03 Φεβρουαρίου 2015

Κούρδοι ηγέτες θα επισκεφθούν την Αθήνα Αποκάλεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ «αδελφό κόμμα»

Κούρδοι ηγέτες θα επισκεφθούν την Αθήνα
Οι συμπρόεδροι του φιλοκουρδικού Λαικού Δημοκρατικού κόμματος (HDP) της Τουρκίας κ.κ.Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγέν Γιουσεκντάγκ σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Αθήνα και να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γράφει η εφημερίδα Hurrijet Η επίσκεψη πιθανολογείται για τον Μάρτιο αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόγραμμα, έχουν γίνει όμως προκαταρκτικές συνομιλίες με συμβούλους του πρωθυπουργού.

Τα «παιδιά» του Χαρίλαου έγιναν κυβέρνηση


Ηταν 27 Φεβρουαρίου του 1991. Ηταν το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Ηταν η μέρα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ενός εκ των πιο ταραγμένων συνεδρίων του.
Ηταν η ανάδειξη της Αλέκας Παπαρήγα στον πρώτο ηγετικό ρόλο του κόμματος. Ηταν το τέλος ενός εσωκομματικού θρίλερ. Με αποτέλεσμα η μεν Αλέκα της «ορθοδοξίας» να λάβει 57 ψήφους και ο αντίπαλός της Γιάννης Δραγασάκης της «ανανεωτικής» πτέρυγας να κερδίσει 54!Αυτό το συνέδριο αποδείχτηκε και η μαμή της σύγχρονης ελληνικής περιπέτειας. Και του Συνασπισμού. Και της μετεξέλιξής του ως ΣΥΡΙΖΑ. Και της δημιουργίας της σημερινής κυβερνητικής εξουσίας. Ο ηττημένος Γιάννης Δραγασάκης παραμένει επί έξι μήνες στο ΚΚΕ.«Ενταφιασμένος». Στη συνέχεια καταφεύγει στον Συνασπισμό. Με πρόεδρο -τότε- τη Μαρία Δαμανάκη. Και αυτή από το ΚΚΕ. Και η Μαρία από τα «παιδιά» του Χαρίλαου.

ΤΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ Η ΦΑΚΑ



ΠΕΡΙ ΔΙΗΝΕΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ, ΕΞΥΠΝΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ
Του ΠEΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ανακούφιση, ακόμη και ευφορία προκάλεσαν σε μεγάλο τμήμα του κόσμου που βλέπει με ελπίδα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι φωνές υποστήριξης ή συμβιβασμού από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού: απροσδόκητα ισχυρή παρέμβαση Ομπάμα, φιλική κατανόηση από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, αναγνώριση από πλευράς Γιούνκερ ότι η τρόικα είναι «τελειωμένη». Ακόμη και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που κυκλοφορούσε τις προάλλες με εξώφυλλο τον Αλέξη Τσίπρα στο ρόλο του «τρελλού οδηγού», που οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα και απειλεί να προκαλέσει καραμπόλα στην Ευρώπη, λέει τώρα ότι «Ήρθε η ώρα του συμβιβασμού με την Ελλάδα».
Είναι κατανοητή η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτές τις ρωγμές στο διεθνές σύστημα για να ηρεμήσει τις αγορές, αποτρέποντας τα σχέδια όσων συνεχίζουν να εκβιάζουν ένα επικίνδυνο bankrun, και να καθησυχάσει τα πιο ευάλωτα στην εκστρατεία του τρόμου κοινωνικά στρώματα. Άλλο να καθυχάσουν, όμως, κι άλλο να αποκοιμίσουν το λαό, ίσα- ίσα την ώρα που είναι όσο ποτέ αναγκαία η δυναμική παρέμβασή του στη σκληρή μάχη που εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη. Γιατί οι όποιες ρωγμές στο ευρωατλαντικό σύστημα δεν δικαιολογούν σε τίποτα την αμέριμνη αισιοδοξία όσων πιστεύουν μόνο ό,τι θέλουν να πιστέψουν.

ΕΑΣ Αίγιο: Ήσυχος και Τόσκας διαβεβαίωσαν ότι θα σωθεί!


ImageΤην μονάδα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Αίγιο (πρώην ΕΒΟ) επισκέφτηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα, όπου ενημερώθηκε για τα θέματα του εργοστασίου. Παρευρέθησαν οι βουλευτές Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την πολιτική βούληση  της κυβέρνησης για τη διάσωση του συγκεκριμένου εργοστασίου και γενικότερα της αμυντικής βιομηχανίας. Τόνισε ότι επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «επανέρχεται η αξιοπρέπεια σε αυτή την χώρα».

