11 Ιουλίου 2016

Το Brexit άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Δύο εβδομάδες μετά το σοκ του δημοψηφίσματος, οι πολιτικές ελίτ του Λονδίνου φιγουράρουν ως τα μαύρα πρόβατα του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Οι εταίροι του Ντέιβιντ Κάμερον δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βρετανός πρωθυπουργός τούς καθησύχαζε στις Βρυξέλλες, λέγοντάς τους: «Μην ανησυχείτε. Ξέρω να κερδίζω τις μάχες μου. Οπως κέρδισα το δημοψήφισμα για τη Σκωτία, έτσι θα κερδίσω και το δημοψήφισμα για την Ε.Ε.». Σήμερα, τον καυτηριάζουν όχι μόνο για την ήττα του, αλλά και για το γεγονός ότι δεν είχε επεξεργαστεί ένα στοιχειώδες Σχέδιο Β΄ για τη διαχείριση του Brexit. Εξίσου οργισμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τους πρωταγωνιστές του Leave, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Νάιτζελ Φάρατζ, οι οποίοι, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αποσύρονται, ο ένας μετά τον άλλο, σαν ποντίκια που εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται.

Το μήνυμα της Βαρσοβίας...


https://next-geebee.ft.com/image/v1/images/raw/http%3A%2F%2Fcom.ft.imagepublish.prod.s3.amazonaws.com%2F6f202004-46f5-11e6-8d68-72e9211e86ab?source=next&fit=scale-down&width=700Σε πρώτο πλάνο κυριαρχεί η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία δηλαδή και τις Βαλτικές: Θα είναι η παρουσία των τεσσάρων νατοϊκών ταγμάτων συμβολική ή η απαρχή μιας κλιμάκωσης, με τη Μόσχα να στέλνει νέες ενισχύσεις στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και τις μέχρι τώρα ουδέτερες Φινλανδία και Σουηδία να εντάσσονται στην Ατλαντική Συμμαχία; Πέραν των παραπάνω και της προσπάθειας ΗΠΑ-Ρωσίας να διαφυλάξουν τον διάλογο με τις ολοένα και πιο πυκνές τηλεφωνικές επικοινωνίες των Πούτιν-Λαβρόφ με τους Ομπάμα-Κέρι αλλά και με τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, το κύριο μήνυμα της Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία ήταν η ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ αντιμέτωπο με τις ρωγμές στη διατλαντική σχέση

Το ΝΑΤΟ αντιμέτωπο με τις ρωγμές στη διατλαντική σχέσηΤου Κώστα Ράπτη-Τις περασμένες δύο δεκαετίες, όταν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είχε καταστήσει τον λόγο ύπαρξής της ασαφή, η Ατλαντική Συμμαχία είχε ανακαλύψει τη σημασία των out of sphere operations: των επιχειρήσεων σε μακρινές περιοχές όπως στο Αφγανιστάν, που καθιστούσαν το ΝΑΤΟ οιονεί "παγκόσμιο χωροφύλακα”.Η διάσταση αυτή δεν έχει εκλείψει. Όμως στο συγκεχυμένο τοπίο που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο, το ΝΑΤΟ επικεντρώνει και πάλι στον αρχικό (και παντοτινό) προορισμό του, που, σύμφωνα με τη γλαφυρή διατύπωση του πρώτου Γενικού Γραμματέα του λόρδου Ismay, συνίσταται στο να κρατά "τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω”.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΚΥΒΙΣΤΗΣ

https://pbs.twimg.com/media/CnErgMBWEAA9mwE.jpgΈνα από τα γνωρίσματα της αυθαιρεσίας της εξουσίας είναι η ανατροπή των προηγουμένων δηλώσεων του εξουσιάζοντος.Ο Ντε Γκωλ είχε πει: «Οι δηλώσεις των πολιτικών δεσμεύουν αυτούς που τις πιστεύουν».Αυτό είδαμε πρόσφατα με την καίρια στροφή της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής, και εξετάζουμε εδώ τούς λόγους και τις συνέπειες.Η Επιστολή Ερντογάν προς Πούτιν, με διπλωματικούς όρους, είναι προσκύνηση. Ο Πούτιν, ψυχρός πραγματιστής, διαπραγματεύτηκε σκληρά και πήρε την υποταγή της Τουρκίας στην Συρία και την ακύρωση των τουρκικών σχεδίων εκεί, την προσφορά του αεροδρομίου του Ιντσιρλίκ ως βάση και ρωσικών αεροπλάνων για εξορμήσεις στην Συρία, το οποίο είναι πρωτοφανές παγκοσμίως, διότι τώρα την χρησιμοποιεί μόνο το ΝΑΤΟ. Αυτό το πήραν πίσω μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ αλλά είναι μετέωρο για το επόμενο παζάρι.

FT: Eπόμενος αδύναμος κρίκος η Deutsche Bank;


H Deutsche Bank πέρασε δέκα δύσκολες ημέρες. Την περασμένη εβδομάδα, μία από τις θυγατρικές της στις ΗΠΑ απέτυχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στα stress tests της Fed. Πριν από επτά ημέρες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη χαρακτήρισε ως τον «πιο σημαντικό καθαρό συνεισφορέα στα συστημικά ρίσκα» από όλες τις τράπεζες στον κόσμο. Την Παρασκευή, η μετοχή της -η οποία έχει έντονες διακυμάνσεις όλη τη χρονιά- υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό. Αν και ανέκαμψε, κλείνοντας τη συνεδρίαση με άνοδο 3%, στα 11,76 ευρώ, η πτώση σημαίνει πως η χρηματιστηριακή αξία της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έχασε σχεδόν το 50% το 2016 και τώρα αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα τρίτο της λογιστικής αξίας του ενεργητικού της.

Στα χέρια του ΡΚΚ Τούρκοι στρατιώτες Καμία αντίδραση από την Άγκυρα μέχρι στιγμής Του Νίκου Στέλγια

http://odatv.com/images/2016_07/2016_07_08/pkknin-esir-aldigi-turk-askerlerinin-goruntuleri-yayimlandi-0807161200_m2.jpg
Με αφορμή το μπαϊράμι του Ραμαζανιού, η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος δίνει στην δημοσιότητα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο με τρεις φαντάρους που έχουν «συλλάβει» οι Κούρδοι αντάρτες.Πρόκειται για τους στρατιώτες Αντίλ Καμπακλί, Μουσλούμ Αλτίντας και Ασίμ Σουλεϊμάν Σουνγκούρ. Με μικρά βίντεο, οι τρεις στρατιώτες απευθύνονται στις οικογένειες τους και διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη ότι η κατάσταση υγείας του είναι καλή. Ακόμη, ζητούν από τους συγγενείς τους να πιέσουν την τουρκική πλευρά για να εντατικοποιήσει την προσπάθεια της για την απελευθέρωση τους.

Από το κακό στο χειρότερο οι σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές στη συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν Του Νίκου Στέλγια

Η συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας με την Καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ δεν κατάφερε να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου.
Συγκεκριμένα, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ στην Βαρσοβία. Ο κ. Ερντογάν και η κ. Μέρκελ έθεσαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων, τα οποία αφορούν το μέλλον των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.Στην συζήτηση, ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου σχετικά με την αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας. Ο κ. Ερντογάν πρότεινε όπως η Κυβέρνηση Μέρκελ προβεί σε δήλωση με την οποία θα ανακοινώνει ότι η απόφαση του κοινοβουλίου δεν δεσμεύει την γερμανική κυβέρνηση.Η κ. Μέρκελ απάντησε στον κ. Ερντογάν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή η πρόταση της τουρκικής πλευράς. Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι μελλοντικά θα προκύψουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Παρόλα αυτά, η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει ότι η τελική απόφαση ανήκει στην γερμανική πλευρά.