17 Οκτωβρίου 2016

Θέλει Μοσούλη, Χαλέπι, Κύπρο, Θράκη, Θεσσαλονίκη, νησιά του Αιγαίου, ο Ερντογάν!

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μουσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη Δυτική Θράκη. «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, την Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας». Ο Ερντογάν είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών.

Η «ευσεβής γενιά» του Ερντογάν ξέμεινε από καθηγητές και δασκάλους

Προχωρώντας στον εξισλαμισμό της δημόσιας εκπαίδευσης από το 2012 ο Ερντογάν είχε μιλήσει για τη νέα «ευσεβή γενιά» των Τούρκων, όμως μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου οι εκκαθαρίσεις του κυβερνώντος ΑΚΡ άφησαν χωρίς καθηγητές και δασκάλους εκατοντάδες σχολεία.
Στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η κυβέρνηση απέλυσε 28.000 εκπαιδευτικούς.
Αν και σκοπός της ήταν να «ξεριζώσει» τους οπαδούς του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορήθηκε ως ιθύνων νους του πραξικοπήματος, χιλιάδες Κούρδοι εκπαιδευτικοί και άλλοι με αριστερές θέσεις και πεποιθήσεις ή οργανωμένοι σε συνδικάτα της αντιπολίτευσης έχασαν τη δουλειά τους.Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 20.000 νέους εκπαιδευτικούς για την πλήρωση των κενών θέσεων, αλλά εισήγαγε επίσης ένα νέο στοιχείο στη διαδικασία προσλήψεων: μια προφορική συνέντευξη μετά τις γραπτές τους εξετάσεις.Όμως σε αυτές, σύμφωνα με μαρτυρίες των εκπαιδευτικών, οι εξεταζόμενοι ανακρίνονται στην ουσία για τις θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Η Χίλαρι και οι ματωμένοι διάδρομοι της Ουάσινγκτον

Στη δουλειά μας, την τόσο λασπωμένη και παρεξηγημένη, υπάρχουν πολλών ειδών διαρροές και «διαρροές». Δείτε τα περισσότερα «αποκλειστικά ρεπορτάζ» των εφημερίδων και των καναλιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως: στη συντριπτική πλειονότητά τους στηρίζονται σε ανώνυμες διαρροές εγγράφων ή πληροφοριών με σκοπό να χτυπηθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ή επιχειρηματικά συμφέροντα, συχνά προς όφελος -και με πρωτοβουλία- των ανταγωνιστών τους.
Από αυτά τα «ντοκουμέντα» κάποια είναι αληθινά και κάποια ψεύτικα: αλλά και τα αληθινά, τα γνήσια, συνήθως υπερπροβάλλονται με τέτοιο «ασύμμετρο» τρόπο από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ώστε να αποκτούν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από την πραγματική και να γίνονται έτσι εργαλεία σε παρασκηνιακές μάχες ισχύος, που σπάνια εξηγούνται, ή σκιαγραφούνται έστω, για το ανύποπτο κοινό – δηλαδή όλους εμάς τους αναγνώστες/θεατές/καταναλωτές/ψηφοφόρους.

Το “ξανθό γένος”, η υποταγή του Βλαντιμίρ στον Ταγίπ, ο Μπάιντεν, η Βικτώρια και η Κύπρος

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Το σκηνικό στην περιοχή μας έχει πάλι αλλάξει, καθώς μετά το περίεργο πραξικόπημα στην Τουρκία οι εκβιασμοί που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν επιτυχία. Πριν από την 15η Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας και η χώρα του βρέθηκαν σε απομόνωση, η οποία -ως διά μαγείας- εξαφανίστηκε. Τα χειρότερα που συνέβησαν ήταν δύο: Η μέχρι υποταγής συμπεριφορά της αμερικανικής ηγεσίας στον κ. Ερντογάν, και Η άνευ προηγουμένου βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με τη Μόσχα. Στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχουμε πολλούς, ανόητους θα τους χαρακτήριζα, που ζουν και αναπνέουν με τη φρούδα ελπίδα ότι ο ηγέτης του «ξανθού γένους», ξανθός και ο ίδιος, θα στείλει χιλιάδες στρατιώτες του προς τα κάτω για να προστατεύσουν την Ελλάδα, την Κύπρο και κάθε άλλη ορθόδοξη χώρα της Ευρώπης και όχι μόνο. Αυτό είναι το πρώτο «όνειρο».

