29 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ-Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται αλλά υπάρχουν αρκετές και σοβαρές ενδείξεις ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν καταλήξει κατ’ αρχήν στο μελλοντικό, μεταπολεμικό καθεστώς. Η αλλαγή οφείλεται στην ρωσική επέμβαση που άλλαξε την πορεία του πολέμου. Λογικά, υπήρξε συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας και για τη ρωσική επέμβαση δεδομένου ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε ή τόλμησε να τροφοδοτήσει τους τζιχαντιστές ή τους μετριοπαθείς αντάρτες-φίλους των ΗΠΑ με αντιαεροπορικά όπλα για να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.Με επιφύλαξη πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αποστείλουν στρατό στη Συρία –ο Ομπάμα το είχε αποκλείσει. Η ηγεσία των ΗΠΑ συνολικά, έχει συμφέρον από μια συμφωνημένη λύση αφού αδυνατεί να διατηρήσει το μονοπώλιο στην περιοχή.

Χορός από αμερικανικά distress funds πάνω από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

Χορός από αμερικανικά distress funds πάνω από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζώνΧορός από αμερικανικά distress funds που ετοιμάζονται να «αποβιβαστούν» στην Ελλάδα με αποκλειστικό τους ενδιαφέρον την εξαγορά κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες.Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, το είπε ξεκάθαρα την Τρίτη , μεταφέροντας τις εκτιμήσεις συνομιλητών του στις ΗΠΑ.“Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από αμερικανικά hedge funds και distress funds για την εξαγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Θα εκδηλωθεί εντονότερα από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει σαφή δείγματα γραφής ότι επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ότι λαμβάνει αναπτυξιακά αντίμετρα στην ύφεση που προκαλούν τα δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου”, ήταν τα λόγια του κ. Αναστασόπουλου.

Πανηγυρίζουν για τα 92 χρόνια «Τουρκικής Δημοκρατίας» στα Κατεχόμενα Ευχαριστίες Ακιντζί προς την Τουρκία για «τη συνεχή στήριξή της για επίλυση του Κυπριακού»


https://lh3.googleusercontent.com/-pxNke3rrJv8/TW6m0cQfCyI/AAAAAAAAIrk/g2vTdhJe5n4/s320/2011-03-02.%25CE%2591%25CE%25A6%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%259A%25CE%2591--has___tir---+%25C2%25AB+%25CE%259C%25CE%25B1%25CF%2582+%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25B5%25CF%2585%25CE%25B8%25CE%25B5%25CF%2581%25CF%258E%25CF%2583%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B5%253B+-%25CE%2586%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B5+%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25BF+%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25BB%25CF%258C%25C2%25BB.jpg
Με εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα οι Τ/κ εορτάζουν τη σημερινή «Ημέρα της Δημοκρατίας» και τα 92 χρόνια της «Τουρκικής Δημοκρατίας».Όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, σε εκδήλωση στην κατεχόμενη Λευκωσία ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του είπε ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ αγωνίστηκε για τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας, μιας χώρας που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές και λόγω της ιστορίας της και των μοντέρνων αρχών της έχει πολλές προοπτικές στην περιοχή.

Η Τουρκία "κλειδώνει" το Αιγαίο για ένα μήνα! Χάρτης από την περιοχή που δέσμευσαν

Η Τουρκία “δεσμεύει” για ένα μήνα την “καρδιά” του Αιγαίου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Στον χάρτη που δημοσιεύουμε φαίνεται η περιοχή που έχει δεσμευτεί από την Άγκυρα για την περίοδο 15 Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου.

Οι Κούρδοι ετοιμάζονται για νέο «χτύπημα» στον Ερντογάν

Οι Κούρδοι ετοιμάζονται για νέο «χτύπημα» στον Ερντογάν Η Τουρκία προσέρχεται στις κάλπες την Κυριακή, με το σκηνικό να θυμίζει κινούμενη άμμο. «Κλειδί» για τις εξελίξεις η ψήφος των Κούρδων. Η ετερόκλητη συμμαχία με την αριστερά και οι σχέσεις με το PKK.Τον Ιούνιο, μια νέα συμμαχία των ασθενέστερων δυνάμεων της τουρκικής πολιτικής -Κούρδων, αριστεριστών και ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών- άφησε κατάπληκτη την τουρκική πολιτική ελίτ κερδίζοντας το 13% των ψήφων.
Την Κυριακή ελπίζουν να το κάνουν ξανά, αλλά αυτή τη φορά υπό πιο δυσμενείς συνθήκες: με τις συγκρούσεις ανάμεσα στο κράτος και τους Κούρδους μαχητές να έχουν αρχίσει ξανά, τις βομβιστικές επιθέσεις ισλαμιστών κατά Κούρδων ακτιβιστών και την πόλωση που προκαλεί η πολιτική ρητορική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ρωσικά όπλα για την Σερβία, αντίδραση στην συμφωνία ΕΕ-Κοσόβου


