι στρατιωτικοί παρατηρητές επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στο Βερολίνο, ύστερα από δεκαήμερη αιχμαλωσία, αλλά οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για την ενδεδειγμένη στάση του Βερολίνου απέναντι στη Μόσχα δεν κόπασαν.

Ενα έθνος, τέσσερις ιστορικές αφηγήσεις

ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ*Πώς δομούνται οι μεγάλες αφηγήσεις για το παρελθόν πάνω στις οποίες κτίζεται η ιστορική συνείδηση ενός έθνους; Και πώς μεταλλάσσονται στον χρόνο; Το ερώτημα έχει ιστορική, αλλά και πολιτική σημασία. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί τέσσερις μεγάλες ιστορικές αφηγήσεις. Η πρώτη και ισχυρότερη προκύπτει μέσα από τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και παίρνει την ολοκληρωμένη της μορφή στο έργο του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε «εθνική αφήγηση». Κεντρική της ιδέα η ιστορική συνέχεια του ελληνικού έθνους από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα.
Το κυβερνητικό σχέδιο -σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- προβλέπει να διατηρηθεί η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείου μέχρι το μεσημέρι και το απόγευμα να χρησιμοποιείται ως τέμενος.ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Οσο πλησιάζει η επέτειος της Αλωσης, τόσο πιο φορτισμένη γίνεται η συζήτηση στην Τουρκία σε σχέση με το μέλλον της Αγίας Σοφίας. Την περασμένη εβδομάδα, το σχέδιο που συζητείται μήνες στους κύκλους των συντηρητικών μουσουλμάνων για τη μετατροπή του σημαντικότερου βυζαντινού μνημείου εκ νέου σε τέμενος, ενεπλάκη στον μύλο της αντιπαράθεσης του Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του. Αφορμή ήταν η πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χασάν Γιλντιρίμ, με αίτημα την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους. Η ημερομηνία που επέλεξε να το κάνει αυτό ήταν εξόχως συμβολική, την 2α Μαΐου, 80ή επέτειο από την απόφαση του Κεμάλ να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ…

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

Στην εποχή των μεγάλων προσδοκιών, των ελπίδων και του ονείρου που γέννησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Αγωνίστηκε αδιαπραγμάτευτα για την υλοποίηση του ονείρου πραγμάτωσης μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας, πλήρωσε τον αγώνα με την ίδια τη ζωή του, για να οδηγηθεί η Αμερική στον κόσμο που να ανταποκρίνεται στο όραμά του… Η ΚΥΠΡΟΣ αποτελεί ένα παράδειγμα, όπου στις αρχές του 21ου αιώνα πλέον, μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς οργανισμοί αρνούνται το δικαίωμα των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν τη γωνιά του κόσμου

Ο άξονας με το «Τέταρτο Ράιχ» -

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Μπορεί ή όχι η γερμανική επένδυση στο τερματικό, να «αδειάσει» την τουρκική λίμνη;
  • Ποιες γεωπολιτικές αλλαγές μπορεί να φέρει η εμπλοκή του Βερολίνου στα ενεργειακά της Κύπρου και ποια μπορεί να είναι η τύχη του αγωγού από την Κύπρο και το Ισραήλ προς Τουρκία
  • ΠΩΣ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ η τριχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ... ΠΟΥΛΜΑΝ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ Επίδειξη δύναμης στην κάλπη της Θράκης

Σε αγώνα δρόμου μέχρι τελευταίας... στροφής και με γενική «επιστράτευση» - μεταφορά ψηφοφόρων από την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, την Αδριανούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις επιδιώκεται να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε πεδίο επίδειξης δύναμης των ακραίων στοιχείων της μειονότητας, με την ανάδειξη του κόμματος του Αχμέτ Σαδίκ DEB πρώτο σε ψήφους στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.
Ομιλία του ηγέτη του DEB Μουσταφά Αλί Τσαβούς σε συγκεντρώσεις του κόμματος.
Ομιλία του ηγέτη του DEB Μουσταφά Αλί Τσαβούς σε συγκεντρώσεις του κόμματος.Σε αγώνα δρόμου μέχρι τελευταίας... στροφής και με γενική «επιστράτευση» - μεταφορά ψηφοφόρων από την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, την Αδριανούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις επιδιώκεται να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε πεδίο επίδειξης δύναμης των ακραίων στοιχείων της μειονότητας, με την ανάδειξη του κόμματος του Αχμέτ Σαδίκ DEB πρώτο σε ψήφους στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Στηριζόμενο στην πολυδιάσπαση της πλειονοτικής ψήφου στα πολλά μικρά και μεγάλα κόμματα, το τουρκικό προξενείο επένδυσε στην αναβίωση του DEB και εκμεταλλευόμενο τη χαλαρότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές ελπίζει ότι το βράδυ της 25ης Μαΐου θα διαμορφωθεί μία παραπλανητική εικόνα για τη Θράκη.

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ SANO HALO: Η Αννα Φρανκ των προσφύγων του 1922

ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ, ΤΗΕΑ HALO, ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ
«Οι Τούρκοι μού οφείλουν μια πολύ μεγάλη, πραγματικά μεγάλη συγγνώμη. Ούτε καν μια μικρή συγγνώμη, αλλά μια μεγάλη συγγνώμη, που πήραν μακριά μου όλους όσους αγαπούσα. Ο,τι είχα.

Η Νατοκεμαλική «συνιστώσα» του Σύριζα