04 Νοεμβρίου 2015

Αθανασίου: Καταδικαστέες οι δηλώσεις Φίλη, αλλά δεν στοιχειοθετούν αδίκημα «Η κρίση του είναι επιστημονική και όχι κακόβουλη»

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
«Ως υπουργός, θα όφειλε να σέβεται τις γενοκτονίες που η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει. Η διάταξη που πέρασα ήταν σαφέστατη, για το Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες που διεθνή δικαστήρια αναγνώρισαν – ή το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Εθνοσυνέλευση. Συνεπώς, ουδείς δικαιούται να ομιλεί περί εθνοκάθαρσης ή γενοκτονίας. Ας έρθει το Κοινοβούλιο και να πει περί εθνοκάθαρσης», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα FM ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη για το θέμα των Ποντίων.

Μια λάθος σύγκρουση για το ζήτημα της Γενοκτονίας

Αγτζιδης Βλάσσης Είναι άχαρο να βλέπεις να διαδραματίζονται στο δημόσιο βίο συγκρούσεις για ένα θέμα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και να εξευτελίζονται με πολιτικάντικο τρόπο μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Και εννοώ βέβαια τη σύγκρουση του N. Φίλη με τους αντιπάλους του για το ανύπαρκτο ερώτημα εάν τα όσα συνέβησαν στο μικρασιατικό Πόντο ήταν εθνοκάθαρση ή γενοκτονία.Το ερώτημα «γενοκτονία ή εθνοκάθαρση;» είναι άτοπο και δεν έχει τη παραμικρή σημασία γιατί  ο όρος «γενοκτονία» είναι ένας νομικός όρος που δημιουργήθηκε μόλις του 1944 και εισήχθη στη διεθνή νομολογία το 1948, ενώ ο όρος «εθνοκάθαρση» είναι ένας κοινός όρος που περιγράφει συμπεριφορές και πρακτικές. Αυτό που φαίνεται είναι ότι τόσο ο Φίλης όσο και οι αντίπαλοί του αγνοούν αυτή τη βασική διαφορά των δύο αυτών πολύ συγκεκριμένων όρων.

Ποια η ερμηνεία του όρου γενοκτονία;


anselm-kiefer-das-buch-1335972752_orgΕίναι άχαρο να βλέπεις να διαδραματίζονται στο δημόσιο βίο συγκρούσεις για ένα θέμα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και να εξευτελίζονται με πολιτικάντικο τρόπο μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Και εννοώ βέβαια τη σύγκρουση του N. Φίλη με τους αντιπάλους του για το ανύπαρκτο ερώτημα εάν τα όσα συνέβησαν στο μικρασιατικό Πόντο ήταν εθνοκάθαρση ή γενοκτονία. Το ερώτημα «γενοκτονία ή εθνοκάθαρση;» είναι άτοπο και δεν έχει τη παραμικρή σημασία γιατί  ο όρος «γενοκτονία» είναι ένας νομικός όρος που δημιουργήθηκε μόλις το 1944 και εισήχθη στη διεθνή νομολογία το 1948, ενώ ο όρος «εθνοκάθαρση» είναι ένας κοινός όρος που περιγράφει συμπεριφορές και πρακτικές. Αυτό που φαίνεται είναι ότι τόσο ο Φίλης όσο και οι αντίπαλοί του αγνοούν αυτή τη βασική διαφορά των δύο αυτών πολύ συγκεκριμένων όρων.Αυτά όλα τα είχα απαντήσει αρκετά παλιά σε μια συνέντευξη στο σάιτ «Πεμπτουσία», απ’ όπου προέρχεται και το παρακάτω απόσπασμα:

Αρχίζει η παραχώρηση “λευκής ταυτότητας” στα κατεχόμενα

Αρχίζει η εποχή της “λευκής ταυτότητας” γράφει πρωτοσέλιδα η Γενί Ντουζέν μετά την έγκριση από την “βουλή” της “νομοθεσίας” για μόνιμη άδεια παραμονής.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δικαιούχοι της “λευκής ταυτότητας” θα μπορούν να είναι: Οι αλλοδαποί που ζουν συνεχόμενα για έξι χρόνια στα κατεχόμενα με άδεια εργασίας ή άδεια για την ίδρυση μιας επιχείρησης ή έχουν και τις δύο άδειες για την ίδια περίοδο, οι αλλοδαποί που έχουν αγοράσει κατοικία αξίας τουλάχιστον €125.000 και έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής για τουλάχιστον έξι συνεχόμενα χρόνια, οι αλλοδαποί που έχουν εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα που ξεπερνά τουλάχιστον τρεις φορές τον κατώτατο μισθό και έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής για τουλάχιστον έξι συνεχόμενα χρόνια.

