24 Ιανουαρίου 2015

Η Λογική του Πνιγμένου στην Ωρα της Κρίσης

http://nstatic.tanea.gr/files/temp2/17d74b5e8a69e8f5410dc3ee9403319e814e69356b93041a52fc985e7e5ef79c.jpgΠολίτες στην Κάλπη. Ψήφο Οργής διατείνονται πολλοί αναλυτές, πολιτικοί, αρθρογράφοι, έμμεση παραδοχή των όσων προκάλεσε η ταπείνωση ενός ολάκερου Έθνους. Μια ταπείνωση που δικτατορικά επιβλήθηκε  απο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα από τους κερδοσκόπους και απο την άφρονη πολιτική της Γερμανίας.Μια ταπείνωση η οποία με τρόπο εμφατικό σφράγισε την διαχείριση του Ελληνικού γίγνεσθαι απο τις αστικές ελίτ.Τελευταίαα σκηνή σε αυτό το έργο η εμμονή σε λογικές Βερολίνου της Κυβέρνησης Συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και των ιδεολογικά προσκείμενων της αναφορικά με την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους .

Μέσα στο παραβάν με τα παιδιά μας...

Σπύρος Λίτσας Η ώρα της ψήφου είναι ιερή. Στο παρά ένα οι αναλύσεις οφείλουν να σταματούν, ώστε ανεπηρέαστος ο πολίτης να προσέρχεται εμπρός στην κάλπη. Το ελληνικό αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό σύστημα προσφέρει ολοένα και λιγότερες ευκαιρίες στους πολίτες για να ασχοληθούν με τα κοινά, επομένως η ώρα της ψήφου είναι αυτή η στιγμή που ο πολίτης μετατρέπεται σε καταλύτη κομβικών πολιτικών αποφάσεων.Θεωρώ ότι το ζητούμενο του σημερινού σημειώματος είναι η ξεκάθαρη προτροπή προς όλους να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, εκ πρώτης, αλλά και να επιλέξουμε προσεκτικά αυτούς στους οποίους θα προσφέρουμε την προτίμησή μας. Επιτέλους, ας επιλέξουμε άτομα με επαγγελματικό κύρος, με διεθνή εμπειρία, με νηφάλιο λόγο και συγκροτημένη άποψη για τα κοινά. Κακά τα ψέματα, ο ρόλος του πολίτη είναι υποβαθμισμένος σήμερα, λόγω των θεσμικών πολιτειακών αδυναμιών, αλλά συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις κρίσιμες αυτές στιγμές, όπου ο κοινοβουλευτισμός χρειάζεται προσωπικότητες για να σηκώσουν το βάρος των ιστορικών στιγμών, την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου αλλά και την ορθή άσκηση του σημαντικού θεσμικού ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβήματα Λευκωσίας για βρετανικές δηλώσεις

«Η Βρετανία συνεχίζει δυστυχώς μια συμπεριφορά υπονομευτική της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», δηλώνει ο Ομήρου 
Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι κατά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε σήμερα, αποφασίστηκε ότι θα γίνουν αυστηρότατα διαβήματα από τον ύπατο αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία προς την ύπατη αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο. Αφορμή είναι η δήλωση της βαρόνης υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόη Άνελεϊ σε απάντηση λόρδου, μέλους της Βουλής των Λόρδων, σε ό,τι αφορά το λεγόμενο απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ηθική και Πολιτική

Οι σημερινοί κυβερνήτες είναι είτε βιολογικοί, είτε πολιτικοί απόγονοι του διεφθαρμένου, υποτελειακού και πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου
Η πολιτική, λένε, είναι η τέχνη του εφικτού. Αλλά η πολιτική δεν είναι μόνο «τέχνη», «στιγμή» της ταξικής πάλης, έχει μια γνωσιοθεωρητική και μια ηθική θεμελίωση. Αναδραστικά, εκτός από τις πρακτικές κοινωνικές συνέπειες, παράγει ιδεολογία. Εχει συνεπώς γνωσιοθεωρητικές και ηθικές επιπτώσεις.Στις επικείμενες εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι: ο ηθικά και πολιτικά αδίστακτος κόσμος της υποτέλειας και της χρεοκοπίας, δηλαδή ο κόσμος της κυρίαρχης τάξης, και ο κόσμος των εργαζομένων (εργατική τάξη, αγρότες, κ.λπ.), ο κόσμος που παράγει και που είναι ο κόσμος που αγωνίζεται για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.

