28 Αυγούστου 2013

Γνώμη: Υλοποίηση εθνικών στόχων


http://www.naftemporiki.gr/fu/p/688622/638/399/0x000000000070f1d0/2/elliniki-simaia-parthenonas-akropoli.jpg
Δεν μπορεί μια οικονομία να μπει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης στηριγμένη στο πλαίσιο που την οδήγησε σε κρίση και είναι απαξιωμένο από την κοινωνία.
Τις τελευταίες ημέρες στο γερμανικό Τύπο έχουν ενταθεί τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και κυρίως για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Κοινή συνισταμένη των δημοσιευμάτων είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.Για να καταστεί βιώσιμο θα χρειαστεί να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις, με μεγάλη πιθανότητα αυτές τελικά να οδηγήσουν σε νέο κούρεμα. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, της προεκλογικής περιόδου, το ενδεχόμενο αυτό το απορρίπτει κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση.

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 14,5 ΔΙΣ. ΔΟΛ.! Η Ε.Ε. πιέζει την Gazprom για φθηνότερο φυσικό αέριο

Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα που αφορά τη θέση του ρωσικού γίγαντα στην ευρωπαϊκή αγορά
Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα που αφορά τη θέση του ρωσικού γίγαντα στην ευρωπαϊκή αγορά
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Νέο γύρο πιέσεων σε βάρος της Gazprom εγκαινιάζει η Κομισιόν, με προφανή στόχο να επιτύχει μείωση των τιμών πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές -οι οποίες θεωρούνται αδικαιολόγητα υψηλές. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται τρία άτομα τα οποία έχουν άμεση σχέση με την υπόθεση, οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ήδη το επίσημο κείμενο της προσφυγής σε βάρος του ρωσικού γίγαντα, την οποία και αναμένεται να ενεργοποιήσουν στην περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν υποχωρήσει προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Το «φάντασμα» του Ιράκ πλανάται στη Συρία Ο νουνεχής Ομπάμα και τα γεράκια της Δύσης.

http://nstatic.tanea.gr/15997103_SYR04_SYRIA_CRISIS__0827_11.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYwOCUyZjI3JTJmMTU5OTcxMDNfc3lyMDRfc3lyaWEtY3Jpc2lzLV8wODI3XzExLmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3d%3d
Δέκα και πλέον χρόνια πέρασαν από την αμερικανο-αγγλική πολεμική επίθεση στο Ιράκ. Η πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού επανέφερε στο προσκήνιο τον ρόλο των όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) ως αιτίας, ή καλύτερα πρόφασης, για την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον μίας χώρας. Σήμερα είναι η Συρία, τότε το Ιράκ.Σήμερα, όπως τότε, μία από τις κυβερνήσεις του «Άξονα του Κακού», η Δαμασκός, κατηγορείται από τις κύριες χώρες της Δύσης ότι χρησιμοποίησε χημικά κατά των πολιτών της, χωρίς να έχει γίνει έρευνα επί του γεγονότος σχετικά με την ίδια την επίθεση και για τους δράστες της. Επιπλέον το Παρίσι και το Λονδίνο, προκαταλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της επιθεώρησης του ΟΗΕ έχουν ταχθεί υπέρ μίας στρατιωτικής επέμβασης με το Λονδίνο να προτείνει την υπέρβαση των ορίων του ΟΗΕ και την παράβαση της διεθνούς νομιμότητας. Ανήκουστο; Έχει ξαναγίνει.

Ψυχραιμία στο Λίβανο

http://mideast.foreignpolicy.com/files/tripolibomb.jpg
«Θα σας κυνηγήσουμε και στην Κόλαση, αν χρειαστεί,» είχαν απειλήσει οι Σουνίτες Ουαχαβίτες στην Συρία τους Σηίτες μαχητές της Χεζμπολλά του Λιβάνου, όταν οι τελευταίοι τον περασμένο Μάιο συμμετείχαν πλάι στον στρατό του Ασσάντ στην μάχη του Κουσέιρ. Η ήττα των Ουαχαβιτών στο Κουσέιρ σήμανε την υποχώρησή τους, προκαλώντας την αναμενόμενη οργή τους. Χρειάσθηκε να περάσουν δύο μήνες και οι Ουαχαβίτες άρχισαν να υλοποιούν μέρος της υπόσχεσής τους.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFQ3i_XFxyM43UuZg3fW8Qm7xl2mOA1YRST_u9fD5AueVW9JiCew
Μόνο με μια βαθιά και μακροχρόνια συμμαχία πρόσδεσης σε ένα δυνατό γεωστρατηγικά κράτος θα αποκτήσει η Κύπρος και την ανάλογη γεωστρατηγική αξία και ρόλο
Πρόσφατα ακούσαμε από το στόμα υπουργών για τις κινήσεις που γίνονται προς την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της δημιουργίας νέων στρατηγικών συμμαχιών. Μεγαλόσχημα λόγια, που ίσως σημαίνουν ότι επιτέλους η πολιτική στην Κύπρο μπαίνει σε νέες βάσεις, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Όμως, για να γίνει αυτό, οφείλουμε να αποφασίσουμε σε ποιο άρμα θα προσδεθούμε, αφού ζυγισθούν τα υπέρ και τα κατά. Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να στρέφεται προς τη Δύση, αλλά κρατά ανοικτή και την άλλη πόρτα. Η στρατηγική συμμαχία που εκκολάπτεται με το Ισραήλ -όπως αφήνεται να νοηθεί από τις διακηρύξεις- περνά μέσα από την έμμεση συναίνεση και των ΗΠΑ, και σαφώς δεν ευνοεί τη Ρωσική Ομοσπονδία, που ενδιαφέρεται για πιο στενή συμμαχία με την Κύπρο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΤΩΝ «FT» ΕΚΑΝΕ ΠΑΤΑΓΟ «Εδειξε» το κουβάρι των σχέσεων στη Μέση Ανατολή


