07 Ιουνίου 2015

Εκλογές Τουρκία 2015 (Συνεχή Ανανέωση)

CNN TURK   (93,48%)

AKP
18.151.336 %41,15 260
11.132.552 %25,24 130
7.322.401 %16,60 82
5.459.144 %12,38 78

























































































ΑΛΛΑΞΕ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Οταν η Μέρκελ... απέβαλε τον Τόμσεν

Οταν η Μέρκελ... απέβαλε τον Τόμσεν
Λαβωμένες βγήκαν την εβδομάδα αυτή δύο δυνατές σχέσεις που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε θερμό πολιτικό φλερτ.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, νιώθοντας «προδομένη» από τον Αλέξη Τσίπρα και την απόφαση της Αθήνας να μην καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ, και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είδε το τελευταίο τρίμηνο περισσότερες φορές τον Ελληνα πρωθυπουργό από όσους είχαν συναντήσει Γερμανοί καγκελάριοι την τελευταία δεκαετία, βρέθηκε εκτεθειμένη καθώς η επιχείρηση πολιτικής «γοητείας» δεν κατόρθωσε να αλλάξει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Φιλελευθερισμός των πολιτών!

Σπύρος ΛίτσαςΗ προϋπόθεση για να απαλλαγεί ο δυτικός κόσμος από τον στείρο οικονομισμόΗ ιδεολογία δεν διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική ενός κράτους. Αν όμως εξετάσουμε την ενδοκρατική διάσταση, θα διαπιστώσουμε ότι η ιδεολογία αποτελεί στοιχείο της οντολογίας του και διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις κοινωνικοπολιτικές νόρμες και τις καίριες επιλογές που η κοινωνία παράγει ως μέρος της ιστορικής πορείας της. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό της χώρας μας είχε επικρατήσει η αφοριστική άποψη ότι οι ιδεολογίες δεν κατέχουν τον παραμικρό ρόλο στη ροή των εξελίξεων. Η αποϊδεολογικοποίηση των δεκαετιών του 1990 και του 2000, απότοκο κυρίως των γεμάτων ένταση και αδιάκοπης ιδεολογικής τριβής περασμένων -πολλών- δεκαετιών δημιούργησαν αυτήν την ψευδαίσθηση που όμως έρχεται σήμερα, τον καιρό των δύσκολων αποφάσεων, να αναιρεθεί από την πυκνότητα και τη βαρύτητα των γεγονότων. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ιδεολογική αναζήτηση, ένα γεγονός που θα ενταθεί τον επόμενο καιρό ακόμα περισσότερο. Πώς φαίνεται αυτό; Οταν σημαντικοί διανοητές με πλούσιο έργο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ασχολούνται με το πολιτικό πρωτογενές του δυτικού κόσμου.

Κύπρος: Εμπορεύσιμο κηρύχθηκε το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη»

Κύπρος: Εμπορεύσιμο κηρύχθηκε το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη»
«Σημαντικό ορόσημο» στη μετάβαση της Κύπρου από τη φάση έρευνας υδρογονανθράκων σε αυτή της εκμετάλλευσης χαρακτηρίζει το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας την κήρυξη από τις εταιρείες Noble Energy, Delek και Avner ως εμπορεύσιμου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα ως προς την εμπορευματοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, τόσο για την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και άλλες χρήσεις, όσο και για σκοπούς εξαγωγών μέσω απευθείας υποθαλάσσιων αγωγών προς γειτονικές χώρες, με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι αδειούχες εταιρείες του ερευνητικού τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει η υποβολή Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Συρία: Η προέλαση στην επαρχία Ιντλίμπ φέρνει τους αντάρτες πιο κοντά στις παράκτιες περιοχές

