29 Οκτωβρίου 2015

Ημέρα των αγνοουμένων η 29η Οκτωβρίου

Πέρασαν 5 χρόνια από τον Οκτώβρη του 2010, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όρισε την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων. Η συμβολική αυτή ημερομηνία αποτέλεσε και την τελευταία μέρα της απελευθέρωσης και επιστροφής των Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων από τις τούρκικες φυλακές σε Κύπρο και Τουρκία μετά το πέρας της εισβολής το 1974.Έχουν περάσει 41 χρόνια από τότε, αλλά ο πόνος των οικογενειών συνεχίζει να είναι αβάσταχτος. Μητέρες που χάσαν τα παιδιά τους και παιδιά που χάσαν τους γονείς τους απαρτίζουν αυτές τις σκυθρωπές και πονεμένες φιγούρες του τόπου μας. Άνθρωποι που η ζωή τους άλλαξε σε μια μέρα.

Παρά τις χρόνιες προσπάθειες και τις διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους τούρκους εισβολείς, μόνο 409 αγνοούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί από τους 981 από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), η οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το 1981 ύστερα από σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι απαραίτητο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβάλλει πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση όσον αφορά την επιτάχυνση των διεργασιών ταυτοποίησης και εντοπισμού αγνοουμένων. Είναι αδιανόητο από τη μια οι διάφοροι πολιτικοί να μας μιλούν περίτεχνα για κλίμα δήθεν καλής θελήσεως και από την άλλη να παρεμποδίζονται οι εργασίες για τη διερεύνηση του θέματος των αγνοουμένων. Είναι φανερό πως ο φόβος όλων είναι πως τα νέα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας θα φανερώσουν για πολλοστή φορά τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Τουρκία, κάτι το οποίο θα δράσει αρνητικά στο «θετικό κλίμα» το οποίο μας πλασάρουν συνεχώς.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση όχι μόνο προς τους συγγενείς αλλά και τους ίδιους τους αγνοούμενους να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να εντοπιστούν οι τοποθεσίες των τάφων τους έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εκταφές και οι ταυτοποιήσεις. Πρέπει επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τελειώσει η αναμονή των πονεμένων οικογενειών, οι οποίες εδώ και δεκαετίες βλέπουν τους διάφορους πολιτικάντηδες να εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους προς εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων μέσω της προβολής τους όταν τοποθετούνται επί του θέματος.
O Δημήτρης Μύλης είναι Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Αγγλίας
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/279413/imera-ton-agnooumenon-i-29i-oktovriou#sthash.LsqUFFbH.dpuf