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130828/low/assets_LARGE_t_420_54240974.JPGΚαθώς τα γεγονότα στη Συρία επιταχύνονται και τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης αδυνατούν να ξετυλίξουν το κουβάρι των σχέσεων μεταξύ των «βασικών παικτών» στη Μέση Ανατολή, η επιστολή ενός αναγνώστη των «Financial Times» έκανε την πρώτη προσπάθεια να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και έγινε αμέσως επιτυχία στο Διαδίκτυο.Η επιστολή με τίτλο «Ενας σύντομος οδηγός της Μέσης Ανατολής» έγινε πραγματικά ανάρπαστη και κινητοποίησε ειδικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους και άλλους χρήστες του Διαδικτύου που βάλθηκαν να την εμπλουτίσουν φτιάχνοντας μέχρι και το σχετικό γράφημα.

Ο νέος... δρόμος του μεταξιού για την Τουρκία του John Reed

http://www.haaretz.com/polopoly_fs/1.517589!/image/1152073712.jpg_gen/derivatives/landscape_300x300/1152073712.jpg Λόγω του πολέμου στη Συρία, ο «δρόμος του Ισραήλ» αποκτά μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία και αποκαθιστά τη «γέφυρα» της Τουρκίας με τη Μ. Ανατολή. Πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα και ο εμπορικός χάρτης στην περιοχή.Πάνω από 20 φορτηγά περιμένουν στην ουρά στα σύνορα Ισραήλ – Ιορδανίας, κουβαλώντας τουρκικά αγαθά κάθε είδους, από καρότα και υφάσματα μέχρι χάλυβα. Δύο άλλα που μεταφέρουν ρουχισμό έρχονται από την αντίθετη κατεύθυνση, επιστρέφοντας στο ισραηλινό λιμάνι Χάιφα και από εκεί στην Τουρκία. Όλα ακολουθούν μια σχετικά άγνωστη αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη περιφερειακή εμπορική διαδρομή που διασχίζει το Ισραήλ, την οποία αξιοποιούν τα τουρκικά μεταφορικά μέσα ταξιδεύοντας προς και από την Ιορδανία και τα κράτη του αραβικού κόλπου.

Τι σηματοδοτεί η σχεδιαζόμενη επέμβαση της Δύσης στη Συρία

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTF_9dB9XvoM75UsdRtk0xlR56SZ2BXuO7FCbaXsbTN_ykeZBRYDA
Τις αιτίες της ανάφλεξης στη Συρία περιγράφει σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών. Εξηγεί τις γεωπολιτικές επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη επέμβαση της Δύσης, όπως και τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η παραχώρηση της βάσης στη Σούδα.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

Ποντάρετε σε Ελλάδα και Κύπρο

Ποντάρετε σε Ελλάδα και ΚύπροΑμερικανοί αναλυτές προτρέπουν τον Λευκό Οίκο να έλθει πιο κοντά στις δύο χώρες και να απομακρυνθεί από την Τουρκία
Οι αναλυτές επικαλούνται ως aπόδειξη του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον για την περιοχή μας την κοινή στρατιωτική άσκηση αμερικανικού, ελληνικού και ισραηλινού ναυτικού ονόματι «Naval Dina»
Μποζανίνου Τάνια

Η αλήθεια για τον εμφύλιο της Συρίας

http://sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1.jpg
Όλοι παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα, καθώς, ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα
Γιατί αυτός ο αδυσώπητος αδελφοκτόνος σπαραγμός, ρώτησα μια ομάδα νέων από τη Συρία; Ένας εμφύλιος που μαίνεται ανεξέλεγκτος από το 2011 και άφησε μέχρι τώρα πίσω του (εκτός των ανυπολόγιστων υλικών καταστροφών) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 200.000 νεκρούς και σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, μαρτυρίες και πληροφορίες περισσότερους από 1.000.000 νεκρούς και περίπου δύο εκατ. πρόσφυγες.

Συρία: Πληροφορίες για εξοπλισμό ανταρτών μέσω Τουρκίας

Επιμέλεια Νικόλας Ζαννέττος 
Έντονο προβληματισμό για το τι ακριβώς συμβαίνει στο έδαφος της Συρίας προκαλούν πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, για εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών μέσω της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα που οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προσπαθούν να καταλήξουν σε συμπεράσματα για το αν και από ποιους έγινε χρήση χημικών στα προάστια της Δαμασκού, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες η Δύση εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας με αντιαεροπορικά συστήματα και οπλισμό μέσω Τουρκίας.

