09 Αυγούστου 2014

Οι αντι-κυρώσεις της Μόσχας κάνουν την Τουρκία προνομιακό εταίρο της Ρωσίας

Αλιόνα Παλαζτσένκο, RIA Novosti
Προνομιακός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας τείνει να γίνει Τουρκία, χάρις στις ρωσικές αντι-κυρώσεις. Πόσο μάλλον, αφού η Μόσχα, προκειμένου να υποκαταστήσει τις εισαγωγές από χώρες στις οποίες κήρυξε εμπάργκο, θα εισάγει μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων από την Τουρκία.
 Οι αντι-κυρώσεις της Μόσχας κάνουν την Τουρκία προνομιακό εταίρο της Ρωσίας
Η Μόσχα επέβαλε απαγόρευση ενός έτους σε ορισμένα είδη αγροτικής παραγωγής, πρώτων υλών και τροφίμων, και την Πέμπτη η κυβέρνηση δημοσίευσε τη λίστα με τα προϊόντα, η εισαγωγή των οποίων θα περιοριστεί. Σε αυτή, ειδικότερα, συμπεριλαμβάνονται το βοδινό κρέας, το χοιρινό, φρούτα, πουλερικά, τυριά και γαλακτοκομικά. Προηγουμένως, απαγόρευση είχε τεθεί για τα μήλα που εισάγονται από την Πολωνία.

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Δ/ντης της Χουριέτ

Από: Sigmalive -Ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ παραιτήθηκε λίγες μόλις μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και ύστερα από τη δριμεία κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της ιδιοκτήτριας εταιρείας της εφημερίδας, του εκδοτικού ομίλου Dogan.
Στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης την Πέμπτη, ο Ερντογάν άσκησε κριτική εναντίον του ομίλου Dogan κατηγορώντας τον ότι πρόβαλε αντιισλαμικά σχόλια σε έναν από τους τηλεοπτικούς του σταθμούς και ότι η κάλυψή του των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας είναι φιλοισραηλινή.Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν συχνά εκφράσει ανησυχία για την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας τις απολύσεις διευθυντών και δημοσιογράφων.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Στη «μέγγενη» του ρωσικού εμπάργκο η Ευρωζώνη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε για τις συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε για τις συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία
Σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης επιφέρει η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Ε.Ε. - Ρωσίας. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ευρώπη στη Ρωσία, που το 2013 άγγιξαν τα 11,8 δισ. ευρώ, σήμερα απειλούνται από το εμπάργκο που επέβαλε η Μόσχα σε πέντε μεγάλες κατηγορίες αγροτικών προιόντων, στέλνοντας τους Ευρωπαίους παραγωγούς, από τους Πολωνούς καλλιεργητές μήλων έως τους Φινλανδούς ιχθυοπαραγωγούς, τους Γερμανούς παραγωγούς κρέατος, τους Ισπανούς και τους Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς να διεκδικούν αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες. Στο πλευρό τους και μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες που έχουν αρχίσει να βιώνουν στους ισολογισμούς τους την πίεση στις σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας.

Εκτός νόμου η πολιτική πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο


Φωτογραφία αρχείου των κατεστραμμένων γραφείων των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο της Αιγύπτου.
Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάσισε σήμερα τη διάλυση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας των Αδελφών Μουσουλμάνων, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, γεγονός που συνιστά ένα ακόμη πλήγμα στο παλαιότερο ισλαμιστικό κίνημα της χώρας.Δικαστήριο έθεσε τον Σεπτέμβριο εκτός νόμου τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά η απόφαση εκείνη δεν αφορούσε την πολιτική τους πτέρυγα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές.Η σημερινή απόφαση ουσιαστικά απαγορεύει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους την επίσημη συμμετοχή σε εκλογές.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι κυρώσεις εμποδίζουν τον δρόμο της Rosneft προς τη Δύση THE ECONOMIST







O επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στον επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν δύο όψεις. Ο κ. Σετσίν βρίσκεται στη «μαύρη» λίστα των Αμερικανών και η Rosneft δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από αμερικανικές τράπεζες. Παράλληλα, όμως, έχει και θετικές πλευρές. Την περασμένη εβδομάδα, ένα διεθνές δικαστήριο κάλεσε τη Ρωσία να καταβάλει 50 δισ. δολάρια ως αποζημίωση στους μετόχους της Yukos, της πετρελαϊκής που διέλυσε προ ετών. Ο κ. Πούτιν έχει μεταφέρει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της Yukos στη Rosneft δρομολογώντας την ανάδειξή της στη μεγαλύτερη εισηγμένη πετρελαϊκή στον κόσμο από πλευράς παραγωγής.

