10 Φεβρουαρίου 2014

Επιστροφή των ΗΠΑ λόγω ΑΟΖ και Αραβικής Ανοιξης

Ο αμερικανικός παράγων επιστρέφει στο Κυπριακό ύστερα από αποχή που διήρκεσε δέκα χρόνια (από τα δημοψηφίσματα για το Σχέδιο Ανάν). Στο μεταξύ μεσολάβησαν εξελίξεις που η υπερδύναμη δεν μπορούσε να παραβλέψει.Ο εντοπισμός στην κυπριακή ΑΟΖ κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πολύ πιθανόν πετρελαίου, η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Αραβική Ανοιξη και η επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία του Ερντογάν αναβάθμισαν τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου.Η επιστροφή των Αμερικανών στο Κυπριακό οφείλεται και στην αλλαγή εξουσίας στην Κύπρο. Με τις κυβερνήσεις  Τάσσου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια οι σχέσεις ήταν παγωμένες. Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, πολιτικού κεντροδεξιού με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της λύσης του Κυπριακού άλλαξε τα δεδομένα.

Διπλή αιγυπτιακή «ψυχρολουσία» για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο

Διπλή αιγυπτιακή «ψυχρολουσία» για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο
Παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ της Αθήνας, το Κάιρο δεν φαίνεται διατεθειμένο να αγνοήσει την Άγκυρα στο ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η θέση αυτή κατέστη απολύτως σαφής στον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά από τον μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα. Μάλιστα, ο κ. Μανσούρ φέρεται να πρότεινε στον κ. Σαμαρά να εξετάσουν το ενδεχόμενο τριμερούς (!) διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, με σκοπό να προχωρήσει η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Πώς "σβήνουν" το Καστελόριζο από τον χάρτη

Έντονη ανησυχία προκαλεί το "σβήσιμο" του Καστελόριζου από τον χάρτη ως ελληνικό έδαφος στα αιγυπτιακά σχέδια για χωροθέτηση της ΑΟΖ που "κουμπώνουν" με οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας ουσιαστικά τουρκοαιγυπτιακά "σύνορα" στην περιοχή, σύμφωνα με το Βήμα.Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το Κάιρο έλαβε υπόψη την Άγκυρα στην δημοπράτηση των οικοπέδων και στη χάραξη της ΑΟΖ του χωρίς να υπολογίσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι η θέση αυτή μάλιστα κατέστη σαφής στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, από τον μεταβατικό πρόεδρο της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.

Βρετανικό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο;

Οι Βρετανοί φαίνεται να αντιμετώπισαν τη σθεναρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς
Τα βρετανικά έγγραφα φανερώνουν ότι αρχές του 1981 αναπτύχθηκε μια έντονη βρετανική δραστηριότητα για «επιστημονικές» έρευνες στα ελληνικά και τουρκικά χωρικά ύδατα

Τα βρετανικά έγγραφα φανερώνουν ότι, από τις αρχές του 1981, είχε αναπτυχθεί μια έντονη βρετανική δραστηριότητα για «επιστημονικές» έρευνες στα ελληνικά και τουρκικά χωρικά ύδατα. Και αυτό, ένα χρόνο πριν επιτευχθεί η συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, στις 10 Δεκεμβρίου 1982 στο Montego Bay της Ιαμαϊκής, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις 16 Νοεμβρίου 1994.

Ανακρίνονται οι 4 Κούρδοι - Τι βρέθηκε στη γιάφκα



Στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, κρατούνται και ανακρίνονται οι τέσσερις Τούρκοι κουρδικής καταγωγής που συνελήφθησαν σήμερα από τις ελληνικές αρχές.Σε βάρος των συλληφθέντων είχαν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP/C, από τις βασικές που δρουν στην Τουρκία, η οποία έχει μεταξύ άλλων πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας και του γραφείου του Ερντογάν.

