19 Ιουνίου 2015

Πώς η Ε.Ε. υπονόμευσε την Ιρλανδία οδηγώντας την στο μνημόνιο

Μεγάλη διαδήλωση στο Δουβλίνο κατά του μνημονίου και της κυβέρνησης-2010
Συντάκτης: efsyn.gr Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρησιμοποιώντας την τακτική των ανώνυμων πηγών προσπάθησαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιρλανδία, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση της να αποδεχθεί το μνημόνιο το 2010, υποστήριξε ο τότε γ.γ. του υπουργείου.Καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία ερευνά την τραπεζική κρίση που ανάγκασε την Ιρλανδία να δεχθεί πακέτο 64 δισ., ο Κέβιν Κάρντιφ αναφέρθηκε σε υπόγειες μεθόδους άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι αξιωματούχοι που έκαναν αυτές τις διαρροές ήταν από την ΕΚΤ ή την Ε.Ε.

Προς κυβέρνηση εθνικιστών-ισλαμιστών

Ντεβλέτ Μπαχτσελί
Ο χρόνος έχει αρχίσει πλέον να μετρά αντίστροφα στην Αγκυρα, 11 ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης. Μέχρι το Σάββατο αναμένεται -εκτός απροόπτου- η ανακοίνωση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ερντογάν, αρχής γενομένης -κατά δήλωσή του- από τον ηγέτη του ισλαμοσυντηρητικού AKP και υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου κι εν συνεχεία, εφόσον χρειαστεί, στον ηγέτη του κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.Δεδομένων των νέων συσχετισμών στην τετρακομματική πια τουρκική Εθνοσυνέλευση (258 βουλευτές το AKP, 132 το CHP κι από 80 το εθνικιστικό MHP και το φιλοκουρδικό HDP), οι εναλλακτικές είναι μόνον τρεις: κυβέρνηση συνασπισμού, κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής ή νέα προσφυγή στις κάλπες.«Στους πολιτικούς διαδρόμους της Αγκυρας πληθαίνουν πάντως οι φωνές ότι το AKP μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το [εθνικιστικό] MHP», γράφει στην (γκιουλενική) «Today's Zaman» ο Καφέρ Σολγκούν.

Der Spiegel: Μύθος ο "Έλληνας συνταξιούχος πολυτελείας"

Πηγή: Express.gr Η εικόνα του "Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας", η τόσο προσφιλής σε Γερμανούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, υπογραμμίζει σε σημερινό του αφιέρωμα το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το περιοδικό, αναδεικνύει παράλληλα τη σημασία του συνταξιοδοτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου τα φτωχά κοινωνικά στρώματα "δεν λαμβάνουν ούτε ένα σεντ κοινωνικού βοηθήματος¨.Όπως αναφέρει το Spiegel στο αφιέρωμά του, οι στατιστικές συγκρίσεις που πραγματοποιούν έντυπα όπως η Bild για να σκιαγραφήσουν τον μύθο του "Έλληνα συνταξιούχου πολυτελείας" συσκοτίζουν την πραγματικότητα: Για παράδειγμα συγκρίνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στον ελληνικό δημόσιο τομέα (56 έτη) με τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος στη Γερμανία, (η οποία δίνεται στα 64 έτη), τη στιγμή που (με βάση τα επίσημα στοιχεία) ο μέσος όρος συνταξιοδότησης και στις δύο χώρες είναι ο ίδιος - τα 61,4 έτη.

Κι ο Χ. Σμιτ ΣΥΡΙΖΑ είναι;

http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%A4%CE%A3%CE%99%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%A3%20%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%9A%CE%95%CE%9B%2019.6.jpg/f552bacf-653a-4b65-82d6-e38bc1f5658d?t=1434691817275&imageThumbnail=3
Την ώρα που το Βερολίνο οργανώνει συστηματικά τον δια οικονομικής ασφυξίας θάνατο της Ελλάδας ως μέσο πίεσης ώστε η Αθήνα να υποκύψει πλήρως και τελεσίδικα στην πολιτική του, ένα τελείως διαφορετικό πνεύμα εκφράζεται μέσα από τις δηλώσεις του ιστορικού καγκελάριου της χώρας, του Χέλμουτ Σμιτ: το πνεύμα μιας, χαμένης πια οριστικά, μετριοπαθούς και όχι ηγεμονικής, αλαζονικής, σαν τη σημερινή, Γερμανίας.Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τελευταίος εν ζωή ιστορικός ηγέτης της ευρωπαικής ενοποίησης Χέλμουτ Σμιτ επικρίνει το Βερολίνο και τοποθετείται στον αντίποδα της πολιτικής του. Το έχει κάνει πολλές φορές από το 2010 και έπειτα, όπως το έχει κάνει και ο Χέλμουτ Κολ, ο άνθρωπος που επανένωσε τη Γερμανία.Ο Χέλμουτ Σμιτ υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία για διαγραφή μεγάλου τμήματος του ελληνικού χρέους, ταυτόχρονα δε με την παροχή ενός επίσης μεγάλου επενδυτικού πακέτου για την Ελλάδα.Δηλαδή,  το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που λένε και, κυρίως, κάνουν οι Μέρκελ και Σόιμπλε. 