Η Αίγυπτος προχωρά σε μεταρρυθμίσεις THE ECONOMIST


O Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, φαίνεται να προχωρά στη μεταρρύθμιση που εδώ και χρόνια ζητά το ΔΝΤ και την οποία ανέβαλλαν οι προηγούμενοι πρόεδροι.
Ηταν μια από τις σπανιότατες περιπτώσεις που η Αίγυπτος έκανε κάτι θετικό για τους οικονομολόγους. Τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν οι τιμές των καυσίμων, καθώς η κυβέρνηση έκοψε ένα τμήμα των γενναιόδωρων επιδοτήσεων. Παρά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στα φτωχά στρώματα, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, φαίνεται να προχωρά στη μεταρρύθμιση που εδώ και χρόνια ζητά το ΔΝΤ και την οποία ανέβαλλαν οι προηγούμενοι πρόεδροι.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Σχεδόν έναν χρόνο πριν οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να βομβαρδίσουν τον Ασαντ και να ανοίξουν τον δρόμο στους τζιχαντιστές της Aλ Νούσρα και της ISIS, να καταλάβουν τη Δαμασκό, σφάζοντας στη διαδρομή ό,τι είχε απομείνει από τον χριστιανικό πληθυσμό της Συρίας. Εναν χρόνο αργότερα ο Ομπάμα εγκρίνει περιορισμένους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της ISIS στο Ιράκ επικαλούμενος τη σωτηρία των χριστιανικών κοινοτήτων και ταυτόχρονα στέλνει πολεμοφόδια στις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ρωσικός χειμώνας

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ρωσικός χειμώνας Οι κυρώσεις που επέβαλε ο Πούτιν κλιμακώνουν ακόμη περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη. Για τους Γερμανούς αγρότες, η Ρωσία είναι μόνο ένα χαρτζιλίκι. Εάν όμως ο Πούτιν επέβαλε κυρώσεις στα αυτοκίνητα ή τα μηχανήματα, οι ζημίες θα ήταν πολύ περισσότερες.Η απόφαση της Μόσχας να μποϊκοτάρει μόνο φρούτα, λαχανικά και κρέας από τη Δύση πρωτίστως πλήττει τους Ρώσους πολίτες - και σίγουρα πολύ περισσότερο από την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον των οποίων επιβάλλονται οι κυρώσεις.

Ανεπιθύμητος ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία;


Ανεπιθύμητος ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία;
Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας στις σημερινές εκλογές, «θα ωθήσει τη χώρα προς τον ολοκληρωτισμό», υποστήριξε ο Τζον Μπας, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Αμερικανού διπλωμάτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ, που ζήτησαν να ακυρωθεί ο διορισμός του. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, έθεσε πιεστικές ερωτήσεις στον κ. Μπας και ανάμεσα σε άλλα τον ρώτησε:

«Kόβεται» ο ομφάλιος λώρος της Pωσίας με την Eυρώπη Γράφει ο Γιώργος Παυλόπουλος

O Oυκρανός πρωθυπουργός, Aρσένι Γιάτσενιουκ, απείλησε χθες να διακόψει τη μεταφορά κάθε ρωσικού προϊόντος διαμέσου του εδάφους της χώρας του -συμπεριλαμβανομένων, όπως είπε, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Mια τέτοια κίνηση, όπως είναι προφανές, θα προκαλέσει ενεργειακό σοκ στην Eυρώπη και θα καταστήσει σχεδόν βέβαιη την έναρξη ενός νέου γύρου κρίσης για τις εύθραυστες (στην πλειονότητά τους) ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες ήδη πλήττονται σοβαρά.Aκριβώς γι' αυτόν τον λόγο, το πιθανότερο είναι πως οι Eυρωπαίοι -Γερμανοί, Γάλλοι, Iταλοί και λοιποί- θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην επιτρέψουν στο Kίεβο (όπου ο λόγος τους σαφώς περνάει...) να ξεκινήσει ένα γενικευμένο ενεργειακό πόλεμο με τη Mόσχα. Aκόμη και αν αυτό το σενάριο αποτραπεί, όμως, τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Γιάτσενιουκ δεν είναι άνευ σημασίας. Διότι, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό των κρατικών τραπεζών της Pωσίας από τις ευρωπαϊκές αγορές και την ουσιαστική διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με την E.E. σε πολλούς τομείς, οδηγούν αντικειμενικά στο να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» που συνδέει τη Pωσία με τη Γηραιά Ήπειρο μετά την κατάρρευση της EΣΣΔ.

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ... ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ Ξαναχαράζονται τα σύνορα στη Μέση Ανατολή

Ξαναχαράζονται τα σύνορα στη Μέση Ανατολή  Του Γιώργου Παυλόπουλου
Τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο Μπαράκ Ομπάμα εξουσιοδότησε τους στρατηγούς του να εξαπολύσουν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, «στοχευμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ISIS) οι οποίοι επελαύνουν στο βόρειο Ιράκ. Επίσης, έδωσε το «πράσινο φως» στις αμερικανικές υπηρεσίες να εξοπλίσουν τους Κούρδους «πεσμεργκά», τους μόνους που μοιάζουν να διαθέτουν αξιόμαχες δυνάμεις ικανές -θεωρητικά τουλάχιστον- να τους σταματήσουν. Ανάλογη εντολή για ενίσχυση των Κούρδων έχει δώσει και η κυβέρνηση της Βαγδάτης, η οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει στο πλευρό της επίλεκτες μονάδες των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που έχουν σταλεί εσπευσμένα από την Τεχεράνη μπροστά στην απειλή να αλωθούν από τους Σουνίτες οι ιεροί τόποι των Σιιτών και οι πετρελαιοπηγές του νοτίου Ιράκ.