Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, στις 30 Δεκεμβρίου 2013 το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και συγκεκριμένα η Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (EGAS) αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη νέου γύρου εκμετάλλευσης συνολικά επτά οικοπέδων στη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου.
Από τα επτά οικόπεδα, τουλάχιστον δύο εξ’ αυτών βρίσκονται σε περιοχή στην οποία ουσιαστικά "συνορεύουν", με οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει παλαιότερα η Άγκυρα αγνοώντας το Καστελόριζο.Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει επιφυλακτικότητα στην ιδέα η Ελλάδα να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Βήματος, παρέπεμψε σε παλιότερες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ειδικά του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και του πρώην ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ.
Ο πρώτος είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των χωρών σε ΑΟΖ ωστόσο "δεν θα ήταν καλό για την Ελλάδα να το πράξει χωρίς πλήρη συνεργασία με τους γείτονές της". Ο δε κ. Μόρνινγκσταρ είχε αναφέρει ότι είναι θετικό γεγονός ότι υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο αλλά "θα πρέπει να βρεθούν ευθύδικες λύσεις για να κερδίσουν όλοι. Αν όχι κανείς δεν θα δρέψει πλήρη οφέλη" σύμφωνα με το Βήμα.
Πάντως δημοσίευμα των Νέων της ίδιας περιόδου είχε αναφέρει πως η κατάθεση στον ΟΗΕ από την κυβέρνηση των συντεταγμένων για τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ, ήταν θέμα χρόνου. http://www.nooz.gr/article/svinoun-to-kastelorizo-apo-ton-xarti