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Λάθος πόρτα χτύπησες, άμε σε άλλη πόρτα Με τον Σενέρ Λεβέντ

http://www.in.gr/20716291_14955500.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTUlMmYwMiUyZjAzJTJmMjA3MTYyOTFfMTQ5NTU1MDAuanBnJnc9NTEyJmg9MCZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPWZhbHNlJmF0PTQ%3d
Οι δύο από τις τρεις εγγυήτριές μας δυνάμεις κήρυξαν εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ. Η Τουρκία και η Αγγλία. Μόνο η Ελλάδα από τις εγγυήτριές μας δυνάμεις δεν κήρυξε πένθος. Ενώ οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις τηρούσαν πένθος για τον βασιλιά, στην Ελλάδα διεξήχθησαν εκλογές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επανάσταση. Πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό. Αναγεννήθηκε η Αριστερά που εθεωρείτο νεκρή και αποτέλεσε έμπνευση και για άλλους λαούς. Ουσιαστικά, δεν είναι και πολύ σημαντικό πόσο θα μπορέσουν να πετύχουν αυτά που υποσχέθηκαν. Το σημαντικό είναι να υπάρχει πολύ καλή θέληση. Ανθρώπινες προσεγγίσεις. Και να σπάσουν τα εδραιωμένα ταμπού. Ούτως ή άλλως, το απέδειξε αυτό μέσα σε μερικές μέρες μετά την άνοδό του στην εξουσία. Πρώτη φορά υψώθηκε μια τέτοια φωνή μέσα στην Ευρώπη από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια. Δέχτηκε ένα γερό πλήγμα το σύστημα που πουλούσαν στον κόσμο οι καπιταλιστές ως «Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων». Δεν υπάρχει Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων. Ανέκαθεν, δύο μόνο έθνη υπάρχουν στον κόσμο. Οι πεινασμένοι και οι χορτάτοι. Ο κόσμος αυτός δεν θα φτιάξει ενόσω δεν σπάει η κυριαρχία των χορτάτων. Ποιοι ενοχλήθηκαν τώρα στον κόσμο από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Οι λεφτάδες. Οι καπιταλιστές και οι ιμπεριαλιστές.

Η τελική “βίαιη” σύγκρουση Ερντογάν και Γκιουλέν-Του ακύρωσαν και το διαβατήριο

Η τελική “βίαιη” σύγκρουση Ερντογάν και Γκιουλέν-Του ακύρωσαν και το διαβατήριο
Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το διαβατήριο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου και νυν σφοδρού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο αναφέρουν το Πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορούν τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του ότι επιθυμούν να δημιουργήσουν «ένα παράλληλο κράτος» στην Τουρκία και ότι βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο έπληξε την τουρκική κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013.Ο ίδιος ο Γκιουλέν, που αρνείται τις κατηγορίες, άσκησε εκ νέου κριτική στον Τούρκο πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι οδηγεί τη χώρα «προς τον ολοκληρωτισμό»

Στην κόψη του ξυραφιού

Την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία η ένταση παραμένει στο κόκκινο, στο Κίεβο μέλη της «Ταξιαρχίας Εθελοντών Αϊντάρ» που έχει κατηγορηθεί για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της κρίσης τη
Την Παρασκευή 30/1 ρωσικές πηγές μιλούσαν για ενδεχόμενη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στη Μόσχα στις 4 ή 5 Φεβρουαρίου. Χθες Δευτέρα οι συνήθως καλά πληροφορημένοι New York Times ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αποστείλει όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου, μια απόφαση που αν υλοποιηθεί θα σημαίνει βαρύνουσα κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Σε μια αισιόδοξη οπτική η απειλή αποστολής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας μπορεί να διαβαστεί είτε ως ύστατη πίεση στο Κρεμλίνο για συμβιβασμό, είτε σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα ώστε κάθε συμβιβασμός να παρουσιαστεί ότι υπαγορεύθηκε από τις ΗΠΑ.

