27 Οκτωβρίου 2013

Η ακραία ρητορική του κ. Τσίπρα Του Αθανασιου Έλλις

Η ποινικοποίηση των επενδύσεων αποτελεί ανεύθυνη πολιτική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και άκρως επικίνδυνη στρατηγική για τη χώρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ωριμάσει και να συμπεριφερθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ηγείται πλέον ενός περιθωριακού κομματικού σχηματισμού. Είναι δυνάμει πρωθυπουργός και ό,τι λέει έχει σημασία. Αν θέλει και αυτός να ακολουθήσει την πεπατημένη και να επικρίνει περισσότερα από αυτά που αντικειμενικά επιδέχονται κριτικής, και να υπόσχεται περισσότερες παροχές από αυτές που μπορεί να δώσει, είναι δικαίωμά του. Θα κριθεί από τον λαό, που έχοντας την επώδυνη εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, αναμένεται ότι θα είναι πιο αυστηρός. Δεν θα αρκεσθεί σε ανέφικτες παροχολογίες, αλλά θα απαιτήσει δεσμεύσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗ ΒΙΑΝΝΟ THΣ ΚΡΗΤΗΣ Ντοκουμέντο ξεσκεπάζει τα ψέματα των ναζί

Ντοκουμέντο ξεσκεπάζει τα ψέματα των ναζίΕπιχείρηση Βιάννος: Οι στόχοι της ημέρας δεν εκπληρώθηκαν. Μέχρι στιγμής, 280 Ελληνες οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν κατά τους πυροβολισμούς σκοτώθηκαν. Τα χωριά Κάτω Σύμη και Πεύκος κάηκαν. Ο ανδρικός πληθυσμός της Ανω Βιάννου συνελήφθη. Τώρα, συνολικά έχουν συλληφθεί 310 άνδρες...


ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Τι κομίζει ο Λαβρόφ στην Αθήνα

Μέσα στο ψυχρό κλίμα που δημιουργήθηκε λόγω Gazprom και Πατριαρχείου, θα επιδιώξει πιθανώς αναθέρμανση, επαναφέροντας το ενδιαφέρον της Μόσχας για ΟΛΘ, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΔΕΠΑ
Με δύο «μελανά» σημεία να επισκιάζουν τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, που άπτονται σαφώς των συσχετισμών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή μας, επισκέπτεται την Αθήνα την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προσβλέποντας κατά τα άλλα στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο κίνδυνος απώλειας της πρωτοκαθεδρίας της Gazprom στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και οι διαταραγμένες πλέον σχέσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και με ευθύνη της, φαίνεται πως απασχολούν τη ρωσική πλευρά.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Πώς πιέστηκε ο Μεταξάς για να πει το «ΟΧΙ»

«Alors, c' est la guerre» (πόλεμος, λοιπόν), υπήρξε η απάντηση στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι που επέδωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας, Emanuele Grazzi, στον Ελληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά στις 28 Οκτωβρίου 1940. Με το τελεσίγραφο αυτό η φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι ζητούσε να της επιτραπεί να καταλάβει στρατιωτικά αδιευκρίνιστο αριθμό ελληνικών περιοχών ως «εγγύηση ουδετερότητας της Ελλάδας».
Ο Ιωάννης Μεταξάς ενώ ιδεολογικά βρισκόταν στην ίδια όχθη με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, γεωπολιτικά ανήκε στο φιλοβρετανικό στρατόπεδο.
Ο Ιωάννης Μεταξάς ενώ ιδεολογικά βρισκόταν στην ίδια όχθη με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, γεωπολιτικά ανήκε στο φιλοβρετανικό στρατόπεδο.  