Η Ροζάβα είναι η μόνη ελπίδα

Συρία Συντάκτης: Ιεμπραχέμ Μουσλέμ*
Ο πόλεμος που διεξάγεται στο έδαφος της Συρίας, στον οποίο παίρνουν ενεργό μέρος και οι περιφερειακές δυνάμεις, μπαίνει στον πέμπτο χρόνο και μετράει πάνω από 240.000 νεκρούς. Είναι πλέον φανερό ότι η διεθνής κοινότητα όχι μόνο δεν μπορούσε να βρει λύση για τη συριακή τραγωδία, αλλά, αντίθετα, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την τωρινή κατάσταση.
Σήμερα η Συρία είναι ένα πεδίο μάχης ανάμεσα σε διάφορες δυνάμεις και συμφέροντα και αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Ευρώπη. Επιπλέον, είναι μηχανή παραγωγής τρομοκρατών.
Η χώρα σήμερα είναι ντε φάκτο χωρισμένη στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, που αντιμάχονται μεταξύ τους. Καθεμία λειτουργεί αυτόνομα και με τον δικό της διαφορετικό τρόπο.

Τουρκία: Η συναλλαγματική αστάθεια της λίρας πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Η αστάθεια στη συναλλαγματική- νομισματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την άποψη οικονομικών αναλυτών, στην Άγκυρα.Ο τουρκικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει μία κλίμακα από το 1 έως το 200, ενώ η κίνηση του δείκτη κάτω από το 100, προδιαγράφει αρνητική τάση στη διαμόρφωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.Τον Οκτώβριο του 2014, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία καταγράφηκε στο 74, τον Δεκέμβριο στο 68,67, ενώ τον Απρίλιο του 2015 καταγράφηκε στο 64,39, ενώ το Μάιο η αρνητική πορεία του συνεχίστηκε με τιμή στο 64,29.Το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν με τιμή 60, τον Μάρτιο του 2009. http://www.real.gr/

BBC: Τι παιχνίδι παίζει το Ιράν στο Ιράκ; Η Τεχεράνη έχει εμπλακεί σε πόλεμο που δεν μπορεί να αντέξει


BBC: Τι παιχνίδι παίζει το Ιράν στο Ιράκ;
Στην ιρακινή πόλη της Νατζάφ οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αφίσες για την επέτειο του θανάτου του Αγιατολάχ Χομεϊνί, του ηγέτη της ιρανικής επανάστασης. Σε μια κηδεία μαχητών από τις τοπικές πολιτοφυλακές, κουβαλούν ένα πορτρέτο του Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Στο Ιράκ σήμερα, παντού φαίνεται το πως η επιρροή του Ιράν έχει αυξηθεί από τότε που η Τεχεράνη αποφάσισε να επέμβει για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Ποιος είναι ο ρόλος της Τεχεράνης στο Ιράκ και τί σχεδιάζει για το μέλλον; Όπως εξηγεί ρεπορτάζ της περσικής υπηρεσίας του BBC, το Ιράν έλαβε δράση όταν συνειδητοποίησε ότι η πιθανότητα ένα φιλικός γείτονας και σύμμαχος με σιιτική κυβέρνηση να αντικατασταθεί από ένα εχθρικό σουνιτικό καθεστώς ήταν μεγάλη.

Πούτιν προς Κεντρική Ασία: Αφήστε με να σας σώσω από τους τζιχαντιστές Φόβοι για νέα πύλη εισόδου ισλαμιστών προς τη Ρωσία

Πούτιν προς Κεντρική Ασία: Αφήστε με να σας σώσω από τους τζιχαντιστές
Υπό την τζιχαντιστική απειλή και την ανάγκη προστασίας των συνόρων, υποστηρίζει σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, η Ρωσία επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στην Κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Από τότε που οι ρώσοι συνοριοφύλακες αποχώρησαν από τα νότια σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν το 2005, ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει η νέα πύλη εισόδου τζιχαντιστών προς τη Ρωσία. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει να εκπέμεπει το μήνυμα προς τις χώρες της Κεντρικής Ασίας «Αφηστε με να σας σώσω από τους τζιχαντιστές».
Όταν τον περασμένο Απρίλιο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επισκέφθηκε το Τατζικιστάν είπε ότι η χώρα «αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τον νότο εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, όπου έχουν παρεισφρήσει ήδη μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Ενότητα με φόντο ρωγμές