Πολωνική ντρίμπλα σε Πούτιν, Μόσχα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Ποιος να το ’λεγε. Οτι εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση του μεγαλύτερου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Αουσβιτς, από τον Κόκκινο Στρατό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στις φετινές επετειακές λαμπρές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή προέδρων, πρωθυπουργών και βασιλιάδων απ’ όλο τον κόσμο!Οι Πολωνοί έκαναν «χουνέρι» στους Ρώσους. Οχι μόνο δεν κάλεσαν στη γιορτή της 27ης Ιανουαρίου -ημερομηνία κατά την οποία η 60ή στρατιά του Ιβάν Κονίεφ, γκρέμισε τις πύλες του κολαστηρίου για να αποκαλυφθεί η ανείπωτη φρίκη των Ναζί- τον σημερινό και πλέον αδιαμφισβήτητο μετά τον Στάλιν ηγέτη τους, αναθεωρούν κιόλας και την Ιστορία, υποστηρίζοντας πως απελευθερωτές του Αουσβιτς δεν ήταν οι Ρώσοι αλλά οι Ουκρανοί! «Εξάλλου, το Αουσβιτς δεν το απελευθέρωσαν οι Ρώσοι αλλά οι Ουκρανοί» δήλωσε ευθέως ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας Σχέτινα, κληθείς να σχολιάσει τη μη πρόσκληση του Πούτιν στις εορταστικές εκδηλώσεις, κάνοντας το Κρεμλίνο να «αφρίζει»... Γι’ αυτό και οι Πολωνοί οργανωτές φρόντισαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να έχει πρώτο «στασίδι» στις τελετές στο κρεματόριο.

«Οσα και για όσο χρειαστεί» με εξαίρεση τη Γερμανία

Μέχρι προχθές οι αγορές κράτησαν μια εκεχειρία δυόμισι χρόνων καθώς επένδυσαν στη δέσμευση «θα κάνω ό,τι χρειαστεί» που ανέλαβε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι τον Ιούλιο του 2012. Στις επόμενες μέρες θα δούμε αν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες τους με την πρώτη φάση της ποσοτικής χαλάρωσης με αγορά ομολόγων 60 δισ. ανά μήνα από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.Πρώτη φάση, γιατί ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι δεν υπάρχει ούτε πλαφόν, ούτε χρονικό όριο μέχρι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση σε πληθωρισμό γύρω στο 2%, με το πρόγραμμα ανοικτό σε όλες τις χώρες, με κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις για τις χαμηλές αξιολογήσεις.Από προχθές Πέμπτη τη θέση τού «θα κάνω ό,τι μπορώ» την πήρε το δίπτυχο «όσα χρειαστεί για όσο χρειαστεί», με μια καίρια υποσημείωση, πλην Γερμανίας!

Ελπίδα από τον «Θεό της Ελλάδας»

Ολοι οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι οι μεγάλοι νικητές των αυριανών εκλογών. Εάν επιβεβαιωθούν οι «ριψοκίνδυνοι» δημοσκόποι, ο κ. Τσίπρας θα εξασφαλίσει αυτοδυ­ναμία και θα λάβει εντολή να κυβερνή­σει τη χώρα στην πιο δύσκολη στιγμής της νεότερης ιστορίας της. Ποτέ η Ελλάδα, μετά τον εμφύλιο σπαραγμό, δεν είχε βρεθεί σε αυτή την τραγική θέση και κατάσταση. Εκατομμύρια Ελληνες είναι φτωχοί και άνεργοι, ως αποτέλεσμα της επιβολής του λεγό­μενου «Ελληνικού Προγράμμα­τος», και με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον να διακρίνει κανείς φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας.
Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την επιβολή του Μνημονίου, με ευθύνη του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, και είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Το χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη και ΔΕΝ είναι βιώσιμο, ούτε μπορούμε να το ξεπληρώσουμε.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ Μετασεισμοί στην Κύπρο από το κραχ στο πετρέλαιο

