Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε για τις συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από την κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία. Το ρωσικό εμπάργκο εκτιμούν οι αναλυτές, θα φέρει απώλειες τόσο στην Ευρώπη όσο και τη Ρωσία και ως μόνους «νικητές» βλέπουν προς το παρόν τις τρίτες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, το Ιράν και η Τουρκία, που ήδη σπεύδουν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι Ευρωπαίοι.
Κάτω από την πίεση του αγροτικού κόσμου όλης της Ευρώπης, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να δείξουν έτοιμες να στηρίξουν τους παραγωγούς. Ο επίτροπος Γεωργίας Dacian Ciolos θα έχει συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα για να αναζητήσει τρόπους στήριξης των αγροτών και αναπροσανατολισμού των προϊόντων που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο σε άλλες αγορές. Τα οικονομικά αποθέματα της Ε.Ε. που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό βάσει της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανέρχονται σε 420 εκατ. ευρώ.Την ερχόμενη Πέμπτη 14 Αυγούστου συνέρχεται στις Βρυξέλλες έκτακτη σύνοδος κορυφής για το θέμα.
Η διοχέτευση των ευρωπαϊκών προϊόντων που προορίζονταν για τη Ρωσία σε άλλες χώρες φαίνεται πως αποτελεί μία από τις βασικές κινήσεις του σχεδιασμού της Ε.Ε., η οποία έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της την περίπτωση των Ευρωπαίων χοιροτρόφων.
Απαγόρευση εισαγωγών
Το Κρεμλίνο είχε απαγορεύσει από τις αρχές του χρόνου τις εισαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού, επικαλούμενο πιθανά προβλήματα από τη γρίπη των χοίρων. Το εμπάργκο αυτό έδειξε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαίου επιτρόπου, πόσο γρήγορα μπορούν να αναπροσανατολιστούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς ο συνολικός αντίκτυπος ήταν σχετικά περιορισμένος. Οι Γερμανοί χοιροτρόφοι κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στη Νότιο Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Οι Βρυξέλλες θα χρηματοδοτήσουν προωθητική καμπάνια για τα πολωνικά μήλα στην Ινδία και χώρες της Απω Ανατολής.
Ομως, ο αναπροσανατολισμός του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών, που εμπίπτουν στο ρωσικό εμπάργκο, ίσως να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολος. Για ορισμένα ευπαθή προϊόντα, όπως τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που τώρα βρίσκονται στην αιχμή της εξαγωγικής περιόδου, ίσως το παιχνίδι να έχει χαθεί, ενώ οι τιμές τους μπορεί να κατρακυλήσουν ανεξέλεγκτα εξαιτίας της υπερπροσφοράς και να χρειαστούν μέτρα όπως η καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων για να σταματήσει ο κατήφορος.
Ιδιαίτερα ευαίσθητος εμφανίζεται και ο γαλακτοκομικός κλάδος, όπως γράφουν οι Financial Times, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να κινούνται ήδη σε πολύ στενά περιθώρια. Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι ολλανδικές γαλακτοβιομηχανίες, που είχαν στοχεύσει σημαντικό μέρος των εξαγωγών τους στη Ρωσία και την Κίνα. Ορισμένοι εκτιμούν πάντως ότι πολλές εταιρείες της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν το εμπάργκο μέσω Ελβετίας, Τουρκίας κ.λπ.
Έντονη ήταν και η αντίδραση των Σκανδιναβών, από τα ιχθυοτροφεία της Νορβηγίας ως τα γαλακτοκομικά της Φινλανδίας, με το Ελσίνκι να θέτει θέμα αποζημιώσεων από την Ε.Ε.
Οι γερμανικές εταιρείες
Από τους προηγούμενους μήνες και όσο κλιμακώνονταν η κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, οι αρνητικές επιπτώσεις είχαν αρχίσει να φαίνονται στις γερμανικές εταιρείες. Το 2013 η Γερμανία είχε πουλήσει αγαθά αξίας 36 δισ. ευρώ στη Ρωσία, περίπου το 1/3 του συνόλου της αξίας των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Στη Ρωσία δραστηριοποιούνται περίπου 6.200 γερμανικές εταιρείες με επενδύσεις της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα που επιχειρήσεις από όλους τους τομείς της οικονομίας ανακοινώνουν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η κρίση ήδη πλήττει τα κέρδη τους και πολλές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται.Στις παρενέργειες του εμπάργκο είναι το πλήγμα που θα επιφέρει στη ρωσική οικονομία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα. Εκτιμάται ότι η αγοραστική δύναμη των Ρώσων καταναλωτών θα μειωθεί, με μία αλυσίδα συνεπειών, από την πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης ως τη μείωση του εξερχόμενου τουρισμού.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