03 Οκτωβρίου 2016

Όταν η μνημονιακή πολιτική γίνεται επικοινωνιακή δημαγωγία

Νίκος Τσούλιας Πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης της μεταπολιτευτικής περιόδου έχουμε το εξής φαινόμενο. Κάθε ημέρα δίνεται κάποια συνέντευξη ή κάποια δήλωση του Υπουργού Παιδείας ή της Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας.Υπάρχει άραγε μια πληθωριστική εκπαιδευτική πολιτική ή ένας μεταρρυθμιστικός οργασμός ή συνεχή μέτρα αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων των σχολείων και των πανεπιστημίων; Από πουθενά δεν τεκμηριώνεται κάτι τέτοιο – αντίθετα βρισκόμαστε στον «αστερισμό» της εφαρμογής διαδοχικών μνημονίων, που σημαίνει περιοριστική πολιτική, περικοπές δαπανών, μηδενισμός επενδύσεων, περιστολή των εκπαιδευτικών λειτουργιών. Και με δεδομένη αυτή τη γκρίζα εικόνα στη δημόσια εκπαίδευση θα περίμενε κανείς τη φειδωλή εμφάνιση των αρμόδιων Υπουργών. Κι όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

15 ιστορίες κόμικς για την Αθήνα της Κατοχής

  Κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί κόμικς εμπνέονται από την δεκαετία του ’40 και δημιουργούν ιστορίες για την έκθεση Ένα Γλυκό Ξημέρωμα που άνοιξε τις πύλες της την Κυριακή (pics)

Η ελληνική στρατιωτική διπλωματία κόντρα στους επίδοξους “βεζίρηδες” της πολιτικής


apostolakis_saceur
Η εσωστρέφεια που μας έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις της κρίσης δεν μας αφήνει να αντιληφθούμε το σημαντικό “παιχνίδι” που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή. Οι εξελίξεις στη Τουρκία,στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική, αλλά και στα Βαλκάνια αντιμετωπίζονται …ως δευτερεύοντα θέματα από τα ΜΜΕ και οι κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας εμφανίζονται περίπου ως απλοί θεατές.Από την εκλογή του Γ. Παπανδρέου και μετά, οι αγωνίες των πολιτικών αρχηγών περιορίζονται στο …σύνδρομο του Ιζνογκούντ!

Για τις βολές του Ερντογάν για Λωζάνη βλπ. Συρία και Μοσούλη Του Νίκου Στέλγια

http://newsmedia.tasnimnews.com/Tasnim/Uploaded/Image/1394/11/11/13941111203209877009914.jpg
Την προηγούμενη εβδομάδα, πρώτη η «Κ» ενημέρωσε τους αναγνώστες της σε Ελλάδα και Κύπρο σχετικά με την νέα, δημόσια παρέμβαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η οποία αφορούσε την Συνθήκη της Λωζάνης. Η είδηση έκανε μέσα σε λίγα λεπτά τον γύρω των ελληνικών, κυπριακών και ξένων μέσων ενημέρωσης. Στο εσωτερικό της Τουρκίας, η παρέμβαση του κ. Ερντογάν προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Τι δήλωσε ο κ. Ερντογάν και για ποιο λόγο η τοποθέτηση του προκάλεσε τρικυμία αντιδράσεων; Απευθυνόμενος σε μια ομάδα κοινοταρχών, στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας, με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης του 1923, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στις «απώλειες» της χώρας του και ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία από την σκοπιά της Τουρκίας. Με αυτή την συνθήκη, η Τουρκία «έχασε» νησιά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Όπως η Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και η Συνθήκη της Λωζάνης δεν έχει πολλά θετικά στοιχεία για την Τουρκία. Αυτό ισχυρίστηκε ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας.

Έφθασε η ώρα της επιστροφής για τους 15 του «ΝΙΚΗ» 4 Η Κύπρος με τις πρέπουσες τιμές αποχαιρετά 15 λοκατζήδες της Α’ Μοίρας Του Απόστολου Τομαρά

Για 42 χρόνια αποτέλεσαν σύμβολο μνήμης και τιμής για όλους εκείνους που φώναξαν δυνατά «παρών» στο Μάλεμε της Κρήτης, όταν τους κάλεσε το καθήκον. Και τώρα, την ίδια εποχή που έτρεξαν για να υπερασπιστούν την Κύπρο, ετοιμάζεται το ταξίδι της επιστροφής.
Ένα ταξίδι που καθυστέρησε για 42 χρόνια και με το οποίο θα γραφτεί ο θλιβερός επίλογος μιας τραγικής πτυχής της τουρκικής εισβολής το καλοκαίρι του ‘74.Ο φετινός Οκτώβριος θα είναι ίσως λίγο περισσότερο δύσκολος για όλους εκείνους που ανέμεναν και που στάθηκαν αντάξια απέναντι στο μεγαλείο και τη θυσία μιας χούφτας Ελλήνων στρατιωτών. Ο χρόνος, σε πείσμα των καιρών, δεν έσβησε τα σημάδια.

Παραμένουν τα αγκάθια στις ρωσοτουρκικές σχέσεις Δριμεία κριτική του τουρκικού ΥΠΕΞ στη Μόσχα για το ζήτημα των Τατάρων της Κριμαίας Του Νίκου Στέλγια

Μια νέα εξέλιξη έρχεται να επιβεβαίωση μια πληροφορία που μετέδωσε πριν από λίγο καιρό η «Κ». Τα αγκάθια και τα προβλήματα παραμένουν στο επίκεντρο των ρωσοτουρκικών σχέσεων.
Με νέο ανακοινωθέν του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ασκεί κριτική στην Μόσχα για την στάση που τηρεί στο ζήτημα των Τατάρων της Κριμαίας.Στο ανακοινωθέν της Άγκυρας, η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι αδυνατεί να κατανοήσει πρόσφατη απόφαση της ρωσικής δικαιοσύνης σχετικά με την απαγόρευση της λειτουργίας της «Βουλής των Τατάρων της Κριμαίας».

Γιατί η συζήτηση περί Συνθήκης της Λωζάνης προκαλεί έντονες αντιδράσεις εντός Τουρκίας


Γιατί η συζήτηση περί Συνθήκης της Λωζάνης προκαλεί έντονες αντιδράσεις εντός ΤουρκίαςΤου Κώστα Ράπτη- Όταν θίγονται τα "ιερά και τα όσια” οι Τούρκοι κεμαλιστές δεν μένουν απαθείς. "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προδίδει την Ιστορία του. Και αν δεν γνωρίζει την Ιστορία ας συζητήσει με έναν ιστορικό. Όποιος κάθεται στον προεδρικό θώκο δεν μπορεί να προδίδει τη χώρα του” δήλωσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου της τουρκικής αντιπολίτευσης, Kemal Kılıçdaroğlu σχολιάζοντας, σε συνάντηση με τους ανταποκριτές ξένου τύπου στην Κωνσταντινούπολη, τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdoğan σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.Η απαξίωση της Συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί ένα μοτίβο που επανέρχεται διαχρονικά στον λόγο της τουρκικής ισλαμιστικής ή εθνικιστικής δεξιάς – όμως η υιοθέτησή του από έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας αποτελεί ασφαλώς τομή, η οποία δεν διέφυγε του Kılıçdaroğlu.