Αντιμέτωπη με απρόβλεπτες εξελίξεις στο κεφάλαιο της Ενέργειας, τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί ότι θα εμμείνει στην πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η απόφαση της Total να αποσυρθεί από τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ ανατρέπει τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς.
Μετασεισμοί στην Κύπρο από το κραχ στο πετρέλαιο
Την Πέμπτη ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης επιβεβαίωσε ότι ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός αποχωρεί από την Κύπρο και εγκαταλείπει τις έρευνες στα Οικόπεδα 10 και 11 της ΑΟΖ, «πριονίζοντας» έτσι τις (υπερβολικές) προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για μετατροπή της Κύπρου σε μεγάλη παραγωγό ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Total δεν εντόπισε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα και με δεδομένο ότι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία, επέλεξε να διακόψει τις δραστηριότητές της με απώλεια σχεδόν 70 εκατ. δολαρίων που είχαν δαπανηθεί για επενδύσεις και σεισμογραφικές έρευνες, αποφεύγοντας έτσι μια πρόσθετη δαπάνη σχεδόν 250 εκατ. δολαρίων που θα διέθετε για τις δύο γεωτρήσεις που είχαν προγραμματιστεί.Τώρα πλέον η Λευκωσία είναι στραμμένη στη γεώτρηση που πραγματοποιεί η κοινοπραξία ENI/Kogas στο Οικόπεδο 9, στην «Αμαθούσα», καθώς από τα αποτελέσματά της που θα γίνουν γνωστά τον Μάρτιο θα μπορεί με μεγαλύτερη ακρίβεια να επανασχεδιάσει τη στρατηγική αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της.

Το μπρα-ντε-φερ του Erdogan με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Study reveals black economy 27.2 percent of GDP in 2014, down from 32.2 percent in 2003Του Κώστα Ράπτη   Είναι δύσκολο να ικανοποιήσει κανείς τον Tayyip Erdoğan. Πόσω μάλλον που ο Τούρκος πρόεδρος, πάντοτε έτοιμος για μάχη, αρέσκεται να ανακαλύπτει εχθρούς. Και μέχρι τώρα καταφέρνει να τους συντρίβει – είτε πρόκειται για το “βαθύ κράτος” των στρατηγών, είτε για τους “υποκινούμενους” αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, είτε, όπως στις μέρες μας, για το “παράλληλο κράτος” του πρώην συμμάχου του Fethullah Gülen. Μένει να κριθεί αν θα τα καταφέρει και με τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας Erdem Başçı. Είναι παράδοξο, αλλά ο Başçı διορίσθηκε στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας κατόπιν επιμονής του Erdoğan – και αφού εγκατέλειψε την προεδρία της Δημοκρατίας ο κεμαλιστής Ahmet Necdet Sezer ο οποίος έθετε βέτο στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Όμως το τελευταίο διάστημα ο Başçı αποτελεί στόχο σχεδόν καθημερινών φραστικών επιθέσεων του Erdoğan και όλων των μεγαλόσχημων του κυβερνώντος κόμματος.

