15 Ιουλίου 2014

Μήπως οι «δωσίλογοι» της κατοχής δεν ήταν όλοι δωσίλογοι;

Θανάσης ΓκότοβοςΜε πρόσφατο άρθρο του στην «aixmi.gr» ο αγαπητός Κώστας Παπαχρήστου αποφάσισε - τολμηρός όπως είναι – να θέσει για άλλη μια φορά τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Άνοιξε πολλά, μεγάλα και δύσκολα θέματα. Μερικά, μάλιστα, από αυτά είναι για την ελληνική κοινωνία, εβδομήντα χρόνια μετά τα γεγονότα, ακόμη θέματα απαγορευμένα, όπως έδειξε όχι τόσο το ίδιο το επεισόδιο με την επίθεση στον Νίκο Μαραντζίδη, αλλά κυρίως ο σχολιασμός του εκ μέρους μιας σειράς παραγωγών δημόσιου λόγου.

Μήπως οι «δωσίλογοι» της κατοχής δεν ήταν όλοι δωσίλογοι;

http://www.aixmi.gr/wp-content/themes/aixmi2/timthumb.php?src=http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/2014/07/461444.jpg&h=260&w=660&zc=1&q=100
Η Προσπάθεια σε ένα άρθρο να αναλυθούν ο σύνολο των παραμέτρων της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα συνιστά δύσκολο εγχείρημα  που αυτονόητα θα προκαλέσει και ασάφειες και κενά θα παράγει και τούτο γιατί η παρουσία των Γερμανών στον ελλαδικό χώρο, το καθεστώς υποτέλειας και υποταγής χρονολογείται πριν το 1941 κατά συνέπεια δωσίλογος πρέπει να θεωρείται αυτός που βλάπτει τον λαό του υπηρετώντας ξένο δυνάστη ή κατακτητή και εξυπηρετώντας στην προσπάθεια του να διαιωνίσει το καθεστώς εξάρτησης.

«Κούρδοι από την Τουρκία συρρέουν στη Συρία για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών»

Εκατοντάδες Κούρδοι από την Τουρκία έχουν μεταβεί στην Συρία τις τελευταίες ημέρες για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οι οποίοι πολιορκούν το Άιν Αλ Άραμπ, τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.
«Όχι λιγότεροι από 800 Κούρδοι μαχητές από την Τουρκία έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Συρία τις τελευταίες ημέρες για να προσφέρουν την υποστήριξή τους στους αδελφούς τους της Άιν Αλ Άραμπ, η οποία πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του ΙΚ», διευκρίνισε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ερντογάν: Αδέλφια μας οι Παλαιστίνιοι, δολοφόνοι παιδιών οι Ισραηλινοί


Την ένθερμη στήριξη της Τουρκίας προς τους Παλαιστίνιους εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, AKP.Αναφερόμενος στις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα δήλωσε ότι το Ισραήλ σκορπίζει το θάνατο στους μουσουλμάνους της περιοχής κάθε φορά που είναι μήνας ραμαζανιού και σχολίασε ειρωνικά ότι το Ισραήλ καταδικάζει την τρομοκρατία, έχοντας το ίδιο νοοτροπία κράτους - τρομοκράτη.«Αυτά που κάνει το Ισραήλ δεν μπορούν να εξηγηθούν με τίποτα», ανέφερε, δηλώνοντας την πικρία του που η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρά απέναντι στη βιαιότητα του Ισραήλ και προειδοποιώντας τους «δολοφόνους παιδιών» και αυτούς που σιωπούν απέναντι στη σφαγή ότι θα πληρώσουν αργά η γρήγορα το τίμημα της σιωπής τους.

