Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ρωσικός χειμώνας Οι κυρώσεις που επέβαλε ο Πούτιν κλιμακώνουν ακόμη περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη. Για τους Γερμανούς αγρότες, η Ρωσία είναι μόνο ένα χαρτζιλίκι. Εάν όμως ο Πούτιν επέβαλε κυρώσεις στα αυτοκίνητα ή τα μηχανήματα, οι ζημίες θα ήταν πολύ περισσότερες.Η απόφαση της Μόσχας να μποϊκοτάρει μόνο φρούτα, λαχανικά και κρέας από τη Δύση πρωτίστως πλήττει τους Ρώσους πολίτες - και σίγουρα πολύ περισσότερο από την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον των οποίων επιβάλλονται οι κυρώσεις.
Η Ρωσία εξαρτάται πάρα πολύ από τις εισαγωγές τροφίμων, και κυρίως από αυτές κρέατος και τυριού. Ακόμη και οι ρωσικές αποθήκες της πατάτας αδειάζουν γρήγορα τους σκληρούς χειμώνες και γεμίζουν γρήγορα με εισαγωγές από την Πολωνία, την Ουγγαρία ή τη Γερμανία. Για τους Γερμανούς αγρότες και τη βιομηχανία κρέατος, το εμπόριο με τη Ρωσία είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τζίρου τους, ακόμη κι αν τα τελευταία χρόνια αυξανόταν συνεχώς. Οι εξαγωγές στη Ρωσία δεν είναι ούτε το 2% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Εάν τοποθετήσει κανείς όμως αυτές τις ρωσικές κυρώσεις στη μεγάλη εικόνα, είναι βέβαιο ότι το γεγονός ότι οι Ρώσοι θα σταματήσουν να τρώνε κρέας εισαγωγής κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη. Αλλά οι πραγματικά βαριές κυρώσεις είναι άλλες. Εάν, για παράδειγμα, ο πρόεδρος Πούτιν επέβαλε εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και μηχανήματα, οι οικονομικές επιπτώσεις για τη Γερμανία θα ήταν πολύ πιο σκληρές, καθώς οι εταιρείες αυτών των κλάδων εξάγουν προϊόντα πολύ μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας στη Ρωσία. Επιπλέον, αυτό που θα έπληττε σκληρότερα τον Ευρωπαίο καταναλωτή θα ήταν οποιαδήποτε κρίση στην παροχή φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα.

Αντίθετα, οι επιπτώσεις του εμπάργκο στα τρόφιμα θα είναι περιορισμένες. Όσο για τη Ρωσία, εάν δεν θέλει να επιβάλει στους πολίτες της τον χειμώνα μια δίαιτα με ψωμί, θα πρέπει να αγοράζει περισσότερα φρούτα από την Τουρκία και περισσότερα χοιρινά και πουλερικά από την Ασία και τη Βραζιλία. Κάποιες εμπορικές ροές θα αλλάξουν. Κι αντίστοιχα, οι Ευρωπαίοι, π.χ. οι γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, θα μπορούσαν να αγοράζουν λιγότερα φρούτα από την Τουρκία και περισσότερα από την Ιταλία, που θα είναι θύμα του ρωσικού εμπάργκο. Και πάει λέγοντας. Ίσως στο τέλος να γίνουν πιο φθηνά τα φρούτα για τον Ευρωπαίο καταναλωτή.
ΑΥΓΗ