Τα αίτια της σύγχρονης δυτικής τζιχάντ

Η άρνηση πολλών νέων στην Ευρώπη να υποταχθούν σε αυτό που χαρακτηρίζουν «κρατούσα ιδεολογία και θρησκεία» οδηγεί ορισμένους στον εξτρεμισμό και πρόσφατα στα πεδία μαχών της Συρίας και του Ιράκ.
Στις 7 Ιανουαρίου, όταν οι Γάλλοι τζιχαντιστές επετίθεντο στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, ο Πανκάζ Μίσρα, αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, βρισκόταν σε μικρό χωριό της Ανατολίας στην Τουρκία. Μη έχοντας πληροφορηθεί το γεγονός, εξεπλάγη όταν φίλος του μετέδωσε την είδηση, σε κωδική μορφή μέσω μηνύματος SMS. Το μήνυμα περιείχε ρήση του αρθρογράφου των Times της Νέας Υόρκης, Ρότζερ Κοέν, που έλεγε: «Ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος οφείλει να απαντήσει χωρίς καμία αναστολή». Για λίγα δευτερόλεπτα, ο κ. Μίσρα ένιωσε ότι είχε ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, όταν η Τουρκία –κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ– ανήκε στο στρατόπεδο του «ελεύθερου κόσμου». Ακόμη και τότε, όμως, η κατηγορία αυτή ήταν διάτρητη, καθώς ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν την είχε εντάξει στην τζιχάντ, με αντίπαλο τον σοβιετικό στρατό στο Αφγανιστάν. Ο όρος μοιάζει τώρα, μετά το πέρας 25 ετών, αναχρονιστικός. Το περίπλοκο σύγχρονο πολιτικό τοπίο φέρει πλέον ελάχιστες επιφανειακές ομοιότητες με τον κόσμο που τότε γνωρίζαμε. Οι ευσεβείς κάτοικοι της τουρκικής Ανατολίας ξέφυγαν από τη φτώχεια, για να μεταμορφώσουν πολιτικά και οικονομικά την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, ο αρθρογράφος εξηγεί ότι δεν διανοείται να δείξει τα σκίτσα του Charlie στους ντόπιους που περνούν μπροστά στο σπίτι του, πηγαίνοντας στο τζαμί του χωριού.

Μπαράζ συλλήψεων για υποκλοπές στην Τουρκία


Ακόμα και στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγιναν υποκλοπές.
Τουλάχιστον 24 άτομα συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στην Τουρκία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και επιστημών. Πρόκειται για μία ακόμα επιχείρηση εναντίον των υπόπτων που κατηγορούνται για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ανώτατων αξιωματούχων, ανάμεσα στους οποίους και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», οι εισαγγελείς έχουν εκδώσει ένταλμα για 28 άτομα σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, όπως, εξάλλου, και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Μεταξύ των συλληφθέντων, αξίζει να σημειωθεί, περιλαμβάνονται πρώην υπάλληλοι της υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών TIB και της υπηρεσίας επιστημών και τεχνολογίας Tubitak. Επίσης το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» αναφέρει ότι πρόκειται για την τέταρτη σχετική επιχείρηση και που στο στόχαστρό της βρίσκει τους υπευθύνους για το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το σκάνδαλο διαφθοράς κατά του Ερντογάν και μελών του στενού περιβάλλοντός του, σκάνδαλο το οποίο ξέσπασε μετά την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών όλων αυτών των ανθρώπων.

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Οι θέσεις στην ενέργεια, οι αντιθέσεις και η θλιβερή πραγματικότητα

Κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις παλινωδίες και καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Τι έκανε, τι δεν πρόκαμε, που ολιγώρησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακροβατεί μεταξύ κοινοτικών κανόνων και πλήρους αγνόησής τους. 
Μιχάλης Καϊταντζίδης
Αντιμέτωπη με τις προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της ενέργειας, θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση, ασχέτως του ποιο κόμμα θα αποτελεί τον κορμό της ή το είδος των συμμαχιών που θα έχουν διαμορφωθεί.Δεδομένο είναι ότι κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θα πρέπει να προχωρήσει όλα τα θέματα που άφησε στη μέση, όπως αναδιάρθρωση της αγοράς φυσικού αερίου, δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, να προχωρήσει διαδικασίες που αποτελούν μνημονιακές και μη δεσμεύσεις, όπως η δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ ΔΕΗ +9,11%, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Από την άλλη, κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει θέση απέναντι στα θέματα αυτά, όχι πλέον ως κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά ως κόμμα που ασκεί εξουσία και εγγυάται τη συνέχεια ενός κράτους ενταγμένου (ακόμη) στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" Γνωστές γερμανικές εταιρείες βοήθησαν τη Συρία να αποκτήσει χημικά όπλα

