03 Δεκεμβρίου 2013

Ασθμαίνων και Αδυνατών-Οδηγίες Πρός Ναυτιλλομένους

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/12/syriakurd960.jpg
To Κουρδικό ζήτημα ως και η Συριακή κρίση αποτελεί ένα πολύπλοκο ζήτημα. Υπεισέρχεται πλήθος παραγόντων κάτι που αυτόματα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη την όποια πρόβλεψη. Παράλληλα όμως καθιστά και εύκολη την αυτοπαγίδευση της πολιτικής σκέψης σε όποιο επίπεδο της κοινωνίας και αν αναπτύσσεται, ειδικά δε όταν αποδεδειγμένα  κάποιος φέρει τα στοιχεία του διάττοντα αστέρα , προερχόμενος απο το πουθενά , διαθέτοντας  μέγεθος κόκκου ρυζιού ,  με την οποία ακτινοβολία του να οφείλεται στην τριβή κατά την πτώση του.Το να είσαι διάττων αστέρας και να θεωρείς ευατόν μόνιμο αστέρα είναι δείγμα φυσικής ηλιθιότητας.

Επίθεση φιλίας του Ιράν προς τη Σαουδική Αραβία AFP, Reuters

http://i.usatoday.net/money/_photos/2011/06/09/opec-saudi-iran-split-7F5K522-x-large.jpgΑλλο ένα βήμα για τον τερματισμό της διεθνούς του απομόνωσης είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει το Ιράν. Μετά την προκαταρκτική συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου για το πυρηνικό της πρόγραμμα, η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί θα ζητήσει την επιστροφή του Ιράν στον ΟΠΕΚ, κατά την αυριανή σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.Η επιστροφή της δεύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, προβλέπεται να επηρεάσει πτωτικά τις διεθνείς τιμές πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η αλλαγή του τοπίου θέτει ήδη στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη κάποιου είδους συμβιβασμού μεταξύ του Ιράν και των δύο άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου στον Κόλπο, Σαουδικής Αραβίας και Ιράκ, που μέχρι σήμερα καλύπτουν με το αζημίωτο το ιρανικό μερίδιο.

Ιστορική αμνησία

Στη Γερμανία, η απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ και σε λίγες μέρες ο νέος υπό την ηγεσία της Μεγάλος Συνασπισμός αναλαμβάνουν μια ιστορική ευθύνη, καθώς θέτουν εν κινδύνω με την επιθετική τους πολιτική στην Ουκρανία τη στενή σχέση με τη Μόσχα που θεμελίωσε μετά το 1969 ο Μπραντ και ενίσχυσαν οι Κολ - Γκένσερ στις δεκαετίες του '80 και του '90.Μια ιστορική αμνησία φαίνεται να κυριαρχεί στο Βερολίνο, καθώς και η πρώτη ενοποίηση του 1870 υπό τον Μπίσμαρκ και η δεύτερη το 1989-91 υπό τον Κολ έγιναν δυνατές χωρίς μείζονος κλίμακας αναταράξεις χάρη στην ανοχή και τη στήριξη της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ.

«Αναγνώριση της ασσυριακής Γενοκτονίας» Συνέντευξη με τον ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΠΑΤΣΑΡΑ

«Οι γενοκτονίες είναι το αποτέλεσμα της ίδιας στρατηγικής εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των Νεοτούρκων και του κεμαλικού καθεστώτος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια τριάδα γενοκτονίας» έχει σημειώσει ο καθηγητής Γεωστρατηγικής Νίκος Λυγερός.
Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική. Το παρελθόν δεν «εξομαλύνεται». Στο Ερεβάν Αρμένιοι, Ασσύριοι, Πόντιοι, δεν ξεχνούν. Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική. Το παρελθόν δεν «εξομαλύνεται». Στο Ερεβάν Αρμένιοι, Ασσύριοι, Πόντιοι, δεν ξεχνούν.  «Και έτσι πρέπει να παρουσιάζεται για να αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο στον αγώνα των αναγνωρίσεων. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωρισθεί από το 1994 και η γενοκτονία των Αρμενίων το 1996. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αναγνωρίσουμε και τη γενοκτονία των Ασσυρίων, αν θέλουμε όντως να καταπολεμήσουμε ορθολογικά και αποτελεσματικά τη βαρβαρότητα και τη γενοκτονία της μνήμης. Πρέπει να δημιουργηθεί αυτό το συμμαχικό πλαίσιο όχι μόνο για λόγους ανθρωπιάς, που είναι ο πρώτος και ο σημαντικότερος λόγος, αλλά και για λόγους στρατηγικής». Μιλάμε με τον Κυριάκο Μπατσάρα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Ασσυρίων.

