16 Αυγούστου 2014

Ιταλικό stress test για την Ευρωζώνη

Η πρωτοβουλία, η επιλογή και ο έλεγχος των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την Ιταλία είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης στη Ρώμη και όχι οποιουδήποτε σχήματος τύπου τρόικας, έσπευσε να διευκρινίσει ο πρωθυπουργός της χώρας Ρέντσι, μια δήλωση-απάντηση στις σχετικές επισημάνσεις του συμπατριώτη του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ντράγκι.
Ο Ρέντσι έθεσε από τις πρώτες μέρες της θητείας του τις τρεις προϋποθέσεις ανάταξης της ιταλικής οικονομίας που διολίσθησε ξανά στην ύφεση: μεταρρυθμίσεις - διαρθρωτικές αλλαγές, στρατηγική ανάπτυξης, κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Ολα ανάποδα για τον Ομπάμα

Οτι όλα στραβά πηγαίνουν για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Αμερική, δεν χρειάζεται κανείς να είναι «insider» στην Ουάσιγκτον για να το αντιληφθεί, διότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φιλικά και εχθρικά, μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα: Από την Ουκρανία και τη Συρία, μέχρι το Ιράκ, τη Γάζα και την Αφρική, οι ανοικτές πληγές είναι πολλές και, δυστυχώς για τις ΗΠΑ, δεν κερδίζουν σε κανένα μέτωπο.
Και όλα αυτά συμβαίνουν στον πλέον ειρηνόφιλο πρόεδρο που είχε ποτέ η χώρα, έναν άνθρωπο που πιστεύει βαθύτατα στην ειρήνη και στον άνθρωπο, άσχετα αν τα «γεράκια», που βρίθουν και στην κυβέρνησή του, τον οδήγησαν σε αντιδημοκρατικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία. Οπωσδήποτε, η τρομοκρατία είναι μέγα πρόβλημα για την υπερδύναμη, αλλά έπρεπε μέχρι τώρα να έχει αλλάξει τακτική, αφού οι τρομοκράτες αποδεικνύονται η λερναία ύδρα της εποχής μας. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις -όλες με ατζέντα αντιαμερικανική- ξεφυτρώνουν σαν κάποιο «μαγικό χέρι» να τις καθοδηγεί.

ΣΑΛΟΣ: «Έπιασαν» τον Ερντογάν με Σαουδάραβα «τρομοκράτη»

Από: sigmalive  Δεν πρόλαβε καλά καλά να περάσει μια εβδομάδα από τον θρίαμβο του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, και νέες εικόνες έρχονται να «κάψουν» τον νέο Πρόεδρο της Τουρκίας, προκαλώντας σάλο.
Ο Ερντογάν, είναι αντιμέτωπος με ένα ακόμα σκάνδαλο, καθώς κάμερα ασφαλείας τον εμφανίζει να συναντάται με τον Σαουδάραβα Γιασίν αλ Κάντι, τον οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν «παγκόσμιο τρομοκράτη», έχοντάς τον στη λίστα με τους υποστηρικτές της Αλ Κάιντα.Οι δυο άντρες, συναντήθηκαν τον Απρίλιο του 2012, όταν η είσοδος του Σαουδάραβα ήταν απαγορευμένη στην Τουρκία.

Η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. και η ΑΟΖ


Αθανάσιος Έλλις ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣΗ ευαίσθητη και περίπλοκη σχέση με την Αλβανία πρόσφατα απέκτησε και κοινοτική διάσταση. Η Αθήνα συναίνεσε στη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στο τελευταίο επί ελληνικής προεδρίας Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη σταθεροποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια και προωθεί τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, προσθέτοντας πως τα Τίρανα αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή της ελληνικής προεδρίας στην έναρξη της ενταξιακής τους πορείας. Αν με τη συμπεριφορά τους δείξουν ότι δεν το αντιλαμβάνονται, δεν πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη τη στήριξή τους από την Αθήνα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Τουρκία παρακολουθείται από την BND

Στο στόχαστρο της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) βρίσκεται η Τουρκία, υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel. Και ο υπΕξ των ΗΠΑ Κέρι έχει ηχογραφηθεί από την μυστική υπηρεσία.
Η αγανάκτηση της γερμανικής κοινής γνώμης ήταν μεγάλη όταν έγινε γνωστό, μέσω των αποκαλύψεων του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν μαζικά την ηλεκτρονική επικοινωνία εκατομμυρίων γερμανών πολιτών, αλλά ακόμα και το κινητό της Αγκελα Μέρκελ. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σήμερα ότι η γερμανική μυστική υπηρεσία BND παρακολούθησε τηλεφωνήματα δύο αμερικανών υπουργών εξωτερικών, αλλά και την Τουρκία.