REUTERS Ενα χιουμοριστικό κείμενο - Ανοιχτή επιστολή στον κ. Τσίπρα: Πώς να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της Αγκέλα Μέρκελ

Του αρθρογράφου του Reuters Olaf Storbeck
Ακολουθεί κείμενο φανταστικού non paper που έστειλε στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας μέλος του επιτελείου του για θέματα εξωτερικής πολιτικής
Ενα χιουμοριστικό κείμενο - Ανοιχτή επιστολή στον κ. Τσίπρα: Πώς να κερδίσετε την εμπιστοσύνη της Αγκέλα Μέρκελ Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ,
Ο υπουργός Οικονομικών σας έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί τις ευλογίες της Αγκέλα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, μόνο κόμως εάν εμπιστεύεται την κυβέρνησή σας. Ιδού μια λίστα με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά την επικείμενη συνάντησή σας με την κ. Μέρκελ.

2 Φλεβάρη 1943: Στάλινγκραντ

http://www.enikos.gr/data/photos/d3ef104d70e06acacf7a8edfed73d20b.jpg
«Δεν υπάρχει γη για μας πέρα από το Βόλγα»! Ηταν τα λόγια του ελεύθερου σκοπευτή Βασίλι Ζάιτσεφ, ενός από τους ήρωες εκείνης της μάχης. Της μάχης που έως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε παρόμοια της στην Ιστορία. Η μάχη του Στάλινγκραντ.
    Χτες συμπληρώθηκαν 72 χρόνια. Ήταν 2 Φλεβάρη 1943 όταν ολοκληρώθηκε η  παράδοση και των τελευταίων υπολειμμάτων της βόρειας ομάδας των γερμανικών δυνάμεων στον Κόκκινο Στρατό. Στην ημερήσια διαταγή του προς τα στρατεύματα του Ντον, ο Στάλιν εξέφραζε τις ευχαριστίες του «σε όλους τους μαχητές, διοικητές και πολιτικούς καθοδηγητές του μετώπου του Ντον για τις εξαιρετικές αυτές πολεμικές επιχειρήσεις» και τους εξέφραζε τα συγχαρητήριά του «για το επιτυχημένο ξεκαθάρισμα των εχθρικών στρατευμάτων που είχαν κυκλωθεί κοντά στοΣτάλινγκραντ».
    Η μάχη του Στάλινγκραντ, «η μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία των πολέμων» όπως χαρακτηρίστηκε, κράτησε για σχεδόν 200 ολόκληρα μερόνυχτα.

Πρόταση Γκάμπριελ για «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων φοροφυγάδων

Σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει σθεναρά την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή μεγάλου πλούτου.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων πλούσιων Ελλήνων φοροφυγάδων που κατοικούν στην ΕΕ αφήνει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Όπως αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα Bild, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή μεγάλου πλούτου.

Χάγη: Η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμο κατά της Κροατίας Ούτε η Κροατία κατά της σερβικής μειονότητας στο έδαφός της

Το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε ότι η Σερβία δεν διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμό της κατά της Κροατίας, την περίοδο των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο πόλεμος μεταξύ της Κροατίας και της εναπομείνασας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία - Μαυροβούνιο) διήρκεσε από τις 31 Μαρτίου 1991 έως τις 12 Νοεμβρίου 1995 και έμεινε γνωστός ως «Πόλεμος Ανεξαρτησίας της Κροατίας».

Το Κουρδικό Κίνημα μέσα απο την Θεωρία των Παιγνίων

Η θεωρία των παιγνίων έχει μεγάλο πεδίο εφαρμογών, μέσω αυτής θα γίνει μια προσπάθεια να αναλυθεί η στάση του Κουρδικού κινήματος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το τουρκικό καθεστώς .Το Κουρδικό κίνημα ως οντότητα αποτελείται απο τον Κούρδο Ηγέτη του - έγκλειστο στις φυλακές Ιμραλί- Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, το στρατιωτικό σκέλος (PKK)  του οποίου κυρίαρχη μορφή είναι ο υπ.αριθμόν 2 στην ηγεσία του Μουράτ Καραγιλάν το πολιτικό του σκέλος, το Φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP)  .

Φίσερ: Ήττα για την Μέρκελ οι ελληνικές εκλογές

Η Μέρκελ οφείλει να παραδεχτεί ότι η πολιτική της λιτότητας έχει κουρελιαστεί, γράφει σε άρθρο του ο πρώην ΥΠΕΞ της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ. "Οι ελληνικές εκλογές έχουν παράξει ήδη μια ξεκάθαρη ήττα για την Μέρκελ και την βασισμένη στη λιτότητα στρατηγική της για τη διατήρηση του ευρώ", σχολιάζει ο έμπειρος πολιτικός.
Επιπλέον, προτείνει στη γερμανίδα καγκελάριο να πάψει να βλέπει το "μηδενικό καινούργιο χρέος" σαν το ιερό δισκοπότηρο και να επιτρέψει προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, τα οποία με εγγυημένη τη φτηνή χρηματοδότηση λόγω χαμηλών επιτοκίων, θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στο ευρώ και την Ευρωζώνη.

