04 Αυγούστου 2014

Περί ελπίδας και απελπισίας στη Μέση Ανατολή


ΝΤΑΒΙΝΤ ΓΚΡΟΣΜΑΝ
Δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετζ» στις 8 Ιουλίου

Του Νταβίντ Γκρόσμαν*

Στη μνήμη του Ρον Πούντακ, αρχιτέκτονα των Συμφωνιών του Οσλο και της Πρωτοβουλίας της Γενεύης.Ελπίδα και απελπισία. Για χρόνια, μας πέταγαν πέρα-δώθε από τον ένα στον άλλο. Σήμερα, οι περισσότεροι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μοιάζουν να είναι σε μια ζοφερή, επίπεδη διανοητική κατάσταση, χωρίς ορίζοντα, σε κωματώδη κατάσταση, σε ένα αυτο-προκαλούμενο μούδιασμα.

Σε Οριακή Κατάσταση η Ενεργειακή Αγορά της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος εξακολουθεί να μαστίζεται από την έλλειψη ενέργειας και τροφίμων, αν και ο πρόεδρος Σίσι έχει καταφέρει να επιβάλει μια οριακή πολιτική σταθερότητα στη χώρα.Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η αύξηση 78% που επιβλήθηκε στις τιμές των καυσίμων πριν από δύο εβδομάδες, ώστε να περιοριστεί το κόστος των υπέρογκων επιδοτήσεων για το κράτος. Παράλληλα, κυριαρχεί η έλλειψη επαρκούς προμήθειας ηλεκτρισμού και ορυκτών καυσίμων, τη στιγμή που οι διακοπές ρεύματος αποτελούν συχνό φαινόμενο, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις όπως το Κάιρο. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι βιομηχανίες της Αιγύπτου λειτουργούν σε ποσοστό 60-70%, επιδεινώνοντας την ανεργία στη χώρα και η κυβέρνηση εξετάζει τις επιλογές της ώστε να βελτιώσει τα πράγματα στον ενεργειακό τομέα.

Ασταθής ισορροπία συμβιβασμών

Πριν από λίγο καιρό, στις 13 Ιουνίου, οι «New York Times», δημοσίευσαν ένα καθόλα ανησυχητικό άρθρο: «The Lack of Major Wars May Be Hurting Economic Growth» («Η έλλειψη μεγάλων πολέμων πιθανά βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη»). Το άρθρο έφερε την υπογραφή του Tyler Cowen, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο «George Mason» των ΗΠΑ και τακτικού αρθρογράφου των «New York Times». Στο συγκεκριμένο άρθρο, ο συγγραφέας διατύπωνε τη θέση πως «οι οικονομολόγοι», ανακαλύπτουν μια πρόσθετη αιτία για την στασιμότητα στην καπιταλιστική ανάπτυξη και αυτή δεν είναι άλλη από την «επιμονή και προσδοκία της ειρήνης». «Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται», σημείωνε ο κ. Tyler Cowen, «όσο μεγαλύτερη είναι η γαλήνη στον κόσμο, άλλο τόσο καθίσταται λιγότερο επείγουσα η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου λιγότερο πιθανή». Και συνέχιζε: «Θεμελιώδεις καινοτομίες, όπως η πυρηνική ενέργεια, οι υπολογιστές και τα σύγχρονα αεροσκάφη ήταν όλα αποτελέσματα της προσπάθειας των αμερικανικών κυβερνήσεων να νικήσουν τις δυνάμεις του Άξονα ή, αργότερα, να κερδίσουν τον Ψυχρό Πόλεμο. Το Διαδίκτυο είχε αρχικά σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αντέξουν μια πυρηνική αναμέτρηση και η Silicon Valley έχει τις ρίζες της στην ανάπτυξη  στρατιωτικών προγραμμάτων και όχι στη σημερινή επιχειρηματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Η εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου Σπούτνικ, μάλιστα, ήταν αυτή που κέντρισε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επιστήμη και την τεχνολογία και ωφελήθηκε η οικονομική ανάπτυξη αργότερα».

Νέες κοινωνικές δομές

Ιστορικά γνωρίζουμε ότι όλες οι μεγάλες κρίσεις, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές, προκαλούν αναδιοργάνωση των κοινωνικών δομών και ο κοινωνικός σχηματισμός στο σύνολό του ανασυντίθεται. Συνήθως νέες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται ενώ κάποιες από τις υπάρχουσες είτε εξαφανίζονται σταδιακά, είτε υποχωρούν και χάνουν μέρος της επιρροής και της εξουσίας που ασκούσαν. Η ανασύνθεση ενός κοινωνικού σχηματισμού δεν γίνεται βέβαια από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε και οι νέες κοινωνικές τάξεις εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε και οι παλιές εξαφανίζονται άμεσα. Πρόκειται για μια κοινωνική διεργασία που συντελείται σε μεγάλο μήκος χρόνου και που δεν είναι πάντα άμεσα αντιληπτή.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 16 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ Αιματηρές συγκρούσεις του στρατού με ενόπλους

Δεκαέξι λιβανέζοι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους δύο αξιωματικοί, σκοτώθηκαν όπως και δεκάδες ένοπλοι σε μάχες οι οποίες άρχισαν το Σάββατο σε μια κοινότητα η οποία γειτνιάζει με τη Συρία, δήλωσε σήμερα μια πηγή των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου.«Ο στρατός έχασε 16 στρατιώτες, ανάμεσά τους δύο ανώτερους αξιωματικούς, και υπάρχουν δεκάδες νεκροί ανάμεσα στους ενόπλους οι οποίοι επιτέθηκαν στις θέσεις του στρατού στην Άρσαλ», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, είπε αυτή η πηγή.