ΟΙ «ΠΑΛΑΒΟΙ» ΤΟΥ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φονταμενταλιστική η Δεξιά στις ΗΠΑ

Χωρίς αμφιβολία, ένα σημαντικό μέρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει μετεξελιχθεί σε ακραίο πολιτικό μόρφωμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους Ταλιμπάν. Οπως λέει ο Τσόμσκι, «δεν ενδιαφέρονται για το πόσο σοβαρό κακό μπορεί να κάνουν στη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο, αρκεί να ηττηθούν οι εχθροί τους...
Εληξε προσωρινά η κρίση με το «ταβάνι χρέους» στις ΗΠΑ, που οδήγησε στο μερικό κλείσιμο των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε σημαντικές απώλειες για την οικονομία των ΗΠΑ και σε αναστάτωση της διεθνούς οικονομίας. Το Κογκρέσο υπερψήφισε τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και των Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου χρέους και την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ πλησίαζε η «ώρα μηδέν».

Έχει θέση η Τουρκία στο ΝΑΤΟ; Στενεύει ο κλοιός για την Τουρκία!!!

Το θρυλικό Mısır Apartmanı, στο Πέραν της Κωνσταντινούπολη. Στον 3ο όροφο ιδρύθηκε η Μοσσάντ!
Οι Εβραίοι και οι τουρκοεβραίοι* έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο σχεδιασμός και πολλές από τις προετοιμασίες που προηγήθηκαν της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Είναι επίσης γεγονός ότι η Τουρκία, ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, στις 28 Μαρτίου 1949.

Το (ανεξόφλητο) χρέος στους νεκρούς του 1940

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTDJjQ7A8LQOLk4nYnSQLDcRFASQYMCSuNdMOPdi-nBzOFiGanpRg
Η ηρωική πράξη του «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, αυτή που παραμένει ακόμα και σήμερα πηγή δικαιολογημένης υπερηφάνειας για όλους μας, αναδεικνύει το έπος του Ελληνικού Στρατού στο αλβανικό μέτωπο. Είναι η ουσιαστική άρνηση απέναντι στην Ιταλία, που πρέπει να σημειωθεί ότι διαφέρει ποιοτικά και σε ένταση από το Alors c’est la guerre του δικτάτορα Μεταξά προς τον Εμανουέλε Γκράτσι. Οποιος υποστηρίζει ότι, αν ο Μεταξάς δεν εναντιωνόταν στο ιταλικό τελεσίγραφο, τότε το Επος του '40 δεν θα υφίστατο δεν έχει αξιολογήσει το έπος της Εθνικής Αντίστασης και το νέο «ΟΧΙ» των Ελλήνων απέναντι στις δωσιλογικές κυβερνήσεις των Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλου και Ράλλη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός της ΜΙΤ έσπασαν τις “κόκκινες γραμμές” του Εβραϊκού Κράτους

Fidan-Erdogan01-11october2013
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η είδηση για το τουρκικό κάρφωμα του δικτύου πρακτόρων του Ισραήλ, που δρούσαν μέσα στο Ιράν, ήταν ένα επτασφράγιστο μυστικό στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ από τη στιγμή που συνέβηκε μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
Οταν την περασμένη χρονιά η Τεχεράνη ανακοίνωσε τη σύλληψη «πρακτόρων του Ισραήλ», όπως τους χαρακτήρισε, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επικοινώνησε με τον οργισμένο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να τον συγκρατήσει, επειδή –όπως ειπώθηκε τότε- «έδειχνε αποφασισμένος να βομβαρδίσει» την πρωτεύουσα του Ιράν.

Ένα γράμμα από τον μελλοθάνατο Έλληνα Ανδρέα Παναγίδη

IF
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
Τα χαράματα της Παρασκευής, 21 Σεπτεμβρίου 1956, οδηγήθηκε στην αγχόνη από το Βρετανικό αποικιακό καθεστώς ο 22χρονος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ανδρέας Παναγίδης (μικρή φωτογραφία), μαζί με τους Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιο Μαυρομμάτη. Ο Παναγίδης καταγόταν από το Παλιομέτοχο και καταδικάσθηκε για τη εκτέλεση του Βρετανού σμηναγού Πάτρικ Χέιλ.Είχε προηγηθεί ένα περιστατικό όταν Βρετανός στρατιώτης σε έλεγχο στο χώρο εργασίας του Παναγίδη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, λίγο μετά τον απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου, βρήκε στη τσάντα του την Ελληνική σημαία και ζήτησε από τον Παναγίδη να του σκουπίσει τα παπούτσια.