Ολόκληρο το άρθρο
“Όχι πριν πολύ καιρό, γερμανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι διακήρυτταν ότι η κρίση του ευρώ είχε τελειώσει: η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πίστευαν, είχε ξεπεράσει την καταιγίδα. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό ήταν ένα ακόμα λάθος σε μια συνεχιζόμενη κρίση. Το πιο πρόσφατο λάθος, όπως και τα περισσότερα που είχαν προηγηθεί, προήλθε από ευσεβείς πόθους και είναι, για μία ακόμα φορά, η Ελλάδα που σπάει την ονειροπόληση.

Βίντεο προπαγάνδας για τη Μάχη της Κρήτης

Ένα βίντεο σχετικό με τη μάχη της Κρήτης που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ναζιστικής προπαγάνδας από την γερμανική εταιρεία Degeto Weltspiege και πωλούνταν στην εγχώρια γερμανική αγορά, παρουσιάζει το Flashnews.gr.Σε αυτό προβάλλεται ο γερμανικός στρατός κατά την επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης και της πτώσης των αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων.Τα βίντεο αυτά, είχαν κατασχεθεί μετά τον πόλεμο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ η οποία τα διατήρησε στη συλλογή της, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Flashnews.gr.

 Η μάχη της Κρήτης
Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση, που επιχείρησε η Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη του νησιού. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με πολλές πρωτιές σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Απέφυγε την πεπατημένη: Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να είναι συγκεκριμένος

Απέφυγε την πεπατημένη: Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να είναι συγκεκριμένοςΤου Κώστα Βενιζέλου
Συνήθως οι επισκέψεις Ελλήνων Πρωθυπουργών στην Κύπρο, αλλά κι άλλων αξιωματούχων, συνοδεύονται από πολλές εξαγγελίες, έντονη «συναισθηματική φόρτιση» και ενίοτε αναλώνονται σε μηνύματα μιας χρήσης. Κοντολογίς, δίνουν διαπιστευτήρια στις ευαισθησίες των Ελλήνων της Κύπρου, που έμαθαν διαχρονικά να ζουν και να αποκοιμώνται από νανουρίσματα του υπερφίαλου αθηναϊκού κράτους.Ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέφυγε την πεπατημένη των προκατόχων του. Είπε αυτά που έπρεπε και μπορεί να υλοποιήσει. Δεν σήκωσε τον πήχη ψηλά, αλλά ταυτόχρονα δεν τον χαμήλωσε. Άλλωστε και στα άλλα πεδία της πολιτικής, έστω κι εάν είναι φρέσκος στην εξουσία, αυτά που έλεγε προεκλογικά προσπαθεί να τα εφαρμόσει. Και τούτο προς απογοήτευση όσων στην Ευρώπη ήλπιζαν πως θα έκανε με τις πρώτες πιέσεις κωλοτούμπα. Δεν το έπραξε ξεσηκώνοντας ένα ανέλπιστο, ομολογουμένως,  κύμα υποστήριξης στα σχέδια του για την οικονομία και στη μάχη ενάντια στις τροϊκανές μεθοδεύσεις. Μέχρι και από τον Μπάρακ Ομπάμα βρήκε στήριξη και αλληλεγγύη, ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πρακτικά.

Krugman: Οι Ελληνες αποστομώνουν τους Γερμανούς!

Οι Γερμανοί θα είναι... τρελοί αν απορρίψουν χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για το χρέος, εκτιμά ο Πολ Κρούγκμαν. Γιατί θεωρεί λογικό το αίτημα για μείωση τoυ στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.
Krugman: Οι Ελληνες αποστομώνουν τους Γερμανούς!H πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για ανταλλαγή χρέους είναι απολύτως λογική, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, λέγοντας πως δεν μπορεί να σκεφτεί με ποιο επιχείρημα οι Γερμανοί μπορεί να την απορρίψουν χωρίς συζήτηση.
Όπως επισημαίνει, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη. «Και αυτό είναι που ζητάει τώρα η χώρα», γράφει στο blog του στους New York Times.«O Γιάννης Βαρουφάκης λέει πως αυτός και οι συνεργάτες του δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ» σημειώνει ο Π. ΚρούγμανΔεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση, υποστηρίζει.