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150618/engine/assets_LARGE_t_420_54520968_type12169.jpg
Η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα τόσο τα όσα ξέρουμε ότι συζητήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας του G7, όσο και η αθρόα προσέλευση προσωπικοτήτων της πολιτικής και της οικονομίας στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης φωτίζουν την ενότητα της Δύσης να έχει ως φόντο ρωγμές.Αλλωστε ο Πούτιν ήταν πρόσφατα στην Ιταλία, όπου συνάντησε τον Ρέντζι, και προχθές μόλις υποδεχόταν τον πρόεδρο της γειτονικής Φινλανδίας στο Κρεμλίνο.Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και δίπλα τους μια πλειάδα χωρών-μελών της ΕΕ πληρώνουν ήδη βαρύ κόστος λόγω του φαύλου κύκλου κυρώσεων - αντιποίνων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και αναζητούν συμβιβαστική λύση και απεμπλοκή, χωρίς όμως να συγκρουσθούν με τις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι σκληρή και οδυνηρή για την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία: Δεν ελέγχουν πια την κλιμάκωση- αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, ενώ η πρωτοβουλία των κινήσεων από τον Φεβρουάριο του 20124 ανήκει στην Ουάσιγκτον: Τότε, την επαύριο του συμβιβασμού που συνυπέγραψαν με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας, οι ΗΠΑ άναψαν το «πράσινο φως» για την ανατροπή του.

Ο ρόλος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ!


Εικόνα: Σπύρος ΛίτσαςΣπύρος Λίτσας Στη διεθνή πολιτική τα δεδομένα υφίστανται για να καταρρέουν εκκωφαντικά, συμπαρασύροντας στο διάβα τους βεβαιότητες. Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνει το πόσο προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε όλοι όταν επιδιώκουμε να αποδώσουμε έναν χαρακτηρισμό διεθνοπολιτικής βαρύτητας είναι αυτό το λόρδου James Bryce, πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ από το 1907 έως το 1913.Στο έργο του «The American Commonwealth», που κυκλοφόρησε το 1927, γράφει με μια εξαιρετικά εύστροφη αστοχία τα παρακάτω: «Ο ρόλος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θυμίζει τις περιγραφές των ταξιδιωτών στην Ιρλανδία σχετικά με τα τοπικά φίδια? δεν υπάρχουν φίδια στην Ιρλανδία»! Πολλές δεκαετίες μετά τα φίδια συνεχίζουν να μην υφίστανται στις καταπράσινες πεδιάδες της ιρλανδικής νήσου, αλλά η βαρύτητα των αποφάσεων των ΗΠΑ στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής επηρεάζει το σύνολο του διεθνούς συστήματος.

Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας τον Ιούλιο στη Μόσχα

Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας τον Ιούλιο στη Μόσχα
Η Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας θα συνεδριάσει τον Ιούλιο στη Μόσχα, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, που συμμετέχουν στη γαλλική αεροπορική έκθεση Le Bourget-2015. Στη Συνεδρίαση του Ιουλίου θα συζητηθεί και η αμυντική-τεχνική συνεργασία των δύο χωρών, είπε στους δημοσιογράφους, που παρακολουθούν την αεροπορική έκθεση ο Σεργκέι Κόρνιεφ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ρωσικού ομίλου Rosoboronexport, υπεύθυνος για τις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Σερβία: Σε "διπλό παιχνίδι" εκ μέρους της Δύσης αποδίδουν τις συλλήψεις των Όριτς και Χαραντινάι


Σερβία: Σε "διπλό παιχνίδι" εκ μέρους της Δύσης αποδίδουν τις συλλήψεις των Όριτς και Χαραντινάι
Ο εγκληματολόγος Ζλάτκο Νίκολιτς και ο καθηγητής της Σχολής Ασφάλειας, Μίλαν Μιγιάκοβσκι σε δηλώσεις τους στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανέφεραν ότι πίσω από "αυτές τις ξαφνικές αναγνωρίσεις των σερβικών ενταλμάτων σύλληψης κρύβεται η επιθυμία μέρους της διεθνούς κοινότητας όχι για δικαιοσύνη, αλλά για εκπλήρωση των προσωπικών της συμφερόντων".Στο ίδιο πλαίσιο οι κ. Νίκολιτς και Μιγιάκοβσκι θέτουν και το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Βρετανίας, αλλά και τη δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι η Σερβία έχει μπροστά της μία δύσκολη περίοδο.Φοβάμαι ότι οι συλλήψεις αυτές είναι μακριά από την πραγματικότητα, μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν θέλει τους Όριτς και Χαραντινάι για τη δικαιοσύνη, αλλά θέλει να δημιουργήσει επίφαση δικαιοσύνης, είπε ο κ. Νίκολιτς και εξέφρασε την άποψη ότι θα αφεθούν ελεύθεροι.