Με τα μάτια στραμμένα στον Γκιουλ

Τί θα κάνει ο τούρκος πρόεδρος με τον νόμο - φίμωτρο του διαδικτύου; Θα τον επικυρώσει; Οι Τούρκοι διαφωνούν και διαδηλώνουν για μια ακόμα φορά στην πλατεία Τακσίμ.
Η πλατεία Τακσίμ και ο κεντρικός δρόμος του Πέρα που καταλήγει σε αυτήν, έγιναν για άλλη μια αφορά θέατρο άγριων συγκρούσεων ανάμεσα σε εκατοντάδες εξαγριωμένους νεαρούς πολίτες και την αστυνομία. Για άλλη μια φορά οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή διαδηλώσεων χρησιμοποίησαν χημικά και αντλίες νερού για να διαλύσουν το πλήθος, όπως κάνουν συχνά από την περασμένη άνοιξη, στο ίδιο ακριβώς μέρος που είναι παράλληλα η τουριστική και ψυχαγωγική καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Επακολούθησαν τραυματισμοί, βανδαλισμοί και συλλήψεις διαδηλωτών.

Φαμπιούς: Ανησυχητικό το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος


Ανησυχητικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.«Είναι ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα γιατί σημαίνει ότι η Ελβετία θέλει να κλειστεί στον εαυτό της. Θα αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με την Ελβετία», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.Οι ελβετοί ψηφοφόροι ψήφισαν χθες με οριακή διαφορά υπέρ της επιβολής ορίου στον ετήσιο αριθμό μεταναστών στην Ελβετία.

Νέες ελπίδες, αλλά και φόβοι για λύση στο Κυπριακό Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20131122/engine/newego_LARGE_t_1101_54206342_type12128.jpg
Τα διεθνή και περιφερειακά δεδομένα που πλαισιώνουν τη νέα προσπάθεια αναζήτησης λύσης είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που υπήρχαν την εποχή της διαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάν στην περίοδο 2002-2004.Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, και κυρίως οι επαφές του Προέδρου της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη στη Λευκωσία με τις κομματικές ηγεσίες και στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά δείχνουν αποδοχή του προσχεδίου κοινού ανακοινωθέντος, οι θέσεις του οποίου φαίνεται καταρχήν να γίνονται αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά και ανοίγουν τον δρόμο για την επανέναρξη των Συνομιλιών.

Το Δ΄ ΡΑΪΧ χωρίς φερετζέ

του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ  Το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί τους Γερμανούς αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν την πολιτική τους για την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουν την κυβέρνηση Σαμαρά ενόψει ευρωεκλογών. Αναμφίβολα, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, τόσο το ευρωιερατείο θα προσφέρει εύσημα στους εκλεκτούς του στην Αθήνα. Θερμά λόγια θα ακούσουμε πολλά, αλλά... στο κρίσιμο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται η παραμικρή κίνηση. Για την ακρίβεια, στις παραμονές των ευρωεκλογών θα γίνει μια Σύνοδος του Eurogroup με σκοπό να καλλιεργήσει αισιόδοξες προοπτικές χωρίς όμως να αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση.

Αποκαλύψεις για πολιτικές παρεμβάσεις Ερντογάν στα ΜΜΕ Ζήτησε να κοπεί στον αέρα ομιλία πολιτικού του αντίπαλου


Νέα τηλεφωνική συνομιλία, προϊόν υποκλοπής, στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητεί από τους υπεύθυνους φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού να μην μεταδοθεί ζωντανά ομιλία του αρχηγού του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην κοινοβουλευτική ομάδα τον περασμένο Ιούνιο, αποκαλύφθηκε στην Τουρκία.
Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες τις οποίες αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο «Halk TV».

Λύση - ντροπή μαγειρεύουν στην Κύπρο

Του Μιχάλη Ιγνατίου Η αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του κειμένου που έθεσε ενώπιόν του η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, δεν ήταν μία σοφή πράξη, όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει, και μάλιστα με έναν τρόπο απόλυτο, ως αυτός να είναι ο σωστός και όλοι οι υπόλοιποι να είμαστε βλάκες.Είναι μία πράξη για την οποία θα μετανιώσει, διότι οδηγεί την Κύπρο σε μεγάλες περιπέτειες.Μελετώντας το αμερικανικό κείμενο, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι όσα είπε κατά καιρούς ο κ. Αναστασιάδης, ότι δεν θα δεχθεί άλλη λύση εκτός της (ρατσιστικής) διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ήταν «κουβέντες του καφενέ», όπως λέμε στην Κύπρο.Διότι το κείμενο που αποδέχθηκε οδηγεί σε μία κλασική συνομοσπονδία, η οποία είναι ανάθεμα, όπως ανάθεμα είναι και η διχοτόμηση.