Aρνητικές προβλέψεις για την τουρκική οικονομία

Tα χρόνια της ραγδαίας ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας έχουν παρέλθει. Σήμερα η οικονομία της χώρας είναι αντιμέτωπη με σοβαρά δομικά αλλά και πολιτικά προβλήματα. Ωστόσο κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες παραμένουν.
Κατά την τελευταία δεκαετία η τουρκική οικονομία αναπτυσσόταν με ραγδαίους ρυθμούς. Τα χρόνια της πρωθυπουργίας του Ταγίπ Ερντογάν η χώρα κατάφερε να μετατραπεί από περιφερειακή δύναμη σε υπολογίσιμο παγκόσμιο διεθνή «παίκτη». Μεταξύ 2004 και 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας άγγιζε το 9,4%. Κομβικής σημασίας ήταν ο κλάδος των κατασκευών. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα συγκαταλέγονταν η κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο, της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, όπως επίσης ενός εκτεταμένου δικτύου μετρό και ενός νέου καναλιού στην ίδια πάντα περιοχή.

Δίωξη Ολλανδής δημοσιογράφου ζητά ο Τούρκος εισαγγελέας




Φρειδερίκη ΓκέρντινκΔίωξη σε βάρος μιας δημοσιογράφου από την Ολλανδία για “τρομοκρατική προπαγάνδα” άσκησε σήμερα Τούρκος εισαγγελέας, ζητώντας να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια κάθειρξη, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν τον περασμένο μήνα υπό κράτηση την ανεξάρτητη δημοσιογράφο Φρειδερίκη Γκέρντινκ και έκαναν έφοδο στο σπίτι της στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού. Το κατηγορητήριο, που έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, επικαλείται την αποστολή, από την Γκέρντινκ, μηνυμάτων μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) καθώς και την ανάρτηση της σημαίας του, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Τουρκία: Η κόρη του Ερντογάν έτοιμη να μπει στην πολιτική Η 30χρονη Σουμεγιέ θα είναι υποψήφια βουλευτής


Τουρκία: Η κόρη του Ερντογάν έτοιμη να μπει στην πολιτική
Φουντώνουν στην Τουρκία οι φήμες ότι η κόρη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η 30χρονη Σουμεγιέ Ερντογάν, θα είναι υποψήφια βουλευτής στις επερχόμενες γενικές εκλογές του Ιουνίου.Η Σουμεγιέ ίσως είναι το βήμα του Τούρκου προέδρου να δημιουργήσει τη δική του πολιτική δυναστεία στην Τουρκία, όπως οι Κένεντι, οι Κλίντον και οι Μπους στις ΗΠΑ, οι Μπούτο στο Πακιστάν και οι Γκάντι στην Ινδία.
Τα τελευταία χρόνια, η μαντηλοφορούσα Σουμεγιέ συνοδεύει τον πατέρα της σε όλες τις περιοδείες του στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, η Σουμεγιέ ασκεί ρόλο συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εχει σπουδάσει Ιστορία και Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης, στις ΗΠΑ, και έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics σχετικά με τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις και την ανάπτυξη».

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται το χρόνο στην Τουρκία Οικογενειακή καταπίεση ή εμπόριο οργάνων οι βασικές αιτίες

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται το χρόνο στην Τουρκία
Τέσσερις χιλιάδες παιδιά «εξαφανίζονται» κάθε μήνα στην Τουρκία, αποκαλύπτει ανακοίνωση κυβερνητικού οργανισμού για την προστασία της οικογένειας. Αναφέρεται επίσης ότι από τον περασμένο Οκτώβριο ως το τέλος Ιανουαρίου 2015 η αστυνομία "ανακάλυψε" συνολικά 2.600 άτομα τα οποία είχαν στο παρελθόν καταχωρηθεί ως «εξαφανισμένα».Το 2013 ιδρύθηκε μια ειδική μονάδα 5.000 από επιστήμονες και αστυνομικούς η οποία δραστηριοποιείται και εποπτεύει τις έρευνες για τα "εξαφανισμένα πρόσωπα". Χάρη στις έρευνες της βρέθηκαν 445.000 άτομα τα οποία είχαν εξαφανιστεί από το 1995 ως σήμερα, μεταξύ αυτών και 7.070 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Π. Καμμένος: Συνεχίζεται η τριμερής με Κύπρο, Ισραήλ

Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος,ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ Τη συνέχιση της αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ, αλλά και τη συνέχεια της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο υπουργείο Αμυνας με την πρέσβειρα του Ισραήλ Ιριτ Μπεν-Αμπα Βιτάλε. Στη συνάντηση συζητήθηκαν γενικότερα θέματα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, με έμφαση στα ζητήματα της αμυντικής συνεργασίας.Μετά τη συνάντηση ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλά και τη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και σε πολιτικό, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός.