Να ζητήσει τη βοήθεια ξένων στρατιωτικών δυνάμεων εξετάζει η Λιβύη Για να δοθεί τέλος στο εσωτερικό χάος



Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε τη νύκτα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει έκκληση σε διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις για την αποκατάσταση της ασφάλειας, κυρίως στην πρωτεύουσα Τρίπολη, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες από την Κυριακή, με το αεροδρόμιο της να γίνεται στόχος δεκάδων ρουκετών το βράδυ της Δευτέρας.Μάχες ξέσπασαν την Κυριακή μεταξύ αντιπάλων ενόπλων ομάδων για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να απομακρύνει το προσωπικό του από τη χώρα.Η αποστολή Unsmil ανακοίνωσε την «προσωρινή αποχώρηση του προσωπικού της από τη Λιβύη για λόγους ασφαλείας».
Ενώ στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, στα ανατολικά, σημειώθηκαν επίσης νέα βίαια, με τουλάχιστον επτά νεκρούς και 49 τραυματίες, οι εξελίξεις προκαλούν φόβους για ευρύτερη σύγκρουση.

Άσκηση νεύρων για την Άγκυρα τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Κύπρου στην περιοχή της ΑΟΖ

eΙδιαίτερου πολιτικού συμβολισμού για τις νέες προτεραιότητες στην περιοχή της Αν.Μεσογείου και την υλοποίηση του κοινού αμυντικού δόγματος οικονομικής συνεργασίας με το Ισραήλ η κοινή άσκηση της υπερδύναμης με τη Μεγαλόνησο
Η άσκηση με την ονομασία CYPUSA έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου (εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας) και του Λιβάνου.

Συρία: Περιοχές της Ντέιρ αλ Ζορ κατέλαβαν οι τζιχαντιστές Η ISIL ελέγχει πλέον το 50% της πόλης


Συρία: Περιοχές της Ντέιρ αλ Ζορ κατέλαβαν οι τζιχαντιστέςΟι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν τη Δευτέρα περιοχές της Ντέιρ αλ Ζορ, της μεγαλύτερης πόλης της ανατολικής Συρίας, που έλεγχαν οι σύροι εξεγερμένοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πλέον, η ISIL ελέγχει το 50% της πόλης αυτής μετά την απόσυρση ή των προσχώρηση σε αυτό των άλλων ομάδων των εξεγερμένων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.
«Μεταξύ του 95% και του 98% της επαρχίας της Ντέιρ αλ Ζορ βρίσκεται πλέον στα χέρια» του ISIL, το οποίο ελέγχει μεγάλες περιοχές στη μεθόριο με το Ιράκ, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

Guardian: Στην Παλαιστίνη καμία πλευρά δεν μπορεί να νικήσει Δυσοίωνες οι προβλέψεις του αναλυτή της βρετανικής εφημερίδας


Guardian: Στην Παλαιστίνη καμία πλευρά δεν μπορεί να νικήσει«Αυτή η νέα, ανόητη σύγκρουση δεν θα αλλάξει τίποτα και θα τελειώσει όπως οι άλλες - με μια τεταμένη εκεχειρία», γράφει ο Πίτερ Μπόμοντ σε ανάλυση για τον Guardian.«Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο από τους στρατηγούς και τους πολιτικούς ηγέτες του Ισραήλ, αλλά και από την ηγεσία της Χαμάς, είναι ένα: γιατί πιστεύουν, στη μέση του τρίτου πολέμου του είδους του από τα τέλη του 2008, ότι θα υπάρξει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από τις δύο συγκρούσεις, που προηγήθηκαν στη Γάζα, πιο πρόσφατα, πριν από δύο χρόνια; Παρά τη ρητορική και από τις δύο πλευρές, το Ισραήλ δεν μπορεί να κερδίσει, ούτε η Χαμάς να ηττηθεί αποτελεσματικά», συνεχίζει ο Μπόμοντ.

Κάμερον: 1,4 δισ. ευρώ για την απειλή των «αόρατων εχθρών» Απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού να ενισχύσει την στρατό


Κάμερον: 1,4 δισ. ευρώ για την απειλή των «αόρατων εχθρών»Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει 1,1 δισεκατομμύριο λίρες (1,38 δισεκ. ευρώ) ώστε να ενισχυθεί ο βρετανικός στρατός και να μπορεί να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά την απειλή «των αόρατων εχθρών», δηλαδή των τρομοκρατών και της κυβερνοπειρατείας. «Εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας για τις συγκρούσεις αυτού του αιώνα, όχι του προηγούμενου. [...] Ο εχθρός μπορεί να είναι ορατός ή αόρατος», τονίζει ο Κάμερον σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph πριν από την επίσημη ανακοίνωση που θα γίνει στην αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο.

