22 Αυγούστου 2014

Θα ενώσει δυνάμεις με Ιράν, Χεζμπολάχ και Συρία η Δύση;


Ανήμπορη να σταματήσει τους τζιχαντιστές του ISIS, η Δύση ίσως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ενώσει τις δυνάμεις της με το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ, εκτιμούν αναλυτές.
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ στους σουνίτες τζιχαντιστές του ISIS στο Ιράκ και η συνεργασία κι ο στρατιωτικός εξοπλισμός της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης, είναι το τελευταίο σήμα ότι η Δύση κινείται προς μία συμφωνία με το σιιτικό άξονα του Ιράν, που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, το Ιράκ και τη Συρία, αναφέρει δημοσίευμα της Jerusalem Post.Μία τέτοια ευθυγράμμιση φοβόταν για κάποιο διάστημα τόσο ο σουνιτικός κόσμος όσο και το Ισραήλ, προστίθεται στο δημοσίευμα και παρατίθενται τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ως μία επιλογή.

Δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Χαβαντίς» Βρετανικό σπάσιμο εμπάργκο μέσω κατεχομένων;

Βρετανικό σπάσιμο εμπάργκο μέσω κατεχομένων;
 Σκέψεις για μεταφορά προϊόντων μέσω και των κατεχομένων κάνει βρετανική εταιρεία που αναζητεί τρόπους να σπάσει το ρωσικό εμπάργκο εναντίον ευρωπαϊκών προϊόντων. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», η βρετανική εταιρεία Νάιτσμπριτζ αναζητεί τρόπους προκειμένου να συνεχίσει να προμηθεύει τους πελάτες στη Ρωσία μέσω του κατοχικού καθεστώτος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία που εξάγει τα προϊόντα της μέσω του λιμανιού στο Λίνκολνσαϊρ επιδιώκει στο να φτάσει τις υπεραγορές της Ρωσίας μεταφέροντας τα προϊόντα της μέσω του παράνομου λιμανιού του κατοχικού καθεστώτος και των λιμανιών της Τουρκίας.

Αβραμόπουλος: Αριστη η συνεργασία με ΗΠΑ


Αβραμόπουλος: Αριστη η συνεργασία με ΗΠΑ
Ολόκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, τον κ. Τσακ Χέιγκελ. Ηταν η τρίτη διμερής επίσκεψή του Ελληνα υπουργού στην Ουάσιγκτον και στο Πεντάγωνο, κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:
“Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό μου, να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά το πράγματι άριστο επίπεδο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Σήμερα προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε εκκρεμή θέματα.

Φανατισμός και ηλιθιότητα: Ποιοι ανέθρεψαν τα τέρατα;

Φανατισμός και ηλιθιότητα: Ποιοι ανέθρεψαν τα τέρατα;Του Κώστα Βενιζέλου,  http://www.philenews.com
Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δεν προκαλεί μόνο ανατριχίλα, αποτροπιασμό αλλά και φόβο. Στο βίντεο ο δήμιος χωρίς να ταράζεται, επιστρατεύοντας ένα διακηρυκτικό λόγο, με σαφή τα χαρακτηριστικά της εκδίκησης και του φανατισμού, χωρίς να κομπάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο, «ανέγνωσε» την καταδίκη ενός αθώου. Έτσι γίνεται πάντα, για να σταλούν τα «μηνύματα». Βάφονται στο αίμα, όχι των ισχυρών, αλλά του πρώτου αδύναμου κρίκου που θα πέσει στα χέρια τους.

Τα ανεξιχνίαστα μυστήρια του «Ισλαμικού Κράτους» Είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και διαθέτουν άριστο, αμερικανικής κατασκευής εξοπλισμό

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ -Τούτοι εδώ είναι η χειρότερη απειλή που αντιμετωπίσαμε ποτέ, χειρότεροι κι από τον Σαντάμ» δηλώνει ο Αμπντουλραχμάν Καουίν, ένας Κούρδος διοικητής.
Οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ -περισσότερο πολιτοφυλακή, παρά τακτικός στρατός- αποκαλούνται «Πεσμεργκά», μια λέξη που μεταφράζεται «αυτοί που βρίσκονται κοντά στον θάνατο». Ο ταξίαρχος Σαρντάρ Καμάλ δικαιολογεί τη φήμη που τον συνοδεύει. Εχοντας αποκτήσει τα γαλόνια του στον αιματηρό αγώνα των Κούρδων εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, βρίσκεται σήμερα, μαζί με τους άνδρες του, αντιμέτωπος με έναν καινούργιο εχθρό: τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», που ελέγχει μεγάλο μέρος του Ιράκ και της γειτονικής Συρίας και σκόρπισε τη φρίκη στους τηλεοπτικούς δέκτες του κόσμου όλου με τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Η οθωμανική εποχή επανέρχεται


http://1.bp.blogspot.com/_Vzn9t-dObAM/TIWosspjNZI/AAAAAAAAUKY/CVUr38z5jWM/s400/Ottoman_Empire_b.jpgMcPherson Charlotte Ολοι εμείς που, λόγω γειτονιάς, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απορούμε και ανησυχούμε για την τύχη αυτού που η Ουάσιγκτον ονόμασε «πρακτική της δημοκρατίας». Έγιναν επαναστάσεις, πόλεμοι, αιματηρές συγκρούσεις σε χώρες της περιοχής, μας είπαν ότι δόθηκαν εκεί όπου έπρεπε «τα κλειδιά» της δημοκρατικής αλλαγής, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν είχε δοθεί και ο «οδηγός χρήσης» τους. Με εξαίρεση την Τουρκία, η ιδέα της δημοκρατίας βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο στην περιοχή.