Χάραξε γραμμή πλεύσης ο Αλέξης στην Κύπρο

Τσίπρας- Αναστασιάδης διαφώνησαν συμφωνούντες: Η ΔΔΟ “βάση λύσης” για τον ένα, «ενδιάμεσο στάδιο» για τον άλλο
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Αθήνα και Λευκωσία καθόρισαν ένα πλαίσιο κινήσεων σε όλα τα πεδία και συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και να συντονίζονται καθώς πολλά είναι τα ανοικτά μέτωπα. Οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Λευκωσία, άγγιξαν το Κυπριακό, τα θέματα οικονομίας, τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Η Κύπρος είναι το πρώτο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα από της ανάληψης των καθηκόντων του και οι συζητήσεις που είχε χαρακτηρίζονται από την επίσημη Λευκωσία ως πολύ παραγωγικές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας είχαν αρχικά κατ΄ιδίαν συνάντηση που συνεχίσθηκε με τη συμμετοχή των συνεργατών τους.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε όπως πληροφορούμαστε στη συγκρότηση μιας ομάδας νομικών στο ελληνικό ΥΠΕΞ, η οποία θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη Λευκωσία, τόσο για θέματα αλληλοενημέρωσης, νομικής ενίσχυσης αλλά και συντονισμού.Υπενθυμίζεται υπήρξε στο παρελθόν μια παρόμοια σκέψη, που δεν προχώρησε.

Προς εναβρυνομένους «εκσυγχρονιστές» και «προοδευτικούς»

Προς εναβρυνομένους «εκσυγχρονιστές» και «προοδευτικούς»
Του Χρήστου ΙακώβουΤο 1998 πέθανε ένας από τους πλέον μεγαλοφυείς διανοουμένους της ελληνικής φιλοσοφικής και πολιτικής σκέψης του 20ου αιώνα, ο Παναγιώτης Κονδύλης. Το έργο του αποτελεί μία ουσιαστική παρέμβαση ορθολογισμού στη νεότερη ελληνική σκέψη, με μία άτεγκτη κριτική στάση για τις παραδεδεγμένες αξίες και νοοτροπίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η νεοελληνική κοινωνία. Με το αναλυτικό του νυστέρι κατάφερε να ανατάμει τις πιο σημαντικές πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής και να επαναπροσδιορίσει έννοιες όπως φιλελευθερισμός, κομουνισμός, εθνικισμός και δημοκρατία μέσα στο νεοελληνικό συγκείμενο.Το βιβλίο του «Θεωρία του Πολέμου» (1997) προκάλεσε την περισσότερη ένταση και τις πιο αρειμάνιες δημόσιες συζητήσεις, λόγω, κυρίως, του επιμέτρου, μέσω του οποίου ο Κονδύλης, παρέχει πλήρη και αποκαλυπτική ανάλυση της τροχιάς των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μετά τη νίκη στις εκλογές, που το πάει ο Τσίπρας;


Μετά τη νίκη στις εκλογές, που το πάει ο Τσίπρας;

*Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
Αν κάτι ξεκαθάρισαν οι επαφές των Μάρτιν Σουλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα είναι πως η αναμενόμενη από πολλούς μετεκλογική κωλοτούμπα του Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν περισσότερο στη σφαίρα των δικών τους ευσεβών πόθων παρά στηριζόταν στην πολιτική πραγματικότητα. Μάλιστα, η κοινή συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup δεν άφησε καμία αμφιβολία για το χάσμα που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τα γεράκια του ευρωιερατείου.Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. επέτρεψε στον πρωθυπουργό να στηρίζεται σε μια στέρεη αντιμνημονιακή πλειοψηφία στη Βουλή. Με άλλα λόγια, του επιτρέπει να διαπραγματεύεται χωρίς να φοβάται ότι θα του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια αν έρθει σε αντιπαράθεση με τα αφεντικά της Ευρωζώνης. Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν η Κουμουνδούρου είχε συνεργαστεί με το Ποτάμι, όπως προσδοκούσαν πολλοί στην Ευρώπη. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά θα ήταν πολιτικά όμηρος. Εξ ου και η δημόσια άκομψη εκδήλωση δυσαρέσκειας εκ μέρους του Σουλτς.