22 Αυγούστου 2014

Θα ενώσει δυνάμεις με Ιράν, Χεζμπολάχ και Συρία η Δύση;


Ανήμπορη να σταματήσει τους τζιχαντιστές του ISIS, η Δύση ίσως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ενώσει τις δυνάμεις της με το Ιράν, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ, εκτιμούν αναλυτές.
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ στους σουνίτες τζιχαντιστές του ISIS στο Ιράκ και η συνεργασία κι ο στρατιωτικός εξοπλισμός της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης, είναι το τελευταίο σήμα ότι η Δύση κινείται προς μία συμφωνία με το σιιτικό άξονα του Ιράν, που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, το Ιράκ και τη Συρία, αναφέρει δημοσίευμα της Jerusalem Post.Μία τέτοια ευθυγράμμιση φοβόταν για κάποιο διάστημα τόσο ο σουνιτικός κόσμος όσο και το Ισραήλ, προστίθεται στο δημοσίευμα και παρατίθενται τα στοιχεία που δείχνουν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ως μία επιλογή.

Για παράδειγμα, η διοίκηση Ομπάμα επέτρεψε στο Ιράν να… τραβήξουν οι διαπραγματεύσεις γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα και φέρεται να μοιράστηκε έμμεσα πληροφορίες με τη Χεζμπολάχ σχετικά με τους τζιχαντιστές στο Λίβανο, τονίζει το δημοσίευμα.Το Ιράν άλλωστε θα έχει διπλό κέρδος από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού οι σουνίτες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) είναι μία τεράστια απειλή για ολόκληρο το σιιτικό άξονα της περιοχής.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ιράν άδραξε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα κρίση με τους τζιχαντιστές του ISIS με στόχο να κερδίσει παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Και το είπε ξεκάθαρα ο ίδιος ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Αν συμφωνήσουμε να κάνουμε κάτι στο Ιράκ, η άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να κάνει κάτι σε αντάλλαγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο Ζαρίφ και ζήτησε συγκεκριμένα να αρθούν όλες οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Τεχεράνης. «Όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν για τις πυρηνικές δραστηριότητες θα πρέπει να αρθούν σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά μας στο Ιράκ», υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ένας ειδικός σε θέματα της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο Εγιάλ Ζισέρ, ανέφερε στη Jerusalem Post, την Πέμπτη ότι «η Δύση «είναι ανήμπορη και δεν ξέρει τι να κάνει ενάντια στο "ισλαμικό Κράτος "». «Φοβάμαι ότι στο τέλος της ημέρας, η Δύση θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεργαστεί με το Ιράν και τη Συρία σε αυτό το ζήτημα», είπε ο αναλυτής.

Επί του παρόντος, πρόσθεσε ο Ζισέρ, η Δύση, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν μία ιρακινή κυβέρνηση και να ενισχύσουν τους Κούρδους έτσι ώστε και οι δύο μαζί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την απειλή του «Ισλαμικού Κράτους». Αν αυτό δεν βοηθήσει αρκετά, «τότε η Δύση, χωρίς αμφιβολία, θα πάει με τους Ιρανούς ελπίζοντας ότι θα σταματήσουν το "ισλαμικό Κράτος "», εκτίμησε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «μακροπρόθεσμα αυτό ίσως να βοηθήσει τον Άσαντ (Σύρο πρόεδρο)» απέναντι στα μάτια της Δύσης.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο Μπαράκ Ομπάμα όχι μόνο ματαίωσε μία επίθεση στη Συρία την τελευταία στιγμή, αλλά τώρα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των σουνιτικών εξτρεμιστικών ομάδων, που είναι εχθροί και του καθεστώτος Άσαντ.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ έχουν στραφεί στους σουνίτες τζιχαντιστές, έχει ενισχύσει την πεποίθηση του Άσαντ ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν τα πράγματα όπως βλέπει ο ίδιος τη σύγκρουση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της συριακής κυβέρνησης, όπως αναφέρεται.
http://www.antenna.gr/