Συρία: Η προέλαση στην επαρχία Ιντλίμπ φέρνει τους αντάρτες πιο κοντά στις παράκτιες περιοχές
Σουνιτικές ισλαμιστικές οργανώσεις κατέλαβαν φυλάκια του συριακού στρατού και χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ, πλησιάζοντας τα παράκτια προπύργια του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφεραν εκπρόσωποι των ανταρτών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού, τα στρατεύματα του εγκατέλειψαν την πόλη Μουχάμπαλ, στη δυτική πλευρά της επαρχίας Ιντλίμπ και ανασυντάσσονται για αντεπίθεση, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στρατιωτικά φορτηγά και μεγάλες κρύπτες όπλων να έχουν εγκαταλειφθεί. Η συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το σκέλος της αλ Κάιντα στην Συρία, αποκαλεί την στρατιωτική της επιχείρηση "Στρατός Κατάκτησης", σε μια αναφορά στις κατακτήσεις που εξάπλωσαν το Ισλάμ σε όλη την Μέση Ανατολή από τον έβδομο αιώνα.

Το θανάσιμο αμάρτημα του ΔΝΤ με την Ελλάδα

Απόλυτα προσχεδιασμένη η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Η έκπληξη στελεχών του Ταμείου για την αύξηση του ΦΠΑ και ο κίνδυνος ρήξης. Το πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού και η «εξέγερση» των αναδυόμενων. Τελευταία ευκαιρία για Λαγκάρντ.
Το θανάσιμο αμάρτημα του ΔΝΤ με την ΕλλάδαΗ κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που απειλεί την αξιοπιστία του ΔΝΤ και την επιβίωση του μακροπρόθεσμα, υποστηρίζει ο Άμπροουζ Έβανς Πρίτσαρντ.Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν υπέβαλε αίτημα για ομαδοποίηση των δόσεων επειδή δεν έχει τα χρήματα. Τουναντίον, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μια ψυχρή, υπολογισμένη και προσεκτικά ζυγισμένη απόφαση να μην πληρώσει, γνωρίζοντας πολύ καλά τι κάνει.Η Κριστίν Λαγκάρντ και τα στελέχη του ΔΝΤ βρέθηκαν προ εκπλήξεως.Το «πακετάρισμα» των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο δεν είναι μόνο μια τεχνική κίνηση, σημειώνει ο Βρετανός αρθρογράφος. Είναι ακόμα μια προειδοποιητική βολή και μια επικίνδυνη κλιμάκωση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Να υπηρετήσουμε την ανθρωπιά»

Ο Μπάμπης Κλάρας στα γραφεία της «Βραδυνής» Ο Μπάμπης Κλάρας στα γραφεία της «Βραδυνής», όπου εργαζόταν
Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο αδερφός μου ο Αρης» της Πεζογραφικής Τριλογίας του Μπάμπη Κλάρα, αδερφού του Αρη Βελουχιώτη, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΚΨΜ, δημοσιεύουμε σήμερα, ενώ το επόμενο Σάββατο οι «Νησίδες» θα έχουν μεγάλο αφιέρωμα στον Αρη Βελουχιώτη

Ο Αρης στην Αθήνα

«Στα μέσα του Φλεβάρη του 1943 χώθηκε μέσα στην αστυνομικοκρατούμενη από τους κατακτητές και τα ελληνόφωνα όργανά τους Αθήνα. Ο Αρης και οι τρεις άνθρωποί του είχαν καταλύσει σ’ ένα σπίτι της Νέας Σμύρνης. Ηταν ένα μικρό ισόγειο, με δυο μεγάλα δωμάτια, ένα χωλ και μια κουζίνα.
Κοιμήθηκε εκεί και ο Μπάμπης εκείνη τη βραδιά. Μαγείρεψε ο Θωμάς, φάγανε κι ήπιανε όλοι μαζί σαν καλή οικογένεια το μεσημέρι. Αποσύρθηκαν στα στρωσίδια τους οι άλλοι, μείναν μόνα τους τα δυο αδέρφια να πούνε τα δικά τους. Είχαν τόσον καιρό να ιδωθούν, και είχαν τόσα πολλά να πουν.