Η ΚΥΠ περνά από κόσκινο τους πρόσφυγες

http://img.ant1iwo.com/ImageHandler.ashx?v=1&m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS9hc3NldHMvZXQ3YjY2ODAuanBn&t=635822567654499476&w=931&h=603&a=Center
Επί ποδός βρίσκονται και οι μυστικές υπηρεσίες λόγω του νέου κύματος προσφύγων Κλιμάκια της ΚΥΠ περνούν από κόσκινο τους πρόσφυγες που διασώθηκαν χθες βράδυ για να διακριβωθεί κατά πόσο συνδέονται με πρόσωπα που έφθασαν στην Κύπρο στο πρόσφατο παρελθόν.ηση νέουΣε κινητοποίηση βρίσκεται η Κυπριακή υπηρεσία πληροφοριών η οποία παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή όσα σχετίζονται με τους πρόσφυγες που διασώθηκαν χθες βράδυ ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.Σύμφωνα με αρμόδια πηγή μόλις έγινε γνωστός ο εντοπισμός του σκάφους κλιμάκια της ΚΥΠ μετέβησαν σε Λάρνακα αλλά και Παραλίμνι για να λάβουν καταθέσεις από πρόσφυγες σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν πιθανή σύνδεση προσώπων με τις τάξις των Τζιχαντιστών.

Στον δρόμο χωρίς γυρισμό η Τουρκία

Στον δρόμο χωρίς γυρισμό η Τουρκία
Η Τουρκία, είναι η χώρα από την οποία έχουν εξάρτηση τα περισσότερα από τα εθνικά θέματα της χώρας μας. Στις ΗΠΑ, είναι ευρέως διαδεδομένη η φράση «κράτα τον φίλο σου κοντά, αλλά τον εχθρό σου ακόμη πιο κοντά».

Η συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα της Μέσης Ανατολής

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου, σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στα γεωπολιτικά δεδομένα της Μέσης Ανατολής. Παρόλο που η συμφωνία ήταν αναμενόμενη, ιδιαίτερα έπειτα από την εκλογή του Ρουχάνι στο πρωθυπουργικό αξίωμα του Ιράν, η κατά τα φαινόμενα οριστικοποίηση της προσέγγισης του Ιράν με τη Δύση επισφραγίζει έναν νέο γεωπολιτικό χάρτη.
http://presscode.gr/media/k2/items/cache/3b451dfd15a3e25dab4ec1144aab1ffc_L.jpgΤο μεγάλο παιχνίδι μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας Συγκεκριμένα, οριστικοποιείται το μέτωπο που θα διαμορφώσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή για τα επόμενα χρόνια, δεδομένης και της διαφοροποίησης της αμερικανικής εμπλοκής στο χώρο (από την άμεση προσέγγιση των τελευταίων δεκαετιών παρατηρούμε μία σταδιακή και συντονισμένη μετάβαση σε έμμεση εμπλοκή με ελαχιστοποίηση των ευθείων παρεμβάσεων). Ιράν και Σαουδική Αραβία είναι οι δύο βασικοί παίκτες γύρω από τους οποίους στοιχίζονται οι υπόλοιπες δυνάμεις.

Ερευνα: Οι Ελληνες θεωρούν ότι ο πολιτισμός μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι ο πολιτισμός μπορεί να βοηθήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και η συντριπτική πλειονότητα (86%) δηλώνει ότι πρέπει να επενδύσουμε στον πολιτισμό, καθώς μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, σύμφωνα με την Πανελλαδική Στατιστική Έρευνα «Σφυγμός Πολιτισμού», που διεξήχθη από 16 έως 21 Οκτωβρίου. 
 Η έρευνα κατέγραψε την πολιτιστική συμπεριφορά του ευρύτερου κοινού, επιχειρήσεων-μελών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά με πολιτιστικές δραστηριότητες, και παρουσιάστηκε στο 1ο Athens Culture Symposium που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού.
 Στην ίδια έρευνα το κοινό δηλώνει ότι παρακολουθεί συχνότερα κινηματογράφο και θέατρο, και παρά το ότι οι περισσότεροι απάντησαν ότι παρακολουθούν κάποια πολιτιστική εκδήλωση 1-2 φορές το χρόνο, τα ποσοστά αυτά είναι συγκριτικά καλύτερα από αυτά που είχαν καταγραφεί πριν 5 χρόνια.