«Μην τολμήσεις να πας στη Μοσούλη»


Τα μεγάλα κύματα προσφύγων που προκάλεσε η επέλαση των τζιχαντιστών τους τελευταίους μήνες είναι η μόνη αλλαγή στην καθημερινότητα των Ελλήνων που ζουν στο Β. Ιράκ (στη φωτ., Ιρακινοί που ανήκουν στην εθνοτική μειονότητα των Γιαζίντι καθώς εγκαταλείπουν τις εστίες τους).
Στις αρχές του καλοκαιριού ο 29χρονος Δημήτρης Μαθιόπουλος, που εδώ και δυόμισι χρόνια κατοικεί και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, τη Σουλεϊμανίγια, έπρεπε να παραδώσει ένα ακόμη φορτίο με κατασκευαστικά υλικά σε έναν από τους πελάτες του στη Μοσούλη.
Στην πόλη του βορείου Ιράκ, που βρίσκεται μόλις 80 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Αρμπίλ, είχε προηγηθεί εκείνα τα εικοσιτετράωρα επιδρομή από τζιχαντιστές μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που προελαύνοντας από τη Συρία ξεκίνησαν τον Ιούνιο την κατάληψη θέσεων στο Β. Ιράκ, εκδιώχνοντας –χωρίς σχεδόν καμία αντίσταση– χιλιάδες Ιρακινούς στρατιώτες. «Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν έχει ιστορικό προηγούμενο», εξηγεί ο Νίκος Δούκας, επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ στην περιοχή και ο μόνος Ελληνας αξιωματούχος στο ιρακινό Κουρδιστάν που εξυπηρετεί με συμβουλές και καθοδήγηση τους περισσότερους από 150 Ελληνες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή – οι περισσότεροι στους ραγδαία αναπτυσσόμενους τομείς των κατασκευών και του εμπορίου.

H ελληνική ευκαιρία στο μπρα ντε φερ με Ρωσία!

Αλέξανδρος Τάρκας Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ πραγματοποιείται στη σκιά μιας σπάνιας αντίφασης: Ενώ η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έως την Ουκρανία, φλέγεται, ελάχιστοι -στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση- ασχολούνται με τα θέματα διπλωματίας και ασφάλειας.Κατά μία εκδοχή, η απουσία των εξωτερικών και αμυντικών θεμάτων από την πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης προστατεύει την ελληνική διπλωματία από τις αγκυλώσεις και παρερμηνείες όσων δεν έχουν γνώση των παρασκηνιακών χειρισμών. Κατά άλλη εκδοχή, η απουσία διαφώτισης της κοινής γνώμης μπορεί να την παρασύρει σε λάθος εκτιμήσεις και να τροφοδοτήσει αντιδράσεις που θα δυσχεράνουν μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Ο Ερντογάν και η νέα Τουρκία

Σάββας ΚαλεντερίδηςΤην περασμένη Κυριακή οι κάλπες έδειξαν νικητή τον Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό που αγγίζει το 52%. Η Τουρκία εισέρχεται πλέον σε μια νέα περίοδο, με ένα νέο πολίτευμα, αυτό της ημιπροεδρικής δημοκρατίας, αφού η εκλογή του Ερντογάν απευθείας από τον λαό δεν του δίνει ταυτοχρόνως και τις αυξημένες αρμοδιότητες που θα ήθελε, δεδομένης της εξουσιομανίας που τον διακατέχει.Οσο και αν αναγνωρίζουν φίλοι και εχθροί πολιτικό και ηγετικό χάρισμα στον Ερντογάν, όλοι γνωρίζουν ότι τη μεγάλη ανατροπή στην Τουρκία δεν την έφερε ο φιλόδοξος αυτός πολιτικός, αλλά η απόφαση των ΗΠΑ να τελειώνουν με τον κεμαλισμό και να απελευθερώσουν το πολιτικό Ισλάμ, απόφαση που οδήγησε στην ίδρυση και κατίσχυση στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Αρα, αυτό που θα περιμένουμε να δούμε είναι η τύχη του ΑΚΡ στη μετά Ερντογάν εποχή, από την οποία και θα κριθούν τα πολιτικά πράγματα στη γείτονα χώρα. Ηδη ο νυν πρόεδρος της δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι επιστρέφει στην ενεργό πολιτική, δήλωση που τον κατατάσσει στους ισχυρούς διεκδικητές της προεδρίας του ΑΚΡ.

Το Κόσοβο εξάγει ...τζιχαντιστές

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Η σκηνή στο βίντεο που προβλήθηκε από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του Κοσόβου -και όλου του κόσμου- ήταν τόσο σκληρή, που ανάγκασε την πρόεδρο της Δημοκρατίας Ατιφέτα Γιαχγιάκα να παρέμβει και να δηλώσει ότι «δεν θα επιτραπεί να γίνει το Κόσοβο πηγή εξτρεμισμού και καταφύγιο εγκληματιών που ενθαρρύνουν το μίσος και τον τρόμο…». Στο βίντεο εμφανίζεται ένας Αλβανός του Κοσόβου, ονόματι Λάβντριν Μουχατζερία, να αποκεφαλίζει εν ψυχρώ έναν άνθρωπο στη Συρία και να δηλώνει περήφανος για την πράξη του!

