24 Ιανουαρίου 2015

"Ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε τόσο γρήγορα που οι ΗΠΑ δεν έχουν ιδέα τι να περιμένουν"


Από την Άννα Ρέμπελου
Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τη νέα γενιά των Ελληνοαμερικανών επαγγελματιών και διανοουμένων οι οποίοι κινητοποιούνται για την υποστήριξη των ελληνικών εθνικών θεμάτων, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και την ενίσχυση Ελλήνων που ενδιαφέρονται για την πολιτική, μιλά αποκλειστικά στο WE του www.news247.gr για τις κρίσιμες ελληνικές εκλογές και το πώς βλέπουν στις ΗΠΑ το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Απλός και με ιδιαίτερη ειλικρίνεια, ο Έντι Ζεμενίδης αποκαλύπτει πως βλέπει η αμερικανική κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί τι πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου. Εξάλλου, ο Ζεμενίδης γνωρίζει αρκετά καλά το πώς λειτουργεί η Ουάσινγκτον καθώς έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόις και υποψήφιου για την Γερουσία, Αλέξη Γιαννούλια. Είναι άριστος γνώστης θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, ενώ η δράση του μέσω της HALC που συγκεντρώνει το «νέο –και ιδιαίτερα ικανό και αξιόλογο- αίμα» της ελληνοαμερικανικής κοινότητας είναι αξιοσημείωτη, έστω και αν η HALC έχει συμπληρώσει μόλις 2 χρόνια επίσημης λειτουργίας και παρουσίας. Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Ζεμενίδης διαπιστώνει ότι οι Έλληνες θέλουν κάποιου είδους αλλαγή.

«Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχές και επιβλητικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν αυτού του προβαδίσματος στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι υπάρχει και ένα σαφές κενό ενθουσιασμού ανάμεσα στις βάσεις των δύο πρώτων κομμάτων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες θέλουν κάποιου είδους αλλαγή, αλλά το πώς θα βγει αυτό θα το δούμε την Κυριακή. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να νιώθει καλά» τονίζει χαρακτηριστικά. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει καλά με βάση τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαπιστώνεται πλήρης άγνοια του τι εστί ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον Έντι Ζεμενίδη, αυτός ο παράγοντας της άγνοιας είναι κοινός για την κυβέρνηση Ομπάμα αλλά και την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Και τούτο διότι ο κ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ πριν από περίπου δύο χρόνια, δεν έκανε υψηλού επιπέδου επαφές. «Επισήμως, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει προέβη σε κανένα σχολιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε τόσο γρήγορα που οι ΗΠΑ ουσιαστικά δεν έχουν ιδέα του τι να περιμένουν. Αν και ο Τσίπρας ήρθε εδώ πριν από περίπου δύο χρόνια, δεν έκανε υψηλού επιπέδου επαφές. Για την ακρίβεια, ο αξιωματούχος με τον οποίο συναντήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει πια το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας και της Κύπρου» υπογραμμίζει ο Ζεμενίδης και προσθέτει ότι στο Κογκρέσο ακόμα και οι φίλοι της Ελλάδος είναι ελάχιστα απασχολημένοι με το ζήτημα ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς δεν είναι σίγουρος τι να κάνει με τη μετατόπιση της ρητορικής του Τσίπρα. Ουδείς γνωρίζει πως πραγματικά λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ή πως θα διαχειριστεί τον συνασπισμό του εάν έρθει στην κυβέρνηση ή οποιονδήποτε άλλο συνασπισμό πέρα από το εσωτερικό του κόμματός του, τον οποίο θα κληθεί ενδεχομένως να κάνει» τονίζει ο Ζεμενίδης και συμπεραίνει ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν ενδεχομένως σε μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Όμως, αυτό δεν θα είναι αρκετό, καθώς θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα επαφές. Ουσιαστικά, ο Έντι Ζεμενίδης μιλά για κάποιου είδους policy paper που θα κάνει αφενός μεν ξεκάθαρη την πολιτική και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου δε, θα δώσει ένα οικείο και καθησυχαστικό πρόσωπο για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Όσον αφορά την ελληνοαμερικανική κοινότητα, το ζήτημα που την απασχολεί περισσότερο είναι το πώς η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική και κοινωνική κρίση και τα εθνικά θέματα, παρά οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Και αυτό έχει εξήγηση, αφού είναι γεγονός ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα συνεργάζεται με κάθε κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο για την προώθηση των εθνικών ζητημάτων. Ωστόσο, και εδώ υπάρχει κενό ενημέρωσης. «Όπως και με την αμερικανική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «χτίσει» ευρείες και σημαντικές σχέσεις με την κοινότητα και ειδικά με εκείνους που θα χρειαστεί να βοηθήσουν με τους Αμερικανούς πολιτικούς, την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τους Αμερικανούς επενδυτές. Οι άνθρωποι εδώ είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την επόμενη ελληνική κυβέρνηση –όποια και αν είναι αυτή- αλλά θα πρέπει να υπάρξει άμεση επαφή και ενίσχυση δεσμών» δηλώνει με έμφαση ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC.
 Θυσίες αλλά και αληθινό φως στο τέλους του τούνελ
Στην ερώτηση σχετικά με το αν η θυσία της Ελλάδος που συνέβη για να μην υπάρξει μια εκτεταμένη κρίση στην ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία, κινδυνεύει να πάει σήμερα χαμένη, ο Έντι Ζεμενίδης δεν απέκλεισε τον κίνδυνο αυτό. Κατά την γνώμη του, υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που είναι υπεύθυνοι για την κρίση αλλά το τι συμβαίνει σήμερα στην χώρα και την κρίση στην ευρωζώνη γενικά, είναι αποτέλεσμα μιας παντελούς αποτυχίας των ηγεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εάν ζητηθεί από τους Έλληνες να συνεχίσουν να θυσιάζονται θα πρέπει να τους δοθεί και ένα όραμα που θα είναι περισσότερο λογικό και εμπνευσμένο από το να υποχωρήσει απλώς το χρέος στο 120% του ΑΕΠ. Ελπίζω, επίσης, όλοι να είναι ειλικρινείς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και την πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, στο ζήτημα των επιπλέον θυσιών των Ελλήνων. Είναι ανάγκη να μπορέσουν να δουν οι Έλληνες το φως στο τέλος του τούνελ από το να τους το περιγράφουν μόνον».

Κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» με Τουρκία Είναι κοινός τόπος μεταξύ αναλυτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ πως οι προκλήσεις για τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι μεγάλες και σοβαρές. Ο Έντι Ζεμενίδης θεωρεί πως πρώτη και σοβαρότερη πρόκληση για όποιον συστήσει κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα είναι το τέλος των κεφαλαίων διάσωσης και η διαπραγμάτευση εξόδου από το μνημόνιο. Επίσης, κατά την άποψή του, δεν πρέπει ουδόλως να υποτιμηθεί ένα «τεστάρισμα» από το ευάλωτο καθεστώς της Τουρκίας. «Όταν ξέσπασε κρίση στην Κύπρο, είδαμε ότι η Τουρκία έσπευσε αμέσως να το εκμεταλλευθεί. Έχουμε το Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου με ενδείξεις ότι μπορεί να πάει και στο Αιγαίο εάν και όταν φύγει από την Κύπρο. Η Τουρκία έχει κοινοβουλευτικές εκλογές σε λίγους μήνες και με τον Ερντογάν να υιοθετεί μια περισσότερο εθνικιστική στάση, η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να έχει κίνητρο να είναι προκλητική στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Θράκη» εξηγεί.

Σχετικά με το αν θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει και με ποιο τρόπο, ο Ελληνοαμερικανός επικεφαλής της HALC πιστεύει ότι αυτό θα ήταν δυνατόν να γίνει εξασκώντας την επιρροή τους μέσα στο ΔΝΤ ώστε να παράσχει πραγματική ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. Επιπλέον, θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεκινήσει την εφαρμογή του στόχου της να γίνει ενεργειακό κέντρο. Εδώ σαφώς παραπέμπει στην επίσπευση ολοκλήρωσης του αγωγού TAP, την υποστήριξη των σχεδίων ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και των ελληνικών προσπαθειών για εξόρυξη ενεργειακών πόρων. «Αυτοί είναι τρόποι όπου οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν την διαφορά» δηλώνει με νόημα ο Ζεμενίδης.