A file picture showing Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic. EPA/STEPHANIE LECOCQ EPA/STEPHANIE LECOCQ
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε, από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, ότι η χώρα του θα προμηθευτεί από τη Ρωσία οπλικά συστήματα που δεν θα έχουν επιθετικό αλλά αμυντικό χαρακτήρα.Φυσικά η διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων είναι, επιεικώς, δυσδιάκριτη. Ο Σέρβος πρωθυπουργός προέβη στη δήλωση αυτή μετά την συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο όπου υπεγράφησαν διάφορες συμφωνίες οικονομικής, πολιτιστικής αλλά και στρατιωτικής – τεχνολογικής συνεργασίας.Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας σε Σέρβους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, ανέφερε ότι η αγορά αμυντικών όπλων από τη Ρωσία στοχεύει στη θωράκιση της χώρας, ενώ ανέφερε ότι πρόθεση της σερβικής κυβέρνησης είναι να συμφωνήσει με τη Ρωσία την συνεργασία για την κατασκευή κάποιων οπλικών συστημάτων στη Σερβία.

Ραντεβού στην Αττάλεια

https://themuslimissue.files.wordpress.com/2014/09/turkterrorist.jpgΣπάνια μια Σύνοδος Κορυφής θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά ως προς τις εξελίξεις σε μια σειρά από μέτωπα. Η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των G20 στην Τουρκία, στην Αττάλεια, σε δύο εβδομάδες θα είναι μια πολλαπλή ταυτόχρονη πρόκληση: • Εκ των πραγμάτων ασκεί πίεση ώστε μέχρι τότε με κύριο εταίρο το ΑΚΡ να έχει συγκροτηθεί κυβερνητικός συνασπισμός στην Αγκυρα, καθώς είναι βέβαιο ότι στις εκλογές της Κυριακής 1-11-2015 δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία για το κυβερνών κόμμα, καθώς το φιλοκουρδικό HDP θα είναι και στη νέα Βουλή όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

«ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Οι 5 όροι των ΗΠΑ για επενδύσεις

Οι 5 όροι των ΗΠΑ για επενδύσεις

Μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν το... διαβατήριο για επενδύσεις στη χώρα μας ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση αμερικανικά funds και εταιρείες.-Το πλάνο των Αμερικανών περιλαμβάνει πρώτα την είσοδο των distress funds (ευκαιριακών κεφαλαίων) με την εξαγορά «κόκκινων» δανείων καθώς και εισηγμένων εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Ένα αναγκαίο άρθρο γνώμης Του Νίκου Στέλγια

http://ichef-1.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/1185C/production/_85527717_hi028998003.jpg

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μια σειρά δραματικών εξελίξεων συγκλονίζουν την γειτονική Τουρκία. Το Ισλαμικό Κράτος ανταλλάσσει πυρά με την τουρκική αστυνομία στην καρδιά του Άμεντ (Ντιγιάρμπακιρ). Στην Κωνσταντινούπολη, μια νεαρή κοπέλα χάνει την ζωή της από τα πυρά της αστυνομίας στα πλαίσια μιας πρόσφατης εφόδου της αστυνομίας σε μια υποτιθέμενη εστία της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς εκδίδουν ένταλμα σύλληψης για τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του Άμεντ, καθώς ο νομικός «τόλμησε» να μην χαρακτηρίσει το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση».Με αφορμή λοιπόν τις προαναφερόμενες εξελίξεις μεταφράζουμε ένα κομμάτι από το πρόσφατο άρθρο γνώμης του φίλου δημοσιογράφου Αλί Τοπούζ. Ο Αλί συνοψίζει την τελευταία εικόνα την οποία εκπέμπει η τουρκική κοινωνία με τον ρεαλισμό και την δημοκρατική συνείδηση η οποία τον διακρίνει.

Το νέο δόγμα Κοτζιά: Η Ελλάδα έχει συμφέροντα στην περιοχή


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Φωτογραφία αρχείου ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗΟ
Του Κώστα Βενιζέλου-ΓΙΑ πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η Αθήνα δεν ακολουθεί νωχελικά και «καθηκόντως»  ό,τι αποφασίζει η Λευκωσία στο Κυπριακό. Το παλιό καραμανλικό δόγμα του 1974 «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται», εξέφραζε μια άλλη διαφορετική εποχή, όταν η Αθήνα με νωπά τα γεγονότα ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τα όσα προηγήθηκαν. Στη συνέχεια αυτό το δόγμα αξιοποιήθηκε δεόντως από ελληνικές κυβερνήσεις.