Εξάλλου 13 στρατιώτες αγνοούνται όπως και 20 αστυνομικοί και κατά τα φαινόμενα έχουν αιχμαλωτιστεί από τους ενόπλους, όπως είπε μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

«Μια επίθεση εναντίον της παλαιστινιακής συμφιλίωσης»

Ζιλμπέρ Ασκάρ
ΖΙΛΜΠΕΡ ΑΣΚΑΡ, Γάλλος αναλυτής για τον Αραβικό Κόσμο Ενας από τους κορυφαίους ειδικούς για τον Αραβικό Κόσμο, ο Ζιλμπέρ Ασκάρ, επανέρχεται στην κατάσταση στη Γάζα και στη θέση της Χαμάς, η οποία όπως εκτιμά έχει εγκλωβιστεί μεταξύ της ισραηλινής επίθεσης και της πολιτικής προσέγγισης με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Γάλλος αναλυτής υποστηρίζει ότι αντί να αποδυναμώσει τη Χαμάς, η ισραηλινή επίθεση ενίσχυσε τους δεσμούς της με τον παλαιστινιακό πληθυσμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο να προκαλέσει ένα κύμα επιθέσεων τζιχαντιστών της διασποράς.
 Επιμέλεια-Μετάφραση: Δημήτρης Σ. Φαναριώτης

Σενάριο-εφιάλτης για την Τουρκία η εκλογή Ερντογάν

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//BD71CC434B534D0D84873385001BFA2B.jpgSahin Alpai Θα είναι ευχής έργον αν χάσει τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν Αυτό, δυστυχώς, αποκλείεται. Θα τις κερδίσει αλλά πώς;
Αν δεν εκλεγεί στον πρώτο γύρο ή αν έχει μικρή διαφορά από τον δεύτερο σε περίπτωση δεύτερου γύρου ο Ερντογάν κινδυνεύει να εξασθενίσει πολιτικά και να χάσει τη δυναμική λαϊκή πλειοψηφία. Μια σημαντική μερίδα βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος ΑΚ θα τον βλέπει με μισό μάτι αν τολμήσει να αγνοήσει τους συνταγματικούς περιορισμούς για τρίτη θητεια. Αλλά αν κερδίσει στον πρώτο γύρο είτε εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά στον δεύτερο τότε θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αδιαφιλονίκητη δύναμη του στο κόμμα, θα προχωρήσει στην παραβίαση των συνταγματικών κανόνων και θα ενεργεί ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως πρωθυπουργός και ως αρχηγός κόμματος ταυτόχρονα.

Τουρκία, μόνη, ψάχνει συμμάχους


Μποζανίνου Τάνια  Πώς οδηγήθηκε η φιλόδοξη Αγκυρα από το δόγμα Νταβούτογλου στη διεθνή απομόνωση

Τουρκία, μόνη, ψάχνει συμμάχους
Τη «φωνή των καταπιεσμένων», από το Αφγανιστάν ως τη Συρία και από τη Σομαλία ως την Αίγυπτο, και όσων αρνούνται να θεωρηθούν «ο άλλος» σε σχέση με τη Δύση δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν, όπως όλα δείχνουν, εκλεγεί πρόεδρος την ερχόμενη Κυριακή. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ. Παρά τον αυταρχισμό και τη διαφθορά που χαρακτηρίζει την πρωθυπουργία του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, θεωρείται εφικτό να λάβει πάνω από 50% από τον πρώτο γύρο.

Ν. Βαλαβάνη: Η ελληνική διπλωματία εξαντλείται σε τηλεφωνικές επαφές

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος -Η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις σε Γάζα-Ουκρανία

Ν. Βαλαβάνη: Η ελληνική διπλωματία εξαντλείται σε τηλεφωνικές επαφές
Για έλλειψη οικοδόμησης απαραίτητων συμμαχιών στην κρίση της Γάζας, αλλά και πρωτοβουλιών την περίοδο που ασκούσε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην κρίση στην Ουκρανία κάνει λόγο η Νάντια Βαλαβάνη. Η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο «vima.gr» με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Μεσανατολικό και στην Ουκρανία.
Πρόσφατα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέδωσε ψήφισμα στην πρεσβεία του Ισραήλ με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στη Γάζα. Εκτιμάτε ότι η ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν εκεί σήμερα είναι αποκλειστική ευθύνη του Τελ Αβίβ;

