26 Ιανουαρίου 2016

Κρίσιμες παράμετροι για το κυπριακό πρόβλημα

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη-Στο Νταβός φάνηκε καθαρά ότι οι ΗΠΑ, ή τουλάχιστον ορισμένοι κύκλοι της Ουάσιγκτον, ενδιαφέρονται όλως ιδιαιτέρως για την επίλυση του Κυπριακού τώρα προβάλλοντας το επιχείρημα της αξιοποίησης αυτού που λέγεται μομέντουμ….

Η διεθνής κοινότητα δείχνει να εντάσσει στο γεωπολιτικό παιχνίδι του μοιράσματος της τράπουλας για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο, με την έννοια της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σε αναφορά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στη Μέση Ανατολή, ώστε να εμφανίζεται σήμερα η Κύπρος και το κυπριακό πρόβλημα ενόψει τελικής φάσης διαδικασιών επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει τη διεθνή κοινότητα και τον Ελληνισμό τα τελευταία εξήντα χρόνια ως διεθνές πρόβλημα αυτοδιάθεσης και τα τελευταία σαράντα και πλέον χρόνια ως υπόθεση τουρκικής εισβολής και κατοχής της βόρειας περιοχής της Κύπρου.

Η ευρωπαϊκή πολιτική έχασε το όραμά της

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος -ath.papandropoulos@euro2day.gr-
Παρά την ενίσχυσή του στο επίπεδο της λήψεως κοινοτικών αποφάσεων και το ειδικό του βάρος, ένας σημαντικός ευρωπαϊκός θεσμός στερείται σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων. Οι ένδοξες μορφές του... παρελθόντος. 
Αθανάσιος Χ. ΠαπανδρόπουλοςΠριν πολλά χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απείχε πολύ από το να έχει τις δικαιοδοσίες και τη δύναμη στις λήψεις ευρωπαϊκών αποφάσεων που έχει σήμερα.Όμως, στους διαδρόμους του κυκλοφορούσαν προσωπικότητες υψηλής ευρωπαϊκής και δημοκρατικής συνείδησης, όπως η Σιμόν Βέιλ, ο Αλτιέρο Σπινέλι, ο Πιτ Ντάνκερτ, ο Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, ο Μορίς Ντιβερζέ, ο λόρδος Πλαμπ, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου και άλλοι διαπρεπείς Ευρωπαίοι, που κατά κύριο λόγο γνώριζαν Ιστορία. Είχαν έτσι μία οραματική αντίληψη για την Ευρώπη, την οποία προσπαθούσαν να κοινοποιήσουν σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν.

Κανμπάι: Zωτικής σημασίας οι εγγυήσεις της Τουρκίας



Ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Ντεριά Κανμπάι υποστήριξε πως οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι αποτελεσματικές και ζωτικής σημασίας και πως δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί λύση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι “πραγματικότητες”, κατά την έκφρασή του.
 

Frontex: H θάλασσα δεν είναι αγρός να τοποθετήσεις φράχτη Για τις επικρίσειις κατά Ελλάδας

Frontex: H θάλασσα δεν είναι αγρός να τοποθετήσεις φράχτη
Νομικά και γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας, υπογραμμίζει η Frontex, την ώρα που η Αθήνα δέχεται επικρίσεις από Ευρωπαίους για το μεταναστευτικό.Όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι απλώς νομικά αδύνατον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει.

«Έτσι ήταν ανέκαθεν, αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Οργανισμού, η οποία επέστρεψε μόλις στην Πολωνία από τη Λέσβο.Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς (στην Ελλάδα) διά θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη υπογράμμισε η Εύα Μονκιούρ.«Με βάση το διεθνές δίκαιο, κάθε άνθρωπος που περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου» υπενθύμισε.

«Μόνο εκείνοι που περισυλλέγονται από τους Τούρκους οδηγούνται στην Τουρκία» υπογράμμισε.