Τα παιχνίδια κατασκόπων στη Γερμανία ALISON SMALE / THE NEW YORK TIMES

Η αστερόεσσα στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο. Το σκάνδαλο κατασκοπείας έχει διαταράξει τις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας.
Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει προ πολλού τελειώσει, η πρωτεύουσα δεν είναι πλέον η Βόννη, «η μικρή πόλη στη Γερμανία», σύμφωνα με τον Τζον Λε Καρέ, και μερικές χώρες έχουν επιδείξει σθεναρότερες αντιδράσεις εναντίον του σύγχρονου κράτους κατασκοπείας. Οι τελευταίες εβδομάδες όμως αποτέλεσαν μία υπενθύμιση ότι το παιχνίδι «Κατάσκοπος εναντίον κατασκόπου» παίζεται ακόμη στη Γερμανία, η οποία γεωγραφικά και ιστορικά παραμένει παγιδευμένη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Οπως είπε σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, «δεν ζούμε πλέον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπου όλοι υποπτεύονται τους πάντες». Στον 21ο αιώνα, πρόσθεσε, οι μυστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να δίνουν έμφαση σε σοβαρά ζητήματα.

Επίθεση κατά δημάρχου από το κόμμα του Ερντογάν


Ο Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, Εμινέ, χαιρετίζουν οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος σε εκδήλωση ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Ναρκοθετημένη αποδεικνύεται η εκστρατεία του Ερντογάν με στόχο την εξασφάλιση των ψήφων των Κούρδων στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα. Μια απροσδόκητη βομβιστική ενέργεια εναντίον δήμαρχου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας ήρθε να υπενθυμίσει ότι η αμοιβαία δυσπιστία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη του αυτονομιστικού κουρδικού κόμματος ΡΚΚ.

Συνομιλίες των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών στο Πεκίνο Κίνα και Ελλάδα συμφωνούν στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεών τους

Η Ελλάδα και η Κίνα τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης και της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων στο στρατιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες συνομιλίες που είχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών στο Πεκίνο, όπου υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο κρατών.Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγό Fan Changlong και με τον ομόλογό του, στρατηγό Fang Fenghui:
  -Έγινε θετικά δεκτή η ελληνική πρόταση για παροχή ναυτικών διευκολύνσεων σε κινεζικά πλοία που ενεργούν στη Μεσόγειο.
-Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κινέζικης πλευράς για διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του 2014.

Ο «φάκελος» Αβραμόπουλου

Μπορεί η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας να μην είχε τον χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων, ωστόσο έγινε με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας.
Ο «φάκελος» Αβραμόπουλου
Ο κίνδυνος είναι να προκληθούν νέα κύματα λαθρομεταναστών, που αναπόφευκτα ορισμένα από αυτά θα σκάσουν στα παράλια της χώρας μας, δηλαδή στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Επομένως όπως λέει και η λαϊκή παροιμία: «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Η Αθήνα αναμένεται να θέσει προ των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα πρέπει άμεσα να ενισχύσει οικονομικά και με υλικά μέσα την Ελλάδα, όπως έπραξε πρόσφατα και με την Ιταλία...

ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ Τουρκική φιέστα στη Θράκη...

