04 Οκτωβρίου 2016

Πραξικόπημα και οικονομία στην Τουρκία

2016-09-29-muhtar-15

Οι μεταβολές των σχέσεων κράτους-εργοδοτών-εργαζομένων στο τουρκικό καθεστώς έκτακτης ανάγκης
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία στην κατηγορία του «ακατάλληλου για επενδύσεις». Ανάμεσα στους λόγους που επικαλέστηκε ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης για την υποβάθμιση είναι η μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις στο κράτος, οι οποίες μεταξύ άλλων «προκαλούν αμφιβολίες για την ικανότητα των θεσμών χάραξης πολιτικής να επιτύχουν περαιτέρω πρόοδο τόσο στο νομοθετικό τομέα, όσο και στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Βαδίζει βάσει σχεδίου ο Ερντογάν: Οι φρουροί, οι λιμουζίνες, οι χάκερς και ο θρόνος στο Peninsula

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Οσοι παρακολούθησαν με προσοχή τις «παραστάσεις» του Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας βαδίζει βάσει σχεδίου που έχει καθορίσει από καιρό – ίσως και πριν εκλεγεί πρωθυπουργός. Βήμα βήμα υλοποιεί αυτό το σχέδιο, το οποίο υπολογίζω από τις δηλώσεις, τις κινήσεις και τις πράξεις του ότι κυριαρχείται από ακραίες εθνικιστικές και άλλες «μεγάλες» ιδέες. Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας βρίσκεται σε μία φάση προβληματική: Παίζει επίμονα με τον κίνδυνο και προκαλεί την τύχη του. Και αυτό το παιγνίδι του κινδύνου τον συναρπάζει. Είναι ολοφάνερο. Απόλαυσε και «μέθυσε» ως αυταρχικός άνθρωπος που είναι για το γεγονός ότι οι ηγέτες που συνάντησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον επισκέφθηκαν στο ξενοδοχείο «Peninsula» όπου διέμενε. Και ο ίδιος τους φέρθηκε «σουλτανικά», αφού στο εν λόγω ξενοδοχείο της αμερικανικής μεγαλούπολης μετέφερε και τον θρόνο του

Ο Ερντογάν, ο Κεμάλ και η Λωζάνη: Αντί να θέσει θέμα Μοσούλης επέλεξε το “ανώδυνο” Αιγαίο

Γράφει ο Αγγελος Συρίγος* Η προχθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν αναμενόμενη. Από την κρίση των Ιμίων, το 1996, και μετά οι Τούρκοι θεωρούν ότι στο Αιγαίο υπάρχει ένας απροσδιόριστος αριθμός μικρών νησιών αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Είναι οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες». Πρόκειται για νησιά που δεν αναφέρονται ρητώς στις διεθνείς Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, που προσδιόρισαν το εδαφικό καθεστώς της περιοχής. Επί παραδείγματι στα Δωδεκάνησα υπάρχουν εκατοντάδες νησιά. Περίπου 30 από αυτά είναι κατοικημένα.

Δήλωση του Τζέιμς Σταυρίδη, που χαρακτηρίζει ανησυχητική την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης


Την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης εκφράζει ο πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ερώτημα για την κυριαρχία στο Αιγαίο και στα νησιά του. Όπως δήλωσε στην «Κ» στο περιθώριο εκδήλωσης του Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο βασικός ομιλητής, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο πρόεδρο «είναι πολύ ανησυχητική. Αυτή είναι κανονισμένη, διεθνής έννομη τάξη. Είναι πάντα ανησυχητικό όταν βλέπει κανείς αμφισβητήσεις σε λυμένα εδαφικά θέματα. Γνωρίζω ότι από την πλευρά του διεθνούς δικαίου δεν τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα για την κυριαρχία στο Αιγαίο και στα νησιά που βρίσκονται εκεί».

“Θα σας πάρουμε μαζί μας”! Η Deutsche Bank απειλεί τις ΗΠΑ!

Ο Βρετανός επικεφαλής της τράπεζας Τζον Κράιαν (John Cryan) διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την μείωση του προστίμου ρεκόρ, ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές λόγω της συμμετοχής της στην φούσκα των ακινήτων. Ο Κράιαν διαθέτει όμως ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του : αν η Deutsche Bank καταστραφεί, τότε επαπειλείται μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Αντιαμερικανική προπαγάνδα από τουρκικό φιλοκυβερνητικό κανάλι Τουρκικό φιλοκυβερνητικό κανάλι καλεί τους Μουσουλμάνους σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ Του Νίκου Στέλγια

Μια πρωτόγνωρη αντιαμερικανική εκστρατεία ξεκινά στον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας. Με αφορμή την έναρξη στις ΗΠΑ δικαστικής διαμάχης για την πιθανή εμπλοκή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας στα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση κινητοποιείται και βάλλει κατά της Ουάσιγκτον. Πριν από λίγη ώρα, το τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι TVNET μετέδωσε ένα αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό σποτ, το οποίο επιφυλάσσει αντίκτυπο για το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Το εν λόγω κανάλι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ανήκει στον δημοσιογραφικό όμιλο της Γιενί Σαφάκ και το 2010 διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Υπόθεση του Μαβί Μάρμαρα.

Κλάμα... με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Η τουρκική αστυνομία εισβάλλει σε κτίρια ειδησεογραφικών καναλιών Μαύρη ημέρα για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία Του Νίκου Στέλγια

Μια «μαύρη ημέρα», ίσως μια από τις χειρότερες για τις βασικές ατομικές ελευθερίες και την ελευθεροτυπία, διανύει σήμερα η Τουρκία. Από το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία εισβάλλει στα κτίρια των τελευταίων ανεξάρτητων ειδησεογραφικών καναλιών.Το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία εισέβαλλε πρώτα στο κτίριο του Hayat Tv. Οι διωκτικές αρχές τερμάτισαν με βίαιο τρόπο όλες τις δημοσιογραφικές δραστηριότητες του καναλιού και στην συνέχεια σφράγισαν το κτίριο.  Το Hayat Tv εκφράζει τις θέσεις της τουρκικής Αριστεράς. Από την περίοδο της Εξέγερσης του Γκεζί, βρισκόταν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Την ίδια μοίρα με το Hayat Tv έχει και το IMC Tv, ένα άλλο κανάλι της Αριστεράς, το οποίο ξεχωρίζει με την δημοσιογραφία του στο πεδίο του Κουρδικού Προβλήματος. Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο κτίριο του καναλιού. Οι δημοσιογράφοι δίνουν μάχη για να μεταδώσουν ζωντανά την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων.

Κάπως έτσι σκέφτεται το ισλαμικό κίνημα στην Τουρκία για τη Συνθήκη της Λωζάνης...

Δεν είναι η Συνθήκη της Λωζάνης: Είναι η Συμφωνία Sykes-Picot ηλίθιε

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντικρύσει κάποιος την πραγματικότητα. Αυτοί οι δύο τρόποι εκπροσωπούν και δύο διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Ο ένας, είναι ο αναλυτικός. Π.χ. η φράση «οι καρδιολόγοι είναι γιατροί» αποτελεί μία αναλυτική σκέψη η οποία στηρίζεται στη γνώση όλων των λέξεων που αποτελούν τη συγκεκριμένη φράση. Ο άλλος τρόπος σκέψης είναι ο συνθετικός, π.χ. στη φράση «οι καρδιολόγοι είναι πλούσιοι» το νόημα όλων των λέξεων είναι μεν γνωστό, αλλά ως σύνολο, δεν γνωρίζουμε επακριβώς αν η φράση είναι αληθής ή όχι. Στο παρόν άρθρο επελέγη ο δεύτερος τρόπος για να καταδειχθεί η υποψία που πλανάται στο παγκόσμιο νεο-γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Μία υποψία επιστροφής σε συνθήκες παλαιότερων εποχών, όπου κεντρικό ρόλο στις διαμάχες και στην αναμόρφωση συνόρων και κρατών έπαιζαν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές (resource wars). Τότε που τα σύνορα ήταν σαν τα τουβλάκια Lego...Ας ξεκινήσουμε την αφήγησή μας από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Τιμή στους πεσόντες του «Νοράτλας»