Σχέδιο για «συμμαχική» απόβαση στη Λιβύη Στόχος η δημιουργία αντιτρομοκρατικού μετώπου από ΗΠΑ -Γαλλία - Ιταλία

Σχέδιο για «συμμαχική» απόβαση στη ΛιβύηΑντιτρομοκρατικό μέτωπο στη Λιβύη σχεδιάζουν να ανοίξουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία  και με τη «συνεργασία» της Ρωσίας, αποκαλύπτει η επιθεώρηση «Debka» του Ισραήλ, στη βάση πληροφοριών από ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη το Σαββατοκύριακο, με απόβαση επίλεκτων μονάδων στα νότια του Τομπρούκ και κοντά στα σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο. Δύναμη χιλίων περίπου Βρετανών βρίσκεται σε επιφυλακή.Η απόβαση, την οποία σχεδίασαν και συντονίζουν στρατηγεία στην Τάμπα της Φλόριδας, έγινε περίπου 150 χιλιομέτρα από την Ντέρνα, πόλη 150.000 κατοίκων και βάση των τζιχαντιστών της Λιβύης.

Η Γερμανία θέλει να επενδύσει €130 δισ. στην άμυνα εντός 15ετίας «Το στράτευμα είναι κουρασμένο» δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα άμυνας

Η Γερμανία θέλει να επενδύσει €130 δισ. στην άμυνα εντός 15ετίαςΗ Γερμανία θέλει να επενδύσει 130 δισ. ευρώ τα επόμενα 15 χρόνια για να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, δήλωσαν στο Reuters κυβερνητικές πηγές.
Κατά τις ίδιες πηγές, τα χρήματα θα διατεθούν κυρίως για την αγορά νέου εξοπλισμού ώστε ο στρατός να μπορεί να εκπληρώσει καλύτερα τις αποστολές του στο εξωτερικό.Οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναλάβει δράση κυρίως στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκονται «στο όριο των δυνατοτήτων τους να επεμβαίνουν» λόγω των δημοσιονομικών περικοπών, αναφέρεται εξάλλου σε έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.«Το στράτευμα είναι κουρασμένο. Έχει υπερβολικά πολλές ελλείψεις» δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσής του στο Βερολίνο ο αρμόδιος της κυβέρνησης για θέματα Άμυνας Χανς-Πέτερ Μπάρτελς, ζητώντας σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του γερμανικού στρατού.

Μουσταφά Κοτς: Ο αμφιλεγόμενος «τελευταίος κροίσος» της Τουρκίας Ο αιφνίδιος θάνατος του επιχειρηματία σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής


Μουσταφά Κοτς: Ο αμφιλεγόμενος «τελευταίος κροίσος» της Τουρκίας
Ηταν το πρόσωπο του κραταιού φιλοδυτικού επιχειρηματικού κατεστημένου της Τουρκίας, «σουλτάνος των μπίζνες» και «πρίγκιπας» μιας οικογενειακής δυναστείας που αντιπροσωπεύει το 9% των εξαγωγών της χώρας και το 18% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.Με τέτοια δύναμη και επιρροή στην οικονομία και βέβαια στην πολιτική ο Μουσταφά Κοτς έμεινε αμφιλεγόμενος ως το τέλος: πολλοί τον έβλεπαν ως άνθρωπο των Αμερικανών και της διαπλοκής των μεγάλων συμφερόντων, του «βαθέος τουρκικού κράτους» της πολιτικής και του στρατού, ενώ είναι γνωστές οι διακυμάνσεις στις σχέσεις που είχε την τελευταία δεκαετία με τους ισλαμιστές της κυβέρνησης Ερντογάν. Το μόνο βέβαιο; Ο ξαφνικός θάνατός του, από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία μόλις 55 ετών, είναι το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για την αυτοκρατορία Κοτς, η οποία ξεκίνησε το 1926, σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ του ’21: Τι είχες Γιάννη; -Τι είχα πάντα…

SPN035
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ •Στις 12 Απριλίου 1823 η έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους δεν άφηνε κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέρχονταν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η φορολογία, οι τελωνειακοί δασμοί, οι λείες, τα λάφυρα, τα λύτρα, ο εσωτερικός δανεισμός, οι εισφορές ντόπιων και φιλελλήνων, δεν ήταν ικανές να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό. Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε με την προτροπή να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους τοπικούς άρχοντες και την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι πόροι. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού ήταν πλέον μονόδρομος.