Γνωστές γερμανικές εταιρείες βοήθησαν τη Συρία να αποκτήσει χημικά όπλα
Πολλές γερμανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η φαρμακευτική Merck, βοήθησαν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ και στη συνέχεια τον γιο του, τον Μπασάρ, να αποκτήσουν χημικό οπλοστάσιο, υποστηρίζει στο αυριανό τεύχος του το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.Το περιοδικό επικαλείται "απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών" της Γερμανίας που χρονολογούνται από το 1984 και αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα από τα έγγραφα αναφέρει χημικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του αερίου σαρίν. Τον Αύγουστο του 2013 το συριακό καθεστώς φέρεται ότι χρησιμοποίησε αυτό το αέριο σε μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κοντά στη Δαμασκό.

Αποκαλύπτονται οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών Γκιουλ σε Ερντογάν: «Να προωθήσεις περισσότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις»

Γκιουλ σε Ερντογάν: «Να προωθήσεις περισσότερες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις»
Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έσπασε τη σιωπή του και συνέστησε την εφαρμογή περισσότερων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα του, αφήνοντας για μια ακόμη φορά να φανούν οι διαφορές του με τον διάδοχό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε σήμερα ο τουρκικός Τύπος.
«Είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες απειλές, με πολυάριθμες απειλές που στοχεύουν την Τουρκία. Ο μοναδικός τρόπος να απαντήσουμε είναι να εμβαθύνουμε το δημοκρατικό μας πολίτευμα» δήλωσε απευθυνόμενος σε πρώην βουλευτές ο Γκιουλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet. «Εμείς ακολουθούμε το δρόμο της Δημοκρατίας εδώ και πολύ καιρό, η πλειονότητα των απαγορεύσεων έχει αρθεί (...) όμως πρέπει να αυξήσουμε λίγο ακόμα το επίπεδο» συνέχισε ο ίδιος, επικαλούμενος ως παράδειγμα «το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου».

Το STRATFOR στον ΕΤτΚ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με Ρωσία και οικονομική κρίση

Το STRATFOR στον ΕΤτΚ: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με Ρωσία και οικονομική κρίση
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, διασπασμένη όπως είναι από τα διαφορετικά συμφέροντα, θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σε ετοιμότητα για να αντιδράσει σε γεγονότα που αφορούν στην Ουκρανία, αλλά και ως προς την αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία συνολικά. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την εναλλασσόμενη περιστροφή των στρατευμάτων στην Πολωνία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και την Εσθονία, αλλά -εκτός και αν υπάρχει ένα απρόσμενο γεγονός (όπως η κατάρριψη της πτήσης MH17 των μαλαισιανών αερογραμμών το 2014)- η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι πιθανό να ασκήσει πίεση προς την κλιμάκωση των εντάσεων με τη Μόσχα. Θα κρατήσει το σημερινό καθεστώς κυρώσεων που ισχύουν, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αφήνοντας ωστόσο τμήματα του πακέτου των κυρώσεων να λήξουν, όταν έρθει η στιγμή στα μέσα του 2015 να επανεξεταστεί (το πακέτο των κυρώσεων), στην περίπτωση που η Ρωσία εμφανιστεί πιο συνεργάσιμη.