Παράκαμψη της λιτότητας με αφορμή τους πρόσφυγες;

http://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/78/590x/Migrant-crisis-Angela-Merkel-606765.jpg
Του Κώστα Ράπτη-Η δημοσιονομική χαλάρωση αποκτά όλο και περισσότερους φίλους. Ο λόγος είναι ότι η προσφυγική κρίση προσφέρει εύλογα επιχειρήματα σε όσους ήδη συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση – ενώ ταυτόχρονα φέρνει αντιμέτωπους με απρόβλεπτες δαπάνες ακριβώς όσους ήταν οι κατεξοχήν θιασώτες της λιτότητας.Ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε ο τελευταίος που "εμφανίσθηκε θετικός στο να επιδειχθεί ευελιξία επί του θέματος”, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μετά τη συνάντηση του επικεφαλής τους στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλλα με τον Φρανσουά Ολλάντ την Τετάρτη. "Ευελιξία”, που σημαίνει να εξαιρεθούν από το όρια του Συμφώνου Σταθερότητας για τους προϋπολογισμούς του 2016 οι δαπάνες φιλοξενίας προσφύγων. Όμως η συζήτηση δεν ξεκίνησε τώρα.

Συμπληρώνεται το παζλ μιας πολιτικής λύσης στη Συρία Του Κώστα Ράπτη

https://i.guim.co.uk/img/media/035c35a929eb06505b613b265301a9ea141a897a/48_160_2911_1747/master/2911.jpg?w=620&q=85&auto=format&sharp=10&s=cd84651d2bba2506af86e7b5e0540687
Οι κινήσεις της Μόσχας στη Μέση Ανατολή μοιάζουν να αντιγράφουν το μοντέλο της ανατολικής Ουκρανίας: η στρατιωτική ενίσχυση του αδύναμου μέρους σε μιαν ένοπλη σύγκρουση προκαλεί αδιέξοδο τέτοιο που να καθιστά τις πολιτικές συνομιλίες αναπόφευκτες (π.χ. Συμφωνίες του Μινσκ). Αυτού του είδους η "καταναγκαστική διπλωματία” δείχνει και στην περίπτωση της Συρίας να στέφεται από επιτυχία καθώς εντείνεται τις τελευταίες ημέρες η διπλωματική κινητικότητα και πληθαίνουν οι παίκτες που προθυμοποιούνται (ή εξαναγκάζονται) να ανέβουν στο "τρένο” της διαπραγμάτευσης.

Οι… «Καλβινιστές του Ισλάμ»


A supporter wear a mask of Turkish President Recep Tayyip Erdogan during an "antiterorrism" rally in Istanbul on September 20, 2015.  Over 100,000 people waving Turkish flags attended an "antiterrorism" rally in Istanbul, held as President Recep Tayyip Erdogan presses a major offensive against Kurdish rebels, AFP reporters estimated. The demonstrators thronged Yenikapi Square on the shores of the Marmara Sea for the demonstration, which was to culminate with an address by Erdogan.
 AFP PHOTO/OZAN KOSE        (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)
«Ο σεβασμός απέναντι στο Θεό και τη δουλειά είναι το σημαντικότερο στη ζωή» πιστεύει ο 35χρονος Ορχάν Καρά. Έχει ένα μικρό μαγαζί και πουλάει γύρο στην παλιά πόλη της Καισαρείας στην Καππαδοκία.«Καλβινιστές του Ισλάμ» αποκαλούν του κατοίκους της περιοχής. Η πόλη έχει περίπου 1,8 εκατομμύρια κατοίκους και γνωρίζει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η συντηρητική στάση των κατοίκων αντικατοπτρίζεται και στα εκλογικά αποτελέσματα. Σχεδόν 60% των ψήφων συγκέντρωσε το κόμμα του Τούρκου Πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν AKP στις τελευταίες εκλογές και σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ένα παρόμοιο ποσοστό φαίνεται πως θα συγκεντρώσει και στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Τουρκία.

Ημέρα των αγνοουμένων η 29η Οκτωβρίου

Πέρασαν 5 χρόνια από τον Οκτώβρη του 2010, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όρισε την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων. Η συμβολική αυτή ημερομηνία αποτέλεσε και την τελευταία μέρα της απελευθέρωσης και επιστροφής των Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων από τις τούρκικες φυλακές σε Κύπρο και Τουρκία μετά το πέρας της εισβολής το 1974.Έχουν περάσει 41 χρόνια από τότε, αλλά ο πόνος των οικογενειών συνεχίζει να είναι αβάσταχτος. Μητέρες που χάσαν τα παιδιά τους και παιδιά που χάσαν τους γονείς τους απαρτίζουν αυτές τις σκυθρωπές και πονεμένες φιγούρες του τόπου μας. Άνθρωποι που η ζωή τους άλλαξε σε μια μέρα.

