29 Οκτωβρίου 2015

«ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Οι 5 όροι των ΗΠΑ για επενδύσεις

Οι 5 όροι των ΗΠΑ για επενδύσεις

Μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν το... διαβατήριο για επενδύσεις στη χώρα μας ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση αμερικανικά funds και εταιρείες.-Το πλάνο των Αμερικανών περιλαμβάνει πρώτα την είσοδο των distress funds (ευκαιριακών κεφαλαίων) με την εξαγορά «κόκκινων» δανείων καθώς και εισηγμένων εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Επονται hedge funds (μακροπρόθεσμα κεφάλαια) και ενεργειακοί κολοσσοί που ήδη συνομιλούν με την κυβέρνηση για έργα όπως η κατασκευή τερματικού σταθμού και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και για τη συμμετοχή στον επόμενο διεθνή γύρο παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.
Σχεδόν βέβαια θεωρείται και η συμμετοχή όσων αμερικανικών funds είναι ήδη στα μετοχικά κεφάλαια τραπεζών, στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση, εφόσον οι ανάγκες είναι σε χαμηλά επίπεδα.
«Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για επενδύσεις είναι ισχυρό», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.
«Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για επενδύσεις είναι ισχυρό», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

Το στίγμα των αμερικανικών προθέσεων αλλά και προϋποθέσεων που βάζουν οι ιδιώτες επενδυτές για να φέρουν το δολάριο στην Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος στη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους. Ο κ. Αναστασόπουλος βρέθηκε στις ΗΠΑ λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και είχε συναντήσεις με την ελληνική διεύθυνση του State Department, τη διεύθυνση Ευρώπης του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου καθώς και με λομπίστες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

«Το ενδιαφέρον των Αμερικανών είναι ισχυρό» σημειώνει ο κ. Αναστασόπουλος «και μπορεί να εκδηλωθεί άμεσα, από το 2016 κιόλας. Πιστεύουν σε μια φράση του Ελληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ιδρυμα Κλίντον, πως θα μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε με έμφαση: «Δεν είναι τυχαία η έλευση τόσων κυβερνητικών αξιωματούχων στη χώρα μας και ήδη προετοιμάζεται και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μέσα στον Νοέμβριο».
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι

Και η... παρέλαση Αμερικανών συνεχίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο: «Το επιμελητήριό μας προετοιμάζει το ετήσιο συνέδριό του στο τέλος Νοεμβρίου και συζητάμε με τα 10 μεγαλύτερα funds ώστε να συμμετάσχουν με τους επικεφαλής τους στις εργασίες τους στην Αθήνα».
Αλλά και το Αμερικανικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, σχεδιάζει να προσκαλέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξανά στις ΗΠΑ, ώστε ο ίδιος να απευθύνει πρόσκληση στους Αμερικανούς επενδυτές.

Ωστόσο ο κ. Αναστασόπουλος, μεταφέροντας το κλίμα από τις συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε με νόημα τις απαιτήσεις των Αμερικανών επενδυτών: «Πρέπει, όμως, η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα είναι το αντιστάθμισμα στην ύφεση από τα δημοσιονομικά μέτρα. Είσαστε στο και πέντε...».

Οι προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις που βάζουν οι ΗΠΑ για να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι:
• Η επιτυχής αξιολόγηση του προγράμματος.
• Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η άρση των capital controls.
• Μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση ώστε να είναι ευέλικτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναστασόπουλος πρότεινε ακόμη και την πρόσληψη ιδιωτικών στελεχών που έχουν εμπειρία στην οργάνωση αλλά και την καθιέρωση μόνιμου γενικού γραμματέα στα υπουργεία ώστε να υπάρχει συνέχεια στη δημόσια διοίκηση.
• Ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.
• Σταθερό φορολογικό πλαίσιο

Πάντως, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου δεν έκρυψε και την ανησυχία των πολυεθνικών επιχειρήσεων αναφορικά με την έκβαση της εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση: «Τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι αναφορές μελών μας που σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες, όπως στην Κύπρο, τη Βουλγαρία κ.α.».
Ο ίδιος θύμισε την περίπτωση της Microsoft, που ενώ συζητούσε το 2013 με τον Αντώνη Σαμαρά για επένδυση στην Ελλάδα, λίγο καιρό μετά επέλεξε τη Ρουμανία.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς ενδιαφέροντος των αμερικανικών funds και εταιρειών, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι δύο είναι στην κορυφή των σχεδίων τους: η ενέργεια και ο τουρισμός. Οπως έκανε γνωστό, στην ενέργεια ήδη τρεις εταιρείες συνομιλούν με την ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή στη Βόρεια Ελλάδα τερματικού σταθμού και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το έργο αυτό θα συνδέεται με τους δύο αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου, τον TAP και τον IGB (ελληνοβουλγαρικός).

Επίσης μεγάλοι κολοσσοί θέλουν εφόσον υπάρξει νέος γύρος παραχώρησης για τα θαλάσσια «οικόπεδα» του Ιονίου και νότια της Κρήτης να συμμετάσχουν στις έρευνες.Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ήδη επενδυτές προχωρούν σε αγορές έτοιμων τουριστικών μονάδων, καθώς θεωρούν ότι ο κλάδος αυτός στη χώρα μας θα είναι πάντα κερδοφόρος. Εξάλλου, θετικά βλέπουν και τις επενδύσεις στον κλάδο των logistics.

Σε σχέση με τις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές που μπήκαν στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων θα συμμετάσχουν εκ νέου εφόσον το συνολικό ποσό της συμμετοχής δεν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