03 Δεκεμβρίου 2013

Μείωση της αμερικανικής ανάμειξης στη Μέση Ανατολή “βλέπει” ο Guardian

Obama-Oval01-06october2013
Με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν, δημοσίευμα της εφημερίδας GUARDIAN με θέμα την αμερικανική ανάμιξη στη Μέση Ανατολή και την υπογραφή του Seumas Milne, υπογραμμίζει την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που προτίθενται να ακολουθήσουν μια πιο μετριοπαθή τακτική, την οποία βλέπει θετικά, σε ό,τι αφορά στους λαούς της περιοχής («America isn’t leaving the Middle East, unfortunately»).Η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ιράν στη Γενεύη αποτελεί προϊόν της αποτυχίας του πολέμου εναντίον στην τρομοκρατία, επισημαίνει ο Milne. Ως αποτέλεσμα όσων οδήγησαν στη συμφωνία, η Ρωσία ενισχύθηκε χωρίς να κουραστεί, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή (Ισραήλ, Σ. Αραβία) αισθάνονται προδομένοι και απαιτούν να σαμποταριστεί η συμφωνίας από το αμερικανικό Κογκρέσο. Ωστόσο η συμφωνία, καθώς και η διαπραγμάτευση με τη Συρία, αποτελούν την παραδοχή της πραγματικότητας, έπειτα από 12 χρόνια αποτυχημένων πολεμικών παρεμβάσεων στη Μ. Ανατολή.

Στην περίπτωση της Συρίας, το καθεστώς Ασάντ κερδίζει έδαφος, εξαιτίας του διχασμού των επαναστατημένων τζιχαντιστών, παρά τις κεκαλυμμένες δυτικές παρεμβάσεις, ενώ στην περίπτωση του Ιράν, η χώρα ενισχύθηκε από τον πόλεμο της Δύσης εναντίον της τρομοκρατίας και την εισβολή στο Ιράκ. Επίσης αυξήθηκε το κόστος της κλιμάκωσης για τις ΗΠΑ. Οι Άραβες σύμμαχοι βρίσκονται σε αναταραχή και αναμιγμένοι σε πολεμικές συρράξεις και το Ιράν κρατά το κλειδί για συρράξεις που οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποσοβηθούν, από την Παλαιστίνη έως το Αφγανιστάν.

Η συμφωνία της Γενεύης αποτελεί ένα ρεαλιστικό μέτρο σε μια περιοχή που είναι αναστατωμένη από όλο και πιο περίεργες συμμαχίες (Σ. Αραβία, Ισραήλ, Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία συνεργάζονται με τη στρατιωτική ηγεσία στην Αίγυπτο, που αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, που είναι σύμμαχος της Συρίας, την οποία οι παραπάνω αντιμάχονται, στηρίζοντας τους ισλαμιστές και τζιχαντιστές, ενώ η Τουρκία προσεγγίζει το Ιράν και στηρίζει τους Σύριους επαναστάτες). Το χάος και οι διασταυρώσεις συμμάχων οφείλονται στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και στις αραβικές επαναστάσεις που ακολούθησαν.

Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας απέτυχε στο σκοπό του και άφησε πίσω του καταστροφή, θάνατο και σεχταριστικές διαμάχες από το Πακιστάν έως τη Λιβύη, ενώ αποκάλυψε τα όρια στην επιβολή της βούλησής των Δυτικών δια της βίας. Αυτή η στρατηγική ήττα και η υπέρβαση των ορίων, που είχε τεράστιο ανθρώπινο κόστος, αντανακλάται στις συμφωνίες με το Ιράν και τη Συρία.

Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί μετριοπαθέστερη ανάμιξη στη Μ. Ανατολή, γεγονός που ορισμένοι ερμηνεύουν  ως πρελούδιο της αμερικανικής ‘απόσυρσης’ καθώς η εξάρτηση τους από το πετρέλαιο μειώνεται. Ο συντάκτης διαφωνεί με την άποψη και εκτιμά ότι η μείωση της αμερικανικής ισχύος και η αποτυχία του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας οδήγησε σε μείωση των εντάσεων με το Ιράν και περιορισμό της αμερικανικής στρατιωτικής ανάμιξης.
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/27/america-middle-east-iran-nuclear-deal
Photo by Pete Souza