Οι επιτηρητές των εκλογών

Εν μέσω κλίματος δυσπιστίας πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές την Κυριακή στην Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας μέσω ελέγχων.

Τα δύο δυνατά χαρτιά της Αθήνας απέναντι στο Βερολίνο που ξεκλειδώνουν τη δόση

Οι ελληνικές τράπεζες απειλούν όλη την Ευρώπη Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προβλεπόταν να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου, όμως καθώς καθυστερεί η αξιολόγηση των πιστωτών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων αυτό δεν φαίνεται εφικτό.Όμως, σύμφωνα με τη FAZ, αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση και οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν σε κίνδυνο, αυτό είναι κάτι που πολύ γρήγορα θα επηρεάσει και την ευρωζώνη.«Ο ελληνικός κίνδυνος θα μετατραπεί γρήγορα σε ευρωπαϊκό, ανεξάρτητα από το αν οι ελληνικές τράπεζες είναι "συστημικές" ή όχι», τονίζει η εφημερίδα.

H ευρωπαϊκή διπλωματία αρχίζει να στρέφεται προς τη ρεαλπολιτίκ


Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Federica Mogherini προβαίνει σε δηλώσεις στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ-Του Στίβεν Φίντλερ*
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Federica Mogherini προβαίνει σε δηλώσεις στη  Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥΘα καταγραφεί άραγε το 2015 ως η χρονιά που η ευρωπαϊκή διπλωματία στράφηκε προς τη ρεαλπολιτίκ; Με την προσφυγική κρίση να απειλεί τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλο και πιο πολλοί πολιτικοί αρχίζουν να βλέπουν την εξωτερική πολιτική της Ένωσης ως έναν τρόπο εξασφάλισης των στρατηγικών της συμφερόντων, απομακρυνόμενοι από την παραδοσιακή έμφαση της ΕΕ στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η μαζική μετανάστευση απέκτησε γρήγορα τα χαρακτηριστικά μιας μείζονος στρατηγικής πρόκλησης. Οι κυβερνήσεις έχουν ανησυχήσει από τις επιπτώσεις της εισροής άνω των 700.000 ανθρώπων που έχουν φτάσει μέχρι τώρα, αυτόν τον χρόνο, στην ΕΕ από τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές. Σε όλη την ήπειρο, τα κόμματα κατά της μετανάστευσης κερδίζουν έδαφος και προκαλούν το πολιτικό κατεστημένο.

Η... θαμμένη «έκθεση Καθενιώτη» για το 1940

Η... θαμμένη «έκθεση Καθενιώτη» για το 1940

Για το «απαράσκευον» (τουλάχιστον) του καθεστώτος Μεταξά και την «ανεπάρκειαν» (πάλι τουλάχιστον) της ανώτατης ηγεσίας στον πόλεμο του 1940-41 έχουν γραφεί άπειρες σελίδες. Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση κατέχει το πόρισμα τριών απόστρατων αντιστράτηγων, που έχει περάσει στην Ιστορία ως «έκθεση Καθενιώτη». Πρόκειται για μοναδική στρατιωτική πηγή ως προς την ετοιμασία και τη διεξαγωγή του πολέμου. Παρόλα αυτά, 65 χρόνια μετά τη δημοσίευσή της, το ντοκουμέντο παραμένει άγνωστο και περίπου «αγνοείται»...

Ο Ερντογάν προκαλεί τον Ομπάμα: Ανακοινώνει κτύπημα εναντίον των Κούρδων της Συρίας


Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Η Τουρκία θα κάνει “ό,τι είναι αναγκαίο” για να αποτρέψει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας που έχουν συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κηρύξουν αυτονομία στην κωμόπολη Τελ Αμπιάντ κοντά στα τουρκικά σύνορα, ακόμα και περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χθες. Πρόκειται για ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, καθώς οι Κούρδοι της Συρίας είναι στενοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον.Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποτελεί μέλος της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, αλλά βλέπει τη πρόοδο των αυτονομιστών Κούρδων, υπό το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως απειλή στην εθνική της ασφάλεια, φοβούμενη ότι θα μπορέσουν να υποθάλψουν τον αυτονομισμό των Κούρδων μέσα στο δικό της έδαφος.