«Ο Ερντογάν είναι απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη»


«Η κατάσταση στη Ροτζάβα (το συριακό Κουρδιστάν) είναι πολύ δύσκολη. Μας έχουν κλείσει όλες τις πόρτες προς τον έξω κόσμο με το εμπάργκο στη Συρία. Από τη μια πλευρά έχουμε την Τουρκία, που μας πολεμάει. Από την άλλη έχουμε το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.), που μας δολοφονεί. Αλλά και στα ανατολικά, μας έκλεισαν τα σύνορα τα αδέλφια μας, η κυβέρνηση Μπαρζανί, στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ. Τρόφιμα και φάρμακα σπανίζουν, έρχονται κυρίως μέσω λαθρεμπόρων και είναι πανάκριβα».

Αμερικανικές προειδοποιήσεις για την κατάσταση στην Τουρκία Το καθεστώς ευνοεί την δημιουργία νέου κινήματος εκτιμά πρώην σύμβουλος του George Bush Του Νίκου Στέλγια

Πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος λίγο πριν τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού κινήματος στην γειτονική χώρα, προειδοποιεί για ενδεχόμενο, δεύτερο, αιματηρό πραξικόπημα. Ο Michael Rubin, σύμβουλος του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, George Bush, αναφέρει ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ανάγκη για να τερματιστεί η επιθετικότητα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Κατά την άποψη του, σε λίγο χρονικό διάστημα, εντός του τουρκικού στρατού θα προκύψει ένα νέο κίνημα που θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η Τουρκία και… «ξαφνικά» η Μοσούλη

Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη ιρακινά και άλλα αραβικά ΜΜΕ δημοσίευσαν την πληροφορία ότι ο ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους», Μπαγκνταντί «θεάθηκε να κυκλοφορεί με αυτοκινητοπομπή σε δρόμους της Μοσούλης». Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η κίνηση του επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης εάν επιβεβαιωθεί, τότε σχετίζεται με δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις. Η πρώτη είναι η γενικότερη αστάθεια που σημειώνεται στη Μοσούλη το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την άνοδο των αντιστάσεων μέρους του τοπικού πληθυσμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η παρουσία του Μπαγκνταντί ήθελε έτσι να δώσει το μήνυμα της συνέχισης της οργανωμένης ισλαμικής εξουσίας. Η δεύτερη εξέλιξη είναι η κορύφωση των σχεδιασμών του διεθνούς συνασπισμού για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος. Και σε αυτό το σημείο, ο ηγέτης των τζιχαντιστών ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι «είναι παρόν».

Αναδίπλωση στο Μπούνκερ;

Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με τη δήλωση Σόιμπλε από το Λουξεμβούργο ότι η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να ανοίξει πριν από το 2018. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε στη συνέχεια ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η Κομισιόν θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παγώσει τα διαρθρωτικά ταμεία προς τις παραβάτισσες της δημοσιονομικής πειθαρχίας Ισπανία, Πορτογαλία. Να θυμίσουμε ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα γλίτωσαν την επιβολή κυρώσεων στο παρά πέντε στα τέλη Ιουλίου με παρέμβαση του ίδιου του Σόιμπλε.

Τι αποκαλύπτουν για τη συριακή κρίση οι συναντήσεις σε Λωζάννη και Λονδίνο


Του Κώστα Ράπτη -Οι δύο διεθνείς συναντήσεις για τη Συρία, που διοργανώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στη Λωζάννη και το Λονδίνο αντιστοίχως, υπενθυμίζουν ότι εδώ και αρκετά χρόνια η συριακή κρίση δεν μπορεί να ερμηνεύεται πρωτίστως με βάση τις εσωτερικές δυναμικές της χώρας του Assad, καθώς αποτελεί πλέον μια διεθνή αντιπαράθεση δι' αντιπροσώπων. Πρόκειται, βέβαια, για κοινοτοπία, που όμως δεν πρέπει να λησμονείται ποτέ: άλλωστε σε κανένα από τα διπλωματικά ραντεβού του Σαββατοκύριακου δεν ήταν παρών οποιοσδήποτε Σύρος – γεγονός που η συριακή αντιπολίτευση φρόντισε με ανακοίνωσή της να στηλιτεύσει.