Το απυρόβλητο και η επιτυχία της Άγκυρας: Χάθηκε η Τουρκία από την εικόνα


Ο Ανδρος Κυπριανού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου. Φωτογραφία via Twitter, @Akel
Του Κώστα Βενιζέλου Η Τουρκία έκανε την εισβολή, κατέχει τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει δημιουργήσει ένα ψευδοκράτος, το οποίο συντηρεί οικονομικά το ελέγχει πλήρως και βαθμηδόν το προωθεί στη διεθνή σκηνή, πλην όμως έχει καταφέρει να είναι εκτός της μεγάλης εικόνας του Κυπριακού. Το Κυπριακό έχει μετεξελιχθεί από την πρώτη στιγμή σε ένα δικοινοτικό θέμα.  Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται  στο συνταγματικό ενώ τα θέματα ουσίας, που αφορούν τον πυρήνα του προβλήματος, αφήνονται «για το τέλος». Ποιο τέλος;
Δεν είναι τυχαίο που χθες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, για παράδειγμα, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με την τουρκική κυβέρνηση, με την οποία «χαιρετίζει την πρόοδο στις συνομιλίες» και συμφώνησαν «ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν την απόλυτη και αποφασιστική τους στήριξη στις προσπάθειες του κ. Άιντα». Είναι γι αυτό που ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει πώς η Τουρκία στηρίζει τις προσπάθειες και πως το ίδιο πρέπει να πράξει και η Ελλάδα!

Προκαλεί ο Τούρκος υπουργός υγείας: "Κάθε θέμα στα Βαλκάνια είναι ευθύνη μας"!


Image
Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζζίνογλου μετείχε σε γεύμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλκάνιων Προσφύγων (BAL-GÖÇ) για τα 31 χρόνια του συλλόγου.

Βυθίζεται στο χάος η Τουρκία το 2016

Image

 Red alert έχει σημάνει στην αμερικανική κυβέρνηση έρευνα που κατατάσσει την Τουρκία στις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη για το 2016.
Η έρευνα αμερικανικού Ινστιτούτου που παρακολουθεί τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και κάνει προβλέψεις για το 2016, κατέταξε την Τουρκία στα 10 κορυφαία προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αμερικανική πολιτική, καθώς η πολιτική κρίση στη χώρα βαθαίνει και παραδίδεται στο χάος.

Τουρκία: Η αύξηση κρατουμένων οδηγεί σε κατασκευή νέων φυλακών

Η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει την κατασκευή 165 νέων φυλακών για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό κρατουμένων, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Today’s Zaman, επικαλούμενη τον Γενικό Διευθυντή Φυλακών και Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων Γιαβούζ Γιλντιρίμ.Από το 2002, έτος που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κέρδισε την εξουσία, ο αριθμός των φυλακισμένων αυξήθηκε κατά 287% , σύμφωνα με την εφημερίδα.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική σωφρονιστική υπηρεσία, έως τις 13 Ιανουαρίου στην τουρκική επικράτεια υπάρχουν περίπου 355 εγκαταστάσεις κράτησης που στεγάζουν 179.611 κρατούμενους. Οι 170.759 εξ αυτών είναι άνδρες, οι 6.468 είναι γυναίκες και οι 2.348 προσδιορίζονται από τις αρχές ως ανήλικοι.

ΕΕ- Τουρκία: «Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα»

μογκερινι-ερντογανΕνταση, αν και περιορισμένη σε διπλωματικά επίπεδα, με αφορμή το προσφυγικό, την συρία και το κουρδικό προκλήθηκε χθες στην Αγκυρα, κατά τη συνάντηση της Επιτρόπου Εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φεντερίκα Μογκερίνι και της τουρκικής ηγεσίας.Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οπως μεταδίδει το euronews, τις συναντήσεις της απασχόλησε κυρίως η καθυστέρηση στην καταβολή της οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς την Άγκυρα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει κολλήσει εξαιτίας ενστάσεων της Ιταλίας.

Επισκέψεις Κοτζιά σε Κύπρο, Ισραήλ, Τουρκία


Επισκέψεις Κοτζιά σε Κύπρο, Ισραήλ, ΤουρκίαΤουρκία, Ισραήλ, Κύπρος. Το τρίγωνο των χωρών που θα εκτυλιχθούν οι διπλωματικές εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα του κυπριακού, του ενεργειακού και όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισκέπτεται ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πότε έγινε η συνάντηση και για την ατζέντα των θεμάτων που συζήτησε με τον τούρκο ομόλογό του.