Αποζημίωση από Τουρκία μπορούν να απαιτήσουν οι απόγονοι θυμάτων της περιόδου 1914-23


Η Σμύρνη φλέγεται. Φωτογραφία από ιταλικό πολεμικό πλοίο via Wikipedia.
Οι απόγονοι των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας των ετών 1914-23 μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το τουρκικό κράτος. «Πολύ ενδιαφέρον, από νομικής άποψης», χαρακτήρισε, το ενδεχόμενο αυτό, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς και Δημοσίου Δικαίου του ΑΠΘ, Μίλτος Σαρηγιαννίδης.Μιλώντας στον ρ/φ σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, ο κ. Σαρηγιαννίδης εξέφρασε την άποψη, ότι η δυνατότητα εξακολουθεί να υπάρχει για όποιον το επιθυμεί, καθώς πρόκειται για έγκλημα πολέμου.«Όταν μιλάμε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η γενοκτονία, αλλά και η εθνοκάθαρση είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προθεσμίες προσφυγής στη δικαιοσύνη, διευκρίνισε ο καθηγητής και παρέπεμψε σε υποθέσεις, στις οποίες δεσμοφύλακες ναζί από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προσάγονται σε δίκες ακόμη και τώρα κι ας είναι γηραλέοι, 90 και 100 ετών, διότι ακριβώς έχουν διαπράξει τέτοιου είδους εγκλήματα», είπε.

Ζιαζιάς: «Η ιστορία είναι σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί σε απαίδευτους και ερασιτέχνες πολιτικούς»

Ζιαζιάς: «Η ιστορία είναι σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί σε απαίδευτους και ερασιτέχνες πολιτικούς» - Κεντρική Εικόνα

  Άστραψε και βρόντησε ο τεθωρακισμένος Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς για τα όσα πολικώς απρεπή για μέλος Ελληνικής κυβερνήσεως και κατέχοντα το οφφίκιον του «Υπουργού Παιδείας», είπε ο Νίκος Φίλης, αναφορικώς με τη Γενοκτονία των Ποντίων, μιλώντας προχθές το βράδυ, στην εκπομπή του Ν.Χατζηνικολάου στο STAR. Μάλιστα ο Επίτιμος Αρχηγός δεν δίστασε να συμπεριλάβει, εμμέσως πλην σαφώς, τον Υπουργό Παιδείας στους απαίδευτους, αδούλευτους, ανιστόριτους και ερασιτέχνες πολιτικούς στους οποίους δεν πρέπει να αφεθεί η Ιστορία.

Bloomberg: Η πολιτική αδράνεια και τα εθνικά λόμπι αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την Τραπεζική Εποπτική Αρχή

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την εποπτεία 120 και πλέον πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτικής αρχής, η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί, διοργανώνει με την αφορμή της επετείου αυτής συνέδριο στη Φρανκφούρτη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Τουρκία: Ανάμεσα στον αυταρχισμό και στη Δημοκρατία

Τουρκία: Ανάμεσα στον αυταρχισμό και στη Δημοκρατία
Tης Αιμιλίας Βουλβούλη*-  Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία ήρθαν ως επακόλουθο της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας προκειμένου να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, οπότε και κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οι προσπάθειες που φάνηκε να επιχειρεί το πρώτο κόμμα τού νυν πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (το τουρκικό ακρωνύμιό του είναι ΑΚΡ) δεν καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών.

Η αντιπολίτευση είναι σε διακοπές διαρκείας!

Η αντιπολίτευση είναι σε διακοπές διαρκείας!
Ελλάς 2015. Η χώρα των παραδόξων. Των οικειοθελώς εξαπατημένων. Των χιλιάδων προέδρων. Των «πρωθυπουργών για μια μέρα». Των προπονητών της εξέδρας. Η χώρα των πολλών και των γενικώς «αντί». Της αντίθεσης… της αντίδρασης… της αντίρρησης… της αντίστασης… Όλων των «αντί» εκτός από ένα: της αντιπολίτευσης.Μερικές εβδομάδες μετά τις εκλογές, με έναν πρωθυπουργό εγκλωβισμένο, με μια κυβέρνηση η οποία κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα είχε υποσχεθεί και έναν λαό μουδιασμένο που δεν ξέρει τί του ξημερώνει, και ψάχνει, δεν περιμένει, ψάχνει, να του δοθεί μια άλλη προοπτική, μια εναλλακτική, απέναντι σε όσα έρχονται, υπάρχει μία και μόνο αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ!Και εξηγούμαστε: Τα λεγόμενα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ της Φώφης Γεννηματά, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη ακόμα και ο Βασίλης Λεβέντης, ασκούν μια πολύ χαλαρή αντιπολίτευση, στο πλαίσιο του ξύλινου και κουτοπόνηρου «πολιτικού πολιτισμού», ενίοτε με πυροτεχνήματα και ανούσια κριτική, για να ικανοποιήσουν τα κομματικά τους ακροατήρια.

Δημοψήφισμα για να γίνει “σουλτάνος” ετοιμάζει ο Ερντογάν


Η Τουρκία μπορεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα για να αλλάξει το Σύνταγμα και να εγκαθιδρύσει προεδρικό σύστημα.Οι συζητήσεις για το θέμα θα επισπευσθούν την επόμενη περίοδο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ιμπραίμ Καλίν έκανε τις δηλώσεις αυτές τρεις ημέρες αφού το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, ένας θρίαμβος για τον Ερντογάν, η φιλοδοξία του οποίου για περισσότερες προεδρικές εξουσίες εξαρτάται από τον έλεγχο του κοινοβουλίου από το AKP.

"Μπλέκουν" τις δηλώσεις Φίλη για τους Πόντιους με το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία

Image
Τόσο τη σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19/5/2015 αλλά και τους χαιρετισμούς στις ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων παρέπεμψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης να δουν τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.«Όλα τα άλλα», όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών «είναι εκ του πονηρού και εντάσσονται «στο παιχνίδι της διαδοχής που παίζεται» και το οποίο «πρέπει να αφήσει έξω θέματα που άπτονται εθνικών ζητημάτων».Υπόνοιες ότι μπορεί να πρόκειται για ένα «όχημα» έναν «Δούρειο Ίππο» και «διαπιστευτήρια» η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη για την Γενοκτονία των Ποντίων στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία διατύπωσε ο βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης της ΝΔ, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Φλερτ με τον Αρμαγεδώνα: Οι νατοϊκές ασκήσεις του 2015 και 1983 και η ειρωνεία της Ιστορίας


PHOTO via US Pentagon: U.S. Army soldiers perform maintenance on an M1A2 Abrams main battle tank during Saber Strike 15, a U.S. Army Europe-led training exercise in Drawsko Pomorskie, Poland.
Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ
Ολοκληρώνεται στη Μεσόγειο και Ευρώπη στις 6 Νοεμβρίου η μεγάλη Νατοϊκή άσκηση “Trident Juncture” στην οποία συμμετέχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Στη άσκηση συμμετέχουν και επτά μή μέλη του ΝΑΤΟ- η Αυστραλία(!), η Αυστρία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία, τα Σκόπια η Σουηδία και η Ουκρανία- συνολικά 30 κράτη. Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 36,000 άνδρες, 140 πολεμικά αεροπλάνα και 70 πλοία και υποβρύχια.
Η άσκηση “Trident Juncture” λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα, αλλά ως μια ακόμη άσκηση “ρουτίνας και ετοιμότητας” της Βορειο-ατλαντικής συμμαχίας για την ανάδειξη της “αλληλεγγύης” αναμεταξύ των μελών της συμμαχίας. Τα δυτικά ΜΜΕ αναπαράγουν άκριτα και με τη μέθοδο του “copy paste” τις σχετικές ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ και δηλώσεις παραγόντων της συμμαχίας-των αμερικανών, κυρίως.

Ο Ρέντσι... αυτοσυγχαίρεται!

Κατά πλειοψηφία, η πολιτική ηγετική ελίτ στη Δύση δεν κυβερνά αλλά περιορίζεται στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας δυναμικής εξελίξεων, ο έλεγχος της οποίας της ξεφεύγει. Η παραδοχή αυτή έρχεται να δυναμώσει μια σταθερά των πολιτικοοικονομικών ισορροπιών ότι μια καλή, αισιόδοξη ψυχολογία, ένα κλίμα αυξημένων προσδοκιών είναι από μόνο του ένας παράγων που πυροδοτεί και συντηρεί την οικονομική ανάκαμψη. Μόνο αν έχουμε σταθερά κατά νου τις δύο παραπάνω παραμέτρους μπορούμε να κατανοήσουμε το χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ της «Μοντ» που φωτίζει μια θριαμβολογία του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ρέντσι, που στην καλύτερη περίπτωση αιφνιδιάζει και στη χειρότερη δημιουργεί καχυποψία για το ουσιαστικό της αντίκρισμα και ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που υπηρετεί.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Διπλωματικός μαραθώνιος από τον Τσίπρα

Διπλωματικός μαραθώνιος από τον Τσίπρα

Εναν διπλωματικό «μαραθώνιο», με στόχο την ενίσχυση της χώρας και το πέρασμα στην αναπτυξιακή πορεία που θα την οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την κρίση, σχεδιάζει, με αφετηρία την προσεχή εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ντιλέκ Οτσαλάν: Ο Ερντογάν δεν θα δώσει δικαιώματα στους Κούρδους

Ντιλέκ Οτσαλάν: Ο Ερντογάν δεν θα δώσει δικαιώματα στους Κούρδους
Μποζανίνου Τάνια -«Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν πέτυχε αυτοδυναμία, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι αν πραγματοποιούνταν και νέες εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων θα ήταν παρόμοια. Αλλά ο Ερντογάν είχε το δικό του σχέδιο γι’ αυτό ξεκίνησε πόλεμο στις κουρδικές περιοχές», λέει στο «Βήμα» η Ντιλέκ Οτσαλάν, ανιψιά του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα επειδή στις 9 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί η αγωγή του κατά του ελληνικού Δημοσίου για την παράδοσή του στην Τουρκία το 1999. Για να μεταστρέψει την κοινή γνώμη και να ξαναπροσελκύσει τους ψηφοφόρους του ΑΚΡ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλλιέργησε ένα κλίμα φόβου με ενέργειες όπως «η βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 Κούρδοι» στις 10 Οκτωβρίου.

Ο πατερναλισμός και η δεύτερη ευκαιρία του Ερντογάν

Ο πατερναλισμός και η δεύτερη ευκαιρία του Ερντογάν
Sinan Ulgen -Το εκλογικό αποτέλεσμα και η φύση της δημοκρατίας στην Τουρκία
ΤΟ ΒΗΜΑ - The Project SyndicateΤο αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας - οι ψηφοφόροι προσήλθαν δύο φορές στις κάλπες κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών - αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη φύση της δημοκρατίας στη χώρα και τις προτιμήσεις των πολιτών της.

«Δεν είναι θέμα αρχής» για τη Ρωσία η παραμονή Άσαντ στην εξουσία Αλλά η απόφαση αυτή εναπόκειται στον συριακό λαό

Η Ρωσία δεν εκλαμβάνει ως «θέμα αρχής» την παραμονή του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλια που ενδεχομένως υποδεικνύουν απόκλιση θέσεων με το Ιράν, έτερο υποστηρικτή του συριακού καθεστώτος.Τροφοδοτώντας εικασίες για ρωσο-ιρανικές διαφωνίες σχετικά με το μέλλον του Άσαντ, ο επικεφαλής του ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης είχε υπαινιχθεί τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη είναι πιο «πιστή» στον Σύρο πρόεδρο, λέγοντας ότι η Μόσχα «μπορεί να μην νοιάζεται εάν παραμείνει στην εξουσία όπως εμείς».Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε την Τρίτη ότι δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για τη Μόσχα ή παραμονή ή μη του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία και η απόφαση αυτή εναπόκειται στον συριακό λαό.

Εδιωξαν αξιολογητές από το ΕΚΠΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ-Η κατάντια του ελληνικού πανεπιστημίου! Με φρούτα και απειλές έγιναν δεκτοί οι πέντε διακεκριμένοι εξωτερικοί αξιολογητές στη Νομική Σχολή και στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποχώρησαν, ενώ αρνήθηκαν να υποστούν νέο εξευτελισμό στη Φιλοσοφική Σχολή. Η ηγεσία του ιδρύματος και των εν λόγω σχολών «λούφαξε» και δεν έβγαλε καν ανακοίνωση για τα γεγονότα. Αντίθετα, διοργανώνει σήμερα τελετή παρουσίασης ενός βιβλίου για την ιστορία του ΕΚΠΑ, η οποία αμαυρώνεται από ένα θεσμικό ατόπημα. Δεν έχει προσκληθεί το Συμβούλιο Ιδρύματος. Ομως, έχει προσκληθεί όλη η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ πολλοί ρωτούν εάν στην παρουσίαση του βιβλίου -που υπογράφεται από τους Κ. Γαβρόγλου, Β. Καραμανωλάκη και Χάιδω Μπάρκουλα- έχει προσκληθεί ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, παλιός γνώριμος του κ. Γαβρόγλου.