Κανονική παράσταση έδωσε στη Θράκη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Εμρουλάχ Ισχέρ που περιόδευσε σε Ροδόπη και Ξάνθη με αφορμή το Ραμαζάνι.
Τουρκική φιέστα στη Θράκη...Επισκέφθηκε την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και την «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» για να καταγγείλει την Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει την «τουρκική ταυτότητα» στις ονομασίες των συλλόγων.Επισκέφθηκε τους ψευδομουφτήδες ζητώντας τη νομιμοποίησή τους από την Ελλάδα και υποσχέθηκε ότι θα είναι δίπλα στους «Τούρκους αδελφούς του της Δυτικής Θράκης».
Τέλος ζήτησε από την Ελλάδα να αποδεχθεί τα μειονοτικά δικαιώματα και να ανταποκριθεί στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία.
Δεν ήρθε μόνος του...Ο Εμ. Ισχέρ δεν ήρθε μόνος του, αλλά συνοδευόταν από μεγάλη αποστολή.

Από το Μουντιάλ στους BRICS

Η διοργάνωση του Μουντιάλ παραλίγο να πυροδοτήσει γενικευμένη εξέγερση στη Βραζιλία, ενώ η ταπεινωτική ήττα 7-1 της εθνικής ομάδας της χώρας από την από χθες παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία έδωσε τη χαριστική βολή στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της ένδοξης εθνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας στο στίγμα μεγάλης δύναμης που θέλει να διαμορφώσει η ισχυρότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η κακή συγκυρία για την πρόεδρο Ρουσέφ συνεχίζεται με τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Φορταλέζα.Ηδη από τα τέλη του 2012 το έγκυρο περιοδικό «Foreign Affairs» σε άρθρο του με τίτλο Broken BRICS (λογοπαίγνιο καθώς θα μπορούσε να μεταφρασθεί ως σπασμένα τούβλα) έβαζε στις πραγματικές της διαστάσεις και προανήγγειλε την πτωτική τάση των ρυθμών ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες.

Bloomberg: Οι BRICS ιδρύουν αναπτυξιακή τράπεζα και αποθεματικό ταμείο

Πρόκειται για τους ηγέτες της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής
Bloomberg: Οι BRICS ιδρύουν αναπτυξιακή τράπεζα και αποθεματικό ταμείο
Tην ίδρυση αποθεματικού νομισματικού ταμείου και αναπτυξιακής τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας οι ηγέτες των BRICS, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.Οι πέντε από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα εγκρίνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ίδρυση αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων και αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων κατά τη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Φορταλέζα της Βραζιλίας την Τρίτη και την Τετάρτη.Οι BRICS προωθούν τις πρωτοβουλίες αυτές εξαιτίας της απογοήτευσης τους για την έλλειψη συμμετοχής τους στην παγκόσμια διακυβέρνηση, ιδιαίτερα στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Άρβιντ Σουμπραμανιάν, υψηλόβαθμος εταίρος στο Ίδρυμα Πέτερσον για τη Διεθνή Οικονομία.

Ισραηλινή ΜΚΟ κατηγορεί την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άλλη μια φορά η Τουρκία. Αυτή τη φορά ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θέτει την Άγκυρα μια ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση, κατηγορώντας την για εγκλήματα πολέμου.Αν και η καταχώρηση ξεκίνησε ως... αντίποινα για την υπόθεση "Μάβι Μαρμαρά" το 2010, δεν παύει να είναι δριμύ κατηγορώ για την τουρκική εισβολή του 1974.Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η Jerusalem Post , η Τουρκία κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, με αφορμή την πράξη της να εισβάλει στην Κύπρο, 5 ημέρες μετά το πραξικόπημα.

Στην ΠΓΔΜ η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ


Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι συναντήθηκε την Δευτέρα στα Σκόπια η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Νούλαντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η κ. Νούλαντ και εκτός του κ.Γκρούεφσκι συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, του DUI, Αλί Αχμέτι. Όπως ανέφερε η ίδια έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κ.Γκρούεφσκι ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική συμμετοχή της ΠΓΔΜ στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.«Ο πρωθυπουργός μού επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή σας στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί από κοινού με εμάς και αυτό συνιστά ισχυρό μήνυμα ότι η Μακεδονία αποτελεί παράγοντα της ασφάλειας» σημείωσε η κ. Νούλαντ.