03 Οκτωβρίου 2016

Έφθασε η ώρα της επιστροφής για τους 15 του «ΝΙΚΗ» 4 Η Κύπρος με τις πρέπουσες τιμές αποχαιρετά 15 λοκατζήδες της Α’ Μοίρας Του Απόστολου Τομαρά

Για 42 χρόνια αποτέλεσαν σύμβολο μνήμης και τιμής για όλους εκείνους που φώναξαν δυνατά «παρών» στο Μάλεμε της Κρήτης, όταν τους κάλεσε το καθήκον. Και τώρα, την ίδια εποχή που έτρεξαν για να υπερασπιστούν την Κύπρο, ετοιμάζεται το ταξίδι της επιστροφής.
Ένα ταξίδι που καθυστέρησε για 42 χρόνια και με το οποίο θα γραφτεί ο θλιβερός επίλογος μιας τραγικής πτυχής της τουρκικής εισβολής το καλοκαίρι του ‘74.Ο φετινός Οκτώβριος θα είναι ίσως λίγο περισσότερο δύσκολος για όλους εκείνους που ανέμεναν και που στάθηκαν αντάξια απέναντι στο μεγαλείο και τη θυσία μιας χούφτας Ελλήνων στρατιωτών. Ο χρόνος, σε πείσμα των καιρών, δεν έσβησε τα σημάδια.

Πέρασαν 42 χρόνια και χρειάστηκαν μόνο μερικοί μήνες για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας κράτησε καλά φυλαγμένη μία ιστορία που ίσως να στοίχειωσε αρκετές ψυχές. Μία ιστορία για την οποία ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν γκρίζες ζώνες.
Ο εντοπισμός των 15 «αγνοουμένων» πεσόντων καταδρομέων της Α’ Μ.Κ στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αλλά και η επιστημονική διακρίβωση της ταυτότητάς τους, κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης που μέχρι και πρόσφατα παρέμενε όχι νομοτελειακά στην αθέατη πλευρά της επίσημης πολιτείας σε Κύπρο και Ελλάδα.Η συγνώμη από τον επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, όταν ανακοινώθηκε επίσημα η ταυτοποίηση των 15 του «ΝΙΚΗ» 4, μπορεί να αποτελέσει βάλσαμο για τις 15 οικογένειες στην Ελλάδα που περίμεναν χρόνια και τώρα ετοιμάζονται να παραλάβουν τα λείψανα των δικών τους ανθρώπων.Στις Κορφές Καλαβρύτων, γενέτειρα του καταδρομέα Σωτήριου Τζουρά, του Σπυρίδωνα Μανιάτη στη Ζαχάρω Ηλείας, στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, σε όλη την επικράτεια, δίπλα στα μνημεία που στήθηκαν, θα τοποθετηθούν τα λείψανα των ηρώων.

Ο επαναπατρισμός των λειψάνων
Στις 9.30 το πρωί της Τρίτης η Κύπρος θα γονατίσει ευλαβικά μπροστά στα 15 ειδικά κιβώτια με τις ελληνικές σημαίες που θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα λείψανα των 15 του «ΝΙΚΗ». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποτίσει φόρο τιμής στους υπερασπιστές της ελευθερίας και θα τους κατευοδώσει σε ένα ταξίδι που πραγματοποιείται με 42 χρόνια καθυστέρηση.Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας χώρο της θυσίας θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των λειψάνων. Εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως θα παραστεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος. Τρισάγιο θα τελέσει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β’.Στην τελετή θα παρευρίσκονται επίσης συγγενείς των πεσόντων καταδρομέων και μελών του πληρώματος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4. Κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απονέμει για τους 16 πεσόντες στους συγγενείς τους, το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Την ίδια ημέρα τα λείψανα των ηρώων θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-130 για να παραδοθούν στους συγγενείς τους για ταφή.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=250582