Η τουρκική επιθετικότητα ανατάσσεται

Με την Ελλάδα εάν όχι απούσα, οπωσδήποτε όμως καταθλιπτικώς αποδυναμωμένη, συντελούνται κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις. Οι οποίες και θα διαμορφώσουν αυτονοήτως κατά τρόπο καίριο ένα νέο γεωστρατηγικό τοπίο, με άλλες ισορροπίες και ιδιαίτερα με ανακατανομή επιρροών κι επαναπροσδιορισμό ρόλων. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα επιδράσει ανάλογα και στα εθνικά εκείνα ζητήματα που ιεραρχούνται ως κρίσιμα, τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Λευκωσία, ως τους δύο υπό τις περιστάσεις κρατικούς πυλώνες του Ελληνισμού.Την ίδια ώρα που η Αγκυρα και ανατάσσει τη διπλωματική της μηχανή και αναδιατάσσει με προφανή επιθετικό υψαυχενισμό τις φιλόδοξες περιφερειακές της επιδιώξεις. Οι οποίες στη δική μας ειδικά περίπτωση:

Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν στα σύνορα ένα Σύριο κοριτσάκι

Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν στα σύνορα ένα Σύριο κοριτσάκιΤούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα κοριτσάκι προσφυγόπουλο από τη Συρία, που προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα με την Τουρκία.Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι στρατιώτες πρόσεξαν ομάδα ανθρώπων, που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα παράνομα και άνοιξαν πυρ. Μερικές σφαίρες χτύπησαν το παιδί, το οποίο μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο στη Νότια Τουρκία, όπου υπέκυψε στα τραύματά του. Εκπρόσωποι του τουρκικού στρατού διαβεβαίωσαν ότι οι στρατιώτες μόνο έριξαν μερικούς προειδοποιητικούς πυροβολισμούς. Πάντως στη διοίκηση δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν το γεγονός του τραυματισμού του κοριτσιού με σφαίρες.http://greek.ruvr.ru

To ΚΕΒΕ προβάλλει χιμαιρικά οικονομικά οφέλη λύσης


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRHvD-tvy7GE03gj9Q_Ko8S2Kprjow7FIcMPraZeFbqHbQfQIWXsw
Το ΚΕΒΕ εγκαινίασε εκστρατεία ενημέρωσης για τα οικονομικά οφέλη της Κύπρου από μια “δίκαιη και βιώσιμη” λύση.  Η εκστρατεία στηρίζεται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP-ACT) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο.  Χάριν συντομίας αναφέρω τα τρία πιο πάνω σώματα ως ΚΕΒΕ/ΤΚΕΕ/UNDP .  Φαίνεται πως και οι τρεις συμφωνούν σε λύση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) την οποία περιγράφει με λεπτομέρεια το σχέδιο Ανάν.  Αλλιώς, τα Ηνωμένα Έθνη  (ΗΕ) δεν θα εμπλεκόντουσαν στην εκστρατεία.  Η εκστρατεία ενδεχομένως να στοχεύει σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Πολιτικοί μπόλικοι, ζητούμενο οι ηγέτες πρότυπα!


https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRTCuJxeLXnFaOJNpKrNlxXYjyi3ioYhlKrnLBm6_2TMe9IvCHUΕδώ είναι η... ουσία της υπόθεσης: Μπορεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος να γίνει πρότυπο προς αναφορά και μίμηση από τα μέλη της κοινωνίας και ιδιαίτερα από τη νέα γενιά; Μπορεί δηλαδή κατά την περίοδο της προεδρίας του στο ΔΗΚΟ να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση και ανατροπή και να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ανακοπή του κλίματος απαξίωσης που τυγχάνουν τα κόμματα και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα... βαρέως νοσούντα κύτταρα της δημοκρατίας;
...Μπορεί, εν πολλοίς, ο Νικόλας να αποδείξει στην πράξη πλέον ότι εμφορείται, εμπνέεται και θωρακίζεται ταυτόχρονα από τις αξίες και τις αρετές εκείνες που δυστυχώς αναζητούνται πια με το... κερί από πολιτικούς αρχηγούς; Και μπορεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος να επιδείξει τόση αξιοπιστία, τόση ανιδιοτέλεια, τόση φιλοπατρία, τόση κοινωνική ευαισθησία, αλλά κυρίως οραματισμό, ώστε το πολιτικό του εκτόπισμα και η πολιτική του δράση να του προσδώσουν... διαστάσεις μεγάλου και εθνικού ηγέτη;