Κύπρος: Ίδια δικαιώματα με ηπειρωτικά κράτη σε ΑΟΖ

Η Κύπρος, όπως και άλλα μικρά νησιωτικά κράτη, δεν έχουν λιγότερα δικαιώματα από τα ηπειρωτικά κράτη, συμφώνως του Άρθρου 121 της Σύμβασης του 1982 των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS III) για το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε με ομιλία του ο Ανδρέας Ιακωβίδης, πρώην ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώπιον του Αμερικανικού Δικηγορικού Συνδέσμου για το Διεθνές Δίκαιο (ABILA), με ομιλία του στο πλαίσιο του Σαββατοκύριακου για το Διεθνές Δίκαιο (24 - 26 Οκτωβρίου 2013) στη Νέα Υόρκη.

Οι «στρατηγοί» της Μέρκελ στην καρδιά των Βρυξελλών Τα πρόσωπα κλειδιά με τα οποία το Βερολίνο διαμορφώνει την πολιτική της Ε.Ε.

http://vathikokkino.com/wp-content/uploads/2011/08/eu-germany1.jpg
Στις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί έχουν αποτινάξει τη μεταπολεμική επιφυλακτικότητά τους και δεν απολογούνται για το γεγονός ότι καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης, αναλαμβάνοντας θέσεις-κλειδιά σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και προωθώντας με ζήλο τα εμπορικά συμφέροντα του Βερολίνου.Καθώς η Αγκελα Μέρκελ σχηματίζει τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, μπορεί να δρέψει τους καρπούς προσπαθειών που ξεκίνησαν κατά την πρώτη θητεία της το 2005 και είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την αύξηση του αριθμού των Γερμανών που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στις Βρυξέλλες, αλλά και την αύξηση της λογοδοσίας τους στο Βερολίνο.

Τα επενδυτικά κεφάλαια μεταναστεύουν από τις BRICS

http://image.almanar.com.lb/english/edimg/2013/World/BRICS/BRICS.jpgΤων Shobhana Chandra, Simon Kennedy και Rich Miller / Bloomberg
Οι αναδυόμενες αγορές χάνουν έδαφος. Οι επενδυτές αρχίζουν να προσέχουν περισσότερο πού τοποθετούν τα χρήματά τους και αποφεύγουν χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Τουρκία και η Νότιος Αφρική. Πίσω από τη στάση αυτή των επενδυτών κρύβεται το γεγονός ότι ανακάλυψαν τις διαρθρωτικές αδυναμίες των αναδυόμενων οικονομιών, που ήρθαν στην επιφάνεια μόλις διεφάνη η πρόθεση της αμερικανικής Fed να μειώσει τις αγορές ομολόγων, και συγχρόνως μειώνεται η ζήτηση από την Κίνα. Αυτή είναι η εκτίμηση οικονομολόγων των HSBC Holdings, JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group, International Strategy & Investment Group.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ «ΣΥΝΟΡΑ» Στον γρίφο του Καΐρου η λύση για την ελληνική ΑΟΖ

Στον γρίφο του Καΐρου η λύση για την ελληνική ΑΟΖΠροσπάθεια για μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε διμερές επίπεδο με τους γείτονές μας (εκτός Τουρκίας) έχει ξεκινήσει η Αθήνα, με στόχο όχι μόνο την αποσαφήνιση των περιοχών που η χώρα μας μπορεί να ασκήσει κυριαρχικά και διοικητικά δικαιώματα, αλλά κυρίως για να διαμορφωθεί μια κρίσιμη διπλωματική μάζα στην οποία θα κυριαρχεί ο σεβασμός και η αποδοχή «επί χάρτου» των διατάξεων της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μια εξέλιξη που θα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα δημιουργεί διαπραγματευτικό κεκτημένο στην Ανατολική Μεσόγειο και θέτει πρακτικά και εθιμικά συγκεκριμένο πλαίσιο για τις συνομιλίες, εάν και όποτε ξεκινήσουν με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να εφαρμοσθούν οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες προκαταρκτικές επαφές και συνομιλίες με την Αλβανία και την Αίγυπτο, που είναι κρίσιμες για την όλη διαδικασία, καθώς και με τις δυο χώρες έχουν προκύψει εμπόδια πίσω από τα οποία βρίσκεται η Τουρκία.

