14 Δεκεμβρίου 2013

Δίνοντας μάχες για το αυτονόητο

http://www.zeronews.gr/images/portal/news/MAIOS_2013/10-05-2013/katexomena.jpg
Ο πόλεμος που γίνεται για τα αυτονόητα είναι ο δυσκολότερος και ο χειρότερος όλων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., προσπαθεί - ενίοτε και χωρίς αποτέλεσμα- να πείσει πως θα πρέπει να έχει όλα όσα διαθέτουν τα υπόλοιπα κράτη. Και δεν πείθει, επειδή διαχρονικά ακολουθείται μια μαζοχιστική προσέγγιση: Να περνά η χώρα μέσα από συμπληγάδες και στο τέλος να πληρώνει τον λογαριασμό για να εξασφαλίζει μια νερωμένη διατύπωση.

Το κέντημα με τους ήρωες


http://www.iospress.gr/images/fotochristod.jpg
AntibaroΤο ζήτημα της παραχάραξης της Ιστορίας , της κολοβής ιστορικής μνήμης, των λευκών σελίδων στην ιστορία μας δεν αποτέλεσε προνόμιο κανενός ιδεολογικού χώρου. Ισα ίσα δεξιές  κυρίαρχες ελίτ σε πάμπολλες περιόδους της ιστορίας μας έδωσαν εκτρωματικές διαστάσεις. Ο λόγος απλός όταν δεν μπορείς να αποσπάσεις την συναίνεση  ευρύτερων κοινωνικών ομάδων καταφεύγεις στην προπαγάνδα.Το να τιμάς κα ινα γνωρίζεις τους Ήρωες του 1821 αποτελεί μια πράξη τιμής , δεν αρκεί όμως αυτή καθεαυτή για την εθνική μας αφύπνιση και για την περαιτέρω ενδυνάμωση της εθνικής μας συνείδησης .Αν εγκλωβιστείς σε βολικά σχήματα τέτοιας μορφής η προγονοπληξία αποτελεί το επόμενο στάδιο με ότι καχεκτικό κουβαλεί ως παράγωγο της.

Πρίστινα: Κατηγορητήριο κατά των 11 μελών της ειδικής αστυνομίας


r
Διεθνής Εισαγγελέας του Δημοτικού Δικαστηρίου στην Πρίστινα έχει απαγγείλει το κατηγορητήριο κατά των 11 μελών της μονάδας της Αστυνομίας του Κοσόβου για ειδικές επιχειρήσεις «ROSU» λόγω της χρήσης βίας κατά των Σέρβων κρατουμένων νωρίτερα αυτό το χρόνο. Στην ανακοίνωση της EULEX διευκρινίζεται ότι τα μέλη της «ROSU» συνέλαβαν 10 Σέρβους στις 7 Ιανουαρίου, την ημέρα των Ορθόδοξων Χριστούγεννων, και τους κράτησαν όλη τη νύχτα υπό κράτηση στην Πρίστινα. Η χρήση βία σε βάρος του διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης από το Κέντρο κράτησης μέχρι το Δικαστήριο για παραβάσεις, το οποίο τους Σέρβους απελευθέρωσε στις 8 Ιανουαρίου – αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.http://voiceofserbia.org