Υποδείξεις από Τούρκο αρθρογράφο «Επείγει συμφιλίωση Τουρκίας και Ισραήλ»


«Επείγει συμφιλίωση Τουρκίας και Ισραήλ»
Άγκυρα: Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» Ερντάλ Σαγλάμ αναφέρει ότι η Τουρκία δεν έχει περιθώρια να κάνει άλλα λάθη στον ενεργειακό τομέα και προσθέτει ότι η χώρα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις ούτως ώστε να καταστεί σημαντικός παίχτης στο ενεργειακό παιχνίδι αντί για ενδιάμεσος. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Τουρκία θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη μεταφορά αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι για αυτόν τον λόγο απαιτείται η συμφιλίωση με το Ισραήλ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Μάχη για τη «Χώρα των Συνόρων»

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20131203/engine/assets_LARGE_t_942_43651087_type12128.jpg
Το 2004 η δυναμική της «Πορτοκαλί Επανάστασης» στην Ουκρανία είχε ως σημείο αναφοράς τον εκδημοκρατισμό. Σήμερα το πλήθος των διαδηλωτών δίνει τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, μια πιο υποφερτή καθημερινότητα, ανεξάρτητα από την αξιοπιστία ή όχι των υποσχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για βοήθεια. Από τη Ρωσία έρχονται μόνο απειλές και έτσι έστω και οι αμφιβόλου αντικρίσματος υποσχέσεις των Βρυξελλών είναι αρκετές για να πυροδοτήσουν την εξέγερση.Ουκρανία στα ρωσικά σημαίνει Χώρα των Συνόρων, στην κυριολεξία δηλαδή παραμεθόριος περιοχή, μια ετυμολογία που μας δίνει το μέτρο της σκληρής μάχης που θα δώσει η Μόσχα με κάθε μέσο για να διατηρήσει τη χώρα υπό την επιρροή της.

DailyFx.gr: Το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας διχάζει την Ευρώπη

To παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" το Σάββατο 30 Νοεμβρίου-ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Στα μέσα της εβδομάδας είδαμε την πολιτική συμφωνία (2 μήνες μετά τις εθνικές εκλογές) ανάμεσα στο χριστιανό-δημοκρατικό κόμμα CDU της Μέρκελ και το «αδερφό» CSU, με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD μετά από μαραθώνιες συζητήσεις 17 ωρών που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης. Βασικές υποχωρήσεις υπήρχαν και από τις δυο πλευρές καθώς η Μέρκελ δέχτηκε τις θέσεις του SPD για τον κατώτατο μισθό, και από την πλευρά του το SPD δέχτηκε το «βέτο» της Μέρκελ στην υπερφορολόγηση των οικονομικά ισχυρών.

Ρίχνει γέφυρες Ο Νικόλας ξεκαθαρίζει το τοπίο για κυβέρνηση, Κυπριακό, εσωκομματικά

Ο Νικόλας ξεκαθαρίζει το τοπίο για κυβέρνηση, Κυπριακό, εσωκομματικά
Λευκωσία: Aπό πολύ νωρίς ο Νικόλας Παπαδόπουλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σ’ ό,τι αφορά στη συνεργασία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και παράλληλα να δρομολογήσει τα εσωκομματικά στο ΔΗΚΟ. Δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει στο Κυπριακό και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, θέτοντας παράλληλα τέρμα στις όποιες συζητήσεις πήγαν να αναπτυχθούν γύρω από την αντικατάσταση των υπουργών του ΔΗΚΟ. Την ίδια ώρα προανήγγειλε την πραγματοποίηση της επόμενης φάσης των εσωκομματικών εκλογών για τη συμπλήρωση του καρέ της ανώτατης ηγεσίας, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα της επιστροφής στα στελέχη που είχαν απομακρυνθεί επί προεδρίας Μάριου Καρογιάν.

Τι λέει ο Βενιζέλος για ελληνοτουρκικό πόλεμο σε τουρκική εφημερίδα - Όλη η συνέντευξη


Συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ της Ελλάδος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στην συνεργάτιδα της εφημερίδας - και παλιότερα επιτυχημένη ανταποκρίτρια στην Αθήνα-   Νουρ Μπατούρ. δημοσιεύει σήμερα στον σαλόνι της εφημερίδας της η τουρκική εφημερίδα   Sabah.
Ο τίτλος της συνέντευξης εστιάζει στο Κυπριακό: «Να επιλύσουμε το Κυπριακό και να ανοίξουμε έναν νέο ορίζοντα».
 
