29 Οκτωβρίου 2015

Ραντεβού στην Αττάλεια

https://themuslimissue.files.wordpress.com/2014/09/turkterrorist.jpgΣπάνια μια Σύνοδος Κορυφής θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά ως προς τις εξελίξεις σε μια σειρά από μέτωπα. Η Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας των G20 στην Τουρκία, στην Αττάλεια, σε δύο εβδομάδες θα είναι μια πολλαπλή ταυτόχρονη πρόκληση: • Εκ των πραγμάτων ασκεί πίεση ώστε μέχρι τότε με κύριο εταίρο το ΑΚΡ να έχει συγκροτηθεί κυβερνητικός συνασπισμός στην Αγκυρα, καθώς είναι βέβαιο ότι στις εκλογές της Κυριακής 1-11-2015 δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία για το κυβερνών κόμμα, καθώς το φιλοκουρδικό HDP θα είναι και στη νέα Βουλή όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

• Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν πλην της Τουρκίας, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και θα απουσιάζει μόνον το Ιράν ώστε να επιχειρηθεί μια πρώτη επαφή όλων των άμεσα εμπλεκομένων στη σύγκρουση στη Συρία προς την κατεύθυνση αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης.

• Στη Σύνοδο μετέχουν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και ΕΕ, συν η Ισπανία ως προσκεκλημένη, υπάρχουν δηλαδή όλες οι προϋποθέσεις, ώστε η Μέρκελ να ζητήσει συγκεκριμένες δράσεις για τη Συρία, επικαλούμενη την ανάγκη άμεσης μείωσης των προσφυγικών ροών.

• Τέλος, η παρουσία του προέδρου Ομπάμα στην Αττάλεια δεν μπορεί παρά να σηματοδοτήσει μια δυναμική εξομάλυνσης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Αγκύρας. Με την πολιτική του στρατηγικού βάθους των Ερντογάν-Νταβούτογλου να έχει ναυαγήσει, αλλά και με το ΑΚΡ να έχει πιθανότατα μετεκλογικά σχηματίσει συνασπισμό με το κεμαλικό CHP, η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι μονόδρομος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ή συμπτωματικό που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ σε προχθεσινό του άρθρο στους «New York Times» εκτιμά ότι μόνον με τη συνεργασία ΗΠΑ, Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας και Ιράν μπορεί να τερματισθεί ο πόλεμος στη Συρία. Η στροφή στην πολυμερή συνεργασία των ΗΠΑ περιορίζεται στη Μέση Ανατολή με πρώτο σταθμό στην Αττάλεια. Σε πλήρη αντιστοιχία-συμμετρία με τη ρεαλιστική προσαρμογή της πολιτικής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται τις τελευταίες μέρες και η Μόσχα που κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας με τους μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς στη Συρία.

Στους επόμενους σταθμούς της περιοδείας του στη Μανίλα των Φιλιππίνων και την Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία, στις Συνόδους Κορυφής δηλαδή των APEC και ASEAN αντίστοιχα, θα αναζητήσει κατοχύρωση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην προσπάθεια ανάσχεσης της επιρροής της Κίνας.
kapopoulos@pegasus.gr