14 Δεκεμβρίου 2013

Στο έλεος ισλαμιστών η αντιπολίτευση

Σε κατάσταση διάλυσης οι φιλοδυτικοί Σύροι αντάρτες μετά τη διακοπή της βοήθειας από ΗΠΑ, Βρετανία
http://nstatic.tanea.gr/16952678_13439765.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYxMiUyZjE0JTJmMTY5NTI2NzhfMTM0Mzk3NjUuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00AFP, Reuters  Στον ρόλο των «στρατηγών χωρίς στρατό» εμφανίζονται οι ηγέτες του υποστηριζόμενου από τη Δύση Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε χθες ότι ο επικεφαλής του FSA, στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, κατέφυγε κατά ταπεινωτικό τρόπο στην Τουρκία και από εκεί στο Κατάρ, καθώς δυνάμεις του επίσης αντιπολιτευόμενου Ισλαμικού Μετώπου κατέλαβαν βάσεις και αποθήκες όπλων του FSA, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Εκπρόσωπος της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, του υποστηριζόμενου από τη Δύση πολιτικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, διέψευσε την πληροφορία περί φυγής του Ιντρίς στο Κατάρ. Αναγνώρισε όμως ότι ο στρατηγός βρίσκεται στην τουρκική πλευρά των συνόρων και υποστήριξε ότι έχει επαφές με στελέχη τόσο του FSA, όσο και του Ισλαμικού Μετώπου.

Η κατάληψη βάσεων και αποθηκών του FSA από το Ισλαμικό Μέτωπο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή μακράν την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της αντιπολίτευσης, οδήγησε προχθές τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να διακόψουν την παροχή βοήθειας προς τους αντάρτες, προκειμένου να μην πέσει «σε λάθος χέρια». Χθες, η ηγεσία του FSA, η οποία ζητεί από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο τη συνέχιση της βοήθειας, παρουσίασε μια άλλη εκδοχή των συμβάντων, που μάλλον ενισχύει παρά απαντά στις ανησυχίες της Δύσης.

Με δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, Χάλεντ Σάλεχ, υποστήριξε ότι ήταν ο στρατηγός Ιντρίς εκείνος που κάλεσε το Ισλαμικό Μέτωπο να... ανακαταλάβει τις βάσεις και τις αποθήκες του FSA, εκδιώκοντας τους ακόμη σκληρότερους ισλαμιστές, οι οποίοι τις είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους. Λόγος γίνεται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και αντιμετωπίζεται από τη Δύση ως τρομοκρατική. Σε κάθε περίπτωση, η αδυναμία του FSA να υπερασπιστεί τις εγκαταστάσεις του όχι μόνο απέναντι στο καθεστώς Ασαντ, αλλά και απέναντι σε άλλες ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης αποτελεί κραυγαλέο σύμπτωμα αδυναμίας.

Η συντριπτική υπεροχή των ισλαμιστών στους κόλπους της ένοπλης αντιπολίτευσης περιπλέκει δραματικά τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία προβλέπεται να συγκληθεί στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία. Το ερώτημα που τίθεται στις πρωτεύουσες όλων των μεγάλων δυνάμεων και των περιφερειακών «παικτών», είναι τι νόημα θα έχει μια συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος Ασαντ και της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, από τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν, κατά τα φαινόμενα, να εφαρμοστεί στο πεδίο της μάχης. Καμία ένοπλη οργάνωση της αντιπολίτευσης δεν έχει αποφασίσει να στείλει εκπροσώπους στην Ελβετία.

Στο σύνολό τους, οι ισλαμιστές προειδοποιούν ότι θα αντιμετωπίσουν όσους πάρουν μέρος στη διάσκεψη ως «προδότες». Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η διάσκεψη πρόκειται να λάβει χώρα όχι στη Γενεύη, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά στο Μοντρέ και ότι αναμένεται να λάβουν μέρος τριάντα χώρες. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, εκ των βασικών υποστηρικτών της σουνιτικής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος Ασαντ αντίστοιχα. Η οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη των ισλαμιστών από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ υπήρξε βασικός παράγοντας για την εξασφάλιση υπεροχής έναντι του FSA, ενώ η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου «Χεζμπολάχ» έστειλε επίλεκτες δυνάμεις της να πολεμήσουν στο πλευρό του Ασαντ.

Στο μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες ότι τουλάχιστον 15 πολίτες, από τις μειονότητες των Αλαουιτών και των Δρούζων, εξοντώθηκαν από ισλαμιστές αντάρτες στην πόλη Αντρα, στο κεντρικό τμήμα της Συρίας.