Μέσω Καΐρου λύση για την ελληνική ΑΟΖ

http://4.bp.blogspot.com/-zxV0CgGpAsM/TwLTHKs2xzI/AAAAAAAADkI/--4LwVpWxXA/s320/MAPAOZHELLASCYPRUS-474x304.png
Προσπάθεια για μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε διμερές επίπεδο με τους γείτονές μας -εκτός Τουρκίας- έχει ξεκινήσει η Αθήνα. Απώτερος στόχος να διαμορφωθεί μια κρίσιμη διπλωματική μάζα στην οποία θα κυριαρχεί ο σεβασμός και η αποδοχή «επί χάρτου» των διατάξεων της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», τις προσεχείς εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες προκαταρκτικές επαφές και συνομιλίες με την Αλβανία και την Αίγυπτο. Είναι κρίσιμες,  καθώς και με τις δυο χώρες έχουν προκύψει εμπόδια πίσω από τα οποία βρίσκεται η Τουρκία.

Το μεγάλο… παραμύθι για τον Κεμάλ

Της Αγνής Αναστασίου

Γεννήθηκε σ’ ένα φτωχό χωριουδάκι και φύλαγε μέχρι τα 8 του χρόνια πρόβατα
Έρευνα αποδεικνύει ότι ο Κεμάλ δεν γεννήθηκε στην κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη της εποχής εκείνης και δεν ήταν «πρωτευουσιάνος», όπως θέλει να τον παρουσιάζει ο τουρκικός εθνικισμός

ΣΕ ΚΑΜΙΑ τουρκική βιογραφία ή εγκυκλοπαίδεια δεν υπάρχει η αλήθεια, εντούτοις φαίνεται να τη γνώριζαν πολλοί, ακόμη και το ελληνικό κράτος

Αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε κρίση μετάβασης…

Του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη

  • Με αφετηρία το Μαβί Μαρμαρά, η σύγκρουση έφτασε σήμερα στο σημείο της ολοκληρωτικής αντιπαράθεσης
  • Η Άγκυρα προδήλως έχει αλλάξει στρατηγική σε σχέση με τη συνεργασία της με την Ουάσιγκτον και το δυτικό στρατόπεδο γενικότερα, και επιχειρεί να κάνει ηγεμονικά ανοίγματα παντού
  • Η ΤΟΥΡΚΙΑ κάνει ανοίγματα σε σχέση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους οποίους διαπραγματεύεται με τους Κινέζους να προμηθευτεί, ενώ ταυτόχρονα έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα-μαμούθ στρατιωτικών δαπανών

Το δώρο της Ευρώπης στη στρίγκλα…

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Γιατί οι σύμμαχοι της Κύπρου στην ΕΕ είναι οι Γερμανοί και διεθνώς οι ΗΠΑ
  • Πώς η Κύπρος μπορεί να δοθεί στην Τουρκία ως αντάλλαγμα της ειδικής σχέσης και πώς η αποτροπή της τουρκικής Ευρώπης περνά μέσα από την αποτροπή της τουρκικής Κύπρου
  • Ο ΡΑΓΙΣΜΕΝΟΣ γαλλογερμανικός άξονας και οι επιπτώσεις στην ΕΕ

Όταν ο Τουντσέλ συνάντησε τον Αγκτσά Τουρκία: H συνάντηση των δολοφόνων!

Ο Ερχάμ Τουντσέλ, που φέρεται να υπήρξε ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β ' το 1981

Ο Ερχάμ Τουντσέλ, που φέρεται να υπήρξε ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος επιχείρησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β ' το 1981.