Στον υπότιτλο σημειώνει: «Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ της Ελλάδος, κ. Βενιζέλος, ένα μήνα πριν την Προεδρία, μίλησε στην Sabah και έκανε έκκληση για λύση στην Κύπρο. Ο κ. Βενιζέλος είπε: '‘Έχουμε ανάγκη από την Ευρωπαία Τουρκία’'». Βεβαίως δεν έμεινε μόνο σε αυτά: Μιλά για το πως βλέπει το ενδεχόμενο ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου, τον Γιωργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αλέξη Τσίπρα, το Αιγαιο , τους χειρισμούς του στα Οικονομικά, την κρίση στην Ελλάδα  κλπ κλπ 

Tο μεγαλύτερο μεταφορικό αεροπλάνο στην Κνσταντινούπολη

Το εξακινητήριο, ΑΝ-225 εγκαινίασε την νέα γραμμή την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου
Tο μεγαλύτερο μεταφορικό αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη
Το μεγαλύτερο στον κόσμο μεταφορικό αεροπλάνο, ένα ουκρανικής κατασκευής ΑΝ-225, εγκαινίασε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου μια νέα γραμμή ταχείας μεταφοράς εμπορευμάτων, από το κινέζικο Ζενγκντιγκ στην Κωνσταντινούπολη.Το αεροπλάνο είναι εξακινητήριο, έχει μήκος 84 μετρά, άνοιγμα πτερύγων 88.7 μετρά, μπορεί να μεταφέρει φορτία εως 80 τόνους σε απόσταση 15.000 χλμ. χωρίς να ανεφοδιαστεί. Στην πτήση των εγκαινίων της γραμμής «φιλοξένησε» στο εσωτερικό του, μεταξύ άλλων, και  μια αρθρωτή σουπερ νταλίκα μήκους 41 μέτρων με εμπορεύματα συνολικού βάρους 20 τονων.

Σύνορα, μετανάστευση, υποθαλάσσιος πλούτος

Οι βασικοί στόχοι της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Σύνορα, μετανάστευση, υποθαλάσσιος πλούτος
Η υιοθέτηση ενός κειμένου για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας τον Ιούνιο του 2014 αλλά και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την αξιοποίηση του υποθαλασσίου ενεργειακού πλούτου στη Μεσόγειο αποτελούν κεντρικούς στόχους της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2014. Οπως σημειώνουν διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι προς «Το Βήμα», πρόκειται για δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα λόγω ανταγωνιστικών εθνικών συμφερόντων, αλλά υπάρχει αισιοδοξία.

Θα χάσει ο Ομπάμα τη μάχη με το Κογκρέσο στο ιρανικό θέμα;

Θα χάσει ο Ομπάμα τη μάχη με το Κογκρέσο στο ιρανικό θέμα;Το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο σήμερα 2 Δεκεμβρίου επιστρέφει από τις σύντομες διακοπές του, απειλεί να ματαιώσει τις συμφωνίες των «έξι» της Γενεύης για το Ιράν, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου. Μάλιστα τις επικρίνουν και οι δημοκρατικοί, και οι ρεπουμπλικανοί. Και ακόμα απειλούν μέχρι την Πρωτοχρονιά να υιοθετήσουν νομοσχέδιο για τη σκλήρυνση των «πυρηνικών κυρώσεων» κατά της Τεχεράνης, πράγμα που ουσκθ θάψει τις συμφωνίες της Γενεύης.Οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν θα είναι επιβλαβείς και μπορεί να έχουν το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, είπε η επίσημη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Τζεν Πσάκι:

