03 Δεκεμβρίου 2013

Αντιδρούν στο ξερίζωμά τους οι Βεδουίνοι

http://rt.com/files/news/21/16/b0/00/10.si.jpg
Εκατοντάδες Αραβες Βεδουίνοι συνεπλάκησαν χθες με ισραηλινές δυνάμεις στη Χάιφα και στη Χούρα (στην ισραηλινή έρημο Νεγκέβ) κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών που πραγματοποιούσαν εναντίον ενός κυβερνητικού σχεδίου που αναγκάζει 40.000 Βεδουίνους που ζουν στην περιοχή της Νεγκέβ, στο νότιο τμήμα της χώρας, να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και την έρημο και να εγκατασταθούν στις πόλεις.Στη Χάιφα, τη βόρεια ισραηλινή πόλη-λιμάνι στη Μεσόγειο, η αστυνομία εκτόξευσε χημικά και κανόνια νερού εναντίον των νεαρών Βεδουίνων που είχαν αποκλείσει έναν κεντρικό δρόμο και τραγουδούσαν: «Με τις ψυχές και το σώμα μας θα σε υπερασπιστούμε, Παλαιστίνη». Στη Χούρα, στην ισραηλινή έρημο Νεγκέβ, οι περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες στους αστυνομικούς, που «απάντησαν» ξανά με δακρυγόνα, χημικά και κανόνια νερού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε πως τουλάχιστον 28 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Χάιφα και στη Χούρα και περίπου 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι Βεδουίνοι, άλλοι Αραβες πολίτες του Ισραήλ και Παλαιστίνιοι της κατεχόμενης Δυτική Οχθης, ισχυρίζονται πως το σχέδιο είναι μια αρπαγή γης με σκοπό να ωφελήσει τους Εβραίους. Το εν λόγω νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο πριν από το τέλος του χρόνου, προβλέπει 40.000 Αραβες Βεδουίνοι από χωριά «μη αναγνωρίσιμα» από το ισραηλινό κράτος να μετακινηθούν σε επτά κοινότητες.Στο μεταξύ, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν χθες είκοσι σαλαφίτες στρατιώτες στη Δυτική Οχθη, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)