19 Ιουνίου 2015

Ενότητα με φόντο ρωγμές


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150618/engine/assets_LARGE_t_420_54520968_type12169.jpg
Η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα τόσο τα όσα ξέρουμε ότι συζητήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας του G7, όσο και η αθρόα προσέλευση προσωπικοτήτων της πολιτικής και της οικονομίας στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης φωτίζουν την ενότητα της Δύσης να έχει ως φόντο ρωγμές.Αλλωστε ο Πούτιν ήταν πρόσφατα στην Ιταλία, όπου συνάντησε τον Ρέντζι, και προχθές μόλις υποδεχόταν τον πρόεδρο της γειτονικής Φινλανδίας στο Κρεμλίνο.Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και δίπλα τους μια πλειάδα χωρών-μελών της ΕΕ πληρώνουν ήδη βαρύ κόστος λόγω του φαύλου κύκλου κυρώσεων - αντιποίνων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και αναζητούν συμβιβαστική λύση και απεμπλοκή, χωρίς όμως να συγκρουσθούν με τις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι σκληρή και οδυνηρή για την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία: Δεν ελέγχουν πια την κλιμάκωση- αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, ενώ η πρωτοβουλία των κινήσεων από τον Φεβρουάριο του 20124 ανήκει στην Ουάσιγκτον: Τότε, την επαύριο του συμβιβασμού που συνυπέγραψαν με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς οι ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας, οι ΗΠΑ άναψαν το «πράσινο φως» για την ανατροπή του.

Ο χρόνος περνά και τα περιθώρια ελιγμών αλλά και η αξιοπιστία της ΕΕ και κυρίως των Μέρκελ - Ολάντ απέναντι στο Κρεμλίνο εξαντλούνται. Αν υλοποιηθεί η εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ και οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ σε Πολωνία-Βαλτικές, και η Μόσχα απαντήσει σε αύξηση του πυρηνικού και του συμβατικού της οπλοστασίου, τότε δημιουργείται εκ των πραγμάτων μια απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, την οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνον οι ΗΠΑ. 

Ετσι στενεύουν τα περιθώρια αλλά και η αξιοπιστία: Ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο η καγκελαρία και το Μέγαρο των Ηλυσίων κινδυνεύουν να καταγραφούν ταυτόχρονα τόσο ως αφερέγγυοι σύμμαχοι όσο και ως αναξιόπιστοι μεσολαβητές. Ετσι οι ΗΠΑ δεν θα συμβουλεύονται τους Ευρωπαίους πριν από κάθε νέο βήμα ψυχροπολεμικής επιχειρησιακής κλιμάκωσης στα σύνορα της Ρωσίας, ενώ το Κρεμλίνο δεν θα έχει κανένα λόγο να καταναλώνει ενέργεια για μια γαλλογερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, με το Παρίσι και το Βερολίνο να αδυνατούν να επηρεάσουν τους Ποροσένκο-Γιατσενιούκ. Οι κυρώσεις παρατείνονται με τη Ρωσία και τον γαλλογερμανικό άξονα να έχουν απέναντί τους μια Ουκρανία που ενθαρρύνεται από τις ΗΠΑ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