Η μεγάλη πρόκληση για το καρτέλ του πετρελαίου των Ajay Makan και Neil Hume

Η σχιστολιθική «επανάσταση» των ΗΠΑ και η χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν αλλάζουν δραστικά την δομή της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Και ο Opec χάνει την δυνατότητα αυξομείωσης της παραγωγής και «χειραγώγησης» των τιμών.
Η μεγάλη πρόκληση για το καρτέλ του πετρελαίου Σε ένα ιδιωτικό γεύμα τον Νοέμβριο, μια ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον πλανήτη, εκλήθη να κάνει πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου σε 12 μήνες. Ολες οι προβλέψεις, χωρίς καμία εξαίρεση, ήταν ότι το αργό Brent θα πέσει κάτω από τα $100 ανά βαρέλι, το επίπεδο γύρω από το οποίο κινείται στα τελευταία τρία χρόνια.Αυτές οι προβλέψεις καθρεφτίζουν την κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου. Από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ, μέχρι την χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν, στα επόμενα χρόνια αναμένεται να δοθεί τεράστια ώθηση στην διεθνή παραγωγή πετρελαίου, ανατρέποντας την υπάρχουσα δομή της αγοράς πετρελαίου, όπου τα επίπεδα προσφοράς επί μακρόν καθορίζονται από λίγους παραγωγούς.

Μείωση της αμερικανικής ανάμειξης στη Μέση Ανατολή “βλέπει” ο Guardian

Obama-Oval01-06october2013
Με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, δημοσίευμα της εφημερίδας GUARDIAN με θέμα την αμερικανική ανάμιξη στη Μέση Ανατολή και την υπογραφή του Seumas Milne, υπογραμμίζει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που προτίθενται να ακολουθήσουν μια πιο μετριοπαθή τακτική, την οποία βλέπει θετικά, σε ό,τι αφορά στους λαούς της περιοχής («America isn’t leaving the Middle East, unfortunately»).Η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ιράν στη Γενεύη αποτελεί προϊόν της αποτυχίας του πολέμου εναντίον στην τρομοκρατία, επισημαίνει ο Milne. Ως αποτέλεσμα όσων οδήγησαν στη συμφωνία, η Ρωσία ενισχύθηκε χωρίς να κουραστεί, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή (Ισραήλ, Σ. Αραβία) αισθάνονται προδομένοι και απαιτούν να σαμποταριστεί η συμφωνίας από το αμερικανικό Κογκρέσο. Ωστόσο η συμφωνία, καθώς και η διαπραγμάτευση με τη Συρία, αποτελούν την παραδοχή της πραγματικότητας, έπειτα από 12 χρόνια αποτυχημένων πολεμικών παρεμβάσεων στη Μ. Ανατολή.

Αντιδρούν στο ξερίζωμά τους οι Βεδουίνοι

http://rt.com/files/news/21/16/b0/00/10.si.jpg
Εκατοντάδες Αραβες Βεδουίνοι συνεπλάκησαν χθες με ισραηλινές δυνάμεις στη Χάιφα και στη Χούρα (στην ισραηλινή έρημο Νεγκέβ) κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών που πραγματοποιούσαν εναντίον ενός κυβερνητικού σχεδίου που αναγκάζει 40.000 Βεδουίνους που ζουν στην περιοχή της Νεγκέβ, στο νότιο τμήμα της χώρας, να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και την έρημο και να εγκατασταθούν στις πόλεις.Στη Χάιφα, τη βόρεια ισραηλινή πόλη-λιμάνι στη Μεσόγειο, η αστυνομία εκτόξευσε χημικά και κανόνια νερού εναντίον των νεαρών Βεδουίνων που είχαν αποκλείσει έναν κεντρικό δρόμο και τραγουδούσαν: «Με τις ψυχές και το σώμα μας θα σε υπερασπιστούμε, Παλαιστίνη». Στη Χούρα, στην ισραηλινή έρημο Νεγκέβ, οι περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες στους αστυνομικούς, που «απάντησαν» ξανά με δακρυγόνα, χημικά και κανόνια νερού.

Γερμανία: Ζητούν απαγόρευση του ακροδεξιού NPD-Την Τρίτη το αίτημα των 16 κρατιδίων της Μπούντεσρατ (Άνω Βουλή)

Στιγμιότυπο από αντιφασιστική διαδήλωση στο Βερολίνο τον περασμένο Αύγουστο  (Reuters)
Δεκαέξι κρατίδια της Γερμανίας θα προσπαθήσουν για δεύτερη φορά να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, για να ζητήσουν να απαγορευθεί το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), καταγγέλλοντας ότι έχει υιοθετήσει την επιθετική, αντιμεταναστευτική στάση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ.Το πολιτικό πρόγραμμα και η ιδεολογία του NPD είναι «ουσιαστικά ίδια με το δόγμα του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος της Γερμανίας», αναφέρουν στο αίτημά τους προς το Συνταγματικό Δικαστήριο τα 16 κρατίδια.Το NPD ιδρύθηκε το 1964, αριθμεί περίπου 6.000 μέλη και λαμβάνει ετησίως κρατική ενίσχυση, η οποία ήταν περίπου 1,4 εκατομμύριο ευρώ το 2012.  
 