Καθυστερημένη μεσολάβηση στην κρίση

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ- Από τον Φεβρουάριο και μετά οι ΗΠΑ έχουν πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Ουκρανία, με τη Γερμανία να έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, με μοναδική εξαίρεση την προτροπή στον Γκλίτσκο να αποσύρει την υποψηφιότητά του υπερ του Ποροσένκο.
Χρειάσθηκε η πίεση των ΗΠΑ για ευθυγράμμιση της Ε.Ε. στην επιβολή κυρώσεων και τα αντίποινα που επέβαλε ο Πούτιν για να δραστηριοποιηθεί η Γερμανία, καθώς η απειλή μιας ανεξέλεγκτης ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης στη Γηραιά Ηπειρο έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή της κρίσης στην Ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, οι διορθωτικές κινήσεις Ντράγκι και Γιούνκερ για να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός της Ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό και την ύφεση είναι αδύνατες αν δεν διευθετηθούν οι σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας, με πρώτο βήμα τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Διπλωματική υπνηλία...

Στρατηγικό βάθος...εσωτερικού!

Ο Νταβούτογλου διάδοχος του Ερντογάν στην πρωθυπουργία είναι ένα σαφές μήνυμα για τις νέες εσωτερικές ισορροπίες της Τουρκίας.
Πρώτα από όλα σε θεσμικό επίπεδο ο Νταβούτογλου θα είναι ένας εκτελεστικός διεκπεραιωτής μιας ντε φάκτο παντοδύναμης προεδρίας με υπερεξουσίες που δεν θα περιμένουν τη νομιμοποίησή τους από συνταγματική μεταρρύθμιση. Χωρίς ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, ο νέος πρωθυπουργός θα είναι επί της ουσίας ένας πανίσχυρος γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Κατά δεύτερο λόγο ο θεωρητικός του Στρατηγικού Βάθους που μάλλον ζημίες παρά κέρδη συσσώρευσε στην εξωτερική πολιτική της Αγκυρας καλείται να διατυπώσει για το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο τη μεγαλόστομη αν όχι μικρομέγαλη νεοοθωμανική ισλαμική ρητορική στην οποία μας έχει συνηθίσει ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.Ο Νταβούτογλου καλείται να εφεύρει δηλαδή την ιδεολογική νομιμοποίηση που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη κρίση στην οικονομία, περαιτέρω ενίσχυση της σκληρής κατασταλτικής πολιτικής απέναντι στα κινήματα διαμαρτυρίας και εκδημοκρατισμου.

Το χαλιφάτο και η παρουσία του στη Συρία Γράφει ο Πάτρικ Κόκμπερν στην εφημερίδα The Independent

Ο φόβος απέναντι στην οργάνωση του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία» (ISIS), που πλέον έχει μετονομαστεί σε «Ισλαμικό Κράτος» (IS), αποτελεί έναν νέο παράγοντα συσπείρωσης που φέρνει πιο κοντά κράτη στη Μέση Ανατολή αλλά και πέρα από αυτήν, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες μισούν το ένα το άλλο. Η ξαφνική ανάδυση του χαλιφάτου του ISIS συνιστά πλέον κοινό εχθρό για τις ΗΠΑ, το Ιράν, την ΕΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία αλλά και εντός του Ιράκ, για τους σιίτες, τους Κούρδους και τους σουνίτες που αντιδρούν.Παρά τις βαθιές διαφορές τους, η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη θορυβήθηκαν το ίδιο μπροστά στο ενδεχόμενο μιας προέλασης του ISIS προς τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ. Η σουνιτική Σαουδική Αραβία από την άλλη, αν και εχθρός του Ιράν και γενικότερα του σιιτικού Ισλάμ, επίσης απειλείται από το ISIS που αν και σουνιτικό, αμφισβητεί τη νομιμότητα του οίκου των Σαούντ. Οι Ιρανοί επίσης ανησυχούν, καθώς βλέπουν τους τζιχαντιστές του ISIS να ενισχύουν την παρουσία τους κοντά στη γραμμή Ιράν - Ιράκ και να καταλαμβάνουν πόλεις μόλις 25 μίλια από τα σύνορα.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ» ΗΠΑ: Μονόδρομος επέμβαση στη Συρία κατά των τζιχαντιστών

Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Συρία, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, που χαρακτήρισε τους τζιχαντιστές απειλή για τις ΗΠΑ, ίσως μεγαλύτερη από την Αλ Κάιντα
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ

Η πολυπλοκότητα, ο οικονομικός πλούτος και η στρατιωτική ισχύς των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αποτελούν μια σημαντική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μπορεί να ξεπεράσει την απειλή της Αλ Κάιντα, ανέφερε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου.Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ θεωρεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει ένας υπαρκτός κίνδυνος όσο οι μαχητές του θα μπορούν να βρουν ασφαλή καταφύγια σε ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας. Ο αμερικανός επιτελάρχης Μάρτιν Ντέμπσεϊ είπε ευθέως ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά των οχυρών του στη Συρία.