Κουρδική επένδυση από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Ερντογάν -Νταβούτογλου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους και του ΡΚΚ, ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον Νταβούτογλου προχθές Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC, οι ΗΠΑ έχουν κατασκευάσει διάδρομο στην κουρδική βορειοανατολική Συρία για να μπορούν να εφοδιάζουν με όπλα και πυρομαχικά την ένοπλη κουρδική οργάνωση YPG που δεν είναι τίποτε άλλο παρά το τοπικό παρακλάδι του ΡΚΚ! Επιπλέον, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα στηρίζουν τη συμμετοχή της πολιτικής ομπρέλας του YPG της PYD στις συνομιλίες της Γενεύης, με την Αγκυρα και το Ριάντ να μην έχουν ακόμη συμφωνήσει αν αποδέχονται τη λίστα των συριακών οργανώσεων που συνδιαμόρφωσαν Κέρι και Λαβρόφ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βαγδάτη ο Μπάιντεν επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αμπάντι ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυριαρχία του Ιράκ, μια σαφής αποδοκιμασία της παρουσίας τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μοσούλης.

Το δυνατό χαρτί του Ερντογάν

Στη Γερμανία η Μέρκελ προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, να δώσει δηλαδή την αίσθηση ότι περιορίζονται οι προσφυγικές ροές χωρίς τουλάχιστον επί της αρχής να εγκαταλείψει τη αρχική της θέση για συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως περιφρούρηση της Ζώνης Σένγκεν.
Στη Σουηδία πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τους Σοσιαλδημοκράτες σε ιστορικό χαμηλό πεντηκονταετίας, ποσοστό 23% καθώς η κοινή γνώμη τούς θεωρεί χαλαρούς στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό. Η μόνη πιθανότητα κυρίως σε επικοινωνιακό αλλά και σε μικρότερο βαθμό σε ουσιαστικό επίπεδο να υπάρξει αίσθηση περιορισμού και ελέγχου των Προσφυγικών - Μεταναστευτικών Ροών και συνακόλουθα αποφυγή μονομερών ενεργειών με φράκτες εμπόδια και ελέγχους, αλλά και αποκλιμάκωση της εσωτερικής πίεσης που εισπράττει η καγκελάριος Μέρκελ είναι η καλή θέληση των Ερντογάν - Νταβούτογλου. Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή ακόμη και αν θέλει, πώς μπορεί η Αγκυρα να ελέγξει και πολύ περισσότερο να σφραγίζει την τουρκοσυριακή μεθόριο που είναι εμπόλεμη ζώνη και από τις δύο πλευρές, η αξιοποίηση του Προσφυγικού για προσέγγιση με την ΕΕ έχει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, βαρύτητα από ό,τι έχει για τη Μέρκελ η εποικοδομητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης.

Πυροβολούν εν ψυχρώ Σοκάρει το βίντεο: Κάμερα κατέγραψε πώς τούρκοι στρατιώτες «γαζώνουν» αμάχους

Σοκάρει το βίντεο: Κάμερα κατέγραψε πώς τούρκοι στρατιώτες «γαζώνουν» αμάχους

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ερασιτεχνικό βίντεο από την πολιορκημένη από τον τουρκικό στρατό κουρδική πόλη Τζίζρε στην νοτιοανατολική Τουρκία.Στο βίντεο εμφανίζονται πολίτες με υψωμένη λευκή σημαία να έχουν βγει από τα σπίτια προκειμένου να περισυλλέξουν τους νεκρούς που κείτονται επί ημέρες στους δρόμους της πόλης. Τους τοποθετούν πάνω σε ένα καρότσι που το σπρώχνουν με τα χέρια.

Ξαφνικά ακούγονται πυροβολισμοί από τη μεριά του δρόμου που βρίσκονται ένα άρμα μάχης και ένα όχημα των τουρκικών δυνάμεων. Αρχίζουν να τρέχουν και ορισμένους τους βρίσκουν οι σφαίρες. Το βίντεο περιλαμβάνει στη συνέχεια σκληρές εικόνες, καθώς φαίνεται ότι ορισμένοι από τους πολίτες πέφτουν τραυματισμένοι ή νεκροί στο έδαφος, ακούγονται άνθρωποι να φωνάζουν και να ζητούν βοήθεια και το αίμα τους φτάνει στο φακό της κάμερας.