Δύο στρατόπεδα για την πρωθυπουργία

Η κίνηση του Αμπντουλάχ Γκιουλ να συναντηθεί με τους πολιτικούς συντάκτες των μεγάλων τουρκικών μέσων ενημέρωσης και να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή θορύβησε τον Ταγίπ Ερντογάν και την ομάδα των νέων στελεχών του κόμματος. ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
Στην Αγκυρα, η διαμάχη για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάδειξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της Τουρκίας. Από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δύο στρατόπεδα δίνουν αγώνα δρόμου για την επιλογή του δικού τους υποψηφίου στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τα υψηλόβαθμα και ιδρυτικά στελέχη του ΑΚΡ επιθυμούν την επιστροφή του απερχόμενου προέδρου Αμντουλάχ Γκιουλ στην ηγεσία του κόμματος. Κατά την άποψή τους, τα τελευταία χρόνια, το ΑΚΡ έχει απομακρυνθεί από το κεντρώο προφίλ του και έχει πραγματοποιήσει μια επικίνδυνη στροφή προς τον αυταρχισμό. Κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, όπως ο Μπουλέντ Αρίντς, ο Αλί Μπαμπατσάν, ο Τανέρ Γιλντίζ κ.ά., δεν συμφωνούν με τις πρωτοβουλίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πεδία της οικονομίας και της εσωτερικής πολιτικής. Κατά την άποψή τους, μόνο η επιστροφή του κ. Γκιουλ στην ηγεσία του ΑΚΡ και στην πρωθυπουργία μπορεί να τερματίσει την κατρακύλα της χώρας στον αυταρχισμό.

Γιατί η Ελλάδα κινείται σε ασταθές περιβάλλον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ*


Στο Κυπριακό οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι μέσα από μία συμφωνία-πακέτο, που θα συμπεριλαμβάνει και την ενέργεια, θα εξομαλυνθούν μερικώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μέσω Βερολίνου τα Δυτικά Βαλκάνια οδεύουν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Η κ. Μέρκελ στην άτυπη σύνοδο κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Ντουμπρόβνικ.
Στις 28 Αυγούστου, η Αγκελα Μέρκελ έχει προσκαλέσει τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο κορυφής με θέμα την οικονομική και πολιτική κατάσταση των χωρών της περιοχής, αλλά κυρίως για την πορεία ένταξής τους στην Ε.Ε. Αυτό το τελευταίο είναι η ουσία της συνόδου για την καγκελάριο, που άλλωστε έχει δηλώσει ότι εκεί θα πρέπει «να μιλήσουμε για το πώς θα υπερβούμε τα υφιστάμενα εμπόδια ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική να γίνει βήμα προς βήμα πραγματικότητα».

Βγάζουν άδειες για το τζαμί Αν όλα πάνε καλά, το έργο θα παραδοθεί μέσα σε λίγους μήνες

Βγάζουν άδειες για το τζαμί
Στην έκδοση των πολεοδομικών αδειών για τη δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους των Αθηνών προχωρεί το υπουργείο Υποδομών έπειτα από την απόρριψη των προσφυγών κατά της κατασκευής του από πολίτες, μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων δεν έχει ακόμη υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής με την υποψήφια ανάδοχο κοινοπραξία (Ακτωρ - ΤΕΡΝΑ - JP & Αβαξ - Ιντρακάτ), που ήταν και το μόνο σχήμα που κατέθεσε προσφορά, έπειτα από τέσσερις άγονους διαγωνισμούς για τη μετασκευή του υφισταμένου κτιρίου του Ναυτικού στον Ελαιώνα.

Ο Δεκαπενταύγουστος που μυρίζει Αιγαίο και ρετσίνι

Σπύρος ΛίτσαςΟ Δεκαπενταύγουστος δεν είναι μια απλή γιορτή μέσα στο καλοκαίρι. Αποτελεί κομβικό σημείο για την Ορθοδοξία, ιδιαίτερα για εμάς τους Ελληνες που διατηρούμε μια ειδική σχέση με τη Θεοτόκο Παρθένο, την υπέρμαχο Στρατηγό, την ανύμφευτη νύμφη, τη δική μας Μαρία. Είναι ο δεσμός αυτός, ιερός και αδιασάλευτος, που εκφράζεται με το «Βοήθα, Παναγιά μου» στην καθημερινότητά μας και αποτυπώνεται με την κατάνυξη την οποία θα γεμίσουν οι εκκλησίες για να προσκυνήσουμε τη Χάρη της· με μια αγάπη και τρυφερότητα που μόνο η σχέση της μάνας με το παιδί μπορεί να παράξει. Ο Ελληνας, που τιμά όσο καμία άλλη κοινωνική δομή τον ρόλο της μάνας στον πυρήνα της οικογένειας, συνδέεται βαθιά με τη Παναγία και τον υπερβατικό ρόλο της, αυτόν της Θεοτόκου, με κορύφωση τον εορτασμό της Κοιμήσεώς της τον Δεκαπενταύγουστο.

Χωρίς Σκοπιανό ο κ. Σαμαράς στη σύνοδο ΝΑΤΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