Το μεγάλο κόλπο των Γερμανών με τη ναυτιλία

Το μεγάλο κόλπο των Γερμανών με τη ναυτιλία Του Γιώργου Σκορδίλη-Την ίδια ώρα που απο τις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι πιέσεις προς την πλευρά της Αθήνας για να επανεξετάσει το καθεστώς φορολογίας της ποντοπόρου ναυτιλίας η Γερμανία δια στόματος της Καγκελαρίου κυρίας Άγκελας Μέρκελ ανακοινώνει νέο πακέτο φορολογικών απαλλαγών για τη ναυτιλία της.Τις ανακοινώσεις Μέρκελ καλοσώρισε η Ένωση Γερμανών Εφοπλιστών Verband Deutscher Reeder, κάνοντας λόγο για μια «συνήθη πρακτική» η οποία αποτελεί «κοινό τόπο» εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μην το τολμήσουν, μην το διανοηθούν καν!

Bogiopoulos1413sk
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣΤο τι ακούγεται και το τι διακινείται από την κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών δεν περιγράφεται!    Έχουμε φτάσει στο σημείο να παρακολουθούμε ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση όπου ο κόσμος καλείται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αυτοί που τον κατέστρεψαν και τον φτωχοποίησαν, τώρα θα του παίρνουν και το σπίτι!    Αλλά επειδή οι «δήμιοι» είναι καλοί άνθρωποι, μαθαίνουμε ότι αφού του πάρουν το σπίτι μετά θα του επιτρέπουν να μένει στο κατασχεθέν σπίτι, πληρώνοντας όμως νοίκι για το σπίτι που του πήραν!    Η’ θα τον πετούν σε άλλο σπίτι, μικρότερο και σε πιο υποβαθμισμένη περιοχή, ίσα – ίσα για να μην στοιβάξουν κι άλλους άστεγους στα πεζοδρόμια, στις πλατείες και στις εισόδους των κτιρίων της Αθήνας…

Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήνων


HAGIA SOPHIA

Σκληρή γραμμή από Αχμέτ Νταβούτογλου

Στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων, αυτονομιστών ανταρτών του ΡΚΚ, απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, συλλήψεις δεκάδων οπαδών του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, νέες διώξεις εναντίον αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης. Κάπως έτσι κύλησε η χθεσινή ημέρα στην Τουρκία, δίνοντας μια πρόγευση της νέας εποχής που ανέτειλε μετά τη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

«Οι Ελληνες να διδαχθούν από τα λάθη μας»

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

<p>φωτό από την Deutsche Welle</p>

Εκατό Έλληνες δήμαρχοι φτάνουν σήμερα στο Βερολίνο για την 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. Χ.Γ. Φούχτελ: «Να ενώσουμε την Ευρώπη στις ρίζες της, υπάρχουν πολλές ελληνικές καινοτόμες ιδέες».

Γενοκτονία Ποντίων: Ο Στρατηγός Φράγκος "πυροβολεί" Φίλη! "Ταυτίζεται με τους Τούρκους ΥΠΕΞ"

Image
Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος εναντίον Νίκου Φίλη για την Γενοκτονία των Ποντίων. Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ και πρώην ΥΕΘΑ ρωτήθηκε από το metrosport.gr για τις δηλώσεις Φίλη και δεν μάσησε τα λόγια του.

Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ ιστορίας: «Όφειλε να μην πέσει στην παγίδα ο κ. Φίλης»

Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ ιστορίας: «Όφειλε να μην πέσει στην παγίδα ο κ. Φίλης» via @Linkis_com

Για το θέμα που έχει ανακύψει με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το Ποντιακό ζήτημα τοποθετείται μιλώντας στο Κόκκινο 93.4 ο διδάκτωρ ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης ο οποίος είχε αρθρογραφήσει στην εφημερίδα «Αυγή» όταν ο κ. Φίλης είχε διατυπώσει γραπτώς τις απόψεις του.