Η ριζοσπαστικοποίηση του εκλογικού σώματος στην Ελλάδα ανησυχεί τους Ελληνοαμερικανούς

Η ριζοσπαστικοποίηση του εκλογικού σώματος στην Ελλάδα ανησυχεί τους Ελληνοαμερικανούς
Στις 29 Ιουνίου 2011, μια ημέρα μετά από την ψήφιση των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή των Ελλήνων, ο φημισμένος ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Mark Mazower, σε άρθρο του στην εφημερίδα The New York Times, εξέφρασε την εξής άποψη: "Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που για να κατανοήσουμε το μέλλον της Ευρώπης, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τις μεγάλες δυνάμεις στο κέντρο της ηπείρου και να εξετάσουμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Αθήνα. Για τα τελευταία 200 χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εξέλιξης".Το 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπόλοιπος κόσμος ασχολείτο ακόμα με την καταπολέμηση της Μεγάλης Ύφεσης που ξεκίνησε από τις τράπεζες της Wall Street, την ώρα που οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εμφάνιζαν "άγριες διαθέσεις" παράλληλα με το κλίμα "αναταράξεων" που δημιουργούσαν τα μηνύματα των πολιτικών και των ενδεχόμενων εκλογών στην Ελλάδα.

ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΑΡΡΑΛΕΕΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΡΙΕΣ Οι γυναίκες που τα βάζουν με τον ... αφέντη Ερντογάν

Οδεύοντας προς το μέλλον... με οδηγό τον Μεσαίωνα, η ανδροκρατική «νέα Τουρκία» του ισλαμιστή Ερντογάν έχει βαλθεί να στείλει τις γυναίκες πίσω... στην υπηρεσία των ανδρών.
Οι γυναίκες που τα βάζουν με τον ... αφέντη Ερντογάν
Η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι, να φροντίζει τον άντρα της και τα (τουλάχιστον τρία) παιδιά της. Η ενδεδειγμένη «καριέρα» για κάθε γυναίκα είναι η μητρότητα. Η ισότητα των δύο φύλων είναι μια απάτη που συχνά οδηγεί... στην αυτοκτονία, και η αντισύλληψη συνιστά πράξη εθνικής προδοσίας. Κι όμως, όλα τα παραπάνω τα εξόχως αναχρονιστικά έχουν ειπωθεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία από επίσημα χείλη: του προέδρου Ερντογάν, του πρωθυπουργού Νταβούτογλου, του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αρίντς και του υπουργού Υγείας Μουεζίνογλου, μεταξύ άλλων.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία δεν είναι πια «ο μεγάλος ασθενής»"Ο όρος αυτός ταιριάζει περισσότερο στην Ευρώπη"

Νταβούτογλου: Η Τουρκία δεν είναι πια «ο μεγάλος ασθενής»
Η Τουρκία έχει απεμπλακεί από την εικόνα του «Mεγάλου Aσθενούς» του 19ου αιώνα, ενώ πλέον ο όρος αυτός ταιριάζει περισσότερο στην Ευρώπη, υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Λονδίνο.
«Η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που συνάντησε και απέδειξε ότι είναι παράγων σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε και έκρινε ότι η Τουρκία εξελίσσεται σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα παγκοσμίως.
Ο Νταβούτογλου είπε ακόμα ότι τα τελευταία 10 χρόνια, η Τουρκία έχει γίνει ένας περιφερειακός κόμβος και διεθνής παράγοντας, και πρόσθεσε ότι οι στόχοι του 2023 θα βοηθήσουν την περαιτέρω πρόοδο της Τουρκίας. Το 2014, μειώθηκε κατά 5,6% το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ δημιουργήθηκαν έξι εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Η Τουρκία κατατάσσεται πλέον σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ως τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, χάρη στη σταθερή οικονομική πολιτική που ακολουθεί, είπε.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε τόσο γρήγορα που οι ΗΠΑ δεν έχουν ιδέα τι να περιμένουν"


Από την Άννα Ρέμπελου
Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τη νέα γενιά των Ελληνοαμερικανών επαγγελματιών και διανοουμένων οι οποίοι κινητοποιούνται για την υποστήριξη των ελληνικών εθνικών θεμάτων, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και την ενίσχυση Ελλήνων που ενδιαφέρονται για την πολιτική, μιλά αποκλειστικά στο WE του www.news247.gr για τις κρίσιμες ελληνικές εκλογές και το πώς βλέπουν στις ΗΠΑ το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.