Spiegel: Εμπλοκή της τουρκικής ΜΙΤ στην τριπλή δολοφονία Κούρδων ακτιβιστριών στο Παρίσι

 Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” στο δημοσίευμά του, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν στοιχεία που εμπλέκουν την ΜΙΤ στην τριπλή δολοφονία των ακτιβιστριών για την Κουρδική ανεξαρτησία. “Ακόμη και αν είναι ψεύτικα, είναι εξαιρετικά αληθοφανή”, ανέφερε μέλος των ερευνών, σχετικά με τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεσή τους.  Όπως αναφέρει το Spiegel, τα ντοκουμέντα που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών καταδεικνύουν συμμετοχή της ΜΙΤ σε δολοφονία επί Γαλλικού εδάφους, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει τριγμούς στη σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε

Το σενάριο της συγκυβέρνησης και η ρυμούλκηση του ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ προεκλογικού χαρακτήρα κινήσεις του πρωθυπουργού έχουν επαναφέρει τη φιλολογία για πρόωρες εκλογές, πιθανόν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, τον κατηγορεί και δημοσίως ότι προσαρμόζει την κυβερνητική πολιτική στις κομματικές σκοπιμότητες της Ν.Δ.Επισήμως, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα επιδιώξει να παρακάμψει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής τον Μάρτιο 2015, προτείνοντας μία ελκυστική για την Αριστερά υποψηφιότητα. Δεν τρέφει, όμως, αυταπάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική δυνατότητα για να προκαλέσει εκλογές. Και χωρίς τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, 180 βουλευτικές ψήφοι δεν μαζεύονται.

Το επιθυμητό και το εφικτό

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140210/engine/assets_LARGE_t_420_54308455_type12713.jpg
Του Τάσου Παππά Ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι τού είπε: «Αν κερδίσεις τις εκλογές στην Ελλάδα, θα μάθουμε όλοι ελληνικά». Υπερβολή; Σίγουρα. Ο συνήθης προεκλογικός ενθουσιασμός της Αριστεράς; Ενδεχομένως. Ωστόσο, περιέχει και μια μεγάλη αλήθεια. Χωρίς τη στήριξη ενός κινήματος αλληλεγγύης στην Ευρώπη, μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια, εφόσον βεβαίως επιχειρήσει να προωθήσει το πρόγραμμά της.Ηδη, πολλοί, και εδώ και στο εξωτερικό, έχουν αρχίσει να συμφιλιώνονται με την ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να τερματίσει πρώτος στις εθνικές εκλογές. Το ερώτημα που θέτουν (μιλάμε για τους καλοπροαίρετους και όχι για κείνους που εύχονται και δουλεύουν για την αποτυχία του εγχειρήματος) είναι αν μπορούν, με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων, να υλοποιηθούν ένα σχέδιο τολμηρών αλλαγών στο εσωτερικό και μια στρατηγική ρήξεων με τους δανειστές.

Η τουρκική απάντηση

http://media1.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/SectionsThumbnails-TSM-Colorbox/_Cover/013113-sismik1.hlarge.jpg
Σάββας Καλεντερίδης Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στις κινήσεις που -προσπαθεί να- κάνει η Τουρκία, ως απάντηση στις έρευνες της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, και στην επικείμενη μεγάλη αεροναυτική άσκηση που θα πραγματοποιήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου η Κύπρος και το Ισραήλ, αναδεικνύοντας τον ρόλο που θα παίξουν η πολιτική, οι διεθνείς συμμαχίες και η γεωπολιτική συγκυρία στην ισχυροποίηση της διεθνούς ταυτότητας και θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού.