17 Οκτωβρίου 2016

Αμερικανικές προειδοποιήσεις για την κατάσταση στην Τουρκία Το καθεστώς ευνοεί την δημιουργία νέου κινήματος εκτιμά πρώην σύμβουλος του George Bush Του Νίκου Στέλγια

Πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος λίγο πριν τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού κινήματος στην γειτονική χώρα, προειδοποιεί για ενδεχόμενο, δεύτερο, αιματηρό πραξικόπημα. Ο Michael Rubin, σύμβουλος του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, George Bush, αναφέρει ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ανάγκη για να τερματιστεί η επιθετικότητα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Κατά την άποψη του, σε λίγο χρονικό διάστημα, εντός του τουρκικού στρατού θα προκύψει ένα νέο κίνημα που θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η πρόβλεψη του κ. Rubin βρίσκει αντίκτυπο στον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν την κοινή γνώμης της χώρας για το γεγονός ότι στις ΗΠΑ γίνεται συζήτηση για μια νέα αιματηρή αναμέτρηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο Αμερικανός αξιωματούχος που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, ασκεί κριτική στους πραξικοπηματίες με το σκεπτικό ότι οι κινήσεις τους την νύχτα της 15ης Ιουλίου ήταν ερασιτεχνικές.

Στην συνέχεια της δήλωσης του, ο κ. Rubin τονίζει: «Δεν απέχουμε πολύ από το νέο πραξικόπημα. Το νέο κίνημα ενδέχεται να τερματιστεί με αιματηρό τρόπο». Τέλος, ο κ. Rubin θεωρεί ότι στο πραξικόπημα του Καλοκαιριού έλαβαν μέρος οπαδοί του Φετχουλλάχ Γκιουλέν και κεμαλιστές στρατηγοί. Σύμφωνα με την άποψη του, η αποτυχία αυτού του κινήματος παρείχε στον Πρόεδρο Ερντογάν την ευκαιρία για να παραμερίσει τον ρόλο της αντιπολίτευσης.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=251551