Νέα επεισόδια στην Άγκυρα με διαδηλωτές φοιτητές


Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων αερίων σήμερα για να απωθήσει και να διαλύσει περίπου 100 φοιτητές οι οποίοι διαδήλωναν στο κέντρο της Άγκυρας εναντίον της εκχέρσωσης δέντρων σε έναν χώρο του πανεπιστημίου για να προχωρήσει ένα αμφιλεγόμενο οδικό έργο, ενώ οι άνδρες της προχώρησαν σε αρκετές προσαγωγές.

Καινούργιο μέτωπο κατά στρατηγών από τους φοιτητές Παρατείνεται η κρίση στην Αίγυπτο

http://i.i.cbsi.com/cnwk.1d/i/tim2/2013/08/18/EN_0818_DAGATA_700x500.jpg
Τέσσερις μήνες μετά το στρατιωτικό κίνημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, η εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν λέει να κοπάσει, παρά την ωμή καταστολή εις βάρος της οργάνωσης και τη φυλάκιση των περισσότερων εκ των ηγετικών στελεχών της. Είναι αλήθεια ότι οι πορείες διαμαρτυρίας στα περισσότερα αστικά κέντρα, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, έχουν απολέσει τη μαζικότητα και τον δυναμισμό τους σε σύγκριση με τις εκρηκτικές ημέρες του περασμένου καλοκαιριού. Ωστόσο, με την έναρξη της καινούργιας ακαδημαϊκής χρονιάς, η προσωρινή κυβέρνηση που στηρίζουν οι στρατηγοί βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν καινούργιο και από ορισμένες απόψεις πιο δύσκολο αντίπαλο: το φοιτητικό κίνημα, που δεν είναι δυνατόν να στιγματισθεί και να κατασταλεί εξίσου εύκολα με την πολιτική οργάνωση των ισλαμιστών.

Βαϊμάρη - Αθήνα

http://4.bp.blogspot.com/-NBpMFWiW8FA/UIwMf6kVkQI/AAAAAAAAFjU/VSTj66m2FFo/s1600/glezxristo2_2.jpgΒαϊμάρη και Αθήνα
Του Θανου Βερεμη*
Ακούμε από τα ΜΜΕ να γίνεται λόγος για τη σχέση της περιόδου κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα με τις συνθήκες που επέτρεψαν την κατίσχυση του ναζισμού στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης (1918-1933). Ποια τα κοινά στοιχεία των δύο παραδειγμάτων και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους; Τα κοινά είναι τα ακόλουθα:

Βαλκανικοί Πόλεμοι: ο αναγεννώμενος Φοίνιξ


*ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΡΤΖΟΥ
Πριν 101 χρόνια σαν σήμερα, ο Ελληνικός Στρατός εισέρχονταν νικηφόρος στη Θεσσαλονίκη που ανήμερα του Αγίου Δημητρίου είχαν παραδώσει νύχτα οι Οθωμανοί μετά 482 χρόνια κυριαρχίας.

Το αιώνιο «Γερμανικό Ζήτημα» Του Πετρου Παπακωνσταντινου

http://e-afipnisi.gr/img/6353a8421ee460b64f2c988cc72a8391verolino.jpg500.jpg
Σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει υπαρξιακές προκλήσεις, οι εθνικές επέτειοι ξεπερνούν τον τελετουργικό τους χαρακτήρα και γίνονται αφορμές για βαθύτερες ενδοσκοπήσεις. Στα καθ’ ημάς, η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μοιραία συνδέθηκε με την αναζωπύρωση του νεοφασισμού, στο πρόσωπο της Χρυσής Αυγής και με τη νέα δοκιμασία στις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας, που προκάλεσε η κρίση της Ευρωζώνης. Από την πλευρά τους οι Γερμανοί γιόρτασαν την 23η επέτειο της επανένωσης εν μέσω έντονων αναζητήσεων για την ανάγκη να γίνει επιτέλους η χώρα τους μια «κανονική» παγκόσμια δύναμη, υπερβαίνοντας τις ιστορικές ενοχές της.