04 Νοεμβρίου 2015

ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ Διπλωματικός μαραθώνιος από τον Τσίπρα

Διπλωματικός μαραθώνιος από τον Τσίπρα

Εναν διπλωματικό «μαραθώνιο», με στόχο την ενίσχυση της χώρας και το πέρασμα στην αναπτυξιακή πορεία που θα την οδηγήσει στην οριστική έξοδο από την κρίση, σχεδιάζει, με αφετηρία την προσεχή εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό το 24ωρο το Μέγαρο Μαξίμου ζει στους ρυθμούς της επίσημης επίσκεψης δύο κορυφαίων Ευρωπαίων, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάρτιν Σουλτς, του Γάλλου επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των Οικονομικών και του Γερμανού προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου αντίστοιχα, οι οποίοι έφτασαν στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικά με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων αλλά και για το Προσφυγικό.

Η άφιξη στην Αθήνα των δύο Ευρωπαίων έρχεται μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επεδίωξε να επισημάνει σε όλους τους τόνους τη στήριξη της Ελλάδας -και- για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ενα καθοριστικής σημασίας ταξίδι στην ελληνική πρωτεύουσα είναι εκ των πραγμάτων και αυτό του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, ο οποίος θα προσγειωθεί στην Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κέρι είχε «κρατήσει σημειώσεις» στην ατζέντα του για το συγκεκριμένο ταξίδι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Ο Τζον Κέρι θα βρίσκεται, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, στην Αθήνα στις 13 και 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα αναχωρήσει για τη Λευκωσία και από εκεί για την Αττάλεια της Τουρκίας, όπου στις 15 και 16 του μηνός συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής των «G20».

Στήριξη για επενδύσεις
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα έχει τετ α τετ με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφέρει την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ που αφορά τον επενδυτικό τομέα. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προσανατολίζεται στη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας - κάτι που σε αυτήν τη φάση εκτιμάται ότι θα συνδράμει την τιτάνια προσπάθεια ανάκαμψης των επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων.Αξίζει να σημειωθεί ότι η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο μήνα, προκειμένου να προετοιμάσει το ταξίδι του Τζον Κέρι και να εστιάσει στα θέματα της κορυφαίας ατζέντας.

Αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Τζον Κέρι ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Αγκυρα (η ημερομηνία είναι ακόμη ανοιχτή), όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Είναι πασιφανές ότι βασική προτεραιότητα έχει εξασφαλίσει για τη συζήτησή τους το προσφυγικό θέμα, τη στιγμή, δε, που η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει και στους Ευρωπαίους εταίρους τη δημιουργία hot spots στην Τουρκία, όπου συγκεντρώνονται τα κύματα προσφύγων πριν περάσουν στην πρώτη χώρα υποδοχής της ΕΕ, δηλαδή στην Ελλάδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη επίσκεψη εντός του Νοεμβρίου του Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ, όπου θα έχει επαφή με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και με τον πρόεδρο Ρόιβεν Ρίβλιν, ενώ θα μεταβεί και στην Παλαιστίνη, όπου θα συναντηθεί με τον Μαχμούτ Αμπάς. Με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής ο κ. Τσίπρας είχε «κλειδώσει» την επίσκεψη κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
EΘΝΟΣ