Η Ευρώπη κινδυνεύει από πολιτική... δειλία του Philip Stephens

Η Γαλλία τρέμει στη σκέψη να αφήσει το παρελθόν. Το Λονδίνο φοβάται και να επεκτείνει τα πηγμένα αεροδρόμιά του. Ακόμη και η Α. Merkel έκανε πίσω με το σύμφωνο συγκυβέρνησης. Μια χρόνια αποφυγή ρίσκου καθηλώνει τη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη κινδυνεύει από πολιτική... δειλία Ο κόσμος πρέπει να μοιάζει πολύ μπερδεμένος από τη θέση που βρίσκεται η Angela Merkel. Η καγκελάριος δέχθηκε επίμονα διεθνή πυρά για την άριστη εμφάνιση των γερμανικών εταιριών στις διεθνείς αγορές. Τώρα οι επικριτές της την κατηγορούν ότι υποχωρεί από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που στήριξαν αυτήν την επιτυχία.Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως ο κακός της νομισματικής ένωσης. Το Βερολίνο, κατά τη λαϊκή (ή μήπως λαϊκιστική;) άποψη, αρνήθηκε να διασώσει την προβληματική περιφέρεια της ευρωζώνης. Δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του σε μια νέα τάξη ευρωομολόγων. Το βαρύ πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας έχει ωθήσει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλους σε άγριο αποπληθωρισμό. Τα προβλήματα της νομισματικής ένωσης δεν οφείλονται στα λάθη των ασθενέστερων οικονομιών, αλλά στην υπερβολική ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας.

ΗΠΑ: Καταγγελία κατά της Τουρκίας σε Κογκρέσο και UNESCO για την Αγία Σοφία από ομογενειακό φορέα

Σε καταγγελία της Τουρκίας στο Κογκρέσο έχει προβεί η οργάνωση Hellenic American Leadership (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας - HALC), με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τζαμί.
Αντιπροσωπεία του HALC είχε συναντήσεις με στελέχη του Κογκρέσου, επιδίδοντάς τους επιστολή με 25 και πλέον χιλιάδες υπογραφές απ' όλο τον κόσμο, με την οποία εκφράζεται έντονη διαμαρτυρία και ζητείται η παρέμβαση των ΗΠΑ για να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας.

Γκρουέφσκι: Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την κρίση για να μη βρεθεί λύση στην ονομασία

«Η οικονομική κρίση βολεύει τον νότιο γείτονα μας, καθώς τη χρησιμοποιεί, ώστε να μην επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται για να μην επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
http://www.skai.gr/files/temp//1A337EEF022DC57807D06FC06A28E34D.jpg«Η οικονομική κρίση βολεύει τον νότιο γείτονα μας, καθώς τη χρησιμοποιεί, ώστε να μην επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας» δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι το βράδυ της Παρασκευής, σε ομιλία του στην πόλη Στιπ.Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όπως υποστήριξε, κατά την περίοδο 2007-2009, εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή και πέρασε σχετικούς νόμους που απαιτούνται από τις Βρυξέλλες.

Σκοπιμότητες Αλβανών Tου Σταυρου Τζιμα

http://www.newsbomb.gr/media/k2/items/cache/f19c6c9c7235b050ff6385cc4df3afdc_XL.jpg
Ενα αιματηρό επεισόδιο, που σημειώθηκε πρόσφατα στην όχθη της λίμνης Μικρή Πρέσπα, πυροδότησε έκρηξη ανθελληνισμού στην Αλβανία. Κατά την ΕΛ.ΑΣ., περίπολος συνοριοφυλάκων εντόπισε σε καλύβα που χρησιμοποιούν ψαράδες στο ελληνικό έδαφος, δύο αγνώστους και θέλησε να τους ελέγξει. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά από την καλύβα, με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να πέσει νεκρός και απαντώντας σκότωσαν τα δύο άτομα που βρίσκονταν μέσα.Επρόκειτο για δύο αδέρφια, Αλβανούς, που είχαν περάσει με βάρκα στην ελληνική πλευρά και έφεραν μαζί τους ένα καλάσνικοφ με δεκάδες σφαίρες.

ΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η EUROSTAT Στο 75% του μέσου όρου της Ε.Ε. το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα

Στο 75% του μέσου όρου της Ε.Ε. το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα
Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης
Συνεχή υποβάθμιση του βοιοτικού επιπέδου των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της κρίσης και της εφαρογής των Μνημονίων, καταγράφουν τα νέα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την πραγματική ιδιωτική κατανάλωση. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ανήλθε το 2012 στο 75% του μέσου κοινοτικού όρου από το 80% το 2011 και 88% το 2010. Πέρσι, η Ελλάδα κατείχε την 20ή θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., ενώ μετά τη χώρα μας τις τελευταίες θέσεις στη σχετική κατάταξη κατέλαβαν η Λιθουανία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Ο Sir Pissarides, η Τουρκία και ο Μπράιζα

Της Φανούλας Αργυρού-Σήμερα οι... ηρωισμοί, πατριωτισμοί, παλληκαρισμοί, μετρώνται με όσο μεγαλύτερη βλακεία, διγλωσσία, αθυροστομία, ανοησία, πνευματική κοροϊδία μπορέσει ένας να πουλήσει και κάποτε και κατ’ εντολήν

http://www.efylakas.com/wp-content/uploads/2013/12/pissarides001.jpg Ο Sir Christopher Antoniou Pissarides πήρε τον τίτλο του (Sir) από την Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ με την ευκαιρία των τελευταίων γενεθλίων της, για τις υπηρεσίες του στα οικονομικά. Με την τελευταία νέα επιτυχία μεγατόνων του, στο κατάπτυστο φιλμάκι του περιβόητου ΚΕΒΕ, που αν δεν ονόμαζαν τους «εμπνευστές» τους θα δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε ότι δεν βγήκε έτοιμο σε CD, από το μαγειρείο του βρετανικού Φόρεϊν Όφις, θα πρέπει να αναμένει να τιμηθεί και από την Τουρκία. Για τις υπηρεσίες του στα τουρκικά συμφέροντα με κανένα βραβείο Ατατούρκ. Έχουν υποχρέωση οι του ΚΕΒΕ και οι στα κατεχόμενά μας εδάφη «αντίστοιχοί» τους να τον προτείνουν τον άνθρωπο για όσα βραβεία προσφέρουν οι Ερντογάν και Νταβούτογλου, γιατί το αξίζει και με το παραπάνω.

Ανοίγει η ενεργειακή… βεντάλια

Υπογράφτηκαν τρεις διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο
Αναθεωρημένη Αεροπορική Συμφωνία, Συμφωνία για την ανάπτυξη υδρογονανθρακικών πόρων, συμφωνία Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Children’s Cancer Hospital
Σε νέα εποχή εισέρχονται οι σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου, μετά την υπογραφή χθες στο Κάιρο τριών σημαντικών διμερών συμφωνιών. Οι συμφωνίες υπογράφτηκαν στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Πρωθυπουργού Hazem El-Bablawi, στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο αντρών στην Αίγυπτο. Οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Mνημόνιο συναντίληψης Ισραήλ και χωρών του Blue Med


Forbes: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει εθνική στρατηγική στην αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσ. αερίου Πηγή: Forbes: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει εθνική στρατηγική στην αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσ. αερίου

Τι λένε οι Ελληνες επιχειρηματίες- Κριτική στις διαρκείς αλλαγές φορολογίας-Ερωτήματα για τις προθέσεις ΣΥΡΙΖΑ
Forbes: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει εθνική στρατηγική στην αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσ. αερίουΚριτική στις ενθουσιώδεις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί πλουσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου ασκούν ηγετικά στελέχη του ενεργειακού κλάδου στη χώρα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική και μακροπρόθεσμο σχέδιο για να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις.
Σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Forbes, αφού κάνει εκτενή αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για την ύπαρξη 4,7 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ελλάδα που θα μπορούσε να καλύψει το 25% της ευρωπαϊκής ζήτησης, φιλοξενεί τις “ενστάσεις” στελεχών της Ενέργειας, οι οποίοι υιοθετούν μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Νότια Αφρική: Από το Απάρτχαϊντ στην περιφερειακή ηγεμονία