Οι 7 γκάφες του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Αλέξης Τσίπρας, που φαίνεται να κρυώνει, έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Μετά την επίσκεψή του στην «κοιλιά του κήτους» όπως αποκάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, άρχισε να αποκτάει ιδέες... εξωτερικού, τις οποίες υπερασπίστηκε και στο Τέξας
http://nstatic.tanea.gr/16842921_IMF_Greece_JPEG_02ead.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYxMSUyZjI5JTJmMTY4NDI5MjFfaW1mK2dyZWVjZS5qcGVnLTAyZWFkLmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3d%3d
Κατήφεια, προβληματισμός και πολύ άγχος διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ που – όπως παραδέχονται και στελέχη του – κάνει τη  μία γκάφα μετά την άλλη το τελευταίο διάστημα. Το κόμμα εμφανίζεται να  έχει χάσει τον βηματισμό του: δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα,  ότι στην περίπτωση της τροπολογίας για την τιμή των φαρμάκων επιστρατεύτηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αποκρουστούν οι κατηγορίες περί διαπλοκής αλλά και να γίνει ευκρινής η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που το πρόβλημα, ειδικά στο φάρμακο, δεν ήταν μόνο η επικοινωνία, αλλά και η ουσία, την οποία άλλα στελέχη εντοπίζουν στην έλλειψη τεκμηριωμένης και ισχυρής θέσης για την Υγεία συνολικότερα. Ορισμένα στελέχη αποδίδουν τις αλλεπάλληλες γκάφες στο ότι έπειτα από αρκετό διάστημα «επικοινωνιακού τύπου» διαχείρισης της επικαιρότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται «να πάρει θέση» επί των πραγματικών προβλημάτων  χωρίς να έχει επεξεργαστεί τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις

Συνεργασία ενόπλων δυνάμεων Κύπρου-Ισραήλ


Συρία: Ελληνορθόδοξες μοναχές απήχθησαν από μονή της Μααλούλα


Δώδεκα ελληνορθόδοξες μοναχές απήχθησαν από τη μονή όπου διέμεναν (Αγίας Θέκλας – Μαρ Τάκλα), στο ιστορικό κέντρο της χριστιανικής πόλης Μααλούλα, μετά την κατάληψή της από σύρους αντάρτες, μετέδωσε το ραδιόφωνο του Βατικανού.Ο νούντσιο της Αγίας Έδρας στη Συρία, Μάριο Ζενάρι, δήλωσε ότι πρόκειται για δώδεκα αδελφές από τη Συρία και τον Λίβανο.«Φαίνεται ότι οι τζιχαντιστές αντάρτες τις οδήγησαν στα βόρεια, προς το Γιάμπρουντ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα κίνητρα των ανταρτών: εάν πρόκειται για απαγωγή ή για να έχουν τον έλεγχο του μοναστηριού ώστε να δρουν ελεύθερα στη Μααλούλα», πρόσθεσε ο Ζενάρι.Το καθολικό πρακτορείο ειδήσεων AsiaNews που ειδικεύεται σε θρησκευτικά θέματα, μετέδωσε ότι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας επιβεβαίωσε την είδηση.

Εκστρατεία ομογενών για να μη μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί Μέχρι στιγμής, το ψήφισμα έχει συγκεντρώσει περίπου 21.000 υπογραφές.

Παγκόσμια εκστρατεία με αίτημα να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, από μουσείο που είναι σήμερα, έχει ξεκινήσει η ομογενειακή οργάνωση Hellenic American Leadership Council (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας).
Μέχρι στιγμής, το ψήφισμα έχει συγκεντρώσει περίπου 21.000 υπογραφές.Το ψήφισμα θα παραδοθεί στην UNESCO, η οποία, το 1985 κήρυξε την Αγία Σοφία Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Όπως επισημαίνεται στο κείμενο του ψηφίσματος, επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου εξετάζει αίτηση που υπέβαλαν πολίτες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σχέδιο νόμου έχει εισαχθεί για την μετατροπή της και πάλι σε «σύμβολο κατάκτησης» της Κωνσταντινούπολης, ενώ τον Νοέμβριο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς υποσχέθηκε ότι το κτίριο σύντομα θα «χαμογελά» ξανά ως τέμενος.