Οταν η Μεσόγειος Φλέγεται...

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/08/aircraft-carrier.jpg
Antinews.gr/Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της Κρίσης και δεν αποτελεί το κέντρο της  και αυτό αφορά τόσο τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο γενικότερα. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι το τι λαμβάνει χώρα περιμετρικά της Ελλάδας.Ομως αν πραγματικά η Ελλάδα μπορέσει για πρώτη φορά να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες που της προσφέρει η γεωπολιτική της θέση αλλά και η συμμετοχή της σε Διεθνείς Οργανισμούς θα μπορέσει να αμβλύνει την ένταση πολλών παραγώγων της πολυεπίπεδης και πολύμορφης κρίσης που την ταλανίζει. Κατά συνέπεια δεν τίθεται τόσο το θέμα νομιμοποίησης των επιλογών των δανειστών ,όσο το θέμα πως η Ελλάδα θα μπορέσει να σχεδιάσει και να πραγματώσει την συνεργασία σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο με όρους ισοτιμίας.

Ο άξονας σταθερότητας της Μέσης Ανατολής

http://media.washtimes.com/media/community/viewpoint/entry/2013/08/25/FireFINAL_s640x427.jpg?73b8e21685896c3f2859310aaa5adb253919b641
Καθώς η Αίγυπτος βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, με ανησυχητικά φαινόμενα βίας και επιδεινούμενες διαιρέσεις σε όλες τις πλευρές, είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα πραγματικά φωτεινό σημείο σε όλη τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρειο Αφρική. Τα δεινά της Συρίας συνεχίζουν αμείωτα. Οι σεκταριστικές επιθέσεις στο Ιράκ είναι πιο συχνές και πιο φονικές. Η εύθραυστη ειρήνη του Λιβάνου κλονίζεται. Η Ιορδανία κατακλύζεται από πρόσφυγες.

Σε δίνη τοξικού παραλογισμού η Συρία

Αναπάντητα ερωτήματα για το εάν και από ποιους χρησιμοποιήθηκαν τοξικά αέρια. Η διεθνής κοινότητα σε ρόλο παρατηρητή, ενώ ο εμφύλιος συνεχίζεται και εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς
Οι πολλές διαφορετικές πτυχές της πιθανής χρήσης χημικών στη Συρία και η μέχρι σήμερα ανεπάρκεια της διεθνούς κοινότητας να εμπλακεί αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης υπογραμμίζουν την ανάγκη να μη χαθεί άλλος χρόνος.
Ταυτόχρονα αναδύεται η τραγική διαπίστωση ότι ο εμφύλιος στη χώρα δεν εξελίσσεται πλέον εν κενώ και απειλεί να αποσταθεροποιήσει επικίνδυνα την ευρύτερη περιοχή.

"Καπνός" τα κονδύλια για τους πυρόπληκτους της Ηλείας

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=652153&v=0&q=80&w=300&h=225
Καταπέλτης το πόρισμα για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου για την ανακούφιση των πυρόπληκτων της Ηλείας. Διαπιστώνεται ότι οι περιοχές που καταστράφηκαν στις πυρκαγιές κατά τις οποίες χάθηκαν 44 ανθρώπινες ζωές - μεταξύ τους οι κάτοικοι ενός ολόκληρου χωριού - δεν έχουν πάρει παρά ελάχιστα χρήματα. Στα μαρτυρικά χωριά δεν έφτασε ούτε ευρώ...

Οι βάναυσοι δείκτες και τα παράγωγα της ανηκέστου σήψεως

Αυτά που βαναύσως βιώνουμε οι Ελληνες όλο αυτό το διάστημα, με τον καταιγισμό των κατά συρροήν συμπτωμάτων διαφθοράς, που συνεχώς «αβγατίζουν» και τα οποία συνιστούν αδυσώπητους δείκτες ενδογενούς σήψεως, δεν είναι μεν άσχετα προς τα αίτια της χρεοκοπίας.Αποβαίνουν, όμως, πέραν αυτής και κακοήθεις συντελεστές απονευρώσεως ελπίδων και αποδομήσεως προοπτικών. Ως εν πολλοίς δυναμικές απελπισίας. Κι εξοργιστική τεκμηρίωση της προφανούς αθλιότητος των νεο-νεοελληνικών ημερών. Απότοκο των οποίων είναι σε τελική ανάλυση: αφ' ενός η εξαθλίωση των ίδιων των πολιτών (και ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων) και αφ' ετέρου ο ακρωτηριασμός των έστω και ισχνών δυνατοτήτων για ανάταξη από την κατάσταση της πτωχευτικής κατολισθήσεως. Η οποία δεν αφορά πλέον μόνο την οικονομική διάσταση της κρίσεως, αλλά και τις θεσμικές δομές και τις αξιακές μας παρακαταθήκες.

Ιδιαίτερη κοινωνία