Ισραηλινά πυρά σε τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο στη Γάζα Ενας εικονολήπτης τραυματίστηκε στο χέρι

Ισραηλινά πυρά σε τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο στη ΓάζαΠληροφορίες για επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον τηλεοπτικού συνεργείου του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu μεταδίδει το CNN-Turk από τη Λωρίδα της Γάζας.Από τα πυρά τραυματίσθηκε στο χέρι ο εικονολήπτης Μετίν Γιουκσέλ Καγιά.
Το επεισόδιο σημειώθηκε μετά την μονομερή κήρυξη της επτάωρης κατάπαυσης του πυρός (10:00 - 17:00) από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Το συνεργείο του τουρκικού πρακτορείου κατόρθωσε να απομακρυνθεί από την περιοχή χρησιμοποιώντας παράδρομους, μεταδίδει το CNN. http://www.tovima.gr/

Διχάζει ξανά το Παλαιστινιακό τον αραβικό κόσμο Αδυνατούν να συμπήξουν κοινό μέτωπο απέναντι στο Ισραήλ

Διχάζει ξανά το Παλαιστινιακό τον αραβικό κόσμο
Μητροπούλου ΕιρήνηΣτρατός, οικονομία, πολιτική. Αυτά τα τρία «όπλα» διαθέτει κάθε κράτος για να επιβληθεί. Αλλά τώρα που η Λωρίδα της Γάζας βιώνει ξανά τη σφαγή από τους Ισραηλινούς, οι αραβικές και κάποιες μουσουλμανικές χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής μοιάζουν διχασμένες, πολυδιασπασμένες, σχεδόν ανίσχυρες μπροστά στο Ισραήλ και στον παντοδύναμο σύμμαχό του, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και αυτή η διχόνοια είναι μία από τις «κατάρες» που έχουν οδηγήσει στην εμπλοκή κάθε ειρηνευτικής διαδικασίας για λύση στο Μεσανατολικό.Η αιματοβαμμένη Παλαιστίνη ως σύμβολο κινητοποιεί τους πάντες. Η «νάκμπα», ο διωγμός και η καταστροφή που υπέστη αυτός ο λαός το 1948, είναι μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που κληροδότησε ο 20ός στον 21ο αιώνα. Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι ήταν μέχρι πρότινος θανάσιμα διχασμένοι ανάμεσα σε Φατάχ και Χαμάς, σε Δυτική Οχθη και Γάζα. Και οι Αραβες εξακολουθούν να χωρίζονται σε αντίπαλα στρατόπεδα στο μέτωπο αυτό.

Παίζει ο Πούτιν και έχει τα μαύρα…

Την επόμενη πρωτοβουλία του Κρεμλίνου αναμένει η Δύση, αρκετοί όμως θεωρούν ότι η Ρωσία έχει βρεθεί στη σκακιστική θέση zugzwang, όπου όποια κίνηση και αν κάνει θα επιδεινώσει τη θέση της. ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ Συντονισμένες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας. Προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στα ανατολικά, στα προπύργια των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Και στο «φόντο», το τραγικό μυστήριο με την κατάρριψη του μαλαισιανού Μπόινγκ…  «Φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται σε zugzwang, όπως είναι ο σκακιστικός όρος που σηματοδοτεί μια κατάσταση κατά την οποία οποιαδήποτε κίνηση θα αποδυναμώσει τη θέση του παίκτη», αποφαίνεται το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy». «Κατά τους προηγούμενους μήνες ο Πούτιν μπορούσε να κάνει έξυπνα ελιγμούς στο διεθνές διπλωματικό πεδίο», εξηγεί η πολιτική αναλύτρια Μάσα Λίπμαν, «καταφέρνοντας και να μην κάνει συμβιβασμούς στην πολιτική του στην Ουκρανία, και να αποφεύγει την επέκταση των δυτικών κυρώσεων, παίζοντας με τις διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ακόμη και μεταξύ των ίδιων των Ευρωπαίων. Τώρα όμως τα περιθώρια ελιγμών έχουν σαφώς στενέψει».

Η... επανάσταση του Ανθιμου


Η... επανάσταση του Ανθιμου
Ετοιμος να κηρύξει... επανάσταση δηλώνει ο μητροπολίτης Ανθιμος, ο οποίος χθες τα έβαλε από άμβωνος ακόμα και με τους Τούρκους τουρίστες που συρρέουν κατά χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη! Ισχυρίστηκε ότι οι τελευταίοι «ψωνίζουν μόνο δαχτυλίδια και σκουλαρίκια από μικρομάγαζα», επιχειρώντας να απαξιώσει την οικονομική συνεισφορά τους στην πόλη, σε αντίθεση με τους Ορθόδοξους Ρώσους, οι οποίοι, όπως είπε, όχι μόνο αφήνουν γενναιόδωρα τον οβολό τους, αλλά έρχονται και για προσκύνημα στους ναούς της Θεσσαλονίκης...