Πρόοδος και αντιφάσεις της χώρας του Νέλσον Μαντέλα
Το έτος 1994 σηματοδότησε την πτώση του ρατσιστικού καθεστώτος του Απάρτχαϊντ και την άνοδο του Νέλσον Μαντέλα στον προεδρικό θώκο της Νοτίου Αφρικής. Στον Νέλσον Μαντέλα πιστώνεται η προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης και η επίτευξη της ομαλής και ειρηνικής μετάβασης προς την δημοκρατία.
Απάρτχαϊντ και απομόνωση
Το καθεστώς του Απάρτχαϊντ, ο θεσμοθετημένος αυστηρός φυλετικός διαχωρισμός, άρχισε να οικοδομείται επισήμως το 1948 από το εθνικιστικό «Εθνικό Κόμμα» των Αφρικάνερ και διήρκησε ουσιαστικά έως το 1994.  Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου η Νότια Αφρική θεωρούνταν ένα κράτος – παρίας, ευρισκόμενη σε διεθνή απομόνωση.

Στο έλεος ισλαμιστών η αντιπολίτευση

Σε κατάσταση διάλυσης οι φιλοδυτικοί Σύροι αντάρτες μετά τη διακοπή της βοήθειας από ΗΠΑ, Βρετανία
http://nstatic.tanea.gr/16952678_13439765.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYxMiUyZjE0JTJmMTY5NTI2NzhfMTM0Mzk3NjUuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00AFP, Reuters  Στον ρόλο των «στρατηγών χωρίς στρατό» εμφανίζονται οι ηγέτες του υποστηριζόμενου από τη Δύση Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε χθες ότι ο επικεφαλής του FSA, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, κατέφυγε κατά ταπεινωτικό τρόπο στην Τουρκία και από εκεί στο Κατάρ, καθώς δυνάμεις του επίσης αντιπολιτευόμενου Ισλαμικού Μετώπου κατέλαβαν βάσεις και αποθήκες όπλων του FSA, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο περιορισμός του «τυπώματος χρήματος» στις ΗΠΑ οδηγεί σε επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2014-Μαντικίδης Τάσος
«Λαχανιάζει» η τουρκική οικονομία
Μπορεί οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία της Τουρκίας να είναι από τις ευνοϊκότερες στον αναδυόμενο κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου Robert Burgess της Deutsche Bank, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι η χώρα θα καταστεί η 13η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά τα επόμενα 15 χρόνια, ξεπερνώντας την Ισπανία, τον Καναδά και την Ιταλία, εν τούτοις οι βραχυχρόνιες προοπτικές της προβληματίζουν.

Άρχισαν τα δύσκολα για την τ/κ «συγκυβέρνηση»

Οι Τ/κ αναλυτές προβλέπουν την διάλυση της «κυβέρνησης» εντός του 2014
http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201312/157052/images/det_NORTH423.jpg.Του Νίκου Στέλγια ανταποκριτής μας στην Κωνσταντινούπολη
Σε μια περίοδο που οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο, η νέα «κυβέρνηση συνεργασίας» βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα.Οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές προβληματίζονται για το μέλλον της «κυβέρνησης» και προβλέπουν την διάλυση της εντός του 2014.Μόλις λίγους μήνες μετά την ίδρυση της, η «κυβέρνηση συνεργασίας», στην οποία συμμετέχουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα. Στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Μπνεγκιού Σόνγια έχει κηρύξει ανταρσία και πλέον διεκδικεί την ηγεσία του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ Δεξιάς.

Η ΑΟΖ στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών

Ο διμερής διάλογος δεν θα περιορίζεται πλέον στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου
Η ΑΟΖ στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών
Σε διεύρυνση της εντολής των διερευνητικών επαφών φαίνεται ότι προσανατολίζονται η Ελλάδα και η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από την κατ' ιδίαν συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου το μεσημέρι της Παρασκευής, από τον τελευταίο (συγκεκριμένα τον 55ο) γύρο των διερευνητικών επαφών και εντεύθεν, η Αθήνα και η Άγκυρα δεν συνομιλούν μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Η συζήτηση επεκτείνεται πλέον στο ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και πέραν του Αιγαίου, συμπεριλαμβάνοντας το Καστελόριζο.