04 Οκτωβρίου 2016

Δήλωση του Τζέιμς Σταυρίδη, που χαρακτηρίζει ανησυχητική την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης


Την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης εκφράζει ο πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ερώτημα για την κυριαρχία στο Αιγαίο και στα νησιά του. Όπως δήλωσε στην «Κ» στο περιθώριο εκδήλωσης του Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ο βασικός ομιλητής, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο πρόεδρο «είναι πολύ ανησυχητική. Αυτή είναι κανονισμένη, διεθνής έννομη τάξη. Είναι πάντα ανησυχητικό όταν βλέπει κανείς αμφισβητήσεις σε λυμένα εδαφικά θέματα. Γνωρίζω ότι από την πλευρά του διεθνούς δικαίου δεν τίθεται απολύτως κανένα ζήτημα για την κυριαρχία στο Αιγαίο και στα νησιά που βρίσκονται εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, αυτός είναι και ο λόγος που είναι σίγουρος, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι «η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις και θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο». Στην εκδήλωση του Hellenic Initiative, η Ελένη Κουναλάκη, υποστηρίκτρια και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, παρουσίασε τον ναύαρχο Σταυρίδη ως τον υψηλότερα ιστάμενο Ελληνοαμερικανό που υπηρέτησε ποτέ στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν επίσης στην «εξαιρετικά μικρή λίστα» των πιθανών αντιπροέδρων της κ. Κλίντον. Όπως δήλωσε άλλωστε και στη συνέντευξή του την Κυριακή στην «Κ», είναι πρόθυμος να υπηρετήσει τη χώρα του και από άλλες θέσεις.

Στην ομιλία του, ο πρύτανης σήμερα στη Σχολή Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκτός από τις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού που πηγάζουν από την αρχαία Ελλάδα, τόνισε επίσης τη γεωγραφική σημασία της σε μια «καυτή γωνία» του πλανήτη, οι προκλήσεις της οποίας δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, άρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο ίδιος αναφέρθηκε επιπλέον στη συνεισφορά και την ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, στην επιρροή της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη σχέση της με τη γεωπολιτική και στο «απίστευτο» ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον ακριβώς λόγω αυτού του ανθρώπινου δυναμικού, που εκτίμησε ότι θα βοηθήσει τη χώρα να γυρίσει σελίδα, όπως υπονοεί ο τίτλος του συνεδρίου «Greece's Turn», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Fletcher στα μέσα Οκτωβρίου για την Ελλάδα. Ερωτώμενος ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο, απαντά πως «πρακτικά χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να εκκινήσει κανείς την οικονομία. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη γεωπολιτική υποστήριξη μέσω του ΝΑΤΟ, θα θέσουν την Ελλάδα στην καλύτερη